Home Erik's Asia Supermalse yakitori spiesjes

Supermalse yakitori spiesjes

door SmaakMenutie

Zelfgemaakte yakitori

Ook zo gek op yakitori spiesjes? Je kan ze kant-en-klaar kopen, maar het is natuurlijk veel leuker (en lekkerder) om ze zelf te maken! En het is ook nog eens heel simpel! Deze heerlijke Japanse variatie op de Indische saté is supermals, doordat we kipdijfilet gebruiken. Voor de marinade heb je maar weinig ingrediënten nodig maar ze zorgen desondanks voor een rijke smaak. Maak het geheel af met een gesneden lente-uitje en wellicht voor erbij een glaasje sake 😉

Yakitori spiesjes

Yakitori spiesjes

Ook zo gek op yakitori spiesjes? Je kan ze kant-en-klaar kopen, maar het is natuurlijk veel leuker (en lekkerder) om ze zelf te maken! En het is ook nog eens heel simpel! Erik's Asia Yakitori spiesjes, kip, Japans, sake, sojasaus Japans Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.7/5
( 15 keer gestemd )

Ingrediënten

Voor circa 18 stokjes:
600 gr kipdijfilet
3 el mirin
100 ml sake
100 ml sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman)
2 el bruine suiker

Zo maak je het

  • Zet de stokjes/prikkers in een glas met koud water (minimaal 10 minuten).
  • Meng in een pannetje 100 ml sake, 100 ml sojasaus, 3 el mirin en 2 el bruine suiker goed door elkaar. Breng aan de kook en laat op laag vuur rustig indikken. Dit duurt wel even. Maar heb geduld, uiteindelijk wordt het een mooie stroperige saus. Reken op 20-25 minuten. Roer geregeld door elkaar.
  • Snijd ondertussen de kipdijfilet in stukjes van 1,5-2 cm. Dit hoeven echt geen mooie stukjes te zijn (lukt je ook niet met kipdij). Verwijder eventueel de wat dikkere stukjes vet.
  • Bestrooi de stukjes kip met zout en rijg op de stokjes.
  • Nu gaan we grillen. Dit kan op de barbecue (mmm) of in een grillpan of goede koekenpan. Vet de stokjes in met wat olie en plaats ze (in etappes) op het rooster of in de pan (middelhoog tot hoog vuur).
  • Laat ze eerst even dichtschroeien en vervolgens bestrijk je ze (met een kwastje) met de marinade. Om en om, dus insmeren en draaien, insmeren en draaien... etc. Dit doe je zo'n 5, 6, 7 keer. Eigenlijk tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje hebben. Op middelhoog vuur duurt het circa 8-10 minuten voordat de kip gaar is.
  • Serveer direct met een fijngesneden lente-uitje en eventueel wat sesamzaad. De overgebleven marinade kan je gebruiken als sausje of als finishing touch over de stokjes voor je ze serveert.

Japanse yakitoriYakitori receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

    • Tip van Erik
    Let op, gebruik geen kipfilet. Je hebt echt wel een wat malser stukje kip nodig voor yakitori.



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    4 reacties

    Evelien 4 mei 2018 - 11:14

    Hi!
    Kan je de saus ook invriezen?dat je meerdere porties maakt en het uit de diepvries haalt wanneer je het nodig hebt?

    Reply
    SmaakMenutie 6 mei 2018 - 18:33

    Hoi Evelien, ik denk dat het wel kan, alleen als de saus eenmaal is ingedikt dan zul je hem misschien weer wat minder dik moeten maken als het ontdooit is 😉

    Reply
    Martine 18 december 2018 - 18:07

    Hallo,
    Heb je echt sake nodig?
    Dit is best prijzig voor 4 eetlepels. Is het te vervangen voor iets anders?

    Reply
    SmaakMenutie 19 december 2018 - 09:07

    Hoi Martine, je hebt eigenlijk wel echt sake nodig. Je zou eventueel sherry kunnen gebruiken. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

    Reply