Uitsteakend
Een goed gebakken steak of biefstukje is voor veel mensen een uitdaging. Veel mensen durven hun handen er niet aan te branden.
Bang om dat dure stuk vlees te verpesten, wordt er vaak voor gekozen om het dan maar buiten de deur te eten. Wellicht is het daarom zo’n populair gerecht op menig kaart. Zonde, want met een paar basisprincipes bak je thuis juist de allerbeste steak. Zonder poespas, zonder ingewikkelde marinades – gewoon een mooi stuk vlees, wat peper en zout, en een klont roomboter.
Entrecôte, ribeye, tournedos, kogelbiefstuk… wat is nu eigenlijk wat?
Wie zich ooit heeft verdiept in steak, weet dat er nogal wat keuzes zijn. Entrecôte komt van de dunne lende, met een randje vet die zorgt voor smaak en malsheid. Ribeye is iets vetter, met fijne lijntjes vet die zorgen voor smaak en malsheid.
De tournedos – of ossenhaas – is daarentegen juist mager en zacht, en wordt vaak gekozen om z’n verfijning. En dan heb je nog de biefstuk, kogelbiefstuk, tomahawk en côte de boeuf. Allemaal hebben ze hun charme, maar één ding hebben ze gemeen: ze vallen allemaal onder de verzamelnaam steak.
De basis begint bij kwaliteit
Of je nu gaat voor een ribeye of een entrecôte: het succes begint bij goed vlees. Koop je steak bij een slager die weet waar het vandaan komt. Kies voor vlees met structuur, een beetje vet en een diepe kleur. Laat het op kamertemperatuur komen voordat je het bakt – dat zorgt ervoor dat het gelijkmatig gaart. Een koude steak in een hete pan levert vooral frustratie op.
Zo puur mogelijk: minder is écht meer
Er zijn talloze manieren om een steak te kruiden of te serveren. Maar wat ons betreft is een goed stuk vlees op z’n best als je het zo simpel mogelijk houdt. Geen marinade, geen saus, geen kruidenrub. Een flinke draai aan de pepermolen vooraf en wat grof zeezout tijdens het bakken – meer heb je niet nodig. Boter doet de rest.
Verwarm een pan tot die echt heet is, laat een klont roomboter bruisen en bak de steak aan beide kanten kort aan. Draai hem pas om als de korst mooi bruin is. Peper voor het bakken, zout pas als hij omgedraaid is. En wil je ‘m medium-rare? Dan mag hij van binnen nog nét een beetje rood zijn. Doorbakken? Bak hem dan wat langer, maar besef: hoe langer je bakt, hoe minder sappig het vlees blijft.
Serveer zonder poespas
Wat je erbij eet, mag je helemaal zelf weten. Een frisse little gem salade, super snelle zelfgemaakte jus of kruidenboter, en frietjes. Maar het draait allemaal om dat stuk vlees in het midden van je bord. Een goed gebakken steak heeft geen opsmuk nodig. Alleen een mes dat makkelijk snijdt en iemand die het waardeert dat je het zelf hebt gedaan.
Want eerlijk is eerlijk: thuis steak bakken is geen hogere wiskunde. Het vraagt alleen om aandacht, hitte, boter en vertrouwen. Meer niet.
11 reacties
Hé mannen,
Een mooi stuk vlees mag van mij worden bekroond met iets beters dan frietjes. Ook wanneer ze heel lekker klaar worden gemaakt, kan het wat extra groente gebruiken.
Klassiek zijn natuurlijk champignons, asperges, gewokte groentes of brood(ojee dat is geen groente).
Wat zijn jullie ideeën/voorstellen?
Groet Joep
Ha Joep! Absoluut mee eens. Wij serveren er bijvoorbeeld een heerlijke Waldorfsalade bij, dat vinden wij een perfecte aanvulling. Probeer het eens!
Hallo heren,
Ik heb jullie site net ontdekt via Pinterest , maar jeetje wat een lekkere recepten komen er voorbij . Ik ben geen kookwonder ,maar ik denk wel dat het met jullie recepten gaat lukken .Zo duidelijk beschreven hoe en wat je moet doen , top .
Heb mij ook direct aangemeld om de nieuwsbrief te ontvangen.Alvast bedankt .
(H)eerlijk vlees, altijd goed! en zo weinig mogelijk toevoegingen zodat je het pure vlees proeft heeft mijn voorkeur! Een tip: als niet wilt dat de entrecote krom trekt zoals op de foto kun je in de vetrand een paar kleine sneetjes maken, het onderliggende zeentje krimpt dan niet bij het bakken.
Absoluut, helemaal mee eens! En bedankt voor de tip 🙂
Leuk en lekker maar een heel A4-tje aan het, volgens jullie, beste zeezout te wijden…….. nouja je moet natuurlijk ergens inkomen genereren.
Dankjewel! Klopt, wij wilden graag wat meer vertellen over de achtergrond van dit zout en zijn natuurlijke karakter 🙂
Hoi, Tim & Erik,
Als gepensioneerd hobbykok zou ik wel al jullie recepten willen uit proberen!
Moet ik wel 200 jaar worden 🙂 ben pas 76.
Omdat vrijwel al jullie recepten erg lekker zijn en altijd lukken.
Wil ik iets aparts maken, hoef ik nooit lang te zoeken.
Kook wel zo min mogelijk uit pakjes en zakjes.
In m’n keuken heb ik rondom een glazen plaat, met plusminus 80 verschillende kruiden die allemaal gebruikt worden.
Als het mag, wil ik ook graag van mijn tweede hobby vertellen.
Zo maak ik al een halve eeuw, wijn, bier en vooral likeur, waarmee ik veel prijzen heb gewonnen,
zelfs één keer kampioen van Nederland.
Ik heb meerdere kook en recept nieuwsbrieven, maar jullie steken er kop en schouders boven uit, geweldig!!!!
Ga vooral zo door.
Met vriendelijke groet.
Donald Vermeulen
Hallo Donald,
Wat een leuke hobby 2e hobby heb jij, kun je mooi combineren met je kook hobby. Zeker het maken van likeur lijkt mij leuk om te doen.
Ik ben het met je eens dat Tim en Erik een hele leuke en lekkere site hebben waar ik ook met veel plezier en succes (gezien de reacties van mijn familie en vrienden).
Groetjes
Par
En leuk om te horen Pardede dat jij (en familie en vrienden) er ook zo van geniet, thanks! 🙂
Hallo Donald, bedankt voor je leuke bericht en het grote compliment! Erg leuk om te horen dat je zo geniet van koken en onze recepten. Daar doen we het voor!
Haha ja we hebben genoeg lekkers op de website staan zodat je nog even vooruit kan 😉
Wat een mooie andere hobby heb je. En dan ook nog eens op hoog niveau, wat geweldig! En dan voornamelijk voor eigen gebruik?
Nogmaals dank voor je bericht en veel kookplezier!
Culinaire groet,
Tim & Erik