Home Salades en soepen Griekse salade

Griekse salade

lekker bij kruidige vleesgerechten!

door SmaakMenutie
Griekse salade

Een bord vol kleur

Als wij denken aan de Griekse keuken dan denken we al snel aan zon, zee en eenvoudige maar wel smaakvolle gerechten. Onze Griekse salade, ook wel horiatiki genoemd, is daar een mooi voorbeeld van.

Een bord vol kleur, frisheid en een tikkie pit. Deze salade past perfect bij kruidige (Griekse) vleesgerechten zoals stifado, kofta of een pita met kipgyros. Maar hij doet het ook uitstekend als frisse salade bij de barbecue.

Traditionele griekse salade

Lunch of hoofdmaaltijd

Hoewel wij deze salade vaak als bijgerecht serveren, eten de Grieken ‘m regelmatig als lunch of zelfs als hoofdmaaltijd. Begrijpelijk, want de combinatie van zoutige feta, rijpe tomaten en olijfolie is niet alleen vullend maar ook verfrissend. En juist die eenvoud maakt het zo veelzijdig. Of je nu een uitgebreide mezze-tafel samenstelt of gewoon een lichte maaltijd zoekt, dit gerecht past zich moeiteloos aan.

Een kwestie van traditie (of smaak)

Er zijn allerlei (kleine) verschillen in hoe men deze Griekse salade maakt. Sommige zweren bij groene paprika als vast onderdeel, anderen voegen een flinke scheut rode wijnazijn toe. En dan zijn er nog de discussies over de soort olijven of de dikte van de uienringen. Wij houden het graag overzichtelijk. Dus gewoon knapperige komkommer, rijpe tomaten, zwarte olijven, feta en smalle ringen rode ui.

Griekse salade recept

De dressing maakt het af

Een goede dressing maakt de Griekse salade natuurlijk af. Geen ingewikkelde sausjes, maar een simpele marinade gemaakt van ingrediënten van goede kwaliteit. Wij kiezen voor 30 ml (extra) vierge olijfolie, het sap van een halve limoen, twee theelepels gedroogde oregano en een flinke snuf zout. Even mengen en over de salade gieten.

Griekse salade dressing

De limoen geeft het geheel net wat meer frisheid dan de klassieke azijnvariant, en de oregano zorgt voor die kenmerkende mediterrane smaak. Laat alles een paar minuten intrekken en je hebt een heerlijke salade waar je van blijft opscheppen.

Voor elk moment

Wat ons betreft is dit zo’n gerecht dat je trouwens het hele jaar door kunt maken. ’s Zomers bij gegrild vlees of vis van de barbecue, en ’s winters als frisse tegenhanger van stoofgerechten. Ook als lichte lunch met wat knapperig vers brood erbij is het een volwaardige maaltijd.

Griekse salade maken

En het fijne is: je hoeft er nauwelijks voor in de keuken te staan. Een paar goede ingrediënten, een beetje snijwerk en een dressing. Meer heb je niet nodig.

Griekse salade

Griekse salade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g cherrytomaten
  • 125 g feta
  • 75 g zwarte olijven
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1/2 limoen (sap)
  • 5 el extra vierge olijfolie (30 ml)
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl zout

Zo maak je het

  • Verwijder de zaadlijsten van 1 komkommer en snijd in smalle halve maantjes. Doe alles in een ruime kom.
  • Voeg 250 g gehalveerde cherry tomaten toe, 75 g zwarte olijven en een (kleine) rode ui in smalle ringen.
  • Meng in een kommetje 5 el extra vierge olijfolie (30 ml), het sap van een halve limoen, 2 tl gedroogde oregano en 1 (kleine) tl zout. Meng goed door elkaar en giet vervolgens bij de salade. Meng alles grondig.
  • Verkruimel 125 g feta door de salade en mix alles nog eenmaal goed door elkaar. Voeg naar smaak extra zout, peper of olijfolie toe. Zo simpel is het!

Griekse salade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Anita 11 juli 2022 - 17:39

Heerlijke salade.. zeker met dit weer..☀️👍🏼

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2022 - 15:49

Hi Joep, klopt het moet 30 ml zijn. Doe het vooral een beetje met gevoel 🙂

Reply
Gerard van Doorn 14 juni 2023 - 08:08

Een vraag: hebben jullie een suggestie voor een goede kwaliteit extra vierge olijfolie?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 10:52

Wij kopen altijd Italiaanse, dan kan je eigenlijk nooit fout zitten 😉

Reply
Tanja 30 november 2023 - 13:31

Als je de limoensap vervangt door rodewijn azijn, wordt die nóg lekkerder 😉

Reply