Home Vis Gegrilde tonijnsteak

Gegrilde tonijnsteak

met teriyakisaus

door SmaakMenutie
Gegrilde tonijnsteak

Mooi rosé

Tonijn. Eén van onze favoriete visjes. Super light en vol van smaak. En díe kleur! Het lekkerst als ‘ie goed gegrild maar van binnen nog mooi rosé is. Dit recept hebben we een Japanse twist gegeven door het te marineren in sojasaus. Extra lekker door het op te dienen met een zelfgemaakte teriyaki saus. En bij een tonijnsteak kan je heel goed risotto serveren. Zeekraal past altijd goed bij tonijn, vandaar dat we dit hebben verwerkt in de risotto. Een rolletje zoetzure komkommer maakt het geheel helemaal af!

Gegrilde tonijnsteak

Gegrilde tonijnsteak met teriyakisaus

Print dit recept
Personen: 2 Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 64 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g tonijnsteak (ca. 125 g pp)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el (bruine) suiker
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Citroensap (optioneel)

Zo maak je het

Zorg dat je twee mooie gelijke stukken tonijn hebt. Niet te dun, maar liever wat dikkere stukjes. Afhankelijk van wat je erbij eet is ongeveer 125-130 g per persoon voldoende. Is je tonijn te dun, dan gaart hij te snel en blijft hij niet mooi rosé van binnen.

  • Meng met een garde 2 el sojasaus, 2 el olijfolie, 1 el (bruine) suiker, 1/2 tl knoflookpoeder en een scheutje citroensap tot een gladde marinade.
  • Dep de tonijn met keukenpapier droog en leg de stukken tonijn in de marinade. Laat minstens 30 minuten marineren. Kies je er voor om de tonijn direct na 30 minuten te grillen, dan is het niet nodig om de tonijn in de koelkast te plaatsen. Marineer je de tonijn liever wat langer? Plaats hem dan in de koelkast en haal hem er minstens een kwartier voor het grillen uit. Zo kan de tonijn mooi op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm een (grill)pan op hoog vuur tot hij goed heet is. Leg de tonijn in de pan (zonder olie). Als het goed is sist de tonijn in de pan. Draai af en toe om. De tonijn is goed als hij circa 4-5 minuten gegrild is. Heb je de tonijn liever doorgegaard dan houd je hem minstens 8 minuten in de pan.

Tonijnsteak met zeekraal risottoGegrilde tonijnsteak

TIP

Zorg dat je tonijn op kamertemperatuur is dan gaart hij sneller en gelijkmatiger en is hij van binnen ook goed warm!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Peter 1 oktober 2020 - 19:19

Mannen, wat was dat gruwlendig lekker die tonijnsteak met risotto met zeekraal!! Heb er voor de lekker op het laatst nog wat garnaaltjes doorheen geroerd, heerlijk!! Goede kennismaking, ik kom zeker vaker neuzen bij jullie, keep on cooking!!

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2020 - 10:13

Haha zo mogen we het horen Peter, leuk! Fijn dat de tonijn in de smaak viel. En goed idee die garnaaltjes! Neem vooral nog eens een kijkje bij ons, er staat genoeg lekkers op 🙂

Reply
Marc 28 november 2020 - 17:38

Vanavond ga ik hem weer eens maken. Nog nooit gasten gehad die het niet lekker vonden. Als extraatje leg ik er in knoflookboter gewokte groene asperges bij. De zoetzure komkommer meng ik met wat mango en chilipeper.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 10:23

Leuk om te horen Marc! Fijn dat de tonijn bij al je gasten in de smaak valt 🙂 En goede combi hoor met de groene asperges!

Reply
Paul 29 juli 2021 - 23:48

Hey Marc,
Zou ik mogen vragen hoe je die knoflookboter maakt, want het klinkt namelijk verrukkelijk!

Reply
Jennifer 24 januari 2021 - 17:19

Wat hebben jullie naast de tonijnsteak op deze foto? Dat met rijst? Ziet er zo lekker uit. Wil het gaan maken binnenkort

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 17:27

Dat is de risotto met zeekraal! Check voor de link de introtekst 🙂

Reply
Ans 21 mei 2024 - 15:37

Bedoelen jullie met sojasaus de zoete of de zoute variant?

Reply
Christa 4 februari 2023 - 19:14

Is teriyakisaus sojasaus? Boven het gerecht staat nl. teriyakisaus en in het recept staat sojasaus. Volgens mij is het anders van structuur.

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2023 - 10:16

De marinade is een soort teriyaki-saus maar als je teriyaki-saus wil dan moet je die er apart bij maken!

Reply