Home Erik's Asia Pepesan ikan (Indische gestoomde makreel)

Pepesan ikan (Indische gestoomde makreel)

door SmaakMenutie

Tante Sigrid

Misschien wel een van de bekendste gerechten met makreel: Pepesan ikan. Dit recept is van mijn tante (Sigrid), die het op haar beurt natuurlijk weer van mijn oma kreeg. Je kan het maken met gerookte makreel maar nog lekkerder is het om verse makreel van de visboer te kopen. Vraag aan de visboer of hij hem schoonmaakt voor je en het enige wat jij nog maar hoeft te doen is hem vullen met de heerlijke boemboe. Even stomen in aluminiumfolie en klaar is kees. Uiteraard kan je de kop er ook door de visboer af laten halen. Wees niet bang voor graatjes want bij gestoomde makreel valt het vlees er zo af. De saus kan je zo pittig maken als je zelf wilt. Bij ons is-ie mild-pittig, maar voeg gerust riant sambal toe naar smaak. Eet het lekker met witte rijst, gebakken uitjes, kroepoek en atjar ketimoen.

Pepesan ikan

Pepesan ikan

Misschien wel een van de bekendste gerechten met makreel: Pepesan ikan. Dit recept is van mijn tante (Sigrid), die het op haar beurt natuurlijk weer van... Erik's Asia Pepesan ikan, gestoomde makreel, vis, Indisch recept Indisch Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.8/5
( 15 keer gestemd )

Ingrediënten

2 verse makrelen (schoongemaakt)
1 blikje tomatenpuree (70 gr)
1 bouillonblokje (groente)
1 lombok (rode peper)
1 sjalot of ui
2 stengels sereh (citroengras)
3 tenen knoflook
6 kemirinoten
2 tl assem (tamarinde)
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl ketoembar (korianderpoeder)
1 tl gula djawa
Paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Mix met de kom van de blender of foodprocessor 1-2 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 lombok en 6 kemirinoten tot een (niet te gladde) boemboe.
  • Meng in een kommetje 2 tl assem (tamarinde) met 2-3 tl water tot het dunner is geworden.
  • Fruit de boemboe even kort aan in een scheutje olie. Zet het vuur wat lager en voeg het assem-water toe samen met 1 blikje tomatenpuree en 100 ml water. Meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 1 bouillonblokje toe, 1 tl djahé, 1 tl kunjit, 1 tl ketoembar, 1 tl gula djawa en een snuf zout. Breng tegen de kook en zet het vuur wat lager. Deksel op de pan en even zachtjes 10 minuten laten pruttelen.
  • Proef na 10 minuten of de smaak naar wens is. Meer pit? Voeg dan wat sambal toe. Iets milder? Voeg wat suiker toe of extra gula djawa.
  • Neem een ovenschaal en een flink stuk aluminiumfolie. Haal de kop van de makreel (tenzij de visboer dit al gedaan heeft) en snijd hem met een scherp mes iets verder open.
  • Vul de makreel riant met de boemboe en plaats daarbovenop een paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes) en 1 stengel (geneusde) sereh. Bestrijk ook de rest van de vis zodat je alle boemboe hebt gebruikt.
  • Vouw het folie goed dicht en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de blaadjes djeroek poeroet en de sereh en serveer met witte rijst, atjar ketimoen, gebakken uitjes en kroepoek. Mmmmm!

Pepesan ikan recept Pepesan boemboe Pepesan ikan maken Ikan pepesan Gestoofde makreel Pepesan ikan makreelHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Mieke 27 september 2019 - 09:06

Hi! Klinkt heerlijk, maar is het ook aan te raden met een andere vis zoals zeebaars bijvoorbeeld?
Groet

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:29

Hi Mieke, het is inderdaad een heerlijk gerecht! Het is zeker te maken met andere vissoorten. Misschien moet je dan wel even de baktijd wat aanpassen, afhankelijk van de vis. Eet smakelijk alvast!

Reply
Marcel 25 januari 2020 - 18:04

Ga het volgende week maken. Is de baktijd met gerookte makreel het zelfde?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:17

Lekker Marcel! Je kan dan dezelfde baktijd aanhouden, maar iets korter kan ook 🙂

Reply
Marcel 17 februari 2020 - 17:06

Gemaakt met gerookte makreel. Top gerecht. Bedankt. Thuisfront eist dit gerecht vaker

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2020 - 12:00

Fijn dat het met gerookte makreel gelukt is. Goed idee! En leuk dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Liesbeth Bouwman 3 mei 2020 - 20:56

Heerlijk gerecht. Na ritje langs visboeren in Alkmaar bleek makreel ongerookt Alleen verkrijgbaar vanuit de vriezer bij de Toko.

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2020 - 10:32

Fijn dat de pepesan in de smaak viel Liesbeth, leuk om te horen dat je er zoveel moeite voor gedaan hebt om de ongerookte te krijgen! 🙂

Reply
Huibert Boon 16 mei 2020 - 18:26

Ik heb dit gerecht vandaag gemaakt met gestoomde makreel. Omdat ik kerimi noten niet kon vinden heb ik macademia noten gebruikt en sambal goreng boontjes met rijst erbij gegeten. Het gerecht was heerlijk en zeker een aanrader om nog eens te maken.

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 10:06

Leuk om te horen Huibert! En een heerlijke combinatie met de sambal goreng boontjes en rijst 🙂

Reply
Westra 9 juli 2020 - 11:44

Als je het gemakkelijk wil kun je de makreel ook gerookt kopen. Je haalt het vel eraf doet de kruiden zoals aangegeven erop folie erom en dan in de oven warm maken als je het gaat eten.Lekker toch en gemakkelijk

Reply
SmaakMenutie 9 juli 2020 - 11:52

Klopt, zie ons intro! Ook lekker 🙂

Reply