Home Erik's Asia Daging Smoor (gestoofd rundvlees in ketjap)

Daging Smoor (gestoofd rundvlees in ketjap)

door SmaakMenutie
Daging smoor

Neem de tijd

We maakten al eens de kip smoor, babi ketjap en kip ketjap uit de oven maar de daging smoor ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht ken je wellicht van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het enige wat je nodig hebt is wat geduld. Want hoe langer je stooft hoe malser het vlees. En zorg natuurlijk dat je kwalitatief goed vlees en goede ketjap manis gebruikt 😉

Daging smoor

Daging Smoor

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

1,2 kg runder- of sukadelappen
75 ml ketjap manis
4 tenen knoflook
3 kruidnagels
3 uien
2 salam blaadjes (Indisch laurier)
2 el tamarinde assem (optioneel)
2 tl nootmuskaat
1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Deze eerste stap is optioneel. Maak in een kommetje een mix van 2 el ketjap en 2 el tamarinde (assem) en smeer het vlees hiermee in. Laat het nu 1 uur of langer buiten de koelkast rusten. Het tijdig uit de koelkast halen moet sowieso.
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 2 uien, 4 tenen knoflook, 3 kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Snijd een extra uitje fijn en bak deze op matig vuur kort aan in een flinke scheut (arachide- of zonnebloem)olie.
  • Voeg nu het vlees toe en bak dit in enkele minuten rondom bruin. Voeg daarna de boemboe toe en bak deze even mee tot alles goed is gemengd.
  • Schenk zo'n 75 ml ketjap manis toe en meng door het geheel. Voeg ook 400 ml warm water toe en 2 blaadjes salam (laurier). Alles even doorroeren en stoven maar (met deksel op de pan)!
  • Het is erg afhankelijk van je fornuis en pan hoe lang je moet stoven. Maar de stelregel is dat het vlees uit elkaar moet vallen als je er met een vork in prikt. Dus 3 à 4 uur. En proef vooral tussendoor!

Daging smoor makenDaging smoorDaging smoor recept

TIP

Voeg gerust extra ketjap manis toe op het einde. Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

49 reacties

Rene 26 februari 2018 - 11:42

kom er geen zout en peper aan te pas??

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2018 - 12:41

Hoi Rene, nee geen extra zout en peper. De gebruikte ingrediënten geven voldoende smaak af. Naar smaak kan je eventueel zout toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je toch wat zout wil toevoegen dan zou ik het vlees als je aanbakt op dat moment wat bestrooien met zout.

Reply
jeroen 20 november 2020 - 22:12

Hi, ziet er lekker uit en wil ik zeker eens proberen. Hebben jullie een goede suggestie voor wat je erbij eet?

Groetjes jeroen

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 13:03

Hoi Jeroen, leuk! Een frisse Indische salade (bijvoorbeeld petjil https://smaakmenutie.nl/petjil/) met witte rijst. En uiteraard met wat atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/). Of wat dacht van een groentegerecht als urap urap https://smaakmenutie.nl/urap-urap/ of sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes/ of https://smaakmenutie.nl/sambal-goreng-boontjes/). Kijk vooral eens tussen onze Indische recepten https://smaakmenutie.nl/tag/indisch/ Geniet ervan!

Reply
FAMYR 6 maart 2018 - 11:49

Goed bezig zeg ?

Reply
SmaakMenutie 6 maart 2018 - 16:46

Hoi Famyr, dankje leuk om te horen! 🙂

Reply
Tineke Teigeler 26 september 2018 - 13:02

Hoi Erik! Wat een heerlijke recepten allemaal, fantastisch! Ben een rijsttafel aan het voorbereiden en kan bijna niet kiezen… Heb jij tips? Wat moet er sowieso op een rijsttafel staan? Heb nu al ajam opor en rendang gemaakt… Groetjes

Reply
SmaakMenutie 28 september 2018 - 12:23

Hoi Tineke, bedankt voor je berichtje en leuk om te horen dat je al zoveel gemaakt hebt! Eigenlijk kan je helemaal zelf bepalen wat je op ren rijsttafel zet, maar sommige dingen zijn gewoon heel lekker bij elkaar. Wat ik zou maken naast de rendang en opor is: Atjar ketimoen en/of atjar tjampoer. En verder bijvoorbeeld sajoer boontjes of Urap Urap. En de eitjes natuurlijk! Je kan evt nasi of bami erbij maken maar witte rijst is ook echt prima hoor. De nasi, bami en mihoen kan je ook vinden op onze site. Wat mij betreft bestaat een complete rijsttafel uit 2 soorten vlees, 1 of 2 groente gerechten, de eitjes, atjar en witte rijst. En natuurlijk kroepoek en gebakken uitjes. Veel plezier met koken en eet smakelijk alvast!

Reply
Bonita 18 maart 2019 - 06:19

Het klinkt erg lekker! Er staat een goede ketjap manis. Welk merk gebruik jij er dan voor? Dankje!

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2019 - 09:12

Hoi Bonita, deze smoor is ook heerlijk! Wij gebruiken altijd ketjap manis van Vanka Kawat. Dat is wat ons betreft de beste. Groet, Team SmaakMenutie

Reply
Ronny 12 april 2021 - 12:36

Valt mij op dat de optie garen in de oven zo weinig voorkomt, heel makkelijk brand niet aan en af en toe omroeren.
Ik hou rond de 120 graden op hete lucht.
Reken wel op minstens 4 uur.

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 12:39

Kan ook prima Ronny! Wat je zelf wil 🙂

Reply
Ada jongetjes 26 maart 2019 - 17:05

Wat een heerlijke recepten.ik mag alleen natriumarm eten.ben heel blij met jullie site heb al heel veel gemaakt nammie. bedankt

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2019 - 09:02

Erg leuk om te horen Ada! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Er komt nog een hoop lekkers aan 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Culpa 26 maart 2019 - 17:36

Het was heerlijk! Gisteren gemaakt exact volgens jullie recept. Super bedankt.

Reply
Culpa 26 maart 2019 - 17:37

Ik heb trouwens de ABC ketjap gebruikt. Die vind ik altijd het lekkerst.

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2019 - 09:04

Graag gedaan! Fijn dat onze Daging Smoor in de smaak viel 🙂 ABC is inderdaad ook goed om te gebruiken! Groet, Team SmaakMenutie

Reply
Sander 31 maart 2019 - 18:26

Bedankt voor dit recept! Vraagje, ik heb de aanwijzingen precies zo opgevolgd maar uiteindelijk de pan 6 uur op laten staan, omdat het vlees nog taaiig was en er bijna nog geen vocht uit was, de pan stond op zacht vuur, het borrelde niet. Het laatste half uur heb ik het pitje op middelhoog vuur gedraaid en volgens mij is hierdoor het vlees zachter geworden. Kan het zijn dat het pitje te laag stond? Ook omdat er erg weinig vocht verloren ging?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2019 - 18:55

Hoi Sander, ja dan stond het pitje misschien toch wat te laag. Het is altijd even aftasten want het mag best een beetje borrelen. Omdat elk fornuis verschillend is zal dat de oorzaak zijn. Zeker omdat het zo vochtig bleef. Overigens is het slim om dan inderdaad het laatste half uurtje het vuur wat hoger te zetten zonder deksel, dan dikt het ook lekker in ;). Uiteindelijk wel gelukt dus? Groet, Erik – SmaakMenutie

Reply
Ellen 16 april 2019 - 18:50

Dit gerecht nu al twee keer gemaakt, echt overheerlijk!!!

Reply
SmaakMenutie 17 april 2019 - 08:57

Hoi Ellen, fijn dat de daging smoor zo in de smaak valt dat je ‘m al twee keer hebt gemaakt! Leuk om te horen 🙂

Reply
Ellen 15 december 2019 - 11:51

Kan je dit gerecht ook klaarmaken in crockpot? En dan met de zelfde hoeveelheid water?

Reply
SmaakMenutie 17 december 2019 - 19:10

Hoi Ellen, ja hoor dat zou moeten kunnen. Wij hebben geen slowcooker, maar als het een uur of 4 nodig heeft dan zou de hoeveelheid water ook voldoende moeten zijn lijkt me.

Reply
Jan 13 januari 2020 - 18:40

Ik zou minder vocht doen. In de crockpot verdampt niets.

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2020 - 11:08

Bedankt voor de tip Jan!

Reply
Gitta 16 december 2019 - 11:09

Ik vraag me af, als ik de dubbele hoeveelheid wil maken, of ik alles dubbel moet nemen?
Of krijg ik dan teveel saus en te sterke smaken?
Ik ben van plan zo’n 2 kg smoor te maken.
Bedankt voor je reactie.

Reply
SmaakMenutie 17 december 2019 - 19:13

Hoi Gitta. Nee dat zou ik niet doen hoor! Houd maar dezelfde hoeveelheid aan. Voeg hooguit wat extra ketjap toe en 100-200 ml water. Zou uitstekend moeten lukken dan. Succes!

Reply
Lillian 23 januari 2020 - 14:46

En als ik ipv meer juist minder zou willen maken (we zijn met z’n tweetjes), kan ik dan wel gewoon overal de helft van nemen?

Reply
SmaakMenutie 25 januari 2020 - 15:34

Dan zouden we echt aanraden om de andere helft lekker in te vriezen! Dat kan prima en dan heb je voor de volgende keer lekker nog wat. Wij zijn ook met z’n tweeën en vriezen regelmatig wat in 🙂

Reply
Priscilla 24 september 2020 - 17:08

Op jullie foto ziet de saus er een stuk donkerder en meer gebonden uit. Heb ik misschien iets fout gedaan? Ik heb wel het recept aangehouden…

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 18:08

Wat vreemd Priscilla! Heb je wel ketjap manis gebruikt (dikke saus)? En wellicht wat langer laten pruttelen om het te binden. Hopelijk was de smaak wel goed? 🙂

Reply
Jac-Mirko Janssen 10 oktober 2020 - 12:23

Há Erik,

De semur staat te pruttelen!
We gaan vandaag weer genieten!

Groeten aan onze tante Veronique!

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2020 - 14:09

Hoi Jac-Mirko,
Wat leuk om te horen!

Geniet ervan, het is echt weer om lekker in de keuken te staan 🙂

Reply
Bart 1 november 2020 - 17:09

Hoi, het gerecht staat op het ogenblik lekker te pruttelen. Ook bij mij is het wat lichter van kleur dan op het plaatje hierboven. Dat maakt de geur in huis er niet minder heerlijk op. Mooi dat je deze smaak krijgt met een beperkt aantal ingrediënten. Als je dan tóch meer spice wilt wat zou dat dan zijn?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 18:33

Lekker Bart! Om het wat meer pit te geven kan je wat meer sambal oelek toevoegen.

Reply
Michelle 25 november 2020 - 17:45

Kan ik in plaats van 2 blaadjes salam ook gewone laurier blaadjes gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 27 november 2020 - 10:21

Nee helaas Michelle, Indisch laurier heeft echt zijn kenmerkende smaak en is dus ook anders dan het laurier dat wij kennen. Laat het dan liever achterwege 🙂

Reply
Mieke van Abswoude 5 december 2020 - 15:24

Ook dit was weersuper lekker met witte rijst en sperciebonen.
Wij aten het met 6 personen en het ging schoon op.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:38

Fijn Mieke dat iedereen ervan gesmuld heeft! 🙂

Reply
Shannon 4 januari 2021 - 10:58

Ik heb het opstaan, alles volgens recept! Maar ik vind het erg sterk ruiken, klopt dat?

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 14:12

Als je het volgens recept gemaakt hebt moet het kloppen Shannon! 🙂

Reply
Maya 27 januari 2021 - 15:33

Ik had me er erg op verheugd om dit gerecht te gaan maken. Het vlees staat nu dan ook te pruttelen. Ik heb erg getwijfeld over de hoeveelheid. Het leek me erg veel en ik was bang dat het zuur zou worden. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het recept te volgen. Ik heb net de saus even geproefd en inderdaad is het gerecht er zuur door de tamarinde. Heel jammer. Ik hoop dat ik er later nog iets aan kan doen met zout en/of ketjap. Hebben jullie anders nog een idee? Alvast bedankt.

Reply
Maya 27 januari 2021 - 15:34

Er is een stukje weggevallen in mijn vorige bericht. Er moet staan: Ik heb erg getwijfeld over de hoeveelheid tamarinde. Maar waarschijnlijk was dat wel duidelijk.

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2021 - 16:09

Hoi Maya, wat vreemd dat het zo zuur geworden is. Daar hebben wij nooit eerder last van gehad. Misschien dat het straks sowieso wel minder wordt. Het moet nog even op staan neem ik aan? En anders idd ketjap manis of wat gulu djawu. Hoop dat het lukt!!

Reply
Maya 27 januari 2021 - 16:12

Hoi, ik heb precies het recept gevolgd. Maar inderdaad, wie weet wordt het wat minder zuur naarmate het langer opstaat. Bedankt voor de tip en ik laat het nog wel even weten. In ieder geval bedankt voor het recept.

Reply
Maya 29 januari 2021 - 20:20

Ik heb er aardig wat zout en ketjap bij ingedaan. Uiteindelijk was het toch lekker. Wel heel anders dan ik daging smoor ken maar absoluut lekker.

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 21:32

Fijn Maya!

Reply
Bianca 28 maart 2021 - 19:03

Vandaag de Daging Smoor en daar bij de Urap Urap gemaakt. Was heerlijk, mijn buikje vol gegeten.

Reply
SmaakMenutie 29 maart 2021 - 11:37

Heerlijke combinatie met de urap Bianca! Fijn dat je van beide recepten genoten hebt 🙂

Reply