Home Erik's Asia Babi pangang

Babi pangang

krokante stukjes vlees in een heerlijke saus

door SmaakMenutie
Babi pangang

Met een Indische touch

Ik denk dat babi pangang het bekendste gerecht van de (afhaal)chinees is. Krokante stukjes varkensvlees met een dikke zoete saus en vaak nog in combinatie met Chinees zuur en natuurlijk de welbekende Chinese bami of nasi. Niks mis mee natuurlijk, maar wij maken hem vandaag nét een tikkie anders. Overigens maakten we al eens char siu. Ook een variant op geroosterd spek. Eigenlijk moet het varkensvlees (de babi) geroosterd worden op de barbecue of de grill. Maar in Nederland koken we het vlees eerst en bakken het daarna af in de pan voor een krokant laagje.

“In Nederland koken we het vlees eerst en bakken het daarna af in de pan voor een krokant laagje”

Overigens kiezen veel Chinese afhaalrestaurants voor frituren van het vlees. Dat maakt het vlees natuurlijk wel extra vet. Op verzoek van een van onze lezers maken we vandaag dus de Indische versie. Serveer net als wij met atjar ketimoen (of tjampoer) en witte rijst. En natuurlijk kroepoek!

Babi pangang

Babi pangang

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 91 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g schouderkarbonade
  • 4 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 citroen
  • 6 el ketjap manis
  • 4 el chilisaus
  • 4 el ketchup
  • 2 el sojasaus
  • 1 el + 1 tl 5-spices poeder (vijfkruidenpoeder)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek
  • Scheut azijn

Zo maak je het

  • Maak een marinade (boemboe) door 2 uien en 2 tenen knoflook ragfijn te snijden. Of gebruik hiervoor de fijnsnijder of mixer.
  • Meng vervolgens 1 el olie, 1 el vijfkruidenpoeder (Chinese 5-spice poeder), 1 flinke tl gemberpoeder, 4 el ketjap manis, 2 el sojasaus en het sap van een 1/2 citroen door het geheel zodat je een stevige boemboe krijgt.
  • Snijd het bot van de schouderkarbonade en marineer het vlees rondom grondig. Laat nu minimaal 1 uur marineren, maar langer mag ook natuurlijk.
  • Neem een ruime (soep)pan en vul met 1 liter water. Voeg een scheut azijn toe en breng tegen de kook. Voeg nu de gemarineerde schouderkarbonades toe en laat het vlees circa 35-40 minuten zachtjes pruttelen met deksel (schuin) op de pan.
  • Dan nu de saus. Snijd 2 uien of sjalotten en 2 tenen knoflook ragfijn. Of gebruik de mixer natuurlijk. 
  • Fruit de ui en knoflook in een steelpannetje op matig vuur even aan in een scheutje olie en voeg vervolgens een half blikje tomatenpuree (1 flinke el) toe. Bak deze even mee.
  • Voeg vervolgens 1 tl 5-spice poeder toe samen met 2 el ketjap manis, 1 tl sambal, 1 tl gemberpoeder, 4-5 el ketchup en 4 el zoete chilisaus. Zet op het laagste pitje totdat het vlees klaar is.
  • Haal het vlees uit de pan en dep even droog met keukenpapier. Neem een ruime (koeken)pan en bak het vlees in een flinke laag zonnebloem olie krokant. Dit duurt een paar minuutjes. Het vlees is immers al gaar.
  • Schenk ondertussen gefaseerd totaal circa 150-200 ml van het kookvocht van het vlees bij de saus. Doe dit gefaseerd want zo kan je zelf bepalen hoe dik je de saus wil hebben.
  • Haal het vlees uit de pan, snijd het in reepjes en schenk de hete saus over het vlees. Serveer met in ringen gesneden lente-ui, witte rijst, kroepoek en bijvoorbeeld atjar. 

Babi pangang ingrediënten Babi pangang marinerenBabi pangang Babi pangang recept Babi pangang maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

79 reacties

Ben de Koning 26 maart 2020 - 08:41

Erik, kun je dit ook doen met kipfilet? Zo ja, hoelang moet dat koken?

Reply
SmaakMenutie 26 maart 2020 - 10:16

Hi Ben, dat kan zeker maar dan wordt het ajam pangang 🙂 Afhankelijk van de dikte van de kipfilet houd je circa 15-20 minuten kooktijd aan. Het brengt ons overigens wel op het idee om deze ook te gaan maken!

Reply
Heleen 15 mei 2020 - 19:02

Zálig !

Reply
SmaakMenutie 16 mei 2020 - 12:06

Thanks Heleen!

Reply
Chris 26 maart 2020 - 20:10

Wanneer snij je het vlees in reepjes?
Gelijk na het bakken?

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2020 - 14:56

Klopt Chris, ik zal het er nog even bijzetten! 🙂

Reply
Mathilde 1 november 2021 - 17:22

Wauw, zo’n zin om dit te proberen. Is er met betrekking tot grillen nog iets wat de aandacht vraagt? Het lijkt me wel leuk om het op die manier te proberen!

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 09:58

Dat hebben we zelf niet eerder geprobeerd Mathilde, maar ik zou het op de manier grillen zoals je het normaal gewend bent. Geniet ervan!

Reply
Mathilde 2 november 2021 - 12:22

Okee bedankt. Ik ga het gewoon proberen 🙂

Bastiaan Hakkeling 27 maart 2020 - 20:37

Echt fantastisch! Dit komt vaker op tafel hier! Super! Inderdaad heerlijk met zelfgemaakte atjar ketimoen!

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:55

Geweldig leuk om te horen Bastiaan! 🙂

Reply
Hennie 31 oktober 2021 - 18:38

Botjes uit de schouderkarbonade snijden?! Kun je dan niet net zo goed procureurlapjes nemen? Of us dat tóch anders qua smaak?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 09:49

Kan ook hoor Hennie!

Reply
Anita 30 maart 2020 - 12:25

Lijkt me zo lekker dit! Helaas geen karbonade in huis maar wel kippedijfilet in de vriezer dus ga ajam pangang proberen te maken.
Vraagje, de marinade gaat wel/niet mee bij het koken? Ik dácht niet maar…

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 13:40

Ook lekker Anita! Het meeste van de marinade is in het vlees getrokken als het goed is, maar je kan wat overblijft ook meekoken hoor. Succes! 🙂

Reply
Lidy Breewel 20 april 2020 - 13:07

Ik heb je recept een beetje veranderd, Heb de boemboe gemaakt en daar de varkenshaas in gezet.
Toen de saus gemaakt, later de varkenshaas gebraden en in de saus gelegd.
Heb de saus ook gebruikt voor de kipdijen
Mannen bedankt voor jullie heerlijke recepten.

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:40

Graag gedaan Lidy! Fijn dat het in de smaak viel en en goed om te horen dat jouw manier ook uitstekend werkt 🙂

Reply
Anita 21 april 2020 - 13:23

Goeiemiddag! Ik ga het vandaag, op verzoek van zoonlief, weer maken. Wat doe je als je geen 700gram vlees hebt maar een kilo? Meer boemboe maken of dezelfde hoeveelheid?

Reply
SmaakMenutie 21 april 2020 - 14:45

Lekker Anita! Je kan dan dezelfde hoeveelheid aanhouden hoor. Succes!

Reply
Marlein 2 april 2020 - 17:54

Ik heb de marinade mee gekookt. Het is een heerlijk recept. Ik eet het met atjar tjampoer.

Reply
SmaakMenutie 3 april 2020 - 12:20

Lekker Marlein! En fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Timo 4 april 2020 - 19:53

Ik heb nu zo’n 25+ Smaakmenutie recepten bereid, en dit is ook weer een echte topper. Fantastisch lekker gerecht, en nog veel lekkerder dan de standaard Babi Pangang van menig Chinees restaurant. Thanks Tim en Erik, ga zo door! 🙂

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 11:06

Haha dat zijn er al heel wat! Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Thanks voor het compliment! 🙂

Reply
Lana 5 april 2020 - 08:28

Waaaauw! Gruwelijk lekker, ik heb een indische oma en dit valt zeker in de smaak! Ik blijf jullie volgen?

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 11:07

Leuk om te horen Lana!

Reply
Corrie 22 oktober 2021 - 10:02

Ligt het vlees onder de olie als je het gaat bakken?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2021 - 14:34

Nee hoor Corry! Gebruik wel een aardige laag olie maar ze hoeven niet ‘ondergedompeld’ te zijn 🙂

Reply
Wendy 5 april 2020 - 18:01

Heerlijk!!! Ik heb de sambal achterwege gelaten voor mijn kinderen. Door de rijst heb ik roerbak groenten gewokt Top recept!

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 11:08

Slim om de sambal achterwege te laten voor de kids 🙂 En lekker die roerbak groenten erbij!

Reply
Mandy 8 april 2020 - 17:49

Heerlijk gerecht! Jullie site tijdje terug ontdekt en al meerdere gerechten gemaakt, allemaal even smaakvol. Iedere keer weer heerlijk smullen ?

Reply
SmaakMenutie 9 april 2020 - 10:05

Fijn dat het in de smaak viel! En leuk om te horen dat je al meerdere gerechten hebt gemaakt 🙂

Reply
Chris 15 mei 2020 - 11:28

Lekker recept, leuk om te maken. Heb in de ochtend al de marinade gemaakt en het vlees in gesmeerd en lekker laten in trekken. Was echt een topper.

Reply
SmaakMenutie 15 mei 2020 - 14:55

Mmm lekker Chris! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Carolien 6 juli 2020 - 23:25

Vandaag gemaakt. Was heel lekker en voor herhaling vatbaar maar de 5 spice was erg overheersend. Daar doe ik er de volgende keer wat minder van.

Reply
SmaakMenutie 7 juli 2020 - 16:04

Leuk om te horen Carolien! En maak het inderdaad zoals je het zelf het lekkerst vindt 🙂

Reply
Anne 3 januari 2021 - 16:22

Hallo, ik wil het graag een dag van te voren maken. Is het dan raadzaam de saus apart te houden tot het moment van serveren? En hoe kan ik het vlees dan het beste weer warmen? Even opbakken?

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 10:51

Hoi Anne, we raden om het vers te maken want dat is het lekkerst en het vlees het meest krokant. Als het niet anders kan, kan het op de manier zoals je zegt. We zouden het dan even kort opbakken. Succes!

Reply
Anne 24 september 2020 - 08:37

Was super lekker! ik heb gula djawa en witte peper bij gedaan. Saus was ook goed maar erbij heb ik gember sap en 2 fijne gesnijden bolletjes bij gedaan uit een pot, water, limoen en witte peper. Misschien had ik meer pit nodig maar al in al, een erggg lekker maaltijd! Mijn man was blij! Bedankt.

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 09:55

Fijn dat het in de smaak viel Anne! En geef er inderdaad vooral je eigen draai aan, net wat je lekker vindt. Fijn dat je wederhelft er ook van genoten heeft 🙂

Reply
Jan van Leeuwen 4 oktober 2020 - 16:27

Alweer een lekker recept.
Er zijn een aantal 5 spice poeders. Welke gebruiken jullie?
Groeten Jan

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2020 - 10:08

Bedankt voor het compliment Jan! Wij gebruiken altijd de Chinese 5-spice poeder van het merk ‘Mee Chun’ van de toko, maar die van de supermarkt volstaat ook hoor 🙂

Reply
Suus 20 oktober 2020 - 19:22

Net gemaakt met tjap tjoy erbij, was verrukkelijk!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2020 - 10:12

Goede combi Suus, lekker! Fijn dat het gesmaakt heeft 🙂

Reply
Marcel 11 november 2020 - 15:55

Is het niet smaakvoller om het vlees sous-vide met een röhner te bereiden, of in een rookton gaar te roken. In mijn ogen is vlees koken zonde, smaaktechnisch gaat dan wel eea verloren. Of zien jullie dit anders? Ik ga het recept in elk geval wel proberen.

Reply
SmaakMenutie 11 november 2020 - 17:52

Hoi Marcel, deze methodes hebben wij niet eerder geprobeerd voor dit gerecht. Maar als je het vlees kookt in dit geval gaat de smaak zeker niet verloren. Veel succes!

Reply
Rory Ginus 19 november 2020 - 14:20

Beste mensen,
Zeer bedankt voor dit recept! Is bij ons thuis een favoriet geworden. Zelfs mijn dochter van 5 (moeilijke eter!!) smikkelt er van! Ik ga zeker nog andere recepten proberen van jullie!
Keep up the good work!
Mvg Rory

Reply
SmaakMenutie 20 november 2020 - 09:13

Leuk om te horen dat zelfs je dochter ervan geniet Rory 🙂 Fijn dat het recept een favoriet is geworden!

Reply
Jaya 11 december 2020 - 10:05

Hallo,
Bedankt voor het recept. Ik twijfel hoe ik mijn vlees het beste kan klaarmaken. Ik heb buikspek gekocht met zwoerd. Kan ik deze het best in zijn geheel marineren en daarna koken? of eerst in plakken snijden? De rest zal zeker wel moeten lukken 😉

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 16:10

Hoi Jaya, het is misschien wel raadzaam om het dan eerst in stukken te snijden bij een groot stuk. Succes en geniet ervan!

Reply
Joop en Ina 5 januari 2021 - 18:45

Hallo,
We hebben jullie mooie site een paar maand geleden ontdekt en ondertussen 5 recepten gemaakt en nog vele op het verlanglijstje staan.
De Babi pangang was ook erg lekker en vol van smaak

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 11:04

Leuk om te horen dat jullie al zoveel recepten van ons gemaakt hebben Joop&Ina! Bedankt voor het compliment 🙂 Fijn dat de babi pangang in de smaak viel!

Reply
Armin 16 februari 2021 - 18:27

Vandaag gemaakt, zoals zo vaak van jullie site. Het was werkelijk VERRUKKELIJK. Ik was zelf wat uitgeschoten met de sambal en ook de chilisaus was pittig. Dat resulteerde in prachtige zweetdruppeltjes aan het eind. Heb nou al veel van jullie recepten geprobeerd en ze zijn geweldig. Jullie site staat bij bij op nr 1 als ik lekker wil koken. Ik hoef nergens anders meer te grasduinen op internet. Top mannen: ga vooral zo door. Hartelijk dank.

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2021 - 10:10

Nou wat ontzettend leuk om te horen! Bedankt voor het compliment Armin. Fijn dat je geniet van onze recepten! Enne.. lekker hoor wat extra sambal 😉

Reply
Marjolein 21 februari 2021 - 18:15

Heerlijk recept! Werkt ook met verse gember en een rode peper ipv sambal. Heb de rijst gekookt in het vocht dat over was (na toevoegen aan saus) van het koken van het vlees, geeft nòg meer smaak! Zat wel te twijfelen of ik het niet zou bewaren als bouillon want erg lekker ☺️

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 09:09

Verse gember en een lombok kan inderdaad ook Marjolein! Bedankt voor de tip, klinkt goed 🙂

Reply
Elly 27 februari 2021 - 13:01

Wat een heerlijk recept is dit weer, we hebben er van gesmuld 😋

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:25

Fijn Elly, dat horen we graag! 🙂

Reply
Sandra 2 maart 2021 - 18:37

Dit was hier een succesrecept,echt heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2021 - 09:47

Fijn dat ons recept in de smaak viel Sandra 🙂

Reply
Linda 5 april 2021 - 18:34

Al veel recepten gemaakt van jullie site. Stuk voor stuk lekker! Vandaag de pangang gemaakt met kipdijfilet. Het was top!

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 10:59

Wat leuk Linda, fijn dat je geniet van onze recepten 🙂

Reply
Ron van Haaren 1 november 2021 - 18:30

Hoi goede koks, gebruiken jullie de botten van de schouderkarbonade niet bij het koken, geeft alleen maar meer smaak, denk ik . Geniet van jullie verse en heerlijke gerechten.

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 09:55

Hoi Ron, het is vettig genoeg om de smaak goed te houden. Leuk dat je zo van onze recepten geniet!

Reply
Janet 6 november 2021 - 09:11

heerlijk!
maak altijd dubbele portie saus, en ook hier kwam dat weer helemaal goed..
bedankt, hier thuis willen ze dat ik het vaker maak… dus…

Reply
John Coertjens 9 november 2021 - 17:03

Hoi mannen, hebben jullie ook een recept van babi pangang gemaakt met buikspek?

Reply
SmaakMenutie 9 november 2021 - 19:19

Nee hebben we niet John! Maar dit is een makkelijkere versie en net zo lekker! 🙂

Reply
Ron en Nathalie 24 december 2021 - 07:01

Hoi jullie twee,
Vandaag gaan wij ons kerst dinner voor berijden met jullie lekkere gerechten, aangezien wij Hollanders niet meer in Nederland wonen missen wij de Hollandse chinees, wij hebben een aantal recepten en maken deze vandaag en morgen. Als het klaar is zouden we jullie graag fotos willen sturen van de opgedekte tafel met gerechten kan dat??? Groetjes Ron en Nathalie.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2021 - 09:46

Natuurlijk, leuk! Hopelijk hebben jullie genoten van de recepten 🙂

Reply
Rianne 12 juli 2022 - 14:21

Hoi mannen, kan ik het vlees een dag van tevoren marineren, of is dat te lang?

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2022 - 11:01

Dat kan hoor Rianne! 🙂

Reply
Rob 7 december 2022 - 12:21

Ze vonden hem lekkerder dan van de Chinees, alleen bakken in de zonnebloemolie doe ik liever niet. Het spetterde te veel, dus ga het op een andere manier proberen. Maar staat op de planning voor kerst, zo feestelijk lekker.

Reply
Gerrit 5 februari 2023 - 12:24

Het lijkt mij leuk om het vlees wél op de bbq te maken. Welke gevolgen heeft dat voor dit recept? Kan/moet ik dan de stap van het koken overslaan? of juist wel koken en daarna op de bbq voor een krokant korstje?

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2023 - 10:22

Leuk Gerrit! Ik zou het vlees dan wel koken anders wordt het wellicht taai. Succes en we zijn benieuwd!

Reply
Oosterbaan 30 juli 2023 - 11:42

Beter is om ipv schoudercarbonade, procureurvlees te gebruiken, daar is het bot al vanaf , wanneer je het koopt!

Reply
G. Niemeijer 31 juli 2023 - 16:11

Weer zo’n heerlijk recept! Ik heb al heel veel gerechten gemaakt van jullie, allen even heerlijk en alles klopt qua hoeveelheid, smaak etc. Dank jullie wel!
Even een vraagje, kun je het vlees ook een nachtje laten marineren in de koelkast? Of is dit te lang?

Reply
SmaakMenutie 1 augustus 2023 - 08:54

Dankjewel, leuk om te horen! Het vlees kan je prima een nachtje laten marineren in de koelkast 🙂

Reply
Nicole 9 augustus 2023 - 18:31

Yep ook dit is een blijvertje!! Heerlijk gegeten weer.

Reply
Jan 25 augustus 2023 - 22:05

Wat is dit lekker, nadeel is wel dat de babi pangang van de “chinees om de hoek” gelijk nergens meer naar smaakt 😀

Reply
gerrit 12 februari 2024 - 16:23

Beste Babi Pangang EVER !!!!!!!!!!!!!

Reply