Home Hoofdgerechten Surinaamse bami

Surinaamse bami

door SmaakMenutie
Surinaamse bami

Multiculturele invloeden

Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen. En vandaag is het eindelijk zo ver. Eigenlijk is het best een vreemd gerecht. Want je zou natuurlijk verwachten dat Surinaamse bami gemaakt wordt met mie of noedels. Maar nee, de echte Surinaamse bami wordt gemaakt met spaghetti. Het is overigens geen origineel gerecht uit Suriname maar een gerecht dat ontstaan is door de multiculturele (en culinaire) invloeden uit andere landen. De spaghetti uit Italië, 5-spices poeder uit China, maar ook echte Surinaamse ingrediënten als trassi en selderij. Een ideaal gerecht als je snel klaar wilt zijn. Je zet deze pan bami namelijk binnen een half uur op tafel. Serveer met frisse komkommer, sambal en/of natuurlijk Surinaams zuurgoed!

Surinaamse bami

Surinaamse bami

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g kipdijfilet
350 g spaghetti
3 maggi bouillonblokjes
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper
2 cm gember
4 el sojasaus
4 el ketjap manis
1 el tomatenpuree
1 tl trassi
1/2 tl 5 spices-poeder (vijfkruidenpoeder)
Paar takjes selderij

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan met water en voeg 2 maggiblokjes toe. Voeg circa 350 g spaghetti toe en kook in 10-11 minuten al dente.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Fruit het geheel enkele minuten in een scheut olie. Voeg ook 2 cm geraspte verse gember toe en bak al omscheppend mee.
  • Voeg 1 ruime el tomatenpuree, 1 tl trassi en een 1/2 tl 5-spices toe. Verkruimel tevens 1 extra maggi blokje. Meng door het geheel en zet het vuur wat lager.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend gaar en bruin.
  • Giet de spaghetti af en vermeng met 2 el sojasaus en 2 el ketjap manis. Voeg toe aan het kipmengsel samen met 2 extra el ketjap manis en 2 el sojasaus. Meng het geheel grondig.
  • Hak tot slot wat verse selderij en voeg toe aan de bami. Serveer met frisse komkommer of Surinaams zuur en desgewenst extra sambal.

Surinaamse bami ingrediënten Surinaamse bami met kip Surinaamse bami recept Bami Surinaams

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

Marijke 2 december 2020 - 12:53

Lekker en gemakkelijk. Zelf doe ik door de Surinaamse bami nog wel extra groenten. Anders vind ik het gerecht wat kaal.

Reply
SmaakMenutie 2 december 2020 - 13:37

Lekker Marijke, geef er vooral je eigen draai aan! 🙂

Reply
Marlous 7 januari 2021 - 18:48

Wat was dit lekker!!….. we hebben bijna ruzie gemaakt aan tafel!!! Dit is een receptie die moet ik bewaren! Dit wordt zeker vaker gemaakt

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2021 - 10:04

Haha, fijn dat het in de smaak viel Marlous! Enne.. hopelijk is het wel weer goed gekomen? 😉

Reply
Gerard 2 december 2020 - 21:30

Ik voeg klein gesneden stukjes paprika en paksoy vlak voor opdienen toe. Geeft een gezonde frisse bite . Smaak van gerecht is heerlijk

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 10:14

Lekker, goed idee Gerard!

Reply
Aly 3 december 2020 - 16:02

Gisteren de Surinaamse bami gemaakt , heerlijk en blijft hier zeker terugkomen.
Heb er alleen wel nog een koffielepel sambal in gedaan.

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 16:13

Fijn dat het in de smaak viel Aly! Wij vonden ‘m al vrij spicy, maar dat kan ook aan de peper gelegen hebben dus voeg vooral naar smaak sambal toe 🙂

Reply
Geraldina 4 december 2020 - 12:29

Morgen komen de kinderen en die zijn hier dol op. Maak het vandaag al zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.
Ik doe er ook iets groenten in en een komkommersalade bij. Helemaal af!

Reply
SmaakMenutie 4 december 2020 - 14:58

Lekker Geraldina! Geniet ervan met z’n allen en veel plezier 🙂

Reply
Linda 4 december 2020 - 18:38

Heerlijk van smaak. Een oosterse groentemix erbij gegeten. Ook lekker met kousenband denk ik. Gaan we volgende keer proberen

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:34

Ja dat denk ik ook Linda! Fijn dat het in ieder geval in de smaak viel 🙂

Reply
Sabrina 11 december 2020 - 20:41

Wij hebben gesmuld en genoten. Heerlijk recept waarmee je qua groenten mooi kunt variëren. Wij hebben er paprika en lente-ui bij gedaan wat goed combineerde. Deze Surinaamse bami komt vaker op tafel. Dank voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:24

Fijn Sabrina, dat horen we graag! Lekker ook de toevoeging van paprika en lente-ui 🙂

Reply
Martha 3 februari 2021 - 21:37

Ik hoor zoveel over Surinaams Roti. Nooit gemaakt, hebben jullie een recept hiervoor of video hoe het gemaakt wordt? Hdank

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2021 - 10:06

Jazeker! Als je het gerecht bedoeld: https://smaakmenutie.nl/surinaamse-roti-kip-massala/

Reply
Edwin 26 maart 2021 - 10:42

Lekker en makkelijk recept, wel een extra lombok in gedaan. We hadden het nu alleen zo gegeten maar volgende keer wel met atjar ketimoen en gebakken kip, maakt het extra lekker!

Reply
SmaakMenutie 26 maart 2021 - 12:54

Lekker Edwin, als je van spicy houdt zeker doen die extra lombok! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply