Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.
door Annemiek van der Krogt
Op warme zomeravonden is het heerlijk om de barbecue aan te steken. Dit zijn 7 tips voor een gezonde barbecue:
1. Vers en onbewerkt vlees
Het gezondste vlees voor op de barbecue is vers en onbewerkt. Denk aan ongemarineerde kipfilet, entrecote of worstjes met als enige toevoeging kruiden en een beetje zout. Maak bijvoorbeeld deze lekkere souvlaki met niets meer dan verse kipdijfilet, olijfolie, citroen, kruiden en verse knoflook.
In dit artikel lees je hoe je de perfecte entrecote maakt en hier vind je een heerlijk recept met bavette. Dit is rundvlees uit de flank van de koe. Het is vol en rijk van smaak en kan net zo mals zijn als biefstuk.
2. Gezonde sausjes
Gezonde sausjes zijn niet moeilijk om te maken. Je hebt al een lekker sausje met yoghurt, mayonaise en gedroogde kruiden. Deze Turkse yoghurtsaus is net iets meer werk, maar dan ook extra lekker. Je krijgt er eveneens groenten mee binnen, dus dat is helemáál goed voor je gezondheid.
Wil je een gezonde pindasaus? Maak deze dan ook zelf, dat is echt niet moeilijk. Je hebt slechts vijf ingrediënten nodig: ongezoete pindakaas, palmsuiker, sambal, melk en sambal zonder suiker.
In dit recept vind je een heerlijk recept voor een romige en kruidige satésaus. Het bevat een gezonde zoetmaker, namelijk gula djawa of palmsuiker. Dit product levert nog alle voedingsstoffen van de dadelpalm of arengpalm waaruit de suiker gewonnen wordt.
3. Frisse salade met veel groenten
Een frisse salade vol verse groenten mag natuurlijk niet ontbreken bij een gezonde barbecue. Maak bijvoorbeeld deze Israëlische salade met bekende ingrediënten als paprika, tomaat en komkommer. Wist je overigens dat paprika bijzonder veel vitamine C bevat? Je vindt deze vitamine vooral in de rode variant. Met een heerlijke kruidenmelange geef je deze salade een Oosters tintje.
Wil je nog meer salade-inspiratie? Dan vind je hieronder nog een paar lekkere en gezonde recepten:
Wil je een gezonde pastasalade maken, gebruik dan volkorenpasta of pasta van peulvruchten. Dit recept bevat naast pasta ook kipfilet, fruit, kaas en groenten. Als je een bouillonblokje kiest dat vrij is van E-nummers, krijg je met deze salade enkel gezonde voedingsstoffen binnen.
Je kunt zelfs een gezonde coleslaw maken als je de suiker vervangt door gula djawa ofwel palmsuiker.
4. Zelfgemaakte rundvleessalade
Een rundvleessalade is een klassieker voor bij de barbecue. Maak deze heerlijke salade zelf met verse en gezonde ingrediënten. Zoals mayonaise die vrij is van toegevoegde suiker. Of nog beter: maak je eigen mayonaise voor deze salade! Hier vind je het recept.
Als je wil afvallen, kun je de aardappels in deze salade het beste vervangen door zoete aardappel. Deze bevat net iets meer voedingsstoffen en minder koolhydraten.
5. Gepofte aardappel
Gepofte aardappel is heerlijk op de barbecue. Vooral als je de aardappel vult met kruidenboter en verse bieslook. Bekijk het recept en ontdek dat dit barbecuegerecht helemaal niet moeilijk te maken is. Als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen, kies dan voor zoete aardappel.
6. Kruidenboter
Wellicht denk je dat kruidenboter niet hoort bij een gezonde barbecue vanwege de vele verzadigde vetten. Toch past kruidenboter gemaakt van biologische roomboter prima in een gezond eetpatroon. De korte en middellange vetten in echte boter dragen bij aan een verzadigd gevoel en bevatten diverse vitamines. Ontdek hoe je zelf de lekkerste kruidenboter maakt.
7. Gezonde sapjes
Een gezonde barbecue is niet compleet zonder gezonde drankjes. Maak van (bruis)water en verse fruit een lekkere bowl. Of serveer bruiswater met een schijfje citroen of verschillende citrusvruchten. Je kunt ook verse kruiden toevoegen aan water. Bijvoorbeeld verse munt, tijm en oregano.
Lekkere drankjes kunnen ook bestaan uit een combinatie van kruiden en fruit. Denk aan munt en aardbei of citroen en gember. Ga ook vooral zelf experimenteren en maak je eigen verrassende smaakcombinaties.