Home Vlees en kip Zo bak je de perfecte entrecôte (steak)

Zo bak je de perfecte entrecôte (steak)

door SmaakMenutie
Entrecôte bakken

Koning van de zee

Entrecôte, ribeye, tournedos, (kogel)biefstuk, tomahawk, ossenhaas.. en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al deze soorten rundvlees vallen onder de verzamelnaam steak. Veel mensen zijn bang dat ze hun stukje dure vlees verpesten als ze hem zelf thuis bakken, maar dat is helemaal nergens voor nodig. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je kwalitatief goed vlees hebt, dat het vlees op kamertemperatuur is, je grof zeezout en verse peper gebruikt en dat je een klont roomboter hebt. Natuurlijk kan een steak ook uitsteakend op de barbecue, maar dan moet het net weer even anders. Vandaag gaan we hem in de pan bakken. Medium-rare. Ofwel nèt niet rauw meer. Wil je hem doorbakken? Dan bak je hem gewoon langer.

Wat ons betreft is een mooi stuk vlees het lekkerst als je hem zo puur mogelijk bakt. Dus geen dikke kruidenkorst of andere saus. Dat kan je later allemaal naar smaak toevoegen. Als het vlees op kamertemperatuur is dan bestrooi je hem rondom met peper. Dan een klont boter verwarmen en het vlees kort aanbakken tot het bruin is. Vervolgens omdraaien en bestrooien met grof zeezout. Dit doe je aan weerszijde uiteraard. Met maar twee ingrediënten zal je begrijpen dat het dus belangrijk is dat je goede kwaliteit kiest. Wij gebruiken daarom grof zeezout van La Baleine. Het bekende zout met de walvis op het label. Die walvis (la baleine) staat symbool voor het zeezout en is de koning onder de zeedieren.

Zout is zout

Het zeezout wordt geoogst in de Camargue in het zuiden van Frankrijk, direct aan de Middellandse Zee. La Baleine (opgericht in 1934) is de beschermer van dit natuurgebied en sindsdien zijn er allerlei planten en vogels terug in dit stuk natuur. Dus nee, het is niet zomaar zout. Dat ecologische bewustzijn maakt het wat ons betreft net wat lekkerder.

“Het grove zeezout dat wij gebruiken ontstaat vanuit een natuurlijk kristallisatieproces door invloed van zon, wind en zee”

Want waarom zou je een biologisch en verantwoord stuk vlees kopen en dan niet de rest daarop afstemmen. Het grove zeezout dat wij gebruiken ontstaat vanuit een natuurlijk kristallisatieproces door invloed van zon, wind en zee. Grof zeezout wordt voornamelijk voor het koken gebruikt: in kleine hoeveelheden om aan het kokende water toe te voegen en gerechten op smaak te brengen of om vlees en vis in een zoutkorst te bereiden. Overigens zijn er meerdere varianten. Zo heeft La Baleine ook fijn(er) zeezout en maken ze Fleur de Sel (door de zoutwerkers met de hand geoogst!). Genoeg redenen dus om te kiezen voor dit witte goud uit de zee!

Entrecôte bakken

Entrecôte

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 21 keer gestemd )

Ingrediënten

 • 350 g entrecôte (of andere steak)
 • 100 g kruidenboter (optioneel)
 • Grof zeezout
 • Verse peper

Zo maak je het

 • Reken op ongeveer 125-175 g vlees per persoon. Ons stuk entrecôte was net geen 350 g.
 • Haal het vlees ruim (30-60 minuten) van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur komt. 
 • Bestrooi het vlees rondom met verse peper (zwart, wit of een mix)
 • Neem een koekenpan en smelt een goede klont boter op middelhoog vuur (als de boter uitgesist is, is deze op temperatuur).
 • Afhankelijk van de dikte van het vlees bepaal je de bakduur. Een 'standaard' entrecote is meestal circa 2 cm dik.
 • Wil je hem rare (rauw van binnen) dan bak je hem anderhalve minuut per kant. Voor medium-rare, of zoals de Fransen zeggen: saignant, dan bak je hem 2 minuten per kant. Liever medium? Bak hem dan 3-4 minuten per zijde.
 • Wij gaan voor medium-rare. Bak het vlees maximaal 2 minuten aan een kant bruin en keer om. Bestrooi de gebakken zijde met een snuf grof zeezout. Het vlees dus vooral niet constant draaien. Wel is het goed om het vlees wat in beweging te houden.
 • Keer het vlees eenmaal om en bestrooi de andere zijde ook met een snuf grof zeezout.
 • Neem een bord en laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. 
 • Serveer met frietjes of gebakken aardappeltjes. Verse kruidenboter en een frisse salade naar keuze. Voeg extra zeezout en peper toe naar smaak.

Entrecôte bereiden Entrecôte bakkenEntrecôte bakken Steak bakken Perfecte entrecôte bakken

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Compagnie des Salins.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11 reacties

Donald 8 augustus 2020 - 17:03

Hoi, Tim & Erik,

Als gepensioneerd hobbykok zou ik wel al jullie recepten willen uit proberen!
Moet ik wel 200 jaar worden 🙂 ben pas 76.
Omdat vrijwel al jullie recepten erg lekker zijn en altijd lukken.
Wil ik iets aparts maken, hoef ik nooit lang te zoeken.
Kook wel zo min mogelijk uit pakjes en zakjes.
In m’n keuken heb ik rondom een glazen plaat, met plusminus 80 verschillende kruiden die allemaal gebruikt worden.
Als het mag, wil ik ook graag van mijn tweede hobby vertellen.
Zo maak ik al een halve eeuw, wijn, bier en vooral likeur, waarmee ik veel prijzen heb gewonnen,
zelfs één keer kampioen van Nederland.
Ik heb meerdere kook en recept nieuwsbrieven, maar jullie steken er kop en schouders boven uit, geweldig!!!!
Ga vooral zo door.
Met vriendelijke groet.
Donald Vermeulen

Reply
Pardede 9 augustus 2020 - 19:12

Hallo Donald,
Wat een leuke hobby 2e hobby heb jij, kun je mooi combineren met je kook hobby. Zeker het maken van likeur lijkt mij leuk om te doen.
Ik ben het met je eens dat Tim en Erik een hele leuke en lekkere site hebben waar ik ook met veel plezier en succes (gezien de reacties van mijn familie en vrienden).

Groetjes
Par

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 12:04

En leuk om te horen Pardede dat jij (en familie en vrienden) er ook zo van geniet, thanks! 🙂

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 12:03

Hallo Donald, bedankt voor je leuke bericht en het grote compliment! Erg leuk om te horen dat je zo geniet van koken en onze recepten. Daar doen we het voor!
Haha ja we hebben genoeg lekkers op de website staan zodat je nog even vooruit kan 😉
Wat een mooie andere hobby heb je. En dan ook nog eens op hoog niveau, wat geweldig! En dan voornamelijk voor eigen gebruik?

Nogmaals dank voor je bericht en veel kookplezier!
Culinaire groet,
Tim & Erik

Reply
N.I.Sifallor 9 augustus 2020 - 22:58

Leuk en lekker maar een heel A4-tje aan het, volgens jullie, beste zeezout te wijden…….. nouja je moet natuurlijk ergens inkomen genereren.

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:38

Dankjewel! Klopt, wij wilden graag wat meer vertellen over de achtergrond van dit zout en zijn natuurlijke karakter 🙂

Reply
N.I.Sifallor 29 november 2020 - 12:04

(H)eerlijk vlees, altijd goed! en zo weinig mogelijk toevoegingen zodat je het pure vlees proeft heeft mijn voorkeur! Een tip: als niet wilt dat de entrecote krom trekt zoals op de foto kun je in de vetrand een paar kleine sneetjes maken, het onderliggende zeentje krimpt dan niet bij het bakken.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 10:30

Absoluut, helemaal mee eens! En bedankt voor de tip 🙂

Reply
Joep 26 februari 2023 - 14:36

Hé mannen,
Een mooi stuk vlees mag van mij worden bekroond met iets beters dan frietjes. Ook wanneer ze heel lekker klaar worden gemaakt, kan het wat extra groente gebruiken.
Klassiek zijn natuurlijk champignons, asperges, gewokte groentes of brood(ojee dat is geen groente).
Wat zijn jullie ideeën/voorstellen?
Groet Joep

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2023 - 09:17

Ha Joep! Absoluut mee eens. Wij serveren er bijvoorbeeld een heerlijke Waldorfsalade bij, dat vinden wij een perfecte aanvulling. Probeer het eens!

Reply
Gerda Bulthuis 10 december 2023 - 18:03

Hallo heren,
Ik heb jullie site net ontdekt via Pinterest , maar jeetje wat een lekkere recepten komen er voorbij . Ik ben geen kookwonder ,maar ik denk wel dat het met jullie recepten gaat lukken .Zo duidelijk beschreven hoe en wat je moet doen , top .
Heb mij ook direct aangemeld om de nieuwsbrief te ontvangen.Alvast bedankt .

Reply