De klassieker uit het bakje
Je kent ze vast wel: die bekende rundvleesslaatjes uit de supermarkt, verpakt in aluminium bakjes, afgetopt met een plakje ei, wat augurk en vooral veel romige mayonaise.
Vroeger waren ze stiekem best lekker als snel tussendoortje, al vermoedden we toen al dat ze vol zaten met E-nummers, conserveermiddelen en andere ‘mysterieuze ingrediënten’. Tijd om het anders te doen!

Zelfgemaakte rundvleessalade is niet alleen veel lekkerder, maar ook een stuk puurder én echt verrassend simpel om te maken.
Europese keukens
Rundvleessalade is een klassiek gerecht dat vaak wordt geserveerd bij feestjes of als onderdeel van een koud buffet. Het vindt zijn oorsprong in allerlei Europese keukens, waar varianten met aardappel, rundvlees en groenten al decennialang populair zijn.
Voor deze salade koken we 600 gram (voorgekookte) kruimige aardappelen 15 minuten in een laagje gezouten water. Na het afgieten worden de aardappelen fijn gestampt tot een grove puree. Laat dit mengsel goed afkoelen en bewaar het in de koelkast tot verder gebruik.
Rundvleessalade vs. huzarensalade
Onze zelfgemaakte rundvleessalade lijkt een beetje op huzarensalade, maar het grote verschil zit ’m in het vlees. Voor deze variant gebruiken we geen soepvlees, maar lekker langzaam gestoofde runderlappen. Na zo’n twee uur sudderen in bouillon valt het vlees vanzelf uit elkaar – alsof je draadjesvlees maakt.
Moeilijk om niet stiekem van te proeven, zo lekker! Met twee vorken trek je het vlees uit elkaar tot fijne draadjes – een soort pulled beef – en dat wordt de basis van je salade.
Romige smaakmakers met frisse accenten
Daarna gaan we alles goed mengen. Voeg aan het vlees de aardappelpuree toe, samen met fijngesneden augurkjes, zilveruitjes en wat rasp van een halve citroen. De dressing maak je van mayonaise, yoghurt, twee eetlepels scherpe mosterd en een eetlepel citroensap.
Liever extra romig? Voeg dan gerust wat extra mayo toe. De balans tussen fris, zuur en romig maakt deze salade zó lekker dat je blijft proeven.
Serveren en variëren
Garneer je rundvleessalade met paprikapoeder, gehalveerde gekookte eieren, augurk of nog wat extra zilveruitjes. Serveer ‘m tijdens de lunch met een geroosterd broodje, bij de Paasbrunch, of als bijgerecht bij de barbecue of gourmet.
Ook leuk: maak er kleine porties van in (Spaanse) lage glaasjes als voorgerechtje of als hapje op een feestje. Deze huisgemaakte variant zal gegarandeerd in de smaak vallen. Wedden dat je geen supermarktversie meer wil nu!
10 reacties
Het was heerlijk, en wat een gewldige site al heel veel recepten gemaakt👌