Spicy!
Sambal oelek is de basis voor allerlei soorten sambals. Het is direct een van de meest spicy varianten, dat komt omdat de pepers rauw worden gebruikt. De enige toevoeging is een scheutje limoensap (of citroensap of azijn) en een snuf zout. De letterlijke betekenis van sambal oelek is ‘gestampt (sambal) mengsel (ulek)’. Wij gebruiken een stuk of 15 lomboks (rode pepers). Je kan ook rawits gebruiken, maar die zijn nóg heter. Overigens kan je ook een mix van diverse pepers gebruiken. De sambals die gebruikt worden bij de Indische maaltijd zijn overigens vaak iets milder. Bijvoorbeeld deze sambal badjak.
8 reacties
Lijkt me heel leuk om het zelf te maken! Hoe lang kun je de sambal bewaren? 🙂
Snel een keer doen Michelle! 🙂 Je kan de sambal ongeveer een paar weken in een (glazen) potje bewaren.
Ik ga dit ook snel maken. Straks een week vakantie en dan lekker weer eens in jullie recepten duiken!
Leuk Geraldina! Veel plezier in de keuken 🙂
Sambal oelek in een keukenmachine? Mijn Indische oma zou mij met haar pollepel op mijn vingers meppen!
In een keukenmachine gaan de pitjes kapot en die zorgen voor een bittere smaak.
Sambal oelek moet ALTIJD in een vijzel fijn gewreven worden of nog beter in een echte tjobek ( een ondiepe brede vijzel).
Dat deed mijn oma ook altijd Freek! Maar gemak dient de mens toch? 😉
Vraagje voor ik mij aan de sambal oelek waag, moeten de pitjes eerst verwijderd worden alvorens de lomboks fijn gemalen worden?
Nee hoor! Met pit en al (zie afbeelding) 😉