Stifado

Grieks stoofvlees

door SmaakMenutie
Stifado

Kleine uitjes

Stifado is een heerlijk Grieks stoofgerecht van rundvlees dat een paar uur heeft geprutteld in rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus. Kenmerkend aan dit stoofgerecht is de hoeveelheid sjalotjes die erin verwerkt worden. In Griekenland gebruikt men kleine uien die speciaal voor de stifado verkocht worden. Helaas zijn deze hier in de supermarkt niet verkrijgbaar, maar met kleine sjalotten lukt het net zo goed. En omdat het in Griekenland vaker mooi dan slecht weer is, smaakt dit stoofvlees ook in de zomer heerlijk. Serveer met gebakken aardappeltjes of frietjes (of kies eens voor witte rijst) en natuurlijk een Griekse salade!

Stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 174 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblap (of sukadelap)
  • 500 g sjalotten (1 netje)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 150 ml rode wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 el (witte wijn)azijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen piment (of nootmuskaat)
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 750 g runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper.
  • Schroei het vlees in een flinke scheut olijfolie en/of roomboter rondom dicht in 5-10 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Pel ondertussen de sjalotten en halveer of snijd in vieren. Snijd ook 3 tenen knoflook fijn.
  • Voeg een extra scheut olijfolie toe en stoof de sjalot en knoflook op matig vuur met deksel op de pan enkele minuten glazig.
  • Meng 1 flinke el tomatenpuree door het geheel en bak 1 minuut al omscheppend mee.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij de sjalotten samen met 2-3 el azijn. Voeg ook 1 verkruimeld runderbouillonblokje toe. Laat nog 2-3 minuten zachtjes sudderen.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 1 tl gemalen piment en 2 tl gedroogde oregano toe. Meng goed door het geheel.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe samen met circa 100 ml lauwwarm water. Voeg tot slot ook 2 takjes rozemarijn toe, 3 laurierblaadjes en 1 kaneelstokje. Laat ongeveer 3 uur stoven met deksel op de pan op laag vuur.
  • Haal eventueel de deksel het laatste half uur van de pan om het wat te laten indikken. Serveer optioneel met fijngehakte verse peterselie.

Stifado kruidenStifado stoofschotelStifado receptStifadoGrieks stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

45 reacties

Neda Schietecat 8 oktober 2022 - 10:22

Hallo Tim en Erik, ik wil heel graag het recept STIFADO gaan maken maar dan in de slowcooker.
Maar weet dus niet of dit recept dan aangepast moet worden en of Hoelang dit in de slowcooker moet?
Groetjes Néda

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2022 - 13:14

Hoi Néda, zelf hebben we het nog niet in de slowcooker gemaakt dus kunnen we je hier niet in adviseren. Wellicht kan een andere bezoeker je tips geven 🙂

Reply
Ina 8 oktober 2022 - 15:17

Ik zou het recept gewoon volgen, dus alles aanfruiten/bakken en dan in de slowcooker doen. Stoofschotels doe ik meestal 1 uur op hoog en dan 4 uur op low. Na een aantal uur kijken en proeven en desnoods nog wat langer op hoog doorpruttelen. Beetje je gevoel volgen.

Reply
Jean 8 oktober 2022 - 11:01

Hoi Tim en Erik<
Piment vervangen door nootmuskaat ?
Moet dit niet zijn Piment vervangen door :
! deel kruidnagel poeder , 1deel Kaneel poeder , 1 deel nootmuskaat poeder
Dit goed mengen in een vijzel.
Groet, Jean

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2022 - 13:13

Hoi Jean, als je geen piment in huis hebt kan je nootmuskaat gebruiken. Kaneel gebruiken we namelijk al. En een beetje kruidnagel kan natuurlijk altijd 🙂

Reply
Yvonne 10 oktober 2022 - 17:50

Mannen, wat een heerlijk recept weer.
Gelukkig heb ik nog een restje voor morgen middag 😊

Reply
Marjolein 10 oktober 2022 - 20:20

Ik ga hem morgen maken!! Ziet er zo lekker uit. Nu al zin in!

Reply
Paul 11 oktober 2022 - 18:07

Mannen, wat een leuk recept. Ik had nog wat sucadelappen liggen, bijna over de datum. Ik dacht nu gelijk de zaak aanpakken. Voorbereidingstijd (schoonmaken uien en knoflook, snijden vlees) was al in 1/2 uur gedaan….Nu moet ik afwachten, maar het ruikt goed! Vanavond eet ik eigenlijk gekookte mosselen. Dus dit wordt een partijtje voor de vriezer, hahhaa

Reply
Paul 12 oktober 2022 - 15:15

P.S. ik heb er nog een flinke schpe Griekse yoghurt bij gedaan, voor de romige smaak!

Reply
Annerieke 13 oktober 2022 - 12:57

Hoi, heb je die griekse yoghurt door de stoof heen gedaan of los erbij?

Reply
Maria 11 oktober 2022 - 19:47

Ik heb het vandaag gemaakt en wat was die heerlijk! We hebben genoten, bedankt voor het delen van dit recept! Is zeker voor herhaling vatbaar 🙂

Reply
Mirjam 16 oktober 2022 - 16:47

Wat eten jullie hierbij?

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2022 - 13:02

Check intro bovenin! 🙂

Reply
bianca 16 oktober 2022 - 20:39

Wat kan ik als vervanging van de rode wijn gebruiken?

Reply
Miranda 18 oktober 2022 - 08:18

Heerlijk recept. Ik heb het uitgeprobeerd in de slowcooker en het smaakte fantastisch. Heb alleen geproefd en daarna de porties ingevroren. Ben groot fan van jullie recepten. Fantastisch.

Reply
Tonny Pleijte 18 oktober 2022 - 16:54

Ik heb hem ook in de SC gemaakt, het water heb ik weggelaten en de verse rozemarijn heb ik er het laatste half uurtje bij gedaan
Ik heb er ook aardappelen (in stukken) er bij gedaan
8 uur op low
Was heerlijk, en nog een lekkere salade er bij gegeten

Reply
Peter 20 oktober 2022 - 15:20

Ha mannen, dinsdag hebben we zitten smullen van de stifado. Super mals, super veel smaak! Ik had er tomatenrijst met oregano bij gemaakt en een frisse salade. Was weer top!

Groetekes,
Peter

Reply
Marlein 21 april 2024 - 14:52

Heerlijk! In de slowcooker gemaakt en met frietjes en een salade gegeten. Hier (Spanje) zijn niet overal sjalotjes te koop, daarom rode ui gekozen, in grove stukken gesneden. Vraagje: waarom hebben jullie witte wijnazijn gekozen? Rode wijnazijn lijkt me logischer in combinatie met de rode wijn. Ben benieuwd.

Reply
SmaakMenutie 22 april 2024 - 10:20

Leuk dat je het in de slowcooker hebt gemaakt! Rode wijnazijn kan net zo goed hoor, het is net wat je in huis hebt 🙂

Reply
Shirley 8 november 2022 - 12:32

Ik maakte dit eerst op het vuur, maar vandaag alleen het voorwerk en daarna in de crockpot…..ben benieuwd!

Reply
Shirley 8 november 2022 - 18:37

Het resultaat is prima!
Nadat alles is aan gebakken en gekruid in de sc. Half uur op High en 6 uur op Low.

Reply
Saskia 8 november 2022 - 15:34

Hoi, wat kan ik ipv een Griekse salade nog meer serveren? T gezin eet alle ingrediënten helaas niet.

Reply
Shirley 8 november 2022 - 18:39

Patat? Gebakken aardappelen? Sperziebonen? Ik maak er ook wel eens kofta bij. Zit al ge oeg groenten in

Reply
Marijke 18 januari 2023 - 16:57

Het is voor het eerst dat ik Grieks ga koken, zijn er suggesties voor een compleet 3 gangen menu met deze stifado?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2023 - 12:23

Je zou een Italiaans voorgerecht en dessert kunnen maken, dan zit je een beetje in de Mediterrane hoek 🙂

Reply
Peter 29 januari 2023 - 19:35

Ha mannen, kon het niet laten om jullie stifado weer eens te maken. Had prachtig bloemstuk bij m’n favoriete Marokkaanse slager gehaald en daar ook échte (vatgerijpte) feta gekocht. We hebben weer zitten smullen!

Groetekes, Peter

Reply
Netty 9 februari 2023 - 22:13

De Stifado vandaag gemaakt. Erg lekker! Ik had geen piment, dus nootmuskaat met een mespuntje kruidnagel gebruikt. Zelfs de pubers vonden dit ‘duimpje omhoog’. Ik mag het vaker maken, joepie! We hebben het gegeten met zilvervliesrijst en een lekker stokbroodje met kruidenboter.

Reply
Maartje 7 maart 2023 - 19:02

Dit lijkt me erg lekker en wil dit graag voor 7 personen maken. Moet ik dan gewoon alles verdubbelen?

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2023 - 12:05

Leuk Maartje! Je kan het vlees inderdaad verdubbelen, maar wees voorzichtig met de rest van de ingrediënten (ongeveer x1,5 / 2). Of maak gewoon 2 pannen! 😉

Reply
yvonne 16 april 2023 - 19:49

Ik heb het volgens recept gemaakt en was heerlijk. Nu wil het voor vegetariers maken. Kan ik het rundvlees door bv jackfruit vervangen?

Reply
SmaakMenutie 17 april 2023 - 10:44

Leuk om te horen Yvonne! Men zegt dat je met jackfruit het vlees kan vervangen, maar hebben we zelf niet eerder geprobeerd 🙂

Reply
Wilma 16 mei 2023 - 08:50

Kan ik de rode wijn ook vervangen voor iets anders?

Reply
Mathijs Gijsbertse 20 mei 2023 - 13:58

Ik maak het op dit moment met alcoholvrije rode wijn. Anders druivensap of gewoon wat extra bouillon. (Zo doe ik het meestal met stoofgerechten).

Reply
Michiel 18 mei 2023 - 13:38

Alleen de geur al tijdens het stoven…. Heerlijk!
Leuk recept. Morgen eten met wat friet en inderdaad Griekse Salade. Verheug mij nu al…

Reply
Carola 29 augustus 2023 - 16:04

Kan dit ingevroren worden?

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 16:06

Jazeker!

Reply
Jeannette 20 oktober 2023 - 15:03

Ik ben vandaag bezig geweest met de stifado. De hele keuken ruikt naar een Grieks restaurant. Aangezien er op het laatste nippertje nog 2 mensen meer komen eten. Doe ik er de laatste 20 min aantal aardappelen in blokken gesneden bij net zo groot als de stukken vlees…en dan eet ik het straks met zilvervliesrijst groene salade en tzatziki en wat breekbrood.

Reply
Jeannette 20 oktober 2023 - 15:09

Hoi….nog een berichtje . Ik vergeet jullie te bedanken voor de leuke recepten. Dank jullie wel.
Deze had ik nog niet gemaakt. Ik heb trouwens half-om-half sukade en riblappen gebruikt. En een heel klein flesje rode wijn erin gekiept. Verder wat komijn koriander. En strooi er op het einde wat verse koriander overheen ipv peterselie. Met vr gr Jeannette

Reply
Emma 30 oktober 2023 - 16:19

Hoi,

Ik ben zwanger, maar de rode wijn kan ik er gewoon doorheen doen toch?
Als het goed is verdampt deze.

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2023 - 14:47

De alcohol verdampt grotendeels voor 95-99%. Er zal altijd iets achterblijven maar dat is verwaarloosbaar in een gerecht voor 4 personen 🙂

Reply
Marijke 1 november 2023 - 16:51

Hoi, ik maak vaak stifado, maar geef er kritaraki (orzo) bij. Die romige pasta is er erg lekker bij. En dan vlees en orzo in een kom en gratineren met kaas. Zo heb ik er in Griekenland jaren geleden van gesmuld. Jullie recept is veel uitgebreider qua kruiden, ik ga het binnenkort proberen. Dank voor alle leuke en gevarieerde recepten!

Reply
Martin 2 januari 2024 - 10:20

Ik woon in Azië en wil stifado maken. Ik kan hier veel krijgen, ,aar niet die kleine, ronde pareluitjes. Kan ik die bv vervangen door kleine ronde sjalotjes? Die zijn er in overvloed, meestal in een bosje.

Reply
SmaakMenutie 2 januari 2024 - 13:34

Ja hoor, die zijn hier ook lastig te krijgen. Zelf hebben we dan ook kleine sjalotten gebruikt. Geniet ervan!

Reply
Marjolein 12 april 2024 - 15:06

Ik ga dit zondag maken voor 12 personen, wat kan ik het beste aanhouden ivm de ingrediënten/kruiden?

Reply
SmaakMenutie 17 april 2024 - 10:28

Hoi marjolein, ik denk dat je het inmiddels al hebt gemaakt, maar voor de volledigheid toch nog even mijn antwoord. Ik zou dan 2 pannen maken, dezelfde hoeveelheid ingrediënten aanhouden maar dan ruim een kilo runderlappen per pan nemen. Hopelijk viel het in de smaak!

Reply