Home Borrelhapjes en sausjes Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

met grove mosterd!

door SmaakMenutie
Brabantse worstenbroodjes

Kei lekker

Vroeger had ik een Brabantse collega die altijd echte Brabantse worstenbroodjes trakteerde van de lokale bakker. Kei lekker vond ik ze. Ik dacht altijd dat het heel moeilijk was om te maken, maar wat blijkt, het is hartstikke makkelijk. Eet ze lekker warm met een beetje grove mosterd. En ook nog eens kidsproof. Dit recept is voldoende voor 15 worstenbroodjes.

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Personen: 15 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 73 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 250 g bloem
  • 70 g roomboter
  • 10 g kristalsuiker
  • 125 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 3 el paneermeel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Zo maak je het

  • Ik gebruik de keukenmachine, maar je kan het natuurlijk ook met de hand doen. Doe 250 g bloem, 1 zakje gist, 2 tl zout, 10 g kristalsuiker, 125 ml halfvolle melk en 70 g roomboter (op kamertemperatuur) in de kom van je keukenmachine en kneed het deeg een minuut of 10 tot het mooi elastisch deeg is.
  • Kneed 15 bolletjes van ongeveer 30-35 g per stuk en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 20 minuten rijzen.
  • Kneed ondertussen 500 g half-om-half gehakt met 1 ei, 1/2 tl nootmuskaat, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, 3-4 el paneermeel en een goede snuf zout en peper. Maak er balletjes van (30-35 g) en rol ze tot een worstje.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol de bolletjes deeg tot een ronde/ovale vorm en vul elk bolletje deeg met een worstje. Bestrijk lichtjes met wat ei en vouw dicht. Leg met de vouwrand naar beneden terug op de bakplaat en bestrijk met een beetje ei.
  • Bak de worstenbroodjes in ongeveer 20-25 minuten af. Serveer met mosterd.

Brabantse worstenbroodjes deegBrabants worstenbroodje gehaktBrabants worstenbroodje maken Brabants worstenbroodjes rollenBrabantse worstenbroodjesBrabants worstenbroodje recept

TIP

Worstenbroodjes over? Bewaar de worstenbroodjes in de koeling en bak enkele minuten af.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Smit 6 april 2021 - 11:45

Helaas lukt het deeg totaal niet bij ons…. zeker 20 minuten flink kneden maar het blijft een slappe plakkerige substantie… tips?

Reply
SmaakMenutie 7 april 2021 - 10:44

Wat vervelend! Voeg dan stapsgewijs extra bloem toe totdat het deeg niet meer plakkerig is. Succes!

Reply
Anke 20 april 2021 - 18:49

Gebruiken jullie gezouten of ongezouten roomboter?

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 11:31

Ongezouten Anke!

Reply
Lies 26 oktober 2021 - 22:31

Als je ze wil in vriezen, moet je ze eerst bakken in de oven, of kan dat ongemakken

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 12:41

Eerst afbakken en dan invriezen Lies! Als je ze gaat eten dan ontdooien en even opwarmen in de oven. Enjoy! 🙂

Reply
Franklin 8 januari 2022 - 15:40

Ik lees dat bij sommige mensen het deeg plakkerig en onhandelbaar is. Dit komt doordat u alle ingrediënten tegelijk toevoegd. Het bloem moet met het water ( of melk ) gekneed worden als dit helemaal doorgekneed is pas de roomboter in kleine deeltjes toevoegen. Dit is een wereld van verschil … succes met bakken

Reply
1 2 3