Home Erik's Asia De állerlekkerste pindasaus

De állerlekkerste pindasaus

door SmaakMenutie

Patatje oorlog

Heb jij in het buitenland wel eens een patatje pinda op? Of wat dacht je van een berenhap met pindasaus. Of een stuk stokbrood in de pindasaus gedipt? Waarschijnlijk niet, want Nederland is een echt pindasaus-land. Niet voor niets dat de supermarkt vol staat met ‘handige’ bakjes pindasaus die je in 60 seconden opwarmt in de magnetron. Persoonlijk vind ik zo een beetje alle niet-zelfgemaakte pindasaus vreselijk. En eerlijk gezegd begrijp ik ook niet waarom mensen niet zélf de pindasaus maken. Want echt, het is hartstikke simpel mensen. Net als satésaus, ook hartstikke makkelijk. Deze pindasaus maken we met (geroosterde) pinda’s. Maar je kan ook een pindakaas gebruiken. Heerlijk voor bij de gado gado, bij de barbecue of bij je patatje oorlog 😉

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Pindasaus

Pindasaus

Heb jij in het buitenland wel eens een patatje pinda op? Of wat dacht je van een berenhap met pindasaus. Of een stuk stokbrood in de pindasaus... Erik's Asia De állerlekkerste pindasaus European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.8/5
( 10 keer gestemd )

Ingrediënten

150 g pinda's
300 ml dikke kokosmelk
1 sjalot
1 teen knoflook
1 tl ketoembar
1 tl trassi
1 tl laos
1 tl sambal
3 el ketjap manis
1 el gula djawa

Zo maak je het

  • Laat een koekenpan goed heet worden en rooster 150 gr pinda's in een minuut of 5 al omscheppend tot ze vet afgeven en mooi geroosterd zijn. Let op: blijf schudden anders verbranden ze.
  • Laat ze even afkoelen en mix ze met een hakmachine of staafmixer fijn.
  • Snijd een sjalot en een teen knoflook fijn en fruit deze een paar minuten aan in een beetje olie.
  • Zet het vuur wat lager en voeg vervolgens 1 tl (of meer) sambal toe, 1 tl laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi, 1/2 tl zout en 1 el gula djawa toe.
  • Meng alles (liefst met een kleine garde) even goed door elkaar en voeg ook 3 flinke el ketjap manis toe.
  • Schenk nu 300 ml dikke kokosmelk bij het geheel en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu de fijngemalen pinda's toe en blijf roeren tot het geheel wat dikker wordt. That's it!

Pindasaus recept Zelf pindasaus maken Pindasaus maken Zelfgemaakte pindasaus

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Barbera Oranje 25 augustus 2019 - 12:43

In plaats van ketoembar, 2 theelepels kencur, verkrijgbaar bij de toko. Heerlijk!
Voeg ook 3 kaffirlimoenblaadjes en sap van een halve citroen toe. Dit geeft een beter uitgebalanceerde smaak.

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2019 - 12:50

Wat een goede tip! En zo maakt iedereen zijn eigen variatie pindasaus 🙂

Reply