Home Erik's Asia Soto ajam (maaltijdsoep)

Soto ajam (maaltijdsoep)

door SmaakMenutie

Soto

‘Soto soep’, ‘saoto soep’ of eigenlijk ‘soto ajam’ zoals het ‘officieel’ heet. Of gewoon ‘soto’ zoals we thuis zeiden. Een heerlijke maaltijdsoep die je als lunch of hoofdgerecht kan eten. Lekker met witte rijst, kroepoek en gebakken uitjes.

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Soto ajam

Soto ajam

Soto soep, saoto soep of eigenlijk soto ajam zoals het 'officieel heet'. Of gewoon soto zoals we thuis zeiden. Een heerlijke maaltijdsoep... Erik's Asia Soto ajam (maaltijdsoep) European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 53 keer gestemd )

Ingrediënten

450 gr kipfilet
100 gr taugé
4 eieren
Verse peterselie
200 gr rijst (optioneel)
Gebakken uitjes (optioneel)

En verder voor de soep:
1 ui
5 teentjes knoflook
3 salamblaadjes (laurierblaadjes)
3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
3 el ketjap manis
1 tl djahe (gemberpoeder)
1 tl laos
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe de kipfilets in een pan met 2 liter water en breng aan de kook.
  • Snijd de ui en de knoflook in redelijk grove stukken en voeg deze toe in de pan samen met 3 salam- of laurierblaadjes en een stengel sereh (heb je deze niet, geen probleem, ook zonder smaakt de soep heerlijk).
  • Voeg vervolgens de bouillonblokjes toe (ik gebruik 2 groente- en 1 kip bouillonblokje), 2 el ketjap manis, 1 tl gemberpoeder en 1 tl laos en roer goed door elkaar. Laat de soep nu minstens 1 uur, maar liever langer, zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
  • Blancheer ondertussen de taugé 1 minuutje (1 minuut koken en direct afspoelen onder koud water), kook de eitjes hard (10 min) en kook je rijst.
  • Na minstens een uur geprutteld te hebben haal je de kip uit de pan en trek je met behulp van 2 vorken de kip uit elkaar zodat je kipslierten krijgt
  • Gebruik een kom of diep bord om te serveren. Begin met wat rijst, dan de kip en wat taugé en tot slot het eitje. Giet de soep erover en maak af met wat gebakken uitjes en peterselie. Selamat makan!

Misschien valt dit ook in de smaak

20 reacties

Cindy 12 september 2017 - 08:51

Gister dit gerecht gemaakt. Je hebt er super weinig voor nodig en had toevallig alles in huis. De kip heerlijk laten pruttelen een tijd en deze was super mals. Een heerlijke, goed gevulde maaltijdsoep! Echt een aanrader! En heel makkelijk om te maken!

Reply
SmaakMenutie 12 september 2017 - 10:13

Hoi Cindy, bedankt voor je leuke reactie. Fijn dat het smaakte 🙂

Reply
Julissa 30 november 2017 - 21:02

Hoi,
Allereerst, super leuke gerechten!
Mijn vraagje betreft de Saoto soep..Als je de kip kookt in het water, komt er dan niet heel veel vet naar boven van de kip?👀

Reply
SmaakMenutie 1 december 2017 - 08:45

Thanks Julissa, leuk om te horen 🙂 Nee hoor, er komt geen vet naar boven drijven. De kip is trouwens gaar als deze naar boven komt drijven. Dubbel check door de kip doormidden te snijden. Als hij helemaal wit is dan is hij goed 😉

Reply
Hanneke 24 december 2017 - 08:34

Eigenlijk is het wel lekkerder om kip met bot te gebruiken voor de bouillon. Geeft meer smaak 😊 verder leuke site !

Reply
SmaakMenutie 24 december 2017 - 12:44

Hoi Hanneke, uiteraard kan je ook kip met botjes gebruiken. Het is alleen wat meer werk om de kip te plukken dan. Dus met kipfilet gaat het wat sneller. Maar zeker net zo lekker! 🙂

Reply
Heleen 16 december 2018 - 18:54

Wat was het weer lekker mannen ! Staat regelmatig op het menu 😊

Reply
SmaakMenutie 17 december 2018 - 12:35

Super leuk om te horen Heleen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Wij zijn er zelf ook onwijs gek op. Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jessyca Hendriks 13 januari 2019 - 00:49

Ik woon in Duitsland en daar zijn indische ingredienten bijna niet te verkrijgen. Via internet bestellen wordt een dure hap. Kan ik iets vervangen? P.s. Ik ben gek op indisch eten!

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2019 - 13:38

Hoi Jessyca, wat leuk dat onze recepten ook de grens over gaan! 🙂 Jammer dat de Indische kruiden daar moeilijk te verkrijgen zijn. Salamblaadjes kan je vervangen door laurier(blaadjes) (maar het is wel wat anders). Djahe is gewoon gemalen gember en laos wordt ook wel Thaise gember genoemd. Ja kan dus in principe ook een stukje gember gebruiken. 1-2 cm = 1 tl. Houd dus 3-4 cm aan in dit geval en snijd het fijn. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Mari 30 maart 2019 - 16:55

Top recept! Ik maak het met kippenpoten i.p.v. kipfilet. Vind het ook lekker met een lente-uitje erbij op het eind. Bedankt voor het delen, geniet er minstens een keer per maand van sinds ik dot recept heb ontdekt 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 april 2019 - 12:01

Hoi Mari, fijn dat de soto in de smaak valt! 🙂 Leuk om te horen dat je ‘m vaak maakt. Het is ook een grote favoriet van ons. Kippenpoten kunnen ook heel goed en is misschien nog lekkerder. Bedankt voor je leuke bericht. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:23

Kun je in plaats van rijst ook rijstnoedels gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:27

Uiteraard Ineke, kies vooral voor wat je lekker vindt 🙂

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:32

ik ga het maken vandaag, lijkt me zo heerlijk en ik ben gek op al jullie recepten. heb helaas geen indische achtergrond dus moet het van goede recepten hebben

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:36

Soto is ook heerlijk! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment. Geniet ervan!

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 13:53

vraagje moet je de sereh kneuzen voor de soto

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 14:05

Ja, sereh altijd even kneuzen voor je ‘m gaat gebruiken

Reply
Rina 20 oktober 2019 - 12:29

Goedemiddag heren,
Nog nooit sotosoep gemaakt. Net sotosoep gemaakt en gegeten, dit gerecht bewijst maar weer dat je met weinig ingrediënten en moeiilijke handelingen heerlijke soep kunt maken. Mm man en ik hebben gesmuld van de Soto een blijvertje hier!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2019 - 09:24

Hoi Rina. lekker is ‘ie hè! Fijn dat jullie er van gesmuld hebben. Het is ook nog steeds een van onze favoriete maaltijdsoepen :)!

Reply