Home Erik's Asia Babi smoor (Indisch gestoofd varkensvlees)

Babi smoor (Indisch gestoofd varkensvlees)

door SmaakMenutie
Babi smoor

Extra mals

Een van onze meest gemaakte recepten is ajam smoor, daarom maken we vandaag de versie met varkensvlees: babi smoor. Heerlijk (kort) gestoofd varkensvlees. Eet het lekker met witte rijst, een Indisch groentegerecht en frisse atjar ketimoen of atjar tjampoer. Wij gebruiken altijd varkenskarbonade. Heerlijk dankzij het vetrandje. Dit maakt het vlees extra mals. Liever speklapjes? Dat kan ook, maar misschien kan je dan beter deze Indische speklapjes maken 😉

Babi smoor

Babi smoor (Indisch gestoofd varkensvlees)

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g varkenskarbonade
3 tenen knoflook
2 salam blad (Indisch laurier)
1 ui of 2 sjalotten
1/2 citroen (sap)
5 el ketjap manis
1 tl ketoembar
1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwijder het bot van circa 500 gr varkenskarbonade en snijd het in hapklare stukjes. Bestrooi het vlees rondom met wat zout en peper. Snijd tevens 1 ui en 3 tenen knoflook fijn.
  • Bak het vlees zo'n 5 minuten rondom in een scheutje olie zodat het dicht schroeit.
  • Voeg na 5 minuten de ui en knoflook toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Voeg 1 tl nootmuskaat en 1 tl ketoembar toe en meng goed door het geheel. Voeg vervolgens ongeveer 5 el ketjap manis toe en vermeng goed met het vlees.
  • Schenk ongeveer 250-300 ml (warm) water toe en het sap van een 1/2 citroen. Voeg ook 2 salam blaadjes toe (als je die hebt).
  • Laat het geheel nu ongeveer 40-45 minuten zachtjes pruttelen met het deksel van de pan of schuin op de pan. Als het vocht grotendeels is opgenomen dan is het goed. Voeg eventueel wat extra ketjap toe.

Ingrediënten babi smoor Gestoofd varkensvleesBabi smoor Babi smoor maken Indisch gestoofd varkensvlees

TIP

Liever smoor van rund? Maak dan de daging smoor!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Karin van Bos 27 januari 2019 - 11:04

Hoi mannen,
gebruiken jullie schouderkarbonade ,rib of haas ???

met vriendelijke groet,
Karin van den Bos.

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2019 - 10:10

Hoi Karin, we gebruiken schouderkarbonade! Succes en veel kook- en eetplezier 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jolanda 7 februari 2019 - 09:01

Hallo Ik ga het vanavond maken. Laat het weten hoe het was .

Reply
Ilanit Braun 12 januari 2021 - 17:59

Kan je dit gerecht ook in de slowcooker maken en hoe lang moet het dan?

Reply
SmaakMenutie 13 januari 2021 - 11:35

Hoi Ilanit, dat kan ongetwijfeld! Echter gebruiken wij geen slowcooker dus dat is moeilijk te zeggen. Maar varkensvlees dient an sich niet te lang te stoven anders wordt het taai.

Reply
Anneke 20 april 2021 - 14:14

Als ik geen Indische laurier krijgen kan, wat doe ik dan?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 15:30

Als je het echt niet kan krijgen gewoon lekker achterwege laten! 🙂

Reply
Peter van Raaij 3 augustus 2021 - 15:50

Heerlijk recept! Al gebruik ik ipv karbonade liever procureur. Maar het smaakt voortreffelijk!!

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 10:57

Ook heerlijk Peter! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Betuwe 2 oktober 2021 - 11:48

Ik heb procureur gekocht voor dit gerecht, enig idee hoe ik het nog extra mals krijg? Lees veel over citroensap, karnemelk en yoghurt. Wat is jullie advies?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2021 - 11:30

In elk geval geen karnemelk of yoghurt Betuwe. Ik zou een extra scheut azijn of citroensap toevoegen om de procureur extra mals te krijgen 🙂

Reply
Rianne 27 oktober 2021 - 19:23

Het was een heel lekker recept, heb nasivlees gebruikt en het nog een kwartiertje langer laten stoven. Voor herhaling vatbaar!

Reply