Home Erik's Asia Ajam smoor

Ajam smoor

door SmaakMenutie

Ayam semur

De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.

Ajam smoor

Ajam smoor

De meest bekende boemboe in Nederland denk ik: Ajam smoor. Of Ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon 'smoor' zoals wij thuis zeggen... Erik's Asia Ajam smoor, boemboe, Indisch Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 84 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kg drumsticks
4 sjalotten (of 2 uien)
3 tenen knoflook
3 kemirinoten (optioneel)
2 salamblaadjes (laurierblaadjes)
1 rode peper (lombok)
1 stengel sereh (citroengras)
1 tomaat
1 tl nootmuskaat
1 tl laos
1 tl djahe (gemberpoeder)
2 tl gula djawa (of bruine suiker)
1/2 tl assem (tamerindepasta)
6 el ketjap manis

Zo maak je het

  • Neem de kom van de staafmixer of foodprocessor en mix 4 sjalotjes, 3-4 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat (liefst zonder vel), 1 tl nootmuskaat, 1 tl laos, 1 tl djahé, 1/2 tl assem, 2-3 tl gula djawa en  optioneel 3 kemirinoten tot een gladde boemboe.
  • Verwarm een flinke scheut olie in de (braad)pan of wok en fruit de boemboe enkele minuten of matig vuur.
  • Voeg vervolgens 250-300 ml water toe en 5-6 flinke el ketjap manis. Breng het geheel tegen de kook.
  • Voeg nu de kip drumsticks toe samen met 2 blaadjes salam en 1 gekneusde stengel sereh.  Doe het deksel op de pan en laat het geheel nu minstens 90 minuten zachtjes smoren (stoven).
  • Hoe langer je het smoort hoe malser de kip. Om het geheel wat in te dikken laat je het deksel de laatste 15 minuten van de pan.
  • Proef of het smaakt naar wens. Voeg eventueel extra ketjap manis toe of sambal als je van wat meer spicy houdt.

Ajam smoor recept Ajam smoor maken Ajam smoor maken Ayam semur Ajam smoorHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

Zoek je hier een lekker groente gerecht bij? Probeer eens met ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Of neem een klassieker, de sajoer boontjes. Maak het geheel af met een bolletje (gele) rijst, kroepoek en gebakken uitjes! Selamat makan! Oftewel: eet smakelijk!

35 reacties

Renske 5 oktober 2017 - 11:52

Hoi Smaakmenutie, deze week heb ik voor 16 personen (!!) de smoor gemaakt. Het was een uitdaging, maar wat was ie goed gelukt. Echt een top recept! Alleen maar complimenten.

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2017 - 13:41

Hoi Renske, wat leuk om te horen dat de smoor zo goed is gelukt. En ook nog eens voor zo’n enorme groep 🙂 Top!

Reply
Sofie 13 november 2018 - 09:17

Goedemorgen! Kan dit recept ook inplaats van drumsticks met gewone kipfilet ?

Reply
SmaakMenutie 13 november 2018 - 09:21

Hoi Sofie, Ja hoor dat kan zeker. Veel kook- en eetplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Pierre 8 januari 2019 - 10:16

Goedemorgen,

Gemaakt en was heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2019 - 12:42

Hoi Pierre, wat leuk om te horen. Fijn dat het in de smaak viel! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
luuk 19 januari 2019 - 00:11

Ik heb geen gula djawa, wat kun je daar voor vervangen?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2019 - 11:33

Hoi Luuk, je zou het dan eventueel kunnen vervangen door bruine basterdsuiker of gewone palmsuiker. Succes!

Reply
Jesse 6 februari 2019 - 14:46

Hey! Als ik dit gerecht zou willen maken met kippendij filet, hoeveel gram zou ik dan moeten gebruiken ipv de 1k drumsticks. Omdat hier natuurlijk geen bot in zit.
Mvg
Jesse

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2019 - 18:29

Hoi Jesse, je kan een kilo gebruiken net zoals de drumsticks. Maar minder mag ook, je hebt dan alleen wat meer vocht van de smoor. Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
Billy 8 maart 2019 - 17:39

Heerlijk!

Reply
Nicky 9 april 2019 - 18:14

Heee,
Ik ben nu bezig met je recept maar op een of andere manier is ie niet zo donker en ‘rijk’ als die van jou… Enig idee hoe ik dit oplos? 🙂

Reply
SmaakMenutie 11 april 2019 - 08:56

Hoi Nicky, misschien wat extra ketjap toevoegen? 🙂

Reply
Cor van Bommel 11 april 2019 - 10:32

dan wordt het waarschijnlijk wel wat droger, maar niet minder lekker hoor 🙂

Reply
Geraldina 4 juni 2019 - 08:40

Ik ga vandaag dit recept in de slowcooker maken. Kom ik thuis geurt het hele huis en is mijn maaltijd klaar!

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2019 - 19:34

Lekker Geraldina! Viel het in de smaak? 🙂

Reply
Gerald 22 juni 2019 - 17:21

Makkelijk en erg lekker recept. Gemaakt voor de familie van mijn Indonesische vrouw die in Nederland op vakantie waren en bij ons kwamen eten. Erg lekker met atjar ketimoen (sorry een ander recept) en pandanrijst.

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2019 - 12:27

Fijn dat het bij je schoonfamilie uit Indonesië in de smaak viel, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Leuk! Probeer onze atjar eens https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/

Reply
Rita 23 juli 2019 - 16:27

Hai
Ik ben druk bezig met alles zover klaar te maken, hoeft er geen zout in dit gerecht?
Groet Rita

Reply
SmaakMenutie 23 juli 2019 - 17:20

Lekker Rita! En nee hoor, er zitten voldoende kruiden in. Groet, Erik

Reply
Stan 6 augustus 2019 - 22:57

Erg lekker gerecht! Wij zijn benieuwd of jullie voor de gerechten op website – en met name deze – een specifiek merk/type ketjap gebruiken.
Groetjes

Reply
SmaakMenutie 7 augustus 2019 - 10:03

Dankje Stan, leuk om te horen! Deze vraag krijgen we vaker en dat hebben we zeker. Wij gebruiken altijd Vanka Kawat (Kentel No1). Wat ons betreft de beste! Groet, Tim

Reply
Marcel 30 januari 2020 - 17:07

Heerlijk gerecht. Bedankt voor het posten. Ik las op een andere site om een kipbouilion blokje toe te voegen.

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2020 - 14:17

Thanks Marcel! Wat ons betreft is een bouillonblokje niet nodig, er zitten genoeg kruiden in. Maar experimenteer vooral 🙂

Reply
Femke 2 april 2020 - 12:22

Hoi,

Recept ziet er super uit! Ik wilde vragen als ik dit in de slowcooker doe ik dan alles in 1x in de slowcooker en hoelang moet die dan aanstaan?

Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 3 april 2020 - 12:26

Dankjewel voor het compliment Femke! Wij hebben helaas geen ervaring met de slowcooker, dus qua tijdsduur kunnen we je niet adviseren. Het lijkt ons wel dat alles in 1x erin kan 🙂 Succes!

Reply
Nikky 4 juni 2020 - 04:13

Dit was echt zó ontzettend lekker en makkelijk te maken! Heerlijk met de atjar ketimoen, sajoer boontjes, kroepoek en witte rijst!

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2020 - 10:02

Leuk om te horen Nikky! Lekkere combi ook met de atjar en boontjes 🙂

Reply
Nadine 24 september 2020 - 18:18

Hallo,
Ik wil dit gerecht maken voor 6 personen.
Wat zijn dan de ingrediënten?

Reply
SmaakMenutie 25 september 2020 - 15:44

Hoi Nadine, dan zou ik alleen wat extra kip kopen (bij drumsticks bijvoorbeeld 1,5 kilo met bot) en wat extra vocht toevoegen met extra ketjap manis zodat het goed kan pruttelen. Let op dat het dan ook wat langer op staat! Succes!

Reply
Tom Heck 29 september 2020 - 21:07

Hey Guys

In heb gemaakt dit Smoor recept. FABULOUS 😁
BEDANKT voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 30 september 2020 - 10:37

Haha goed om te horen dat ons recept in de smaak viel Tom! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Anous 31 oktober 2020 - 23:07

Hoi hoi,

Vandaag gemaakt, maar was te nat. Had ik iets anders kunnen doen? Voor 8 personen gemaakt en de ingrediënten x2 gedaan. Moest het vuur hoger? Deksel half op de pan? Ik weet het niet. Smaak was wel goed!

Gr. Anous

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 15:16

Hoi Anous, fijn dat het ondanks dat het nog wat nat was in de smaak viel! Aangezien je 2x zoveel vocht hebt gebruikt duurt het inkoken langer. Een oplossing is inderdaad het vuur net iets hoger en de deksel (eerder) van de pan halen om het geheel in te dikken.

Reply
Rob 5 december 2020 - 16:05

Dit is echt een heerlijk recept. Vorige week voor het eerst gemaakt en vandaag staat hij weer op het menu. Lekker met boontjes rijst atjar en kroepoek.

Reply