Home Erik's Asia Soto ajam

Soto ajam

Indische maaltijdsoep met kip

door SmaakMenutie
Soto ajam

Gewoon soto

‘Soto soep’, ‘saoto soep’ of eigenlijk ‘soto ajam’ zoals het ‘officieel’ heet. Of gewoon ‘soto’ zoals we thuis zeiden. Een heerlijke Indische maaltijdsoep met kip die je als lunch of hoofdgerecht kan eten. Lekker met witte rijst, kroepoek en gebakken uitjes. En het fijne van deze soep: hij staat binnen een uurtje op tafel!

Soto ajam

Soto ajam

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 239 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 100 g taugé
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 3 salam blad (Indisch laurier)
  • 3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
  • 1 ui
  • 1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Verse peterselie
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten),  3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 3 salam blaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe. 
  • Voeg nu 2-3 kipfilets toe van totaal circa 400-500 g. Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken. Zet apart.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. 
  • Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een (gehalveerd) eitje. Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus. Selamat makan!

Soto ajam ingrediënten Soto ajam maken Soto ajam recept Soto soep Soto ayam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

70 reacties

Cindy 12 september 2017 - 08:51

Gister dit gerecht gemaakt. Je hebt er super weinig voor nodig en had toevallig alles in huis. De kip heerlijk laten pruttelen een tijd en deze was super mals. Een heerlijke, goed gevulde maaltijdsoep! Echt een aanrader! En heel makkelijk om te maken!

Reply
SmaakMenutie 12 september 2017 - 10:13

Hoi Cindy, bedankt voor je leuke reactie. Fijn dat het smaakte 🙂

Reply
Carla van de Geer 21 september 2020 - 01:27

Hi, is het mogelijk om de engelse namen van de kruiden te vermelden? Ik woon in Nieuw Zeeland en ze hebben hier geen indonesiche kruidenwinkel. Bij voorbaat dank.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 15:06

Hoi Carla, djahé is gemberpoeder (ginger powder) en laos is galangawortel (galanga root). Succes!

Reply
Marja Greve 17 november 2021 - 09:05

Deze heerlijke soep is inmiddels een favoriet. Zulke prachtige recepten.

Reply
Marja Greve 27 november 2021 - 13:06

Super soep. Maak het nu al voor de vierde keer. Heerlijk

Reply
Julissa 30 november 2017 - 21:02

Hoi,
Allereerst, super leuke gerechten!
Mijn vraagje betreft de Saoto soep..Als je de kip kookt in het water, komt er dan niet heel veel vet naar boven van de kip??

Reply
SmaakMenutie 1 december 2017 - 08:45

Thanks Julissa, leuk om te horen ? Nee hoor, er komt geen vet naar boven drijven. De kip is trouwens gaar als deze naar boven komt drijven. Dubbel check door de kip doormidden te snijden. Als hij helemaal wit is dan is hij goed 😉

Reply
Hanneke 24 december 2017 - 08:34

Eigenlijk is het wel lekkerder om kip met bot te gebruiken voor de bouillon. Geeft meer smaak ? verder leuke site !

Reply
SmaakMenutie 24 december 2017 - 12:44

Hoi Hanneke, uiteraard kan je ook kip met botjes gebruiken. Het is alleen wat meer werk om de kip te plukken dan. Dus met kipfilet gaat het wat sneller. Maar zeker net zo lekker! 🙂

Reply
Ingrid Bos 10 mei 2020 - 08:47

Ik trek bouillon van (veel) kip met bot.
In de wok met archide olie bak ik (op niet te heet vuur) heel fijn gesneden ui, knoflook, kemiri, gember en flink wat kunjit. Als dat beetje gekleurd is wat ketjap erbij.
Vervolgens iedere keer grote soepschep bouillon erbij tot goed gemengd is. Dan giet je dit bij de rest van de bouillon. Op smaak maken met bouillonblokjes.
Dan gesneden prei erbij, serderij, peterselie en soe-oen. Evt sereh stengel voor de liefhebber.

Op een bord: in stukjes gesneden longtong (geen rijst!!), plakjes in de schil gekookte aardappel, tauge En gekookt ei.
Hier de soto overscheppen en eindigen met gefruite uitjes. Heerlijk schep sambel kemiri erbij.

Mijn moeder wilde ook nog altijd schijfje Citroën erbij ?

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 11:18

Klinkt ook heerlijk Ingrid! Gaan we een keer proberen. Bedankt voor de tip 🙂

Reply
Lianne 24 juli 2024 - 21:24

1.5 uurtje laten pruttelen met kippenbouten en dan nachtje in de koelkast. Yumm

Reply
Joke 5 september 2022 - 11:25

Bij soto ajam i.p.v. ketjap, kunjit, ketoembar, djinten en kemirinoten (geroosterd en gevijzeld) gebruiken. Daarbij gesneden selderie, dun gesneden preiringen, gefruite uitjes, mungbonen vermicelli en natuurlijk halve hardgekookte eitjes. Dit is eigenlijk Oost-Javaans.

Reply
Joke 5 september 2022 - 11:28

Bij soto ajam i.p.v. ketjap, kunjit, ketoembar, djinten en kemirinoten (geroosterd en gevijzeld) gebruiken. Met gekneusde sereh. Daarbij apart in schaaltjes gesneden selderie, dun gesneden preiringen, gefruite uitjes, mungbonen vermicelli en natuurlijk halve hardgekookte eitjes. Dit is eigenlijk Oost-Javaans.

Reply
Heleen 16 december 2018 - 18:54

Wat was het weer lekker mannen ! Staat regelmatig op het menu ?

Reply
SmaakMenutie 17 december 2018 - 12:35

Super leuk om te horen Heleen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Wij zijn er zelf ook onwijs gek op. Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jessyca Hendriks 13 januari 2019 - 00:49

Ik woon in Duitsland en daar zijn indische ingredienten bijna niet te verkrijgen. Via internet bestellen wordt een dure hap. Kan ik iets vervangen? P.s. Ik ben gek op indisch eten!

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2019 - 13:38

Hoi Jessyca, wat leuk dat onze recepten ook de grens over gaan! 🙂 Jammer dat de Indische kruiden daar moeilijk te verkrijgen zijn. Salamblaadjes kan je vervangen door laurier(blaadjes) (maar het is wel wat anders). Djahe is gewoon gemalen gember en laos wordt ook wel Thaise gember genoemd. Ja kan dus in principe ook een stukje gember gebruiken. 1-2 cm = 1 tl. Houd dus 3-4 cm aan in dit geval en snijd het fijn. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Jady 19 mei 2020 - 12:35

Waar in Duitsland woon je? Ik woon in Berlijn en kan alles gewoon bij de Asia markets vinden, zelfs de echte ketjap manis in die witte/rode fles

Reply
Mari 30 maart 2019 - 16:55

Top recept! Ik maak het met kippenpoten i.p.v. kipfilet. Vind het ook lekker met een lente-uitje erbij op het eind. Bedankt voor het delen, geniet er minstens een keer per maand van sinds ik dot recept heb ontdekt 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 april 2019 - 12:01

Hoi Mari, fijn dat de soto in de smaak valt! 🙂 Leuk om te horen dat je ‘m vaak maakt. Het is ook een grote favoriet van ons. Kippenpoten kunnen ook heel goed en is misschien nog lekkerder. Bedankt voor je leuke bericht. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Marcel wesselo 8 augustus 2023 - 19:28

Hoi
Ik heb in de jaren 90 in bronbeek gewerkt bij de kumpulan in de keuken (Javaans)dit is het congrescentrum
Daar maakte we alles met verse kruiden dus niks uit een potje.
Ik ga morgen jullie recept proberen

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:23

Kun je in plaats van rijst ook rijstnoedels gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:27

Uiteraard Ineke, kies vooral voor wat je lekker vindt 🙂

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:32

ik ga het maken vandaag, lijkt me zo heerlijk en ik ben gek op al jullie recepten. heb helaas geen indische achtergrond dus moet het van goede recepten hebben

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:36

Soto is ook heerlijk! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment. Geniet ervan!

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 13:53

vraagje moet je de sereh kneuzen voor de soto

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 14:05

Ja, sereh altijd even kneuzen voor je ‘m gaat gebruiken

Reply
Rina 20 oktober 2019 - 12:29

Goedemiddag heren,
Nog nooit sotosoep gemaakt. Net sotosoep gemaakt en gegeten, dit gerecht bewijst maar weer dat je met weinig ingrediënten en moeiilijke handelingen heerlijke soep kunt maken. Mm man en ik hebben gesmuld van de Soto een blijvertje hier!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2019 - 09:24

Hoi Rina. lekker is ‘ie hè! Fijn dat jullie er van gesmuld hebben. Het is ook nog steeds een van onze favoriete maaltijdsoepen :)!

Reply
Maud 26 januari 2020 - 19:33

Ik heb hem nu 2 keer gemaakt en dit wordt een blijvertje. Echt ontzettend lekker, gezond en vullend!

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:35

Leuk om te horen Maud! En dat is het fijne aan de soto inderdaad 🙂

Reply
Lieneke 9 juni 2020 - 19:02

Goedenavond heren, jullie soep net gemaakt, omdat ik zo’n trek had in Soto soep (maar geen idee hoe ik het moest maken 😉 En wat is hij heerlijk geworden! Daarnaast ruikt m’n hele huis nu net zo lekker als m’n bord. Zeker voor herhaling vatbaar, bedankt!

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 14:05

Zo mogen we het horen Lieneke, leuk! Fijn dat ons recept in de smaak viel (en dat het in huis zo lekker ging ruiken 🙂 )

Reply
Arthur Klaassen 1 juli 2020 - 18:21

Vandaag gemaakt volgens jullie recept, maar ik had nog zelf getrokken kippensoep in huis, dus die heb ik gebruikt. Daarin de sereh laten trekken gedurende 20 minuten en er verse gember (altijd in huis) i.p.v. djahé. Was erg lekker en we hebben nog voor een tweede keer. Alleen dan weer verse taugé halen.

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2020 - 10:44

Slim om de getrokken bouillon te gebruiken Arthur! Fijn dat het in de smaak viel. En zeker verse taugé gebruiken voor de tweede keer, lekker knapperig! 🙂

Reply
Dicky van Strien 9 juli 2020 - 16:54

Het was weer heerlijk. Nog nooit een recept van jullie gehad wat niet smaakte. En iedereen in huis denken dat ik opeens heerlijk kan koken;)

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:36

Leuk om te horen Dicky! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Enne.. ik kan ze geen ongelijk geven 😉

Reply
Shania 9 juli 2020 - 20:41

Als je nou 8 personen hebt doe je dan letterlijk alles het dubbele ? Mij lijkt dat dan een beetje te veel knoflook bijvoorbeeld. Verder ziet het er super uit !

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:39

Nee hoor Shania, alles keer 1,5 is voldoende voor 8 personen! Geniet ervan 🙂

Reply
Tina 8 november 2020 - 12:53

Vanochtend voor het eerst deze maaltijdsoep gemaakt en zeker niet voor het laatst! Wat ontzettend lekker, zo jammer dat alles alweer op is ?. Zo blij met jullie recepten, vanavond ga ik de quiche met chorizo en paprika proberen…

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:16

Erg leuk om te horen Tina, bedankt voor je reactie! We hopen dat de quiche net zo in de smaak is gevallen 🙂

Reply
Noggie 11 december 2020 - 22:54

Vandaag heb ik soto gemaakt n.a.v. jullie recept. Ik heb gewone laurierbladeren gebruikt en een stukje gember. Ik heb een hele kip in ruim 2 liter water opgezet met de kruiden. Ik ben gewend de soto te maken met een kant en klare boemboe, die is hier niet te koop dus zocht ik het recept. De soto was heerlijk! Mijn Javaanse schoonmoeder zou trots geweest zijn op het resultaat. Toppie! Dank voor het drlen van het recept

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:23

Erg leuk om te horen Noggie! Leuk ook dat je een keer niet een kant-en-klare boemboe hebt gebruikt en dat ons recept in de smaak viel. Wij weten ook zeker dat je schoonmoeder trots zou zijn geweest 🙂

Reply
Daisy 22 december 2020 - 20:29

De peterselie moet selderij zijn! Dat zie je overigens ook op de foto!

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 10:17

Het je toch echt peterselie Daisy 😉 Maar selderij kan net zo goed hoor

Reply
Priscilla 10 januari 2021 - 18:13

Wat ontzettend leuk dat de saoto soep er ook op staat. Mijn ouders komen uit Suriname, dus dit gerecht ken ik zeker wel. Lijkt erg veel op hoe ik het maak. Zelf doe ik op het einde nog gesneden spitskool doorheen en fritessticks 🙂
Dank je voor alle lekkere recepten! Groetjes Priscilla

Reply
SmaakMenutie 11 januari 2021 - 11:37

Wat leuk Priscilla, ja dan ken jij dit gerecht zeker! Lekker ook die toevoeging van spitskool en fritessticks, goed idee 🙂

Reply
Sylvia 17 februari 2021 - 15:49

Kun je het ook invriezen ?

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2021 - 16:19

Ja hoor! 🙂

Reply
Melona 19 februari 2021 - 21:35

Als ik dit in de slowcooker zou willen maken hoe lang zou dit dan ongeveer moeten? Alvast bedankt groetjes

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:31

Oei, dat vind ik moeilijk te zeggen gezien wij geen slowcooker gebruiken. Sorry!

Reply
Jane 2 maart 2021 - 18:04

Het was verrukkelijk! De kinderen vonden het ook lekker. Dank je wel voor recept.

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2021 - 09:49

Fijn dat het recept ook bij de kids in de smaak viel Jane, leuk! 🙂

Reply
Guusje 9 maart 2021 - 18:47

Heerlijk recept! Ik eet zelf geen kip en heb het vervangen voor gerookte tofu en dat werkte super goed 🙂 tip: voeg atjar en een limoentje toe voor extra frisheid

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 09:13

Oeh lekker die tofu Guusje! Fijn dat je van het recept genoten hebt 🙂

Reply
Beatrijs 29 augustus 2021 - 13:43

ik probeer lekkere recepten op te slaan in mijn recepten, hoe doe je dat?
Ik heb al van alles geprobeerd. Ik ben echt benieuwd naar jullie oplossing

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:35

Even op het ‘bewaar’ knopje klikken in het intro Beatrijs!

Reply
Bas 12 juni 2022 - 20:31

Heb het vandaag gemaakt, smaakte best goed (beetje meer pit had van mij gemogen, dus volgende keer daar iets mee doen).
Maar bij mij was de soep heel donker van kleur, en kerry of kurkuma achtig geel zoals hier op de foto’s. Komt door de ketjap natuurlijk (3 eetlepels), maar hoe kan het dat het op de foto’s veel lichter er uit ziet ?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2022 - 16:48

Hi Bas, fijn dat het in de smaak viel! Heb eerlijk gezegd geen idee waarom ‘ie bij jou wat donkerder van kleur was, wellicht toch wat uitgeschoten met de ketjap? Als de smaak maar goed was 🙂

Reply
Maureen 4 maart 2023 - 21:45

Ik had precies hetzelfde. Ik dacht ook dat het door de ketjap kwam, maar ik heb gewoon het recept gevolgd, dus waarom is die bij ons niet licht van kleur?

Reply
Cindy 2 juli 2022 - 15:01

Wat een heerlijk recept! Wij hebben dit voor het eerst gemaakt, en er echt van genoten! Echt weer een blijvertje, zoals veel recepten van jullie!
Wij hebben er sambal badjak in gedaan 🙂

Reply
Ikke 10 oktober 2022 - 15:23

Heb je ook tips voor een kiploze soto? 🙂

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2022 - 10:04

Het enige dat ik kan bedenken is door de kip achterwege te laten 😉

Reply
Michel Mathijsen 22 november 2023 - 15:34

Er is een lekkere variant mogelijk; doe dan in plaats van de kippenbouillon een basis van tomatensoep.
Het wordt dan een soort Chinese tomatensoep, maar dan nog lekkerder.
Verder gebruik ik liever 2 bouillonblokjes en 4 el ketjap manis – een kwestie van smaak.
Compliment voor uw heerlijke recept.

Reply
Karin 22 november 2023 - 16:04

Kan je de rijst al v.t.v maken? Dus alles later samen doen?

Reply
SmaakMenutie 23 november 2023 - 12:04

Tuurlijk, verwarm dan wel de rijst nog even!

Reply
Nelleke 10 juni 2024 - 15:42

Even een vraagje, ik gebruik graag verse kruiden, kan ik laos en djahe poeder vervangen door verse laos en djahe? Zoja, Hoeveel heb ik dan nodig? Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2024 - 16:33

Ja hoor, dat kan! Gebruik dan ongeveer 2cm verse wortel.

Reply