Home Salades en soepen Rundvleessalade

Rundvleessalade

Oud-Hollands slaatje

door SmaakMenutie
Rundvleessalade

De klassieker uit het bakje

Je kent ze vast wel: die bekende rundvleesslaatjes uit de supermarkt, verpakt in aluminium bakjes, afgetopt met een plakje ei, wat augurk en vooral veel romige mayonaise.

Vroeger waren ze stiekem best lekker als snel tussendoortje, al vermoedden we toen al dat ze vol zaten met E-nummers, conserveermiddelen en andere ‘mysterieuze ingrediënten’. Tijd om het anders te doen!

Rundvleesslaatje

Zelfgemaakte rundvleessalade is niet alleen veel lekkerder, maar ook een stuk puurder én echt verrassend simpel om te maken.

Europese keukens

Rundvleessalade is een klassiek gerecht dat vaak wordt geserveerd bij feestjes of als onderdeel van een koud buffet. Het vindt zijn oorsprong in allerlei Europese keukens, waar varianten met aardappel, rundvlees en groenten al decennialang populair zijn.

Rundvleessalade recept

Voor deze salade koken we 600 gram (voorgekookte) kruimige aardappelen 15 minuten in een laagje gezouten water. Na het afgieten worden de aardappelen fijn gestampt tot een grove puree. Laat dit mengsel goed afkoelen en bewaar het in de koelkast tot verder gebruik.

Zelf rundvleessalade maken

Rundvleessalade vs. huzarensalade

Onze zelfgemaakte rundvleessalade lijkt een beetje op huzarensalade, maar het grote verschil zit ’m in het vlees. Voor deze variant gebruiken we geen soepvlees, maar lekker langzaam gestoofde runderlappen. Na zo’n twee uur sudderen in bouillon valt het vlees vanzelf uit elkaar – alsof je draadjesvlees maakt.

Vlees salade maken

Moeilijk om niet stiekem van te proeven, zo lekker! Met twee vorken trek je het vlees uit elkaar tot fijne draadjes – een soort pulled beef – en dat wordt de basis van je salade.

Romige smaakmakers met frisse accenten

Daarna gaan we alles goed mengen. Voeg aan het vlees de aardappelpuree toe, samen met fijngesneden augurkjes, zilveruitjes en wat rasp van een halve citroen. De dressing maak je van mayonaise, yoghurt, twee eetlepels scherpe mosterd en een eetlepel citroensap.

Rundvleessalade maken

Liever extra romig? Voeg dan gerust wat extra mayo toe. De balans tussen fris, zuur en romig maakt deze salade zó lekker dat je blijft proeven.

Serveren en variëren

Garneer je rundvleessalade met paprikapoeder, gehalveerde gekookte eieren, augurk of nog wat extra zilveruitjes. Serveer ‘m tijdens de lunch met een geroosterd broodje, bij de Paasbrunch, of als bijgerecht bij de barbecue of gourmet.

Vleessalade

Ook leuk: maak er kleine porties van in (Spaanse) lage glaasjes als voorgerechtje of als hapje op een feestje. Deze huisgemaakte variant zal gegarandeerd in de smaak vallen. Wedden dat je geen supermarktversie meer wil nu!

Rundvleessalade

Rundvleessalade

Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 66 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappelen
  • 600 g runderlappen
  • 100 g zoetzure augurkjes
  • 100 g zilveruitjes
  • 100 g yoghurt
  • 100 ml mayonaise
  • 3 eieren
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1/2 citroen
  • 3 el Dijon mosterd
  • Paprikapoeder
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Kook 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen 15 minuten in een laagje gezouten water. Giet af en pureer met een stamper. Laat afkoelen en zet weg in de koelkast.
  • Snijd ondertussen 600 g runderlappen in grove stukken en schroei op hoog vuur in een klont boter rondom dicht in een braadpan.
  • Schenk ca. 300 ml water bij het vlees of tot het net onder staat. Voeg 1 verkruimeld runderbouillon blokje toe samen met 1 el scherpe mosterd. Breng aan de kook en laat 2-3 uur met deksel op de pan sudderen op laag vuur.
  • Haal het vlees uit de pan en trek met twee vorken in reepjes (‘pulled beef’). Laat goed afkoelen.
  • Snijd 100 g augurkjes, 100 g zilveruitjes fijn en rasp een 1/2 citroen. Meng met de aardappelen in een ruime mengkom. Voeg ook het vlees toe.
  • Meng voor de dressing 100 ml mayonaise en 100 g yoghurt samen met 2 el scherpe mosterd, 1 el citroensap en een flinke snuf peper en zout. Voeg de dressing toe aan de salade. Voeg voor een romigere vleessalade extra mayonaise toe.
  • Garneer met paprikapoeder, gekookte eieren en extra augurk of zilveruitjes.

Rundvleessalade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Annette 17 juni 2025 - 12:30

Het was heerlijk, en wat een gewldige site al heel veel recepten gemaakt👌

Reply
1 2