Home Erik's Asia Daging Smoor (gestoofd rundvlees in ketjap)

Daging Smoor (gestoofd rundvlees in ketjap)

door SmaakMenutie

Neem de tijd

We maakten al eens de kip smoor, babi ketjap en kip ketjap uit de oven maar de daging smoor ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht ken je wellicht van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het enige wat je nodig hebt is wat geduld. Want hoe langer je stooft hoe malser het vlees. En zorg natuurlijk dat je kwalitatief goed vlees en goede ketjap manis gebruikt 😉

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Daging smoor

Daging Smoor

We maakten al eens de kip smoor, babi ketjap en kip ketjap uit de oven maar de daging smoor ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische... Erik's Asia Daging Smoor (gestoofd rundvlees in ketjap) European Print dit recept
Personen: 6-8 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

1,2 kg runder- of sukadelappen
3 uien
4 tenen knoflook
2 tl nootmuskaat
1 tl sambal oelek
3 kruidnagels
75 ml ketjap manis
2 el tamarinde assem (optioneel)
2 salam blaadjes (laurier)

Zo maak je het

  • Deze eerste stap is optioneel. Maak in een kommetje een mix van 2 el ketjap en 2 el tamarinde (assem) en smeer het vlees hiermee in. Laat het nu 1 uur of langer buiten de koelkast rusten. Het tijdig uit de koelkast halen moet sowieso.
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 2 uien, 4 tenen knoflook, 3 kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Snijd een extra uitje fijn en bak deze op matig vuur kort aan in een flinke scheut (arachide- of zonnebloem)olie.
  • Voeg nu het vlees toe en bak dit in enkele minuten rondom bruin. Voeg daarna de boemboe toe en bak deze even mee tot alles goed is gemengd.
  • Schenk zo'n 75 ml ketjap manis toe en meng door het geheel. Voeg ook 400 ml warm water toe en 2 blaadjes salam (laurier). Alles even doorroeren en stoven maar (met deksel op de pan)!
  • Het is erg afhankelijk van je fornuis en pan hoe lang je moet stoven. Maar de stelregel is dat het vlees uit elkaar moet vallen als je er met een vork in prikt. Dus 3 à 4 uur. En proef vooral tussendoor!

Daging smoor makenDaging smoor recept

TIP

    • Tip van Erik
    Voeg gerust extra ketjap manis toe op het einde. Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    17 reacties

    Rene 26 februari 2018 - 11:42

    kom er geen zout en peper aan te pas??

    Reply
    SmaakMenutie 28 februari 2018 - 12:41

    Hoi Rene, nee geen extra zout en peper. De gebruikte ingrediënten geven voldoende smaak af. Naar smaak kan je eventueel zout toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je toch wat zout wil toevoegen dan zou ik het vlees als je aanbakt op dat moment wat bestrooien met zout.

    Reply
    FAMYR 6 maart 2018 - 11:49

    Goed bezig zeg 🙂

    Reply
    SmaakMenutie 6 maart 2018 - 16:46

    Hoi Famyr, dankje leuk om te horen! 🙂

    Reply
    Tineke Teigeler 26 september 2018 - 13:02

    Hoi Erik! Wat een heerlijke recepten allemaal, fantastisch! Ben een rijsttafel aan het voorbereiden en kan bijna niet kiezen… Heb jij tips? Wat moet er sowieso op een rijsttafel staan? Heb nu al ajam opor en rendang gemaakt… Groetjes

    Reply
    SmaakMenutie 28 september 2018 - 12:23

    Hoi Tineke, bedankt voor je berichtje en leuk om te horen dat je al zoveel gemaakt hebt! Eigenlijk kan je helemaal zelf bepalen wat je op ren rijsttafel zet, maar sommige dingen zijn gewoon heel lekker bij elkaar. Wat ik zou maken naast de rendang en opor is: Atjar ketimoen en/of atjar tjampoer. En verder bijvoorbeeld sajoer boontjes of Urap Urap. En de eitjes natuurlijk! Je kan evt nasi of bami erbij maken maar witte rijst is ook echt prima hoor. De nasi, bami en mihoen kan je ook vinden op onze site. Wat mij betreft bestaat een complete rijsttafel uit 2 soorten vlees, 1 of 2 groente gerechten, de eitjes, atjar en witte rijst. En natuurlijk kroepoek en gebakken uitjes. Veel plezier met koken en eet smakelijk alvast!

    Reply
    Bonita 18 maart 2019 - 06:19

    Het klinkt erg lekker! Er staat een goede ketjap manis. Welk merk gebruik jij er dan voor? Dankje!

    Reply
    SmaakMenutie 18 maart 2019 - 09:12

    Hoi Bonita, deze smoor is ook heerlijk! Wij gebruiken altijd ketjap manis van Vanka Kawat. Dat is wat ons betreft de beste. Groet, Team SmaakMenutie

    Reply
    Ada jongetjes 26 maart 2019 - 17:05

    Wat een heerlijke recepten.ik mag alleen natriumarm eten.ben heel blij met jullie site heb al heel veel gemaakt nammie. bedankt

    Reply
    SmaakMenutie 27 maart 2019 - 09:02

    Erg leuk om te horen Ada! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Er komt nog een hoop lekkers aan 🙂 Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    Culpa 26 maart 2019 - 17:36

    Het was heerlijk! Gisteren gemaakt exact volgens jullie recept. Super bedankt.

    Reply
    Culpa 26 maart 2019 - 17:37

    Ik heb trouwens de ABC ketjap gebruikt. Die vind ik altijd het lekkerst.

    Reply
    SmaakMenutie 27 maart 2019 - 09:04

    Graag gedaan! Fijn dat onze Daging Smoor in de smaak viel 🙂 ABC is inderdaad ook goed om te gebruiken! Groet, Team SmaakMenutie

    Reply
    Sander 31 maart 2019 - 18:26

    Bedankt voor dit recept! Vraagje, ik heb de aanwijzingen precies zo opgevolgd maar uiteindelijk de pan 6 uur op laten staan, omdat het vlees nog taaiig was en er bijna nog geen vocht uit was, de pan stond op zacht vuur, het borrelde niet. Het laatste half uur heb ik het pitje op middelhoog vuur gedraaid en volgens mij is hierdoor het vlees zachter geworden. Kan het zijn dat het pitje te laag stond? Ook omdat er erg weinig vocht verloren ging?

    Reply
    SmaakMenutie 31 maart 2019 - 18:55

    Hoi Sander, ja dan stond het pitje misschien toch wat te laag. Het is altijd even aftasten want het mag best een beetje borrelen. Omdat elk fornuis verschillend is zal dat de oorzaak zijn. Zeker omdat het zo vochtig bleef. Overigens is het slim om dan inderdaad het laatste half uurtje het vuur wat hoger te zetten zonder deksel, dan dikt het ook lekker in ;). Uiteindelijk wel gelukt dus? Groet, Erik – SmaakMenutie

    Reply
    Ellen 16 april 2019 - 18:50

    Dit gerecht nu al twee keer gemaakt, echt overheerlijk!!!

    Reply
    SmaakMenutie 17 april 2019 - 08:57

    Hoi Ellen, fijn dat de daging smoor zo in de smaak valt dat je ‘m al twee keer hebt gemaakt! Leuk om te horen 🙂

    Reply