Home Erik's Asia Supermalse yakitori spiesjes

Supermalse yakitori spiesjes

door SmaakMenutie
Yakitori spiesjes

Kipdijfilet

Ook zo gek op yakitori spiesjes? Je kan ze kant-en-klaar kopen, maar het is natuurlijk veel leuker (en lekkerder) om ze zelf te maken! En het is ook nog eens heel simpel! Deze heerlijke Japanse variatie op de Indische saté is supermals, doordat we kipdijfilet gebruiken. Voor de marinade heb je maar weinig ingrediënten nodig maar ze zorgen desondanks voor een rijke smaak. Maak het geheel af met een gesneden lente-uitje en wellicht voor erbij een glaasje sake 😉

Yakitori spiesjes

Yakitori spiesjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 31 keer gestemd )

Ingrediënten

600 g kipdijfilet
100 ml sake
100 ml sojasaus
3 el mirin
2 el bruine suiker

Zo maak je het

Voor circa 18 stokjes:

  • Zet de stokjes/prikkers in een glas met koud water (minimaal 10 minuten).
  • Meng in een pannetje 100 ml sake, 100 ml sojasaus, 3 el mirin en 2 el bruine suiker goed door elkaar. Breng aan de kook en laat op laag vuur rustig indikken. Dit duurt wel even. Maar heb geduld, uiteindelijk wordt het een mooie stroperige saus. Reken op 20-25 minuten. Roer geregeld door elkaar.
  • Snijd ondertussen de kipdijfilet in stukjes van 1,5-2 cm. Dit hoeven echt geen mooie stukjes te zijn (lukt je ook niet met kipdij). Verwijder eventueel de wat dikkere stukjes vet.
  • Bestrooi de stukjes kip met zout en rijg op de stokjes.
  • Nu gaan we grillen. Dit kan op de barbecue (mmm) of in een grillpan of goede koekenpan. Vet de stokjes in met wat olie en plaats ze (in etappes) op het rooster of in de pan (middelhoog tot hoog vuur).
  • Laat ze eerst even dichtschroeien en vervolgens bestrijk je ze (met een kwastje) met de marinade. Om en om, dus insmeren en draaien, insmeren en draaien... etc. Dit doe je zo'n 5, 6, 7 keer. Eigenlijk tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje hebben. Op middelhoog vuur duurt het circa 8-10 minuten voordat de kip gaar is.
  • Serveer direct met een fijngesneden lente-uitje en eventueel wat sesamzaad. De overgebleven marinade kan je gebruiken als sausje of als finishing touch over de stokjes voor je ze serveert.

Japanse yakitoriYakitori spiesjesYakitori recept

TIP

Let op, gebruik geen kipfilet. Je hebt echt wel een wat malser stukje kip nodig voor yakitori.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Evelien 4 mei 2018 - 11:14

Hi!
Kan je de saus ook invriezen?dat je meerdere porties maakt en het uit de diepvries haalt wanneer je het nodig hebt?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2018 - 18:33

Hoi Evelien, ik denk dat het wel kan, alleen als de saus eenmaal is ingedikt dan zul je hem misschien weer wat minder dik moeten maken als het ontdooit is 😉

Reply
Martine 18 december 2018 - 18:07

Hallo,
Heb je echt sake nodig?
Dit is best prijzig voor 4 eetlepels. Is het te vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 19 december 2018 - 09:07

Hoi Martine, je hebt eigenlijk wel echt sake nodig. Je zou eventueel sherry kunnen gebruiken. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Herman 24 februari 2021 - 15:16

Dit recept ga ik van de week proberen. Als ik het halve aantal spiesjes maak, kan ik dan voor de halve hoeveelheid saus alles door de helft doen? Groet

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:06

Ja hoor dat kan wel Herman! Geniet ervan!

Reply
Ineke 3 april 2021 - 11:53

Mag ik vragen welke ketjap je het beste kan gebruiken voor de yakitori saus.

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 12:59

Wij gebruiken altijd ketjap van Vanka-Kawat!

Reply
Anneke 16 mei 2021 - 15:01

Ik heb een poging gewaagd, maar zelfs na een half uur nog niet stroperig. Ik ben voor de sojasaus (gezouten) gegaan. Denk dat ik toch misschien zoete ketjap had moeten nemen?

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2021 - 10:12

Dan stond misschien toch het vuur nèt wat te laag, want het moet normaal gesproken altijd lukken in deze verhoudingen. Je moet overigens wel echt sojasaus nemen en geen ketjap gebruiken 🙂

Reply
Monique 13 november 2021 - 21:16

Misschien een domme vraag maar gebruik je hiervoor zoete of zoute sojasaus?
Ben heel benieuwd, wil ze binnenkort gaan proberen te maken.

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 12:01

Geen domme vraag hoor Monique! Je gebruikt zoute sojasaus. Voor de zoete variant gebruiken wij namelijk altijd ketjap! 🙂

Reply
Monique 17 november 2021 - 12:43

Top, bedankt voor jullie snelle reaktie! Heb alles in huis (gisteravond bij de toko geweest) en ga het zaterdag maken. En voor volgende week staat de sambal goreng tempeh kering op het menu.
Bedankt! En wat zijn jullie leuk!!👍🏻😊

Reply
Roos 26 november 2021 - 12:41

Ziet er lekker uit, ik ga het morgen uitproberen!
Ik zou dit voor kerst in een grotere hoeveelheid willen maken, is er een manier om dit gerecht vooraf te bereiden of moet het echt ala minute?

Alvast bedankt!

Reply