Home Gastblog Zo gezond zijn sperziebonen!

Zo gezond zijn sperziebonen!

+ de lekkerste recepten van deze groene groente

door SmaakMenutie
Gezondheidsvoordelen sperziebonen

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Sperziebonen zijn in de zomer volop beschikbaar. Ze zijn dan heerlijk knapperig en vers, vooral als je ze uit eigen moestuin oogst. Je maakt er de heerlijkste gerechten mee. Bovendien zijn deze veelzijdige boontjes heel gezond. Dit zijn zeven gezondheidsvoordelen van deze groene groente, plus de lekkerste recepten.

1. Caloriearm

Sperziebonen leveren nauwelijks calorieën en dat is goed voor je gewicht. Tegelijkertijd zitten ze boordevol voedingsstoffen, zoals we verderop zullen zien. Het perfecte voedingsmiddel dus.

2. Koolhydraatarm

Anders dan hun soortgenoten – zoals tuinbonen en bruine bonen – leveren sperziebonen weinig koolhydraten. Daarmee zijn ze één van de koolhydraatarme groenten die je prima op het menu kunt hebben als je op je gewicht wilt letten of wilt afvallen. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke sajoer oblok oblok.

3. Vezelrijk

Wist je dat sperziebonen veel vezels bevatten? Vezels zijn niet alleen belangrijk voor gezonde darmen en een soepele stoelgang. Ze doen veel meer voor je. Sommige vezels vormen namelijk voeding voor de gunstige bacteriën in de darmen, oftewel je darmflora.

Op hun beurt heeft je darmflora een gunstig effect op je weerstand, je humeur en op je gewicht. Vezels dragen verder bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en dat brengt weer andere gezondheidsvoordelen met zich mee.

Een stabiele bloedsuikerspiegel is onder andere belangrijk voor je energieniveau en het voorkomen van diabetes typ 2. Op die manier zijn vezels ook weer goed voor de gezondheid van je hart en bloedvaten.

4. Levert een goede hoeveelheid vitamine C

Vitamine C is de weerstandsvitamine bij uitstek en sperziebonen zijn een goede leverancier van deze vitamine. Ze bevatten niet zoveel vitamine C als rode paprika of aardbeien, maar toch nog zo’n 20 milligram per 100 gram. Daarmee krijg je ruim 25 procent van de minimale dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Combineer je de boontjes met rode paprika, zoals in het lekkere Indische gerecht sajoer tumis tahoe, dan schiet je vitamine C inname omhoog.

5. Bevat bètacaroteen

Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A. Het is tevens een krachtige antioxidant die onder andere de ogen beschermt tegen veroudering. Antioxidanten vangen vrije radicalen af, die onze cellen kunnen beschadigen. Aangezien sperziebonen bètacaroteen bevatten, is deze groenten dus een goede keuze als je je cellen gezond wilt houden en de gezondheid van je ogen wilt ondersteunen. Verwerk ze in een heerlijk gericht, zoals de bekende gado gado.

6. Goede bron van folaat

Folaat is de natuurlijke vorm van foliumzuur en belangrijk voor onder andere je hart en je energieniveau. Het is een bekende B-vitamine waarvan zwangere vrouwen meer nodig hebben voor de gezonde groei en ontwikkeling van hun kindje. Sperziebonen bevatten deze gezonde B-vitamine in een goede hoeveelheid. Maak er samen met andere groenten een heerlijke salade van en profiteer van deze gezonde voedingsstof.

7. Levert kalium

Sperziebonen bevatten het mineraal kalium en dat maakt ze perfect voor het behoud van een gezonde bloeddruk. Dit mineraal helpt namelijk om de bloeddruk in balans te houden. Kalium is de gezonde tegenhanger van natrium, oftewel zout. Dat krijgen we vaak al voldoende binnen. Je bloeddruk is dus nóg een reden om vaker sperziebonen op tafel te zetten. Bijvoorbeeld met dit lekkere gerecht.

Lekkere recepten met sperziebonen

Als je alle gezondheidsvoordelen hebt bekeken, dan weet je dat het een goed idee is om vaker sperziebonen op tafel te zetten. Wil je nog meer inspiratie voor gerechten? Bekijk hier nog meer lekkere recepten met sperziebonen.

Je kunt sperziebonen het beste niet koken, maar bakken in een gezonde olie als kokosolie. Dan blijven de voedingsstoffen het beste behouden. Je kunt ze ook rauw eten, bijvoorbeeld met hummus. Voor een smoothie of groen sapje zijn ze minder geschikt vanwege hun draderige, vezelige structuur. De boontjes zijn des te lekkerder in een stoofschotel of ovenschotel. Geniet ervan!