Home Erik's Asia Ajam setan

Ajam setan

malse kip in een pikante saus

door SmaakMenutie
Ajam setan

Duivelse kip

De naam ajam setan zegt het al, door de pepertjes die we gebruiken een echte duivelse kip. We kiezen voor kipdijfilet zodat het extra mals wordt, maar gewone kipfilet mag natuurlijk ook. Kortom, heerlijke malse kip in een pikante saus. De boemboe heeft overigens wat weg van ajam pedis en ajam rica rica. Serveer met witte rijst en (als tegenhanger) een frisse Indische salade als bijvoorbeeld tjarantjam of natuurlijk atjar. En houd je van écht spicy, gebruik dan gerust meer pepers 😉

Ajam setan

Ajam setan

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 85 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 2 rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Bak 450 g grof gesneden kipdijfilet in een scheutje zonnebloem (of arachide)olie rondom halfgaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 rode pepers, 2 tenen knoflook, 2 sjalotten, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar en een scheut zonnebloemolie te mixen tot een gladde pasta met behulp van de (kom van) de staafmixer.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in de pan waar de kip in zat. Voeg vervolgens 2-3 el ketjap manis toe, het sap van een 1/2 limoen en 1 gekneusde stengel sereh. Schenk ook 100 ml water erbij.
  • Breng het geheel al roerend tegen de kook en voeg de kip weer toe.
  • Laat met deksel op de pan circa 20 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat nog 10-15 minuten iets indikken. 

Ajam setan receptAjam setan boemboeHete kip makenAjam setanDuivelse kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Daniëlle 10 oktober 2022 - 13:51

Erg smakelijk en makkelijk te maken!

Reply
Simone Snoey Kiewit 14 oktober 2022 - 18:10

Heerlijk! Een echte aanrader.

Reply
Neeltje 3 november 2022 - 13:31

Hoi Erik, moet ik met een kilo kipfilet de ingrediënten voor de boemboe verdubbelen of is dat teveel Gr. Neeltje

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:56

Hoi Neeltje, ik zou dan iets meer kruiden doen en iets meer vocht toevoegen (ketjap en water). En de rest hetzelfde laten. Doe het een beetje met gevoel 🙂

Reply
Bertina 25 november 2022 - 18:27

Zooooo lekker!

Reply
Yvonne 16 april 2023 - 18:56

Hai Erik en Tim,

Wij zijn echt fan van jullie recepten dus allereerst onze complimenten voor jullie leuke site! Wel even een vraagje, de sauzen dikken bij ons zelden vanzelf in. Omdat wij glutenvrij eten, onze dochter heeft coeliakie, gebruik ik wel altijd de glutenvrije ketjap manis. Zou daar het probleem kunnen zitten? Ik moet nu toch vaak bijv maizena of arrowroot toevoegen om het wat meer gebonden te krijgen.

Hebben jullie misschien nog een andere oplossing?

Hartelijke groet, Yvonne

Reply
SmaakMenutie 17 april 2023 - 10:49

Thanks Yvonne, leuk om te horen! Ketjap is geen bindmiddel dus dat zal de oorzaak niet zijn. Heb je het vuur wel hoog genoeg staan zodat het echt zachtjes borrelt? En het laatste kwartier de deksel van de pan halen zorgt er ook voor dat het indikt. Dan zou het moeten lukken als je verder het recept volgt. Maizena bindt het inderdaad, maar dat gebruiken we zelf nooit 🙂

Reply
Angela 16 juli 2023 - 18:17

Was echt heerlijk 😋

Reply
linda hendriks 2 december 2023 - 11:44

erg lekker..maar kan het ook met drumsticks?

Reply
SmaakMenutie 7 december 2023 - 11:46

Jazeker!

Reply
Do 26 maart 2024 - 16:25

Hoihoi,

Vraagje🤗 kan je dit gerecht, net zoals de ajam smoor, lang laten stoven?
Zodat ik het kan maken voordat de gasten komen en het lekker tijdens de borrelen kan pruttelen.
Of is het echt 30minuutjes?

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2024 - 11:22

Mag ook langer hoor! Zet het vuur dan niet te hoog. Geniet ervan!

Reply