Home Pasta Pasta alfredo

Pasta alfredo

door SmaakMenutie
Pasta Alfredo

Amerikaanse twist

Als je in Italië om een ‘pasta Alfredo’ vraagt, is de kans groot dat je een paar verbaasde blikken krijgt. Hoewel het gerecht klinkt als een op en top Italiaans gerecht, heeft het eigenlijk zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Het is een typisch voorbeeld van hoe een klassiek gerecht in een ander land een eigen leven kan leiden.

Fettuccine al burro

In Italië zelf kennen ze het gerecht wel, maar het heet daar simpelweg ‘fettuccine al burro’. De reden dat het zo verschilt, is simpel: het originele gerecht bevat geen room, zoals we het vaak in de Amerikaanse versie zien. In plaats daarvan worden de fettuccine (of tagliatelle) gemengd met roomboter en een royale hoeveelheid Parmezaanse kaas. Dit zorgt voor de romige textuur, zonder dat er een gram room aan te pas komt.

Fettuccini al burro

Maar 4 ingrediënten

In de oorspronkelijke Italiaanse versie is room een echte no-go. De romigheid komt puur van de boter en de kaas. Toch zie je in de VS vaak dat room wordt toegevoegd om de saus dikker en romiger te maken. Maar puristen zullen zeggen: “Dit is niet hoe het hoort!” Voor een authentieke pasta Alfredo gebruik je simpelweg de vier hoofdingrediënten: fettuccine, roomboter, Parmezaanse kaas en verse zwarte peper.

Pasta Alfredo recept

Variaties

Hoewel de originele pasta al heerlijk simpel is, voegen veel mensen hun eigen twist toe, zoals pancetta of spekjes. Deze geven een extra bite en wat zoutigheid aan het gerecht, maar zijn absoluut geen vereiste. Het gerecht is op zijn best wanneer het eenvoudig en puur wordt bereid.

Serveer met een frisse salade

Een goede manier om de rijke smaken van de pasta in balans te brengen, is door de pasta te serveren met een frisse Italiaanse salade. De lichte, frisse smaak van de salade maakt de maaltijd compleet en zorgt voor een mooi contrast met de rijke saus van de pasta. Al met al is pasta Alfredo dus niet echt wat het lijkt, maar dat maakt het niet minder lekker. Eet smakelijk!

Pasta Alfredo

Pasta Alfredo

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 47 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g tagliatelle
  • 100 g pancetta blokjes (optioneel)
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 50 g roomboter
  • Verse zwarte peper

Zo maak je het

  • Snijd 50 g roomboter in blokjes en laat even op kamertemperatuur komen. Rasp tevens alvast 75 g Parmezaanse kaas met de fijne kant van de rasp.
  • Kook ondertussen de tagliatelle (of fettuccine) in een pan met ruim water en zout in circa 8 minuten al dente.
  • Bak tegelijkertijd 75-100 g pancetta (of spekreepjes) in een (koekenpan) krokant.
  • Haal de pasta met een tang uit het kookvocht (je hoeft het niet af te gieten) en doe de pasta in een ruime kom. Bewaar het kookvocht.
  • Doe de stukjes roomboter bij de pasta en meng voorzichtig tot de boter is gesmolten.
  • Voeg ongeveer 1/3 van de Parmezaanse kaas toe samen met een scheut kookvocht. Meng door het geheel en herhaal deze stap nog 2 keer. Voeg naar behoefte extra kookvocht toe. Je zal zien dat je een fluweelzachte saus krijgt.
  • Voeg de pancetta toe samen met een flinke snuf verse peper en extra Parmezaanse kaas. Serveer direct.

Pasta Alfredo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

3 reacties

Astrid 27 juli 2022 - 20:14

Weer zo’n lekker recept! Gelijk geprobeerd. Heerlijk!!

Reply
Judith van Weperen-Binneweg 30 juni 2024 - 19:10

Ik heb gesmuld. Heerlijk!

Reply
Yvonne 1 juli 2024 - 18:34

Nog net m’n vingers er niet bij opgegeten 🫣

Reply