Home Erik's Asia Ajam paniki (Indische klassieker!)

Ajam paniki (Indische klassieker!)

door SmaakMenutie
Ajam paniki

Mild-pittig kipgerecht

En daar is er weer eentje! Een heerlijke Indische boemboe met kip. Waarschijnlijk ken je deze wel van de kant-en-klare pakjes, maar het is hartstikke makkelijk om ‘m zelf te maken. En het fijne van dit gerecht is dat het niet eens veel tijd kost om hem te maken. Je kan hem zo pittig maken als je zelf wilt. De kokosmelk zorgt ervoor dat het een mild-pittig gerecht is. Combineer met een lekker Indisch groentegerecht (bijvoorbeeld urap urap of sajoer boontjes)  en witte rijst. Selamat makan!

Ajam paniki

Ajam paniki

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

700 g kipdijfilet
250 ml kokosmelk
3 sjalotten
3 tenen knoflook
3 lomboks (rode peper) of rawit pepertjes (zoveel als je wil)
1 stengel sereh (optioneel)
1 salam blad (Indisch laurier) (optioneel)
1 el limoensap
2 tl gula djawa (of bruine suiker)
2 tl djahé
1 tl laos

Zo maak je het

  • Snijd 700 gr kipdijfilet in hapklare stukjes. Voeg een flinke scheut zout toe en meng goed door elkaar.
  • Bak de kipdij op middelhoog vuur enkele minuten in een scheut olie tot ze rondom wit zijn. De kip hoeft nog niet gaar te worden.
  • Maak ondertussen de boemboe met gebruik van (de kom van) de staafmixer of keukenmachine. Mix 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 (of meer of minder) rode pepers, 2 tl djahé, 1 tl laos en 2 tl gula djawa. Mix tot een gladde pasta.
  • Voeg de boemboe toe bij de kip en roer goed door elkaar. Voeg het sap van een halve limoen toe (1 el).
  • Voeg 250 ml dikke kokosmelk toe met eventueel nog een stengel sereh en 1 salam blad.
  • Laat het geheel nu 30 minuten met deksel op de pan sudderen. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat nog zo'n 15 minuten zonder deksel indikken. Eet smakelijk!

Boemboe ajam panikiKipdijfilet ajam panikiAjam paniki Ajam paniki recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

jessica 2 maart 2020 - 10:27

Super lekker!Ik heb iets minder water toegevoegd dan recept. Bij mij hebben ze met lepels de laatste druppels uit de pan zitten eten! 😉

Reply
SmaakMenutie 2 maart 2020 - 14:52

Leuk om te horen Jessica! Fijn dat ons recept in de smaak viel bij iedereen 🙂

Reply
Jan 20 maart 2022 - 11:58

Lijkt een beetje op Opor?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2022 - 10:11

Lijkt er wellicht een beetje op maar de smaak is toch wel echt anders! En de kurkuma geeft ook de kenmerkende kleur van opor 🙂

Reply
Channa 19 april 2020 - 11:29

Dit staat voor vanavond op het menu! Heb het vlees met de boemboe eerst in de pan aangebraden! En laat het nu tot etenstijd in de slowcooker verder sudderen! Wel op de lage stand!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:36

Mmm lekker Channa! Is het gelukt in de slowcooker?

Reply
Channa 5 mei 2020 - 07:59

Ja het is zeker gelukt! We hebben gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2020 - 10:35

Fijn, leuk om te horen!

Reply
Biko 30 september 2020 - 13:12

Ik zie dat er geen kokosmelk gebruikt wordt maar een combinatie van water en santen. Kun je dit gewoon vervangen door kokosmelk of is er een reden voor dat het op deze manier gedaan wordt?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 10:16

Nee hoor Biko, je kan ook kokosmelk gebruiken 🙂

Reply