Home Hoofdgerechten Stifado (Grieks stoofvlees)

Stifado (Grieks stoofvlees)

door SmaakMenutie
Stifado

Kleine uitjes

Stifado is een heerlijk Grieks stoofgerecht van rundvlees dat een paar uur heeft geprutteld in rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus. Kenmerkend aan dit stoofgerecht is de hoeveelheid sjalotjes die erin verwerkt worden. In Griekenland gebruikt men kleine uien die speciaal voor de stifado verkocht worden. Helaas zijn deze hier in de supermarkt niet verkrijgbaar, maar met kleine sjalotten lukt het net zo goed. En omdat het in Griekenland vaker mooi dan slecht weer is, smaakt dit stoofvlees ook in de zomer heerlijk. Serveer met gebakken aardappeltjes of frietjes (of kies eens voor witte rijst) en natuurlijk een Griekse salade!

Stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

750 g runder riblap (of sukadelap)
500 g sjalotten (1 netje)
400 g tomatenblokjes (1 blik)
150 ml rode wijn
3 tenen knoflook
3 blaadjes laurier
2 takjes verse rozemarijn
1 kaneelstokje
1 runderbouillonblokje
2 el (witte wijn)azijn
1 el tomatenpuree
2 tl gedroogde oregano
1 tl gemalen piment (of nootmuskaat)
Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 750 g runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper.
  • Schroei het vlees in een flinke scheut olijfolie en/of roomboter rondom dicht in 5-10 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Pel ondertussen de sjalotten en halveer of snijd in vieren. Snijd ook 3 tenen knoflook fijn.
  • Voeg een extra scheut olijfolie toe en stoof de sjalot en knoflook op matig vuur met deksel op de pan enkele minuten glazig.
  • Meng 1 flinke el tomatenpuree door het geheel en bak 1 minuut al omscheppend mee.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij de sjalotten samen met 2-3 el azijn. Voeg ook 1 verkruimeld runderbouillonblokje toe. Laat nog 2-3 minuten zachtjes sudderen.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 1 tl gemalen piment en 2 tl gedroogde oregano toe. Meng goed door het geheel.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe samen met circa 100 ml lauwwarm water. Voeg tot slot ook 2 takjes rozemarijn toe, 3 laurierblaadjes en 1 kaneelstokje. Laat ongeveer 3 uur stoven met deksel op de pan op laag vuur.
  • Haal eventueel de deksel het laatste half uur van de pan om het wat te laten indikken. Serveer optioneel met fijngehakte verse peterselie.

Stifado kruidenStifado stoofschotelStifado receptStifadoGrieks stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

21 reacties

Neda Schietecat 8 oktober 2022 - 10:22

Hallo Tim en Erik, ik wil heel graag het recept STIFADO gaan maken maar dan in de slowcooker.
Maar weet dus niet of dit recept dan aangepast moet worden en of Hoelang dit in de slowcooker moet?
Groetjes Néda

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2022 - 13:14

Hoi Néda, zelf hebben we het nog niet in de slowcooker gemaakt dus kunnen we je hier niet in adviseren. Wellicht kan een andere bezoeker je tips geven 🙂

Reply
Ina 8 oktober 2022 - 15:17

Ik zou het recept gewoon volgen, dus alles aanfruiten/bakken en dan in de slowcooker doen. Stoofschotels doe ik meestal 1 uur op hoog en dan 4 uur op low. Na een aantal uur kijken en proeven en desnoods nog wat langer op hoog doorpruttelen. Beetje je gevoel volgen.

Reply
Jean 8 oktober 2022 - 11:01

Hoi Tim en Erik<
Piment vervangen door nootmuskaat ?
Moet dit niet zijn Piment vervangen door :
! deel kruidnagel poeder , 1deel Kaneel poeder , 1 deel nootmuskaat poeder
Dit goed mengen in een vijzel.
Groet, Jean

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2022 - 13:13

Hoi Jean, als je geen piment in huis hebt kan je nootmuskaat gebruiken. Kaneel gebruiken we namelijk al. En een beetje kruidnagel kan natuurlijk altijd 🙂

Reply
Yvonne 10 oktober 2022 - 17:50

Mannen, wat een heerlijk recept weer.
Gelukkig heb ik nog een restje voor morgen middag 😊

Reply
Marjolein 10 oktober 2022 - 20:20

Ik ga hem morgen maken!! Ziet er zo lekker uit. Nu al zin in!

Reply
Paul 11 oktober 2022 - 18:07

Mannen, wat een leuk recept. Ik had nog wat sucadelappen liggen, bijna over de datum. Ik dacht nu gelijk de zaak aanpakken. Voorbereidingstijd (schoonmaken uien en knoflook, snijden vlees) was al in 1/2 uur gedaan….Nu moet ik afwachten, maar het ruikt goed! Vanavond eet ik eigenlijk gekookte mosselen. Dus dit wordt een partijtje voor de vriezer, hahhaa

Reply
Paul 12 oktober 2022 - 15:15

P.S. ik heb er nog een flinke schpe Griekse yoghurt bij gedaan, voor de romige smaak!

Reply
Annerieke 13 oktober 2022 - 12:57

Hoi, heb je die griekse yoghurt door de stoof heen gedaan of los erbij?

Reply
Maria 11 oktober 2022 - 19:47

Ik heb het vandaag gemaakt en wat was die heerlijk! We hebben genoten, bedankt voor het delen van dit recept! Is zeker voor herhaling vatbaar 🙂

Reply
Mirjam 16 oktober 2022 - 16:47

Wat eten jullie hierbij?

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2022 - 13:02

Check intro bovenin! 🙂

Reply
bianca 16 oktober 2022 - 20:39

Wat kan ik als vervanging van de rode wijn gebruiken?

Reply
Miranda 18 oktober 2022 - 08:18

Heerlijk recept. Ik heb het uitgeprobeerd in de slowcooker en het smaakte fantastisch. Heb alleen geproefd en daarna de porties ingevroren. Ben groot fan van jullie recepten. Fantastisch.

Reply
Tonny Pleijte 18 oktober 2022 - 16:54

Ik heb hem ook in de SC gemaakt, het water heb ik weggelaten en de verse rozemarijn heb ik er het laatste half uurtje bij gedaan
Ik heb er ook aardappelen (in stukken) er bij gedaan
8 uur op low
Was heerlijk, en nog een lekkere salade er bij gegeten

Reply
Peter 20 oktober 2022 - 15:20

Ha mannen, dinsdag hebben we zitten smullen van de stifado. Super mals, super veel smaak! Ik had er tomatenrijst met oregano bij gemaakt en een frisse salade. Was weer top!

Groetekes,
Peter

Reply
Shirley 8 november 2022 - 12:32

Ik maakte dit eerst op het vuur, maar vandaag alleen het voorwerk en daarna in de crockpot…..ben benieuwd!

Reply
Shirley 8 november 2022 - 18:37

Het resultaat is prima!
Nadat alles is aan gebakken en gekruid in de sc. Half uur op High en 6 uur op Low.

Reply
Saskia 8 november 2022 - 15:34

Hoi, wat kan ik ipv een Griekse salade nog meer serveren? T gezin eet alle ingrediënten helaas niet.

Reply
Shirley 8 november 2022 - 18:39

Patat? Gebakken aardappelen? Sperziebonen? Ik maak er ook wel eens kofta bij. Zit al ge oeg groenten in

Reply