Home Vis Gegrilde tonijnsteak

Gegrilde tonijnsteak

met teriyakisaus

door SmaakMenutie
Gegrilde tonijnsteak

Japanse twist

De kunst van een perfect gegrilde tonijnsteak is dat hij mooi rosé van binnen is en van buiten mooi gegrild. En natuurlijk dat hij van binnen goed op temperatuur is. Om dit te bereiken is het – net als met biefstuk – belangrijk dat de tonijn op kamertemperatuur is. Haal hem dus tijdig uit de koeling. Bij het grillen zet je het vuur hoog en grill je de tonijn aan beide kanten kort aan. Zorg bovendien dat je mooie gelijke stukken tonijn hebt. Niet te dun, maar liever wat dikkere moten. Afhankelijk van wat je erbij eet is ongeveer 125-150 g per persoon voldoende. Dit recept hebben we een Japanse twist gegeven door het te marineren in sojasaus. Extra lekker door het te serveren met zelfgemaakte teriyakisaus en bijvoorbeeld risotto. Een rolletje zoetzure komkommer maakt het geheel helemaal af!

Gegrilde tonijnsteak

Gegrilde tonijnsteak met teriyakisaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 75 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g tonijnsteak (ca. 125 g pp)
  • 1 teen knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • Teriyakisaus
  • Citroensap

Zo maak je het

  • Mix met een garde 2 el sojasaus, 2 el olijfolie, 1 el bruine basterdsuiker, 1 geperste teen knoflook en een scheutje citroensap tot een marinade.
  • Dep de tonijn met keukenpapier droog en leg in de marinade. Laat minstens 30 minuten marineren. Kies je er voor om de tonijn direct na 30 minuten te grillen, dan is het niet nodig om de tonijn in de koelkast te plaatsen. 
  • Verwarm een (grill)pan op hoog vuur tot hij goed heet is. Leg de tonijn in de pan (zonder olie). Als het goed is sist de tonijn in de pan. De tonijn is goed als hij circa 4-5 minuten gegrild is. Heb je de tonijn liever doorgegaard dan houd je hem minstens 8 minuten in de pan. Serveer direct met teriyakisaus.

Tonijnsteak receptGegrilde tonijnsteakGegrilde tonijnsteak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

13 reacties

Peter 1 oktober 2020 - 19:19

Mannen, wat was dat gruwlendig lekker die tonijnsteak met risotto met zeekraal!! Heb er voor de lekker op het laatst nog wat garnaaltjes doorheen geroerd, heerlijk!! Goede kennismaking, ik kom zeker vaker neuzen bij jullie, keep on cooking!!

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2020 - 10:13

Haha zo mogen we het horen Peter, leuk! Fijn dat de tonijn in de smaak viel. En goed idee die garnaaltjes! Neem vooral nog eens een kijkje bij ons, er staat genoeg lekkers op 🙂

Reply
Marc 28 november 2020 - 17:38

Vanavond ga ik hem weer eens maken. Nog nooit gasten gehad die het niet lekker vonden. Als extraatje leg ik er in knoflookboter gewokte groene asperges bij. De zoetzure komkommer meng ik met wat mango en chilipeper.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 10:23

Leuk om te horen Marc! Fijn dat de tonijn bij al je gasten in de smaak valt 🙂 En goede combi hoor met de groene asperges!

Reply
Paul 29 juli 2021 - 23:48

Hey Marc,
Zou ik mogen vragen hoe je die knoflookboter maakt, want het klinkt namelijk verrukkelijk!

Reply
Jennifer 24 januari 2021 - 17:19

Wat hebben jullie naast de tonijnsteak op deze foto? Dat met rijst? Ziet er zo lekker uit. Wil het gaan maken binnenkort

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 17:27

Dat is de risotto met zeekraal! Check voor de link de introtekst 🙂

Reply
Ans 21 mei 2024 - 15:37

Bedoelen jullie met sojasaus de zoete of de zoute variant?

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:04

Altijd de zoute, anders zetten we het er expliciet bij 🙂

Reply
Christa 4 februari 2023 - 19:14

Is teriyakisaus sojasaus? Boven het gerecht staat nl. teriyakisaus en in het recept staat sojasaus. Volgens mij is het anders van structuur.

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2023 - 10:16

De marinade is een soort teriyaki-saus maar als je teriyaki-saus wil dan moet je die er apart bij maken!

Reply
Arno 7 oktober 2024 - 11:16

is het 4 min per kant of in totaal?

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2024 - 13:27

Totaal!

Reply