Home Erik's Asia Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes

door SmaakMenutie
Sambal goreng boontjes

Indische klassieker

Na de sajoer boontjes, sajoer tumis boontjes en de sajoer tumis tahoe konden de sambal goreng boontjes natuurlijk niet achterblijven. Daarom maken we vandaag deze echte Indische klassieker. En natuurlijk maken we de boemboe helemaal zelf. Je kan zelf bepalen hoeveel sambal je toevoegt. Wij zijn meer van het mild-pittige, maar als je graag heel spicy eet, ga dan vooral los met de sambal 😉

Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g sperziebonen
40 g santen of 165 ml kokosmelk (1 blikje)
3 tenen knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
1 salam blad (Indisch laurier) (optioneel)
1 sjalot
1 el gula djawa (of bruine suiker)
1 tl sambal oelek
1 tl laos
1/2 tl trassi

Zo maak je het

  • Maak 400 g sperziebonen schoon en snijd in stukjes van de gewenste grootte.
  • Gebruik de kom van de staafmixer of foodprocessor voor de boemboe. Mix 3 tenen knoflook, 1 sjalot, 1 flinke tl sambal oelek, 1/2 tl trassi, 1 tl laos en 1 el gula djawa tot een gladde pasta (boemboe).
  • Fruit de boemboe in een scheutje olie op middelhoog vuur enkele minuutjes aan.
  • Voeg de boontjes toe en roerbak deze even al omscheppend een minuutje of 2 om.
  • Voeg nu 150 ml (warm) water toe samen met 40 g santen in blokjes of gebruik 1 blikje kokosmelk. Breng aan de kook en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg 1 stengel sereh toe (gekneusd en in een knoop) en 1 salam blad (optioneel). Laat nu ongeveer 15 minuten met deksel op de pan stoven. Roer af en toe alles even door elkaar.
  • Haal na 15 minuten het deksel van de pan en proef of de boontjes goed zijn. Ze moeten nog een beetje een bite hebben. Maar als je ze liever wat zachter hebt laat je ze gewoon nog even stoven.
  • Voeg naar smaak extra sambal toe en laat het geheel nog even zonder deksel wat indikken.

Sambal goreng boontjes maken Sambal goreng boontjes receptSambal goreng boontjes Sambal goreng boontjes boemboe Indische boontjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Sabdra 21 mei 2019 - 07:04

Kan ik ipv santen kokosmelk gebruiken en zo ja hoeveel ?

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2019 - 10:42

Jazeker! Gebruik dan ongeveer een half blikje (200 ml) en kies voor dikke kokosmelk. Succes!

Reply
Petra 23 september 2020 - 19:05

Kun je in plaats van stengel sereh (citroengras) ook 1 0f 2 tl citroengras toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 10:04

Ja hoor Petra! Gebruik citroengraspoeder spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel.

Reply
RPG 17 april 2021 - 12:08

Kan ik de trassi eruit laten? Ik ben namelijk vegetarisch en heb geen toko in de buurt om de vervanger die jullie ergens op de website benoemen aan te schaffen. Ben benieuwd!

Reply
SmaakMenutie 17 april 2021 - 13:17

Jazeker! Gewoon achterwege laten 🙂

Reply
pieter 21 mei 2021 - 11:31

Hoe lang kan ik deze boontjes in de koelkast in een dichte glazen pot bewaren?

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2021 - 11:46

Gewoon als gebruikelijk 2, maximaal 3 dagen Pieter! Je kan het ook invriezen, doen wij ook regelmatig 🙂

Reply