Home Erik's Asia Soto ajam (Indische maaltijdsoep!)

Soto ajam (Indische maaltijdsoep!)

door SmaakMenutie

Gewoon soto

‘Soto soep’, ‘saoto soep’ of eigenlijk ‘soto ajam/ayam’ zoals het ‘officieel’ heet. Of gewoon ‘soto’ zoals we thuis zeiden. Een heerlijke maaltijdsoep die je als lunch of hoofdgerecht kan eten. Lekker met witte rijst, kroepoek en gebakken uitjes. En het fijne van deze soep: hij staat binnen een uurtje op tafel!

Soto ajam

Soto ajam

'Soto soep', 'saoto soep' of eigenlijk 'soto ajam/ayam' zoals het 'officieel' heet. Of gewoon 'soto' zoals we thuis zeiden. Een heerlijke... Erik's Asia Soto ajam, soto soep, saoto, kip, maaltijdsoep, Indisch recept Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 86 keer gestemd )

Ingrediënten

450 gr kipfilet
200 gr rijst
100 gr taugé
4 tenen knoflook
4 eieren
3 salam blad (Indisch laurier)
3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
1 ui
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
3 el ketjap manis
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl laos
Verse peterselie
Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten),  3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl laos, 3 salam blaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe. 
  • Voeg nu 2-3 kipfilets toe van totaal circa 400-500 gram. Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken. Zet apart.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. 
  • Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een (gehalveerd) eitje. Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus. Selamat makan!

Soto ajam ingrediënten Soto ajam maken Soto ajam recept Soto soep Soto ayamHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

35 reacties

Cindy 12 september 2017 - 08:51

Gister dit gerecht gemaakt. Je hebt er super weinig voor nodig en had toevallig alles in huis. De kip heerlijk laten pruttelen een tijd en deze was super mals. Een heerlijke, goed gevulde maaltijdsoep! Echt een aanrader! En heel makkelijk om te maken!

Reply
SmaakMenutie 12 september 2017 - 10:13

Hoi Cindy, bedankt voor je leuke reactie. Fijn dat het smaakte 🙂

Reply
Carla van de Geer 21 september 2020 - 01:27

Hi, is het mogelijk om de engelse namen van de kruiden te vermelden? Ik woon in Nieuw Zeeland en ze hebben hier geen indonesiche kruidenwinkel. Bij voorbaat dank.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 15:06

Hoi Carla, djahé is gemberpoeder (ginger powder) en laos is galangawortel (galanga root). Succes!

Reply
Julissa 30 november 2017 - 21:02

Hoi,
Allereerst, super leuke gerechten!
Mijn vraagje betreft de Saoto soep..Als je de kip kookt in het water, komt er dan niet heel veel vet naar boven van de kip?👀

Reply
SmaakMenutie 1 december 2017 - 08:45

Thanks Julissa, leuk om te horen 🙂 Nee hoor, er komt geen vet naar boven drijven. De kip is trouwens gaar als deze naar boven komt drijven. Dubbel check door de kip doormidden te snijden. Als hij helemaal wit is dan is hij goed 😉

Reply
Hanneke 24 december 2017 - 08:34

Eigenlijk is het wel lekkerder om kip met bot te gebruiken voor de bouillon. Geeft meer smaak 😊 verder leuke site !

Reply
SmaakMenutie 24 december 2017 - 12:44

Hoi Hanneke, uiteraard kan je ook kip met botjes gebruiken. Het is alleen wat meer werk om de kip te plukken dan. Dus met kipfilet gaat het wat sneller. Maar zeker net zo lekker! 🙂

Reply
Ingrid Bos 10 mei 2020 - 08:47

Ik trek bouillon van (veel) kip met bot.
In de wok met archide olie bak ik (op niet te heet vuur) heel fijn gesneden ui, knoflook, kemiri, gember en flink wat kunjit. Als dat beetje gekleurd is wat ketjap erbij.
Vervolgens iedere keer grote soepschep bouillon erbij tot goed gemengd is. Dan giet je dit bij de rest van de bouillon. Op smaak maken met bouillonblokjes.
Dan gesneden prei erbij, serderij, peterselie en soe-oen. Evt sereh stengel voor de liefhebber.

Op een bord: in stukjes gesneden longtong (geen rijst!!), plakjes in de schil gekookte aardappel, tauge En gekookt ei.
Hier de soto overscheppen en eindigen met gefruite uitjes. Heerlijk schep sambel kemiri erbij.

Mijn moeder wilde ook nog altijd schijfje Citroën erbij 🤣

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 11:18

Klinkt ook heerlijk Ingrid! Gaan we een keer proberen. Bedankt voor de tip 🙂

Reply
Heleen 16 december 2018 - 18:54

Wat was het weer lekker mannen ! Staat regelmatig op het menu 😊

Reply
SmaakMenutie 17 december 2018 - 12:35

Super leuk om te horen Heleen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Wij zijn er zelf ook onwijs gek op. Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jessyca Hendriks 13 januari 2019 - 00:49

Ik woon in Duitsland en daar zijn indische ingredienten bijna niet te verkrijgen. Via internet bestellen wordt een dure hap. Kan ik iets vervangen? P.s. Ik ben gek op indisch eten!

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2019 - 13:38

Hoi Jessyca, wat leuk dat onze recepten ook de grens over gaan! 🙂 Jammer dat de Indische kruiden daar moeilijk te verkrijgen zijn. Salamblaadjes kan je vervangen door laurier(blaadjes) (maar het is wel wat anders). Djahe is gewoon gemalen gember en laos wordt ook wel Thaise gember genoemd. Ja kan dus in principe ook een stukje gember gebruiken. 1-2 cm = 1 tl. Houd dus 3-4 cm aan in dit geval en snijd het fijn. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Jady 19 mei 2020 - 12:35

Waar in Duitsland woon je? Ik woon in Berlijn en kan alles gewoon bij de Asia markets vinden, zelfs de echte ketjap manis in die witte/rode fles

Reply
Mari 30 maart 2019 - 16:55

Top recept! Ik maak het met kippenpoten i.p.v. kipfilet. Vind het ook lekker met een lente-uitje erbij op het eind. Bedankt voor het delen, geniet er minstens een keer per maand van sinds ik dot recept heb ontdekt 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 april 2019 - 12:01

Hoi Mari, fijn dat de soto in de smaak valt! 🙂 Leuk om te horen dat je ‘m vaak maakt. Het is ook een grote favoriet van ons. Kippenpoten kunnen ook heel goed en is misschien nog lekkerder. Bedankt voor je leuke bericht. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:23

Kun je in plaats van rijst ook rijstnoedels gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:27

Uiteraard Ineke, kies vooral voor wat je lekker vindt 🙂

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:32

ik ga het maken vandaag, lijkt me zo heerlijk en ik ben gek op al jullie recepten. heb helaas geen indische achtergrond dus moet het van goede recepten hebben

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:36

Soto is ook heerlijk! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment. Geniet ervan!

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 13:53

vraagje moet je de sereh kneuzen voor de soto

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 14:05

Ja, sereh altijd even kneuzen voor je ‘m gaat gebruiken

Reply
Rina 20 oktober 2019 - 12:29

Goedemiddag heren,
Nog nooit sotosoep gemaakt. Net sotosoep gemaakt en gegeten, dit gerecht bewijst maar weer dat je met weinig ingrediënten en moeiilijke handelingen heerlijke soep kunt maken. Mm man en ik hebben gesmuld van de Soto een blijvertje hier!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2019 - 09:24

Hoi Rina. lekker is ‘ie hè! Fijn dat jullie er van gesmuld hebben. Het is ook nog steeds een van onze favoriete maaltijdsoepen :)!

Reply
Maud 26 januari 2020 - 19:33

Ik heb hem nu 2 keer gemaakt en dit wordt een blijvertje. Echt ontzettend lekker, gezond en vullend!

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:35

Leuk om te horen Maud! En dat is het fijne aan de soto inderdaad 🙂

Reply
Lieneke 9 juni 2020 - 19:02

Goedenavond heren, jullie soep net gemaakt, omdat ik zo’n trek had in Soto soep (maar geen idee hoe ik het moest maken 😉 En wat is hij heerlijk geworden! Daarnaast ruikt m’n hele huis nu net zo lekker als m’n bord. Zeker voor herhaling vatbaar, bedankt!

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 14:05

Zo mogen we het horen Lieneke, leuk! Fijn dat ons recept in de smaak viel (en dat het in huis zo lekker ging ruiken 🙂 )

Reply
Arthur Klaassen 1 juli 2020 - 18:21

Vandaag gemaakt volgens jullie recept, maar ik had nog zelf getrokken kippensoep in huis, dus die heb ik gebruikt. Daarin de sereh laten trekken gedurende 20 minuten en er verse gember (altijd in huis) i.p.v. djahé. Was erg lekker en we hebben nog voor een tweede keer. Alleen dan weer verse taugé halen.

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2020 - 10:44

Slim om de getrokken bouillon te gebruiken Arthur! Fijn dat het in de smaak viel. En zeker verse taugé gebruiken voor de tweede keer, lekker knapperig! 🙂

Reply
Dicky van Strien 9 juli 2020 - 16:54

Het was weer heerlijk. Nog nooit een recept van jullie gehad wat niet smaakte. En iedereen in huis denken dat ik opeens heerlijk kan koken;)

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:36

Leuk om te horen Dicky! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Enne.. ik kan ze geen ongelijk geven 😉

Reply
Shania 9 juli 2020 - 20:41

Als je nou 8 personen hebt doe je dan letterlijk alles het dubbele ? Mij lijkt dat dan een beetje te veel knoflook bijvoorbeeld. Verder ziet het er super uit !

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:39

Nee hoor Shania, alles keer 1,5 is voldoende voor 8 personen! Geniet ervan 🙂

Reply