Home Pasta Pasta pesto caprese

Pasta pesto caprese

met prosciutto en spinazie

door SmaakMenutie
Pasta pesto caprese

De smaken van Italië in één ovenschotel

Ben jij ook zo dol op die klassieke Italiaanse salade caprese – met rijpe tomaten, romige mozzarella en frisse basilicum? Dan hebben we goed nieuws: deze warme variant met pasta is minstens zo lekker.

In deze pasta pesto caprese combineren we het beste van de caprese met prosciutto, de volle smaak van groene pesto en het comfort van een goed gevulde ovenschaal. Het resultaat? Een gerecht dat zowel snel als super smaakvol is.

Pasta caprese oven

De kracht van groene pesto

Groene pesto – ofwel pesto alla genovese – is een onmisbaar onderdeel van deze ovenschotel. De traditionele versie wordt gemaakt van verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een royale scheut olijfolie. De combinatie van deze simpele ingrediënten zorgt voor een rijke, volle smaak die tegelijkertijd fris en hartig is.

Pasta pesto caprese recept

Kies bij voorkeur een kwalitatieve pesto uit de koeling (of maak hem zelf als je tijd hebt) – dat maakt echt verschil. De pesto verbindt alle smaken in dit gerecht met elkaar, zonder te overheersen.

Geroosterde tomaten

Een van de geheimen van deze ovenschotel zit ‘m in de bereiding van de tomaten. Door de cherrytomaten eerst in de oven te roosteren met een geurige dressing, worden ze zoeter, zachter en geconcentreerder van smaak. De dressing maken we van olijfolie, gedroogde oregano en tijm, een snuf chilipeper, zout, peper en drie fijngesneden tenen knoflook. Deze heerlijke olie trekt tijdens het roosteren in de tomaten en maakt het helemaal af.

Pasta caprese maken

Snel, simpel en heerlijk

Voor de pasta kiezen we vandaag fusilli – de spiraalvorm houdt de pesto namelijk extra goed vast – maar elke korte pastasoort werkt eigenlijk wel. Terwijl de tomaten in de oven staan kook je de pasta en meng je die daarna met de pesto en spinazie. De warme pasta zorgt ervoor dat de spinazie wat slinkt.

Pasta pesto caprese maken

Dan kunnen de geroosterde tomaten er met de olie overheen. Vervolgens gaat alles samen met de prosciutto en mozzarella in de ovenschaal, even kort in de oven om alles goed door te warmen en klaar!

Serveer met liefde (en eventueel een glas wijn)

Wat we zo fijn vinden aan dit recept, is hoe eenvoudig het is om te maken, zonder in te leveren op smaak. Pasta pesto caprese staat binnen een half uur op tafel, oogt gezellig en is net zo geschikt voor een doordeweekse avond als voor een etentje met vrienden. Serveer het met een frisse salade of wat knapperig (stok)brood, en natuurlijk een glas witte wijn erbij – Italiaanser wordt het bijna niet. Buon appetito!

Pasta caprese pesto
Pasta pesto caprese

Pasta pesto caprese

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 131 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g cherry tomaten
  • 200 g fusilli
  • 100 g baby spinazie
  • 100 g prosciutto di Parma (of Serrano)
  • 90 g groene pesto
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bol mozzarella
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl chilipeper
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Neem een kommetje en meng hierin 3-4 el olijfolie met 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde tijm, een flinke snuf chilipeper, een goede snuf zout en peper en 3 fijngehakte (of geperste) tenen knoflook.
  • Neem 250 g cherrytomaatjes en plaats deze in een ovenschaal. Verdeel de zojuist gemaakte dressing grondig over de tomaatjes en plaats 10-15 min in de oven
  • Kook ondertussen circa 200 g fusilli (of andere pasta) in 10-11 min al dente.
  • Giet de pasta af en vermeng direct met 1 klein potje (groene) pesto van 90 g (of maak deze zelf!). Meng ook de baby spinazie erdoor.
  • Voeg de cherrytomaatjes toe aan het geheel en meng goed door elkaar. Voeg tevens een extra snuf peper en zout toe.
  • Doe alles (terug) in de ovenschaal en verbrokkel de mozzarella en de prosciutto gelijkmatig over de schaal. Plaats ongeveer 15 minuten terug in de oven. Serveer eventueel met verse basilicum en extra peper.

Pasta pesto caprese

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

karin 8 mei 2019 - 12:44

Ziet er erg lekker uit. Mijn dochter kan niet tegen verse spinazie. Zou ik ook diepvriesspinazie kunnen gebruiken of iets anders?

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2019 - 17:14

Hi Karin, dankjewel! Ja hoor diepvriesspinazie zou ook goed kunnen. Of je kan het eventueel achterwege laten. Succes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Diana Khalifa 6 juni 2019 - 08:05

Met dit gerecht was ieder een thuis blij. Zelfs de boer in huis zei wat lekker maar wij hadden hem zonder de ham omdat wij geen varkensvlees eten. Dank je wel voor het delen van dit top gerecht.

Reply
SmaakMenutie 6 juni 2019 - 09:29

Hi Diana, wat leuk om te horen! Fijn dat het recept bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Antoinette 28 mei 2020 - 21:15

Vanavond gegeten, en het was heerlijk! Dit gaan we zeker vaker eten.

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2020 - 12:24

Dat horen we graag Antoinette, leuk! 🙂

Reply
Martine 26 augustus 2020 - 19:26

Echt heel erg lekker en nog eens super makkelijk ook! Dit is een blijvertje!

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2020 - 09:42

Leuk Martine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Hilly Nieuwpoort 7 oktober 2020 - 14:12

Hoi Tim en Erik, het was wederom een heerlijke maaltijd! De mannen vonden het allemaal lekker. Thnx

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2020 - 14:14

Leuk om te horen Hilly! Fijn dat het bij de mannen in de smaak viel. Doe ze de groeten van ons! 🙂

Reply
Nonie 6 oktober 2023 - 16:13

Was heerlijk. Zou het ook met zalm kunnen ipv vlees?

Reply
SmaakMenutie 11 oktober 2023 - 11:50

Ja hoor, ik denk het wel!

Reply
Judy 22 februari 2021 - 12:28

Lijkt me enorm lekker, wil het graag maken. Onze supermarkt heeft geen baby spinazie, kan het ook met gewone verse spinazie?

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:14

Ja hoor dat kan Judy! 🙂

Reply
Judy 22 februari 2021 - 12:31

Oh, ja, nog een vraagje, de mozzarella bol is dat een kleine of de maxi? ( van Galbani)

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:15

Het is het standaard formaat!

Reply
Suzanne 23 juli 2021 - 07:24

Voeg je enkel de cherrytomaatjes toe aan het pastamengsel, of gebruik je ook het vocht-olie-kruiden wat achter blijft in de ovenschaal?

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:53

Nee hoor, voeg alles toe wat in de ovenschaal zit Suzanne. Dit zijn juist de smaakmakers 🙂 En uiteindelijk komt alles toch weer in de schaal. Gewoon lekker mengen!

Reply
Ina 15 oktober 2021 - 10:10

Kan je in plaats van de ham ook kip file nemen

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2021 - 12:21

Ja hoor, is alleen wat minder pittig!

Reply
Linda 17 oktober 2021 - 18:39

Heerlijk gerecht. Nog wat kipdijfilet en rucola toegevoegd. Zal vaker op het menu staan.

Reply
Marleen 13 juli 2022 - 06:21

Voor 6 personen moet ik dan alles verdubbelen ook de pesto??

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2022 - 11:04

Ongeveer alles verdubbelen Marleen! Qua pesto vooral proeven, wellicht wat minder 🙂

Reply
Anna Heller 13 oktober 2022 - 22:59

Heb wat meer pesto en iets minder zout gebruikt. Peper uit de molen erbij. Heerlijk, snel klaar en origineel recept!

Reply
Nancy 22 november 2022 - 19:08

Dit was echt weer heerlijk! Dubbele recept gemaakt voor 4 en alles is op, zonder gezeur van de kinderen 😉

Reply
Jacco 12 december 2022 - 19:31

Mijn hemel wat was dit lekker!

Reply
Maaike 22 februari 2023 - 16:35

Bij ons thuis een favoriet, de portie die voor 2-3 personen staat eten wij helemaal op met z’n tweeën 🙂

Reply
Frans 22 mei 2024 - 19:58

Heerlijk gerecht,wel een extra bol mozzarella en rucola gebruikt na dat het gerecht uit de oven is gekomen

Reply