Home Erik's Asia Pindasaus

Pindasaus

zelfgemaakt het allerlekkerst!

door SmaakMenutie
Pindasaus

Patatje pinda

Heb jij in het buitenland wel eens een patatje pinda op? Of wat dacht je van een berenhap met pindasaus. Of een stuk stokbrood in de pindasaus gedipt? Waarschijnlijk niet, want Nederland is een echt pindasaus-land. Niet voor niets dat de supermarkt vol staat met ‘handige’ bakjes pindasaus die je in 60 seconden opwarmt in de magnetron. Persoonlijk vind ik zo een beetje alle niet-zelfgemaakte pindasaus vreselijk. En eerlijk gezegd begrijp ik ook niet waarom mensen niet zélf de pindasaus maken. Want echt, het is hartstikke simpel mensen. Net als satésaus, ook hartstikke makkelijk. Deze pindasaus maken we met (geroosterde) pinda’s. Maar je kan ook pindakaas gebruiken. Heerlijk voor bij de gado gado, bij de barbecue of bij je patatje oorlog 😉

Pindasaus

Pindasaus

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 47 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g pinda's
  • 300 ml kokosmelk
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Laat een koekenpan goed heet worden en rooster 150 g pinda's in een minuut of 5 al omscheppend tot ze vet afgeven en mooi geroosterd zijn. Let op: blijf schudden anders verbranden ze.
  • Laat ze even afkoelen en mix ze met een hakmachine of staafmixer fijn.
  • Snijd een sjalot en een teen knoflook fijn en fruit deze een paar minuten aan in een beetje olie.
  • Zet het vuur wat lager en voeg vervolgens 1 tl (of meer) sambal toe, 1 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi, 1/2 tl zout en 1 el gula djawa toe.
  • Meng alles (liefst met een kleine garde) even goed door elkaar en voeg ook 3 flinke el ketjap manis toe.
  • Schenk nu 300 ml (dikke) kokosmelk bij het geheel en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu de fijngemalen pinda's toe en blijf roeren tot het geheel wat dikker wordt. That's it!

Pindasaus recept Zelf pindasaus maken Pindasaus maken Zelfgemaakte pindasaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

23 reacties

Barbera Oranje 25 augustus 2019 - 12:43

In plaats van ketoembar, 2 theelepels kencur, verkrijgbaar bij de toko. Heerlijk!
Voeg ook 3 kaffirlimoenblaadjes en sap van een halve citroen toe. Dit geeft een beter uitgebalanceerde smaak.

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2019 - 12:50

Wat een goede tip! En zo maakt iedereen zijn eigen variatie pindasaus 🙂

Reply
Simone Paulsen 9 mei 2020 - 08:55

Hai, ik ga het zo gelijk maken, heerlijk!
Heb alleen een vraagje wat verstaan jullie onder dikke kokosmelk!?

Groetjes Simone

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2020 - 09:21

Lekker Simone! Wij gebruiken altijd een blikje kokosmelk van de toko, die is wat ‘vetter’. Maar die van de supermarkt volstaat ook prima!

Reply
Leo Lageweg 29 juni 2020 - 14:49

Heerlijke pindasaus bij de Gado Gado. Voor de saus heb ik KARA kokosmelk bij de toko gehaald, prima dikte!

Reply
SmaakMenutie 30 juni 2020 - 11:36

Leuk dat je onze pindasaus bij de Gado Gado hebt gemaakt Leo! Fijn dat-ie in de smaak viel 🙂

Reply
Francesca 25 maart 2021 - 10:15

Ga ik vanavond maken. Lijkt me heerlijk! Kun je dit ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2021 - 15:08

Misschien kan het wel Francesca maar we hebben het zelf nooit geprobeerd en zouden het ook niet zo snel doen. Vers is het lekkerste 🙂

Reply
Ronny 18 september 2021 - 16:08

Kan ik de 150 gr pinda’s vervangen door 150 gr pindakaas?

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 11:53

Ik denk dat je dan wel wat meer pindakaas moet gebruiken en wat minder kokosmelk. Het gaat een beetje op gevoel. Wellicht kan je dan beter kiezen voor onze satésaus

Reply
Will Hense 24 april 2021 - 15:42

goedemiddag, gebruik ik hier rauwe pinda’s voor of kant en klare ongezouten pinda’s.
en complimenten voor alle recepten, ze zijn stuk voor stuk allemaal heerlijk
ik hoor graag van jullie

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:17

Hi Will, kant-en klare ongezouten pinda’s. En bedankt voor het compliment, leuk te horen! 🙂

Reply
Elise 24 april 2021 - 17:50

Ik heb het al meerdere keren gemaakt, inderdaad het is super lekker jullie pindasaus. Voor mij de enige echte lekkere pindasaus.
Dank jullie wel !

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:15

Leuk te horen Elise! Fijn dat je van ons (familie)recept genoten hebt 🙂

Reply
John meeuws 18 september 2021 - 18:55

Hoi heerlijk sausie, als ik gezouten pinda,s gebruik en ik voeg geen zout toe kan dat ook of is er een reden gr john

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 11:47

Nee hoor John dat kan ook als je gezouten pinda’s gebruikt! 🙂

Reply
Carl 20 maart 2022 - 19:15

Boh, net voor de eerste keer gemaakt samen met jullie Indische saté. Enorm Lekker!

Reply
Karin 13 augustus 2022 - 16:12

Hoiii mannen. Hoeveel.pindakaas moet ik gebruiken inplaats van pinda’s?

Met vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 15 augustus 2022 - 12:27

Hoi Karin, ik denk dat je dan ongeveer 150 g pindakaas moet gebruiken en wat minder kokosmelk (100-150 ml), maar wellicht kan je dan beter onze satésaus maken!

Reply
Bonnie 20 december 2023 - 23:24

Hii,

Ik ga een Indische rijsttafel maken voor kerst, maar kan ik de saus een dag van te voren maken en opwarmen? En zou ik de trassi eruit kunnen laten?

En nog een vraag over loempia’s, ga jullie recept gebruiken maar weten jullie of je loempia’s met rijstvellen kan invriezen?

Bedankt alvast! En fijne dagen nog voor iedereen!

Groetjes Bonnie

Reply
SmaakMenutie 21 december 2023 - 10:11

Wat origineel om dat met kerst te doen, leuk! Pindasaus kan je prima een dag van tevoren maken (eventueel een beetje vocht of kokosmelk toevoegen bij het opwarmen de volgende dag). Trassi kan je achterwege laten en de ongebakken loempia’s kan je invriezen hoor (eventueel wat bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar vriezen). Geniet ervan en fijne dagen!

Reply
Bonnie 24 december 2023 - 15:21

Jaa toch?! Het is best wel wat werk maar dan heb je ook wat! Ben nu al 2 dagen bezig met alles voorbereiden, en allemaal jullie recepten. Bedankt voor je reactie nog.

Groetjes Bonnie

Reply
Bonnie 24 december 2023 - 15:22

Jaa toch?! Het is best wel wat werk maar dan heb je ook wat! Ben nu al 2 dagen bezig met alles voorbereiden, en allemaal jullie recepten. Bedankt voor je reactie nog.

Groetjes Bonnie

Reply