Home Erik's Asia Babi pangang

Babi pangang

door SmaakMenutie

Met een Indische touch

Ik denk dat babi pangang het bekendste gerecht van de (afhaal)chinees is. Krokante stukjes varkensvlees met een dikke zoete saus en vaak nog in combinatie met Chinees zuur en natuurlijk de welbekende Chinese bami of nasi. Niks mis mee natuurlijk, maar wij maken hem vandaag nét een tikkie anders. Overigens maakten we al eens char siu. Ook een variant op geroosterd spek. Eigenlijk moet het varkensvlees (de babi) geroosterd worden op de barbecue of de grill. Maar in Nederland koken we het vlees eerst en bakken het daarna af in de pan voor een krokant laagje.

“In Nederland koken we het vlees eerst en bakken het daarna af in de pan voor een krokant laagje”

Overigens kiezen veel Chinese afhaalrestaurants voor frituren van het vlees. Dat maakt het vlees natuurlijk wel extra vet. Op verzoek van een van onze volgers maken we vandaag dus de Indische versie. Serveer net als wij met échte atjar ketimoen (of tjampoer) en met witte rijst. En natuurlijk kroepoek!

Babi pangang

Babi pangang

Ik denk dat babi pangang het bekendste gerecht van de (afhaal)chinees is. Krokante stukjes varkensvlees met een dikke zoete saus en vaak nog in... Erik's Asia Babi pangang, varkensvlees, Indisch recept European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.5/5
( 10 keer gestemd )

Ingrediënten

700 g schouderkarbonade
4 uien
4 tenen knoflook
1/2 citroen
1 bosje lente-ui
1 tl sambal
2 tl gemberpoeder(of gebruik verse)
1 el + 1 tl 5-spice poeder (vijfkruidenpoeder)
1 el tomatenpuree
2 el sojasaus
4 el chilisaus
4 el ketchup
6 el ketjap manis
Scheut azijn

Zo maak je het

  • Maak een marinade (boemboe) door 2 uien en 2 tenen knoflook ragfijn te snijden. Of gebruik hiervoor de fijnsnijder of mixer.
  • Meng vervolgens 1 el olie, 1 el vijfkruidenpoeder (Chinese 5-spice poeder), 1 flinke tl gemberpoeder, 4 el ketjap manis, 2 el sojasaus en het sap van een 1/2 citroen door het geheel zodat je een stevige boemboe krijgt.
  • Snijd het bot van de schouderkarbonade en marineer het vlees rondom grondig. Laat nu minimaal 1 uur marineren, maar langer mag ook natuurlijk.
  • Neem een ruime (soep)pan en vul met 1 liter water. Voeg een scheut azijn toe en breng tegen de kook. Voeg nu de gemarineerde schouderkarbonades toe en laat het vlees circa 35-40 minuten zachtjes pruttelen met deksel (schuin) op de pan.
  • Dan nu de saus. Snijd 2 uien of sjalotten en 2 tenen knoflook ragfijn. Of gebruik de mixer natuurlijk. 
  • Fruit de ui en knoflook in een steelpannetje op matig vuur even aan in een scheutje olie en voeg vervolgens een half blikje tomatenpuree (1 flinke el) toe. Bak deze even mee.
  • Voeg vervolgens 1 tl 5-spice poeder toe samen met 2 el ketjap manis, 1 tl sambal, 1 tl gemberpoeder, 4-5 el ketchup en 4 el zoete chilisaus. Zet op het laagste pitje totdat het vlees klaar is.
  • Haal het vlees uit de pan en dep even droog met keukenpapier. Neem een ruime (koeken)pan en bak het vlees in een flinke laag zonnebloem olie krokant. Dit duurt een paar minuutjes. Het vlees is immers al gaar.
  • Schenk ondertussen gefaseerd totaal circa 150-200 ml van het kookvocht van het vlees bij de saus. Doe dit gefaseerd want zo kan je zelf bepalen hoe dik je de saus wil hebben.
  • Haal het vlees uit de pan, snijd het in reepjes en schenk de hete saus over het vlees. Serveer met in ringen gesneden lente-ui, witte rijst, kroepoek en bijvoorbeeld atjar ketimoen of tjampoer. 

Babi pangang ingrediënten Babi pangang marineren Babi pangang recept Babi pangang maken Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Ben de Koning 26 maart 2020 - 08:41

Erik, kun je dit ook doen met kipfilet? Zo ja, hoelang moet dat koken?

Reply
SmaakMenutie 26 maart 2020 - 10:16

Hi Ben, dat kan zeker maar dan wordt het ajam pangang 🙂 Afhankelijk van de dikte van de kipfilet houd je circa 15-20 minuten kooktijd aan. Het brengt ons overigens wel op het idee om deze ook te gaan maken!

Reply
Chris 26 maart 2020 - 20:10

Wanneer snij je het vlees in reepjes?
Gelijk na het bakken?

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2020 - 14:56

Klopt Chris, ik zal het er nog even bijzetten! 🙂

Reply
Bastiaan Hakkeling 27 maart 2020 - 20:37

Echt fantastisch! Dit komt vaker op tafel hier! Super! Inderdaad heerlijk met zelfgemaakte atjar ketimoen!

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:55

Geweldig leuk om te horen Bastiaan! 🙂

Reply
Anita 30 maart 2020 - 12:25

Lijkt me zo lekker dit! Helaas geen karbonade in huis maar wel kippedijfilet in de vriezer dus ga ajam pangang proberen te maken.
Vraagje, de marinade gaat wel/niet mee bij het koken? Ik dácht niet maar…

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 13:40

Ook lekker Anita! Het meeste van de marinade is in het vlees getrokken als het goed is, maar je kan wat overblijft ook meekoken hoor. Succes! 🙂

Reply