Verrukkelijke variant
Waarschijnlijk ken je onze soto ajam (Indische kippensoep) al, maar vandaag stellen we je voor aan een verrukkelijke variant: soto betawi. Dit is een super goed gevulde maaltijdsoep afkomstig uit Jakarta, met een romige kokosmelkbasis en krokante stukjes rundvlees.
Wat deze soto extra bijzonder maakt is de bereiding van het vlees: eerst langzaam gegaard en vervolgens kort gefrituurd voor een heerlijke krokante bite. Door de kokosmelk doet de smaak je in de verte misschien wel wat denken aan de Thaise tom kha kai, maar dan aangevuld met typisch Indische specerijen en kruiden. Het is wat meer werk dan soto ajam, maar dan heb je ook wel een echte comfort food-klassieker te pakken!
De boemboe: de smaakmaker van de soep
De basis van de soto Betawi is uiteraard de boemboe; de kruidenpasta die zorgt voor die authentieke Indische smaak. We maken deze door sjalotten, knoflook, kemirinoten, rode peper, djahé, laos, ketoembar en arachideolie in een hakmolen fijn te malen. Vervolgens fruiten we de boemboe aan in een pan tot de geur goed vrijkomt. Dit is de basis van de soep, waar later de bouillon en melk aan worden toegevoegd.
Langzaam sudderen en krokant frituren
Voor de soep gebruiken we runderlappen, die we langzaam laten garen in een combinatie van runderbouillon en melk. Dit zorgt ervoor dat het vlees super mals wordt. Na ongeveer twee uur sudderen halen we het vlees uit de soep en frituren we het kort in hete arachideolie, zodat het een krokant laagje krijgt. Je kan trouwens ook zonnebloemolie gebruiken. Daarna voegen we ook kokosmelk toe aan de soep wat zorgt voor een lekkere romige en tikkie zoete smaak.
Mocht je al eens onze dendeng blado hebben gemaakt dan doet deze bereidingswijze je misschien hier wel aan denken. Dengdeng blade is een minder bekend Indisch gerecht waarbij rundvlees ook eerst wordt gestoofd en daarna wordt gefrituurd. Dit maakt de soto betawi niet alleen super smaakvol, maar ook een gerecht met een verrassend contrast tussen zacht en knapperig.
Serveren en genieten
Soto betawi wordt traditioneel geserveerd met witte rijst en diverse echte Indische bijgerechten of toppings die allemaal in het bord gaan voor de hete soep erover gaat. Denk hierbij aan:
- Gebakken aardappelblokjes (lekker krokant gebakken)
- Gebakken uitjes
- Fijngesneden lente-ui
- Krokante emping (melindokroepoek)
Om de soep tot slot wart extra pit te geven voeg je naar smaak sambal toe. Geniet van deze heerlijke maaltijdsoep en waan je even in het hart van Jakarta!