Home Hoofdgerechten Klassieke coq au vin

Klassieke coq au vin

door SmaakMenutie
Klassieke coq au vin

Uitgekraaid

Wist je dat coq au vin ooit bedacht is om iets te doen met de ‘uitgekraaide’ haan van de boerderij? Om toch nog iets van het stugge vlees van de haan te maken bedachten de Fransen dat je hem dan vooral heel lang moet marineren en lang laten sudderen. Uiteraard ondergedompeld in de rode wijn. Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf. Maar geloof mij. Het is de ‘moeite’ van het wachten meer dan waard. Het hoeft heus geen 24 uur maar een uurtje of 6 is echt wel noodzakelijk. En ach, hoeveel moeite is het om iets te laten marineren? Je kan ondertussen gewoon naar je werk, de stad in of gaan slapen. Wij maken de klassieke variant. Dus een nachtje marineren, lekkere grove groenten en spekjes erbij en natuurlijk laten stoven. Oja, over de wijn die je moet gebruiken bestaan allerlei verhalen. Maar elke rode wijn volstaat, mits hij maar lekker vol is. En dat hoeft natuurlijk niet een dure fles Shiraz te zijn.

Klassieke coq au vin

Coq au vin

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

1,5 kg kippenbouten
250 g kastanje champignons
125 g spekjes
25 g bloem
1 liter rode wijn
8 sjalotten
3 stengels bleekselderij
3 tenen knoflook
2 kleine winterpenen
Verse tijm
Verse rozemarijn
Verse peterselie

Zo maak je het

Dag 1 - de voorbereiding (30 minuten)

  • Neem een ruime pan en kook 1 liter rode wijn ongeveer 5-10 minuten op laag vuur. Een deel van de wijn en alcohol zal verdampen, dat is de bedoeling.
  • Snijd ondertussen de kippenbouten doormidden zodat je een drumstick en een stuk kipdij hebt. Je kan overigens ook een hele kip in stukken snijden of drumsticks of kipdij gebruiken. Doe de stukken kip in een ruime (braad)pan.
  • Snijd ondertussen 2 kleine winterpenen in plakjes, een stuk of 8 sjalotjes in de lengte doormidden en 3 stengels bleekselderij in plakjes.
  • Voeg de groenten toe bij de kip in de pan. Voeg tevens een paar takjes tijm toe, een handje verse peterselie en wat verse rozemarijn.
  • Schenk de ingekookte rode wijn over de kip en de groenten en laat het geheel afgedekt 6 tot 24 uur in de koelkast staan.

Dag 2 - het echte werk (1 uur + stoven)

  • Haal na 6 tot 24 uur de gemarineerde kip uit de wijn en lig op een bord. Giet de groenten vervolgens door een vergiet in een andere pan zodat er weer zuivere wijn ontstaat.
  • Maak de braadpan schoon en verhit een flinke klont boter. Braad de stukken kip nu 5 tot 7 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn. Haal uit de pan en leg even apart.
  • Snipper ondertussen een extra sjalotje en 2-3 tenen knoflook. Fruit ze vervolgens even aan in het vet van de kip samen met 125 gr gerookte spekreepjes.
  • Zet het vuur wat lager en voeg 25 gr bloem toe. Roer tot er een 'roux' ontstaat. Dit gaat vrij snel. Voeg vervolgens een soeplepel van de gezuiverde wijn toe. Voeg steeds wat meer wijn toe tot alle wijn is toegevoegd. Er zal een mooie gebonden saus ontstaan.
  • Voeg nu de gebraden stukken kip weer toe samen met de groenten. De kruiden kan je achterwege laten.
  • Neem een koekenpan en verhit een klontje boter en bak 250 gr gesneden kastanje champignons tot ze bruin zijn en geen vocht meer afgeven. Voeg toe bij de kip en groenten.
  • Laat het geheel nu minimaal 1 uur pruttelen (stoven) met de deksel op de pan. Haal na een uur de deksel van de pan en laat nog een minuut of 20-30 pruttelen zodat de saus wat kan indikken. Roer wel geregeld.
  • Serveer met aardappeltjes, frietjes of met aardappelpuree. En drink er natuurlijk een goed glas rode wijn bij.

Coq au vin maken Coq au vin groenten Coq au vin marineren Coq au vin recept Coq au vin kip Coq au vin in rode wijnKlassieke coq au vin Recept coq au vin Coq au vin recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

33 reacties

Betty 23 oktober 2019 - 09:13

Afgelopen week de coq au vin gemaakt, was weer heerlijk! Maak veel van jullie recepten, er is me nog geen een tegenvallen.

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2019 - 09:06

Leuk om te horen Betty! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Karin 3 november 2019 - 11:03

Heerlijk ,maar de wijn inkoken van te voren dat is echt niet nodig !!!

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 11:18

Hoi Karin, misschien is het ook niet per sé nodig, maar dit is hoe wij ‘m lekker vinden 🙂

Reply
Erik 31 januari 2020 - 14:19

een klassieker maken ze met haan of te wel coq

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2020 - 14:24

Klopt Erik, dat beschrijven we ook in ons intro! Wij gebruiken kippenbouten, maar daar hoef je natuurlijk niet aan te houden 😉

Reply
Tommie 8 april 2020 - 13:56

Was helemaal geen verkeerd gerecht. Nergens wordt echter gesproken over peper, zout en dat had het wel echt nodig deze wijn-kip! 😉

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 14:27

Hoi Tommie, vinden wij niet nodig maar geef er vooral je eigen draai aan!

Reply
Tommie 9 april 2020 - 09:32

Klein snufje zout beschouw ik gelukkig niet als mijn eigen draai! 😉 Verder heerlijk van gegeten en daarna schoonouders nog 2 dagen. Best veel met zijn 2-en dit gerecht.

Reply
Anny 6 juli 2020 - 12:15

super lekker, recept uitgeprint en komt in mijn favoriete recepten map

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2020 - 13:22

Wat leuk! Fijn dat onze coq-au-vin in de smaak viel Anny 🙂

Reply
Robert 20 juli 2020 - 13:50

Heerlijk gerecht! Net als veel van jullie gerechten. Echt een leuke site!

Reply
SmaakMenutie 21 juli 2020 - 11:47

Thanks Robert voor het compliment! En fijn dat de coq au vin in de smaak viel 🙂

Reply
Martin Buitendijk 18 oktober 2020 - 14:30

Het feest begint al met al de ingrediënten klaar te maken. Je ruikt het Franse platteland. Met dit in je achterhoofd is het een feest om het klaar te maken tesamen met een glas rode wijn. Eet smakelijk. Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:51

Erg leuk om te horen dat het een feestje was om het klaar te maken en op te eten Martin, fijn! 🙂

Reply
Jan Jaap 24 oktober 2020 - 21:05

Fantastisch recept jongens. Helder beschreven ook allemaal. Thanks !

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 11:55

Bedankt voor het compliment Jan Jaap! Dat is ook precies wat we voor ogen hebben, recepten die iedereen kan maken zonder ingewikkelde beschrijvingen 🙂

Reply
Bernadette 11 december 2020 - 09:54

Voorbereiding klaar, gisteren alles in de marinade. vanavond lekker eten. Zin in.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 16:03

Lekker Bernadette, geniet ervan! 🙂

Reply
Karin 11 december 2020 - 11:30

Gevogelte fond toevoegen ,dat verrijkt de smaak.
Verder een fantastisch recept

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 16:08

Bedankt voor de tip Karin! 🙂

Reply
Loes 27 december 2020 - 09:07

Echt een wauw recept!
Een vraagje toch, mijn kip viel gisteren avond helemaal uit elkaar, het was bijna pulled chicken geworden. Heb je een tip om dan vanavond niet weer te laten gebeuren? 🙂

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:12

Wat leuk om te horen Loes! Wellicht heb je het iets te lang laten stoven of misschien was de kip wat kleiner? Als de smaak maar goed is, dat is het belangrijkste. Geniet er weer van vanavond!

Reply
Michiel 27 december 2020 - 12:46

Ik had hetzelfde “probleem” met de kip; ik toverde bijna alleen kale botjes uit de pan. Dat vond ik wel een teleurstelling voor een kerstdiner. Mijn “fout” is waarschijnlijk geweest dat ik het een nacht in de koude schuur heb laten staan om de smaak lekker door te laten trekken. Moet je bij dit recept dus niet meer doen.
Smaak was wel top.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 15:22

Hi Michel, heb je wel grote kippenbouten gebruikt? Gelukkig was de smaak wel goed 🙂

Reply
Irma 27 december 2020 - 19:42

Heb het gemaakt met kipfilet. De pan de hele nacht buiten laten staan, zodat alles goed kon intrekken. Was super lekker.

Reply
SmaakMenutie 28 december 2020 - 12:00

Lekker Irma! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Pablo 27 januari 2021 - 20:35

nog iets anders dan selderij qua groente mogelijk?

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 15:34

Hi Pablo, nee maar als je het niet lust hoef je niet bang te zijn dat je het proeft. De echt typerende smaak van selderij verdwijnt 🙂

Reply
Carin 10 februari 2021 - 13:54

Kan je de rode wijn ook vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 11:33

Je zou kunnen kiezen voor rode bessensap, maar zelf hebben we daar geen ervaring mee Carin! Is het omdat je liever geen alchohol drinkt? Kan je wel zeggen dat de alcohol er namelijk voor zo’n 99% uitkookt.

Reply
Karin romijn 12 februari 2021 - 21:24

Ik heb het vandaag gemaakt , in één woord het was voortreffelijk 😋

Reply
SmaakMenutie 14 februari 2021 - 11:44

Fijn dat ons recept in de smaak viel Karin, leuk! 🙂

Reply