Home Erik's Asia Sambal badjak

Sambal badjak

door SmaakMenutie

Mildere smaakmaker

Eerder maakten we al sambal oelek, maar vandaag maken we sambal badjak. De sambal die de meeste mensen eten bij hun Indische maaltijd. Het grote verschil met sambal oelek is dat sambal badjak gebakken wordt en er diverse andere ingrediënten aan worden toegevoegd. Dit maakt hem niet alleen een stuk milder, maar ook veel kruidiger. Onze sambal is spicy, maar zeker niet té. Wil je hem wel spicy hebben? Gebruik dan minder suiker, laat de gula djawa achterwege of gebruik minder ketjap manis. Gewoon even proeven tussendoor. En als je vaak genoeg je eigen potje sambal maakt dan weet je op den duur zelf wat de perfecte mix is!

Sambal badjak

Sambal badjak

Print dit recept
Personen: 2 potjes Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 10 keer gestemd )

Ingrediënten

15 lomboks (rode pepers)
4 sjalotten
4 tenen knoflook
3 salam blaadjes (Indisch laurier)
1 stengel sereh
1/2 limoen (sap)
5 el ketjap manis
3 el bruine suiker
1 el gula djawa
1 tl trassi
1 tl laos

Zo maak je het

  • Hak 4-5 sjalotten en 4 tenen knoflook fijn in een mixer. Fruit de sjalot en knoflook op matig vuur in een wok een minuut of 10 in een scheutje olie. Tot de uien zacht en ietwat verkleurd zijn.
  • Hak ondertussen ongeveer 15 rode pepers grof en voeg na 10 minuten toe aan de gefruite sjalotjes en knoflook.
  • Voeg nu 1 tl trassi en 1 tl laos toe. Meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg een snuf zout toe samen met circa 5 el ketjap manis, 2-3 el bruine suiker, 1 el gula djawa en het sap van een 1/2 limoen. Vermeng alles goed. 
  • Kneus de bolle kant van een stengel sereh en voeg (geknoopt) toe aan het geheel. Voeg tevens 2-3 salam blaadjes toe. Laat op laag vuur even 2-3 minuten pruttelen. Niet te hoog vuur, anders verbrandt het.
  • Blijf vervolgens constant de sambal omscheppen tot het vocht weg is. Dit duurt even. Je mag het vuur wat hoger zetten.
  • Als de sambal mooi droog is dan kan je deze het beste bewaren in een (grondig schoongemaakt) glazen potje. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgedekt weken bewaren!

Sambal badjak ingrediënten Sambal badjak maken Sambal badjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

9 reacties

Johan janssen 27 juni 2020 - 10:11

Lekker jongens! Ik heb veel plezier aan het nederlandse indische recot hier in australie (3 uur van bali!)

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 11:58

Leuk om te horen dat onze recepten zover reiken! 🙂 Geniet ervan!

Reply
Miliana 10 september 2020 - 18:09

Bewaar je de sambal in de koelkast ?

Reply
Miliana 10 september 2020 - 18:11

Bewaar je de sambal in de koelkast ?

Reply
SmaakMenutie 10 september 2020 - 19:14

Jazeker Miliana!

Reply
Reina 3 oktober 2020 - 17:11

Het staat te pruttelen! Peperplant gaf een hele goede oogt dit jaar!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2020 - 16:06

Mmm lekker Reina! En wat leuk dat je ze zelf gekweekt hebt. Verser kan niet! 🙂

Reply
Sven 16 januari 2021 - 17:25

Ik ga dit binnenkort zeker eens proberen, ik heb echter 1 vraag. Waarom wordt het potje op het einde 15 minuten ondersteboven gezet? (Amateur thuiskok die technieken probeert te begrijpen)

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2021 - 13:14

Leuk Sven! Goede vraag. Door het potje om te draaien zit er alleen nog maar lucht aan de kant waar het niet kan ontsnappen. Eventuele bacteriën in de aanwezige lucht gaan zo dood. Door het afkoelen krimpt de lucht en ontstaat een vacuüm. Hierdoor kan je het lang(er) bewaren!

Reply