Home Gastblog Zet eens wat vaker asperges op tafel

Zet eens wat vaker asperges op tafel

8 gezondheidsvoordelen (+ recepten) van deze voorjaarsgroente

door SmaakMenutie

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Asperges zijn een favoriete voorjaarsgroente en dat is niet voor niets. Met hun kenmerkende smaak en stevige bite zijn ze een traktatie op zich. Bovendien zijn asperges erg gezond. Dit zijn acht gezondheidsvoordelen van deze voorjaarsgroente.

1. Voeden de goede bacteriën in je darmen

Asperges werken als een prebioticum. Dat betekent dat ze de goede bacteriën in je darmen voeden, zodat deze goed gedijen en in aantal toenemen. Ook uit onderzoek blijkt dat asperges de gezondheid van je darmen bevorderen. Een goede reden dus om ze vaker op tafel te zetten. Lekker is bijvoorbeeld dit gerecht met witte asperges.


2. Goed voor je gewicht

Asperges bevatten veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Dat maakt ze tot een ideale groente als je wil afvallen. Wil je overtollig gewicht kwijt, dan gaat het er immers om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt. 

De voedingsstoffen in asperges geven je lichaam toch alles wat het nodig heeft om gezond te blijven. Zo heb je op deze manier ook geen honger tijdens het afvallen. De vele vezels in deze groente helpen eveneens een handje als het om gewicht verliezen gaat. Vezels werken namelijk verzadigend, waardoor je langere tijd geen trek hebt en minder eet.


3. Goede bron van antioxidanten

Asperges bevatten verschillende krachtige antioxidanten, zoals vitamine C en E. Het zijn deze vitamines en andere gezonde plantenstoffen in asperges die bijdragen aan de bescherming van onze lichaamscellen. Antioxidanten vangen namelijk schadelijke vrije radicalen af.

Door vrije radicalen onschadelijk te maken, voorkomen antioxidanten dat de eerstgenoemde stoffen onze cellen kunnen beschadigen. Gezonde cellen zijn de basis voor een goede gezondheid. Asperges op je bord is dus een gezond idee! Combineer dit witte goud eens met ansjovis voor een verrassend effect op je smaakpapillen.


4. Rijk aan folaat

Asperges zijn rijk aan folaat, de natuurlijke vorm van foliumzuur. Deze B-vitamine is belangrijk voor de celdeling en de aanmaak van rode bloedcellen. 

Een ons asperges levert meer dan de helft van de hoeveelheid die volwassenen dagelijks van deze vitamine nodig hebben. Alleen als je zwanger bent, heb je meer folaat nodig. De vitamine is namelijk ook belangrijk voor het groeiende kindje in je buik.


5. Goed voor je weerstand

Wist je dat asperges behoorlijk wat vitamine C bevatten? Hiermee ondersteunen ze een goede weerstand. Dat is ideaal als je in het voorjaar iets te vroeg zonder jas naar buiten gaat of na de winter weer weerstand moet opbouwen.


6. Voor een hoger energieniveau

Voel jij je in het voorjaar vaak wat vermoeider? Asperges zijn goed voor je energieniveau. Ze bevatten namelijk behoorlijk wat vitamine B1, die je natuurlijke energie activeert.

Ook je hart, hersenen en zenuwstelsel profiteren van asperges. Daar zorgt dezelfde B-vitamine voor. Ook het mineraal kalium in deze groente is overigens gunstig voor je hart. Het draagt namelijk bij aan een gezonde bloeddruk, wat je hartgezondheid ten goede komt.


7. Voor een jeugdige huid

Asperges zijn leveranciers van vitamine E, die op zijn beurt belangrijk is voor een gezonde huid. Deze vitamine vangt namelijk schadelijke vrije radicalen af, waarmee deze de huid beschermt tegen vroegtijdige veroudering. Voor een jeugdige uitstraling zet je dus vaker asperges op het menu. Bijvoorbeeld met deze heerlijke schotel.


8. Mogelijke ACE-remmer

Er zijn aanwijzingen dat een stofje in asperges werkt als een ACE-remmer. Dit is een proces waarbij de werking van een enzym wordt geblokkeerd. Het enzym maakt een stof aan die de bloedvaten vernauwt en de bloeddruk verhoogt. 

Door het enzym tegen te werken, hebben de bloedvaten de kans om wijder te worden. Daardoor kan het bloed gemakkelijker stromen. Dit heeft een gunstig effect op de bloeddruk.

Er moet nog meer onderzoek plaatsvinden om te kunnen zeggen dat asperges inderdaad deze werking hebben. Hoe dan ook is het een gezonde groente om dit voorjaar vaker op je bord te hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van soep.