Home Erik's Asia Sambal oelek

Sambal oelek

door SmaakMenutie
Sambal oelek

Spicy!

Sambal oelek is de basis voor allerlei soorten sambals. Het is direct een van de meest spicy varianten, dat komt omdat de pepers rauw worden gebruikt. De enige toevoeging is een scheutje limoensap (of citroensap of azijn) en een snuf zout. De letterlijke betekenis van sambal oelek is ‘gestampt (sambal) mengsel (ulek)’. Wij gebruiken een stuk of 15 lomboks (rode pepers). Je kan ook rawits gebruiken, maar die zijn nóg heter. Overigens kan je ook een mix van diverse pepers gebruiken. De sambals die gebruikt worden bij de Indische maaltijd zijn overigens vaak iets milder. Bijvoorbeeld deze sambal badjak.

Sambal oelek

Sambal oelek

Print dit recept
Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 15 rode pepers
  • 1/2 limoen
  • 1/2 tl zout

Zo maak je het

  • Spoel circa 15 rode pepers (lomboks) schoon en maak ze droog.
  • Hak ze grof met een keukenmachine of gebruik een traditionele vijzel (maar dat is een hoop werk).
  • Voeg een scheutje limoensap toe en meng er een 1/2 tl zout door.
  • Maak een glazen potje schoon en bewaar daar de sambal in. That's it!

Sambal recept Sambal oelek makenSambal oelek

TIP

Je kan de sambal ongeveer een paar weken in een (glazen) potje bewaren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Michelle 23 mei 2020 - 08:25

Lijkt me heel leuk om het zelf te maken! Hoe lang kun je de sambal bewaren? 🙂

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2020 - 10:02

Snel een keer doen Michelle! 🙂 Je kan de sambal ongeveer een paar weken in een (glazen) potje bewaren.

Reply
Geraldina 23 mei 2020 - 17:14

Ik ga dit ook snel maken. Straks een week vakantie en dan lekker weer eens in jullie recepten duiken!

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2020 - 12:13

Leuk Geraldina! Veel plezier in de keuken 🙂

Reply
Freek Dercks 21 november 2020 - 15:48

Sambal oelek in een keukenmachine? Mijn Indische oma zou mij met haar pollepel op mijn vingers meppen!
In een keukenmachine gaan de pitjes kapot en die zorgen voor een bittere smaak.
Sambal oelek moet ALTIJD in een vijzel fijn gewreven worden of nog beter in een echte tjobek ( een ondiepe brede vijzel).

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:42

Dat deed mijn oma ook altijd Freek! Maar gemak dient de mens toch? 😉

Reply
Grace 16 oktober 2022 - 17:12

Vraagje voor ik mij aan de sambal oelek waag, moeten de pitjes eerst verwijderd worden alvorens de lomboks fijn gemalen worden?

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2022 - 13:01

Nee hoor! Met pit en al (zie afbeelding) 😉

Reply