Nooit meer kant-en-klare
Als je eenmaal een keer zélf knoflooksaus gemaakt hebt, koop je echt nooit meer kant-en-klare knoflooksaus. Niet alleen omdat het veel lekkerder is, maar ook omdat het in een paar minuten klaar is. Bovendien kun je het helemaal aanpassen naar je eigen smaak. Deze saus is niet alleen heerlijk bij een zelfgemaakte pita kipshoarma of falafel, maar ook perfect als dip bij de BBQ of als toevoeging aan salades en sandwiches.
Paar ingrediënten
Het mooie van zelf knoflooksaus maken is dat je het eigenlijk met maar een paar eenvoudige ingrediënten kunt doen. Meestal bestaat de basis uit mayonaise, Griekse yoghurt of een combinatie van beide, afhankelijk van de romigheid die je wilt. Knoflook is natuurlijk de ster van de saus, maar ook citroensap en peper en zout kunnen de smaken mooi in balans brengen. Wij maken de saus zelfs een beetje zoeter door theelepeltje honing om de scherpe smaak van knoflook te verzachten. Wil je de saus een extra kick geven? Voeg dan een snufje cayennepeper voor wat pit.
Gezondere keuze
Zelf knoflooksaus maken is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. In veel kant-en-klare varianten zit een flinke dosis suiker, conserveermiddelen of andere toevoegingen die je zelf kunt vermijden door het zelf te maken. Het gebruik van Griekse yoghurt bijvoorbeeld, zorgt voor een extra dosis eiwitten en maakt de saus minder zwaar dan wanneer je alleen mayonaise gebruikt. Zo kun je met een gerust hart genieten van je zelfgemaakte saus zonder je zorgen te maken over de ongewenste ingrediënten die vaak in de kant-en-klare versies zitten.
11 reacties
Hi Esther, ja lekker hè?! Wat een goed idee van de honing, gaan wij ook eens proberen! 🙂 Groetjes, Tim – SmaakMenutie
Ik los een beetje suiker op in citroensap of cognac en laat de knoflook hierin even ‘marineren’ voordat ik de rest erdoor roer. Lekker!
Wat een goed idee Marianne, lekker hoor!
Goedenmorgen Tim en Erik.
Deze knoflook saus is heerlijk.gebruik het ook bij de
Gekookte mosselen.
Vandaag voor het eerst gemaakt op deze manier. Top.
Leuk om te horen Eelco! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Zo maak ik hem bijna ook : maar lekker met gepofte knoflook uit de oven, is het nog zachter van smaak en een paar druppels maggi…: smullen!?
Mmm wat een goed idee Els!
Hoi mannen, ik maak al jaren zelf allerlei sausjes heerlijk de knoflook rasp ik lekker sappig. 😜
Zo maak ik de knoflook saus ook maar dan met wat honing en mosterd, mijn Griekse vriendin maakte dit voor mij bij de gyros , en wat verse peterselie er over. mmm smullen.
Wow, deze is echt gooooeeeeedddd! Tx!! Ik koop nooit meer n flesje,!!