Home Erik's Asia Sambal oelek

Sambal oelek

door SmaakMenutie

Spicy!

Sambal oelek is de basis voor allerlei soorten sambals. Het is direct een van de meest spicy varianten, dat komt omdat de pepers rauw worden gebruikt. De enige toevoeging is een scheutje limoensap (of citroensap of azijn) en een snuf zout. De letterlijke betekenis van sambal oelek is ‘gestampt (sambal) mengsel (ulek)’. Wij gebruiken een stuk of 15 lomboks (rode pepers). Je kan ook rawits gebruiken, maar die zijn nóg heter. Overigens kan je ook een mix van diverse pepers gebruiken. De sambals die gebruikt worden bij de Indische maaltijd zijn overigens vaak iets milder. Bijvoorbeeld deze sambal badjak.

Sambal oelek

Sambal oelek

Sambal oelek is de basis voor allerlei soorten sambals. Het is direct een van de meest spicy varianten, dat komt omdat de pepers rauw worden... Erik's Asia Sambal oelek, sambal ulek, Indisch recept Indisch Print dit recept
Personen: 1 klein potje Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 3 keer gestemd )

Ingrediënten

15 rode pepers
1/2 limoen
1/2 tl zout

Zo maak je het

  • Spoel circa 15 rode pepers (lomboks) schoon en maak ze droog.
  • Hak ze grof met een keukenmachine of gebruik een traditionele vijzel (maar dat is een hoop werk).
  • Voeg een scheutje limoensap toe en meng er een 1/2 tl zout door.
  • Maak een glazen potje schoon en bewaar daar de sambal in. That's it!

Sambal recept Sambal oelek makenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Michelle 23 mei 2020 - 08:25

Lijkt me heel leuk om het zelf te maken! Hoe lang kun je de sambal bewaren? 🙂

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2020 - 10:02

Snel een keer doen Michelle! 🙂 Je kan de sambal ongeveer een paar weken in een (glazen) potje bewaren.

Reply
Geraldina 23 mei 2020 - 17:14

Ik ga dit ook snel maken. Straks een week vakantie en dan lekker weer eens in jullie recepten duiken!

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2020 - 12:13

Leuk Geraldina! Veel plezier in de keuken 🙂

Reply