Home Erik's Asia Telor boemboe Bali

Telor boemboe Bali

eieren in Balinese saus

door SmaakMenutie
Telor boemboe bali

Milde boemboe

Via de mail kregen we van een van onze buitenlandse lezers de vraag of we eens onze versie van telor boemboe Bali wilden maken. Nu hebben we al twee varianten van deze Indische eitjes op de website staan (sambal goreng telor en telor ketjap) en deze valt er qua pittigheid precies tussenin. Voor deze eieren in Balinese saus maken we eerst een milde boemboe en vervolgens laten we ze een kwartiertje zachtjes pruttelen in de saus. Serveer de eitjes als onderdeel van je rijsttafel. Reken op minimaal één eitje per persoon!

Telor boemboe bali

Telor boemboe Bali

Print dit recept
Personen: 6-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

 • 8 eieren
 • 2 salam blad (Indisch laurier)
 • 2 tenen knoflook
 • 2 sjalotten
 • 1 rode peper
 • 1 tomaat
 • 3 el ketjap manis
 • 1 el gula djawa (optioneel)
 • 1 tl djahé
 • 1 tl gemalen laos
 • 1 tl trassi
 • Zonnebloemolie

Zo maak je het

 • Kook 6-8 eieren in 8-10 minuten hard en pel ze.
 • Mix ondertussen 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 (kleine) tomaat, 1 tl trassi, 1 tl djahé en 1 tl gemalen laos tot een fijne boemboe.
 • Je kan de gepelde eieren eerst enkele minuten goudbruin aanbakken in een laagje zonnebloem- (of arachide)olie. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven maar dit hoeft niet.
 • Fruit de boemboe in een scheutje zonnebloemolie enkele minuten aan. Voeg 3 el ketjap manis toe, 100 ml water, 2 blaadjes salam en eventueel 1 el gula djawa. Breng even tegen de kook.
 • Voeg nu de eieren toe en laat ze minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. Serveer als onderdeel van je rijsttafel met extra saus.

Telor boemboe ingrediëntenBoemboe baliTelor boemboe baliIndisch eiIndisch eigerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Jennifer 30 augustus 2022 - 10:24

Hallo Erik, gebruik je de salamblaadjes alleen voor de sier of stoof je ze mee?
Ik vind het niet terug in de beschrijving namelijk.

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2022 - 14:06

Scherp Jennifer, die gebruiken we zeker! Ik heb het direct toegevoegd in de omschrijving. Geniet ervan!

Reply
Marij op ‘t Broek 18 september 2022 - 08:29

Vraagje: Al vaker heb ik sambal eieren gemaakt . De saus is heerlijk maar elke keer mis ik de verbinding tussen het ei en de saus. Het is net alsof ik 2 aparte dingen eet. Ligt dit aan mij? doe ik iets fout? of komt het doordat de saus niet kan doordringen in het ei?

Reply
Margriet 19 september 2022 - 20:04

Marije,

Als je de eieren halveert dan kan de saus veel beter intrekken in de eieren.

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 14:57

Dat klopt inderdaad, dan dringt de saus nog beter door. Als je het overigens langer op laat staan, kan het nog beter doordringen

Reply
Marij 24 september 2022 - 07:04

Ik gebruikte meestal al een sateprikker om gaatjes in de eieren te maken. Ik ga “halveren” proberen. Dank jullie wel voor de snelle reactie

Reply
Donald 3 januari 2023 - 02:14

Beste Tim & Erik,
Als 78 jarige hobby kok wil ik even wat kwijt.
Heb 200 kookboeken, meestal van kringloop winkels, ik mag er geen één meer bij kopen mijn vrouw ze moet ze allemaal afstoffen 🙂
Wat mij opvalt als ik een van jullie recepten maak en dat zijn er héél veel, vindt mijn vrouw ze altijd erg lekker en bewaar ik ze in een speciale map op m’n computer, morgen word het foeyonghai met garnalen, elk jaar op haar verjaardag.
Kom helaas een leven tekort om ze al jullie recepten te maken.
Maak ook meer dan een halve eeuw wijn, bier en vooral likeur en zelfs één keer Nederlands kampioen geweest met limoncello likeur, heb vitrinekast vol bekers.
Ga vooral zo door, met vriendelijke groet,
Donald

Reply
murriette 17 april 2023 - 00:20

super lekker!

Reply
Simone 24 mei 2023 - 14:02

Al een paar keer gemaakt en echt heerlijk!

Reply
Larissa 12 november 2023 - 21:22

Kan je dit gerecht ook vooraf klaarmaken en opwarmen als je het op wil dienen? Zo ja, hoe kan je dat het beste doen? Eieren frituren, saus maken en apart houden voordat je het warm maakt?

Reply
SmaakMenutie 13 november 2023 - 10:41

Zeker! Doen wij zelf ook altijd, dan trekt het nog beter in. Gewoon klaarmaken en later langzaam opwarmen, wellicht wat extra vocht toevoegen.

Reply
Lindsey 20 december 2023 - 15:50

Hoi Hoi,

Ik wil dit gaan maken als bijgerecht tijdens kerst. Is het ook mogelijk om dit een dag van te voren te maken , of is dit niet mogelijk i.v.m. de eieren.

Groetjes Lindsey

Reply
SmaakMenutie 20 december 2023 - 15:58

Wat origineel! Je kan het zeker een dag van tevoren maken, eventueel wat vocht toevoegen tijdens het opwarmen. Geniet ervan!

Reply
Linda 31 januari 2024 - 14:27

Hallo, heb het net gemaakt, wel iets anders want ik moest gehakt opmaken, eerst de boemboe gemaakt en deze in de olie laten fruiten en toen de gehakt erin geruld met de salamblaadjes, ketjap en wat goeladjawa, half bouillonblokje en daarna de eieren toegevoegd. Het is heerlijk!!!

Reply