Een bord vol kleur
Als wij denken aan de Griekse keuken dan denken we al snel aan zon, zee en eenvoudige maar wel smaakvolle gerechten. Onze Griekse salade, ook wel horiatiki genoemd, is daar een mooi voorbeeld van.
Een bord vol kleur, frisheid en een tikkie pit. Deze salade past perfect bij kruidige (Griekse) vleesgerechten zoals stifado, kofta of een pita met kipgyros. Maar hij doet het ook uitstekend als frisse salade bij de barbecue.
Lunch of hoofdmaaltijd
Hoewel wij deze salade vaak als bijgerecht serveren, eten de Grieken ‘m regelmatig als lunch of zelfs als hoofdmaaltijd. Begrijpelijk, want de combinatie van zoutige feta, rijpe tomaten en olijfolie is niet alleen vullend maar ook verfrissend. En juist die eenvoud maakt het zo veelzijdig. Of je nu een uitgebreide mezze-tafel samenstelt of gewoon een lichte maaltijd zoekt, dit gerecht past zich moeiteloos aan.
Een kwestie van traditie (of smaak)
Er zijn allerlei (kleine) verschillen in hoe men deze Griekse salade maakt. Sommige zweren bij groene paprika als vast onderdeel, anderen voegen een flinke scheut rode wijnazijn toe. En dan zijn er nog de discussies over de soort olijven of de dikte van de uienringen. Wij houden het graag overzichtelijk. Dus gewoon knapperige komkommer, rijpe tomaten, zwarte olijven, feta en smalle ringen rode ui.
De dressing maakt het af
Een goede dressing maakt de Griekse salade natuurlijk af. Geen ingewikkelde sausjes, maar een simpele marinade gemaakt van ingrediënten van goede kwaliteit. Wij kiezen voor 30 ml (extra) vierge olijfolie, het sap van een halve limoen, twee theelepels gedroogde oregano en een flinke snuf zout. Even mengen en over de salade gieten.
De limoen geeft het geheel net wat meer frisheid dan de klassieke azijnvariant, en de oregano zorgt voor die kenmerkende mediterrane smaak. Laat alles een paar minuten intrekken en je hebt een heerlijke salade waar je van blijft opscheppen.
Voor elk moment
Wat ons betreft is dit zo’n gerecht dat je trouwens het hele jaar door kunt maken. ’s Zomers bij gegrild vlees of vis van de barbecue, en ’s winters als frisse tegenhanger van stoofgerechten. Ook als lichte lunch met wat knapperig vers brood erbij is het een volwaardige maaltijd.
En het fijne is: je hoeft er nauwelijks voor in de keuken te staan. Een paar goede ingrediënten, een beetje snijwerk en een dressing. Meer heb je niet nodig.
5 reacties
Heerlijke salade.. zeker met dit weer..☀️👍🏼
Hi Joep, klopt het moet 30 ml zijn. Doe het vooral een beetje met gevoel 🙂
Een vraag: hebben jullie een suggestie voor een goede kwaliteit extra vierge olijfolie?
Wij kopen altijd Italiaanse, dan kan je eigenlijk nooit fout zitten 😉
Als je de limoensap vervangt door rodewijn azijn, wordt die nóg lekkerder 😉