Home Erik's Asia Yakitori

Yakitori

Japanse kipspiesjes

door SmaakMenutie
Yakitori

Taresaus

Ook zo gek op yakitori spiesjes? Je kan ze kant-en-klaar kopen, maar het is natuurlijk veel leuker (en lekkerder) om ze zelf te maken. En het is ook nog eens heel simpel! Je kan deze Japanse kipspiesjes een beetje zien als variant op de Indische saté en Griekse souvlaki. En omdat we kipdijfilet gebruiken worden ze ook extra mals. Onmisbaar bij yakitori is de zout-zoete taresaus. Deze Japanse klassieke saus bestaat uit slechts 4 ingrediënten (sake, mirin, sojasaus en suiker) maar ze zorgen desondanks voor een rijke smaak. Met onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer 18 spiesjes op de barbecue of contactgrill. Serveer met een gesneden lente-uitje en wellicht voor erbij een glaasje sake.

Yakitori

Yakitori

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 85 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 100 ml sake
  • 100 ml sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • Lente-ui
  • Zonnebloemolie
  • Sesamzaad (optioneel)

Zo maak je het

  • Leg de houten spiesjes minimaal 15 minuten in een bakje water.
  • Meng voor de taresaus 100 ml sake, 100 ml sojasaus, 50 ml mirin en 2 el bruine suiker goed door elkaar. Breng tegen de kook en laat op laag vuur in circa 20-25 minuten indikken tot een stroperige lak/saus. Geregeld roeren.
  • Snijd 600 g kipdijfilet in kleine blokjes en rijg aan de spiesjes. Bestrijk de spiesjes met zonnebloem (of arachide)olie.
  • Grill op de barbecue of contactgrill de spiesjes eerst rondom dicht en bestrijk vervolgens geregeld met de taresaus tot de kip gaar is.
  • Serveer met een gesneden lente-uitje, eventueel de resterende taresaus en maak (optioneel) af met sesamzaad.

Yakitori receptYakitori sausYakitoriYakitori spiesjes

TIP

Let op, gebruik geen kipfilet. Je hebt echt wel een wat malser stukje kip nodig voor yakitori.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

17 reacties

Herman 24 februari 2021 - 15:16

Dit recept ga ik van de week proberen. Als ik het halve aantal spiesjes maak, kan ik dan voor de halve hoeveelheid saus alles door de helft doen? Groet

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:06

Ja hoor dat kan wel Herman! Geniet ervan!

Reply
Anneke 16 mei 2021 - 15:01

Ik heb een poging gewaagd, maar zelfs na een half uur nog niet stroperig. Ik ben voor de sojasaus (gezouten) gegaan. Denk dat ik toch misschien zoete ketjap had moeten nemen?

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2021 - 10:12

Dan stond misschien toch het vuur nèt wat te laag, want het moet normaal gesproken altijd lukken in deze verhoudingen. Je moet overigens wel echt sojasaus nemen en geen ketjap gebruiken 🙂

Reply
Monique 13 november 2021 - 21:16

Misschien een domme vraag maar gebruik je hiervoor zoete of zoute sojasaus?
Ben heel benieuwd, wil ze binnenkort gaan proberen te maken.

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 12:01

Geen domme vraag hoor Monique! Je gebruikt zoute sojasaus. Voor de zoete variant gebruiken wij namelijk altijd ketjap! 🙂

Reply
Monique 17 november 2021 - 12:43

Top, bedankt voor jullie snelle reaktie! Heb alles in huis (gisteravond bij de toko geweest) en ga het zaterdag maken. En voor volgende week staat de sambal goreng tempeh kering op het menu.
Bedankt! En wat zijn jullie leuk!!👍🏻😊

Reply
Roos 26 november 2021 - 12:41

Ziet er lekker uit, ik ga het morgen uitproberen!
Ik zou dit voor kerst in een grotere hoeveelheid willen maken, is er een manier om dit gerecht vooraf te bereiden of moet het echt ala minute?

Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:52

Lekker Roos! Het kan wel vooraf, maar á la minute is toch wel het allerlekkerst 🙂

Reply
Annie Angenent 7 februari 2022 - 15:23

Kan dit ook in de oven, en hoelang?????

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2022 - 15:17

Oei, nooit geprobeerd Annie! Het zou in principe moeten kunnen, maar het wordt natuurlijk nooit zo lekker als dat het gegrild is 🙂

Reply
Kelly 10 januari 2024 - 10:51

Hoi! Super lekker, kan ik de overige saus bewaren in de koelkast en morgen hergebruiken?

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2024 - 15:27

Ja, dat kan wel hoor!

Reply