Home Erik's Asia Soto betawi

Soto betawi

Indische maaltijdsoep met rundvlees

door SmaakMenutie
Soto betawi

Verrukkelijke variant

Waarschijnlijk ken je onze soto ajam (Indische kippensoep) al, maar vandaag stellen we je voor aan een verrukkelijke variant: soto betawi. Dit is een super goed gevulde maaltijdsoep afkomstig uit Jakarta, met een romige kokosmelkbasis en krokante stukjes rundvlees.

Wat deze soto extra bijzonder maakt is de bereiding van het vlees: eerst langzaam gegaard en vervolgens kort gefrituurd voor een heerlijke krokante bite. Door de kokosmelk doet de smaak je in de verte misschien wel wat denken aan de Thaise tom kha kai, maar dan aangevuld met typisch Indische specerijen en kruiden. Het is wat meer werk dan soto ajam, maar dan heb je ook wel een echte comfort food-klassieker te pakken!

Maaltijdsoep

De boemboe: de smaakmaker van de soep

De basis van de soto Betawi is uiteraard de boemboe; de kruidenpasta die zorgt voor die authentieke Indische smaak. We maken deze door sjalotten, knoflook, kemirinoten, rode peper, djahé, laos, ketoembar en arachideolie in een hakmolen fijn te malen. Vervolgens fruiten we de boemboe aan in een pan tot de geur goed vrijkomt. Dit is de basis van de soep, waar later de bouillon en melk aan worden toegevoegd.

Soto betawi recept

Langzaam sudderen en krokant frituren

Voor de soep gebruiken we runderlappen, die we langzaam laten garen in een combinatie van runderbouillon en melk. Dit zorgt ervoor dat het vlees super mals wordt. Na ongeveer twee uur sudderen halen we het vlees uit de soep en frituren we het kort in hete arachideolie, zodat het een krokant laagje krijgt. Je kan trouwens ook zonnebloemolie gebruiken. Daarna voegen we ook kokosmelk toe aan de soep wat zorgt voor een lekkere romige en tikkie zoete smaak.

Soto betawi

Mocht je al eens onze dendeng blado hebben gemaakt dan doet deze bereidingswijze je misschien hier wel aan denken. Dengdeng blade is een minder bekend Indisch gerecht waarbij rundvlees ook eerst wordt gestoofd en daarna wordt gefrituurd. Dit maakt de soto betawi niet alleen super smaakvol, maar ook een gerecht met een verrassend contrast tussen zacht en knapperig.

Serveren en genieten

Soto betawi wordt traditioneel geserveerd met witte rijst en diverse echte Indische bijgerechten of toppings die allemaal in het bord gaan voor de hete soep erover gaat. Denk hierbij aan:

  • Gebakken aardappelblokjes (lekker krokant gebakken)
  • Gebakken uitjes
  • Fijngesneden lente-ui
  • Krokante emping (melindokroepoek)
Soto betawi

Om de soep tot slot wart extra pit te geven voeg je naar smaak sambal toe. Geniet van deze heerlijke maaltijdsoep en waan je even in het hart van Jakarta!

Soto betawi

Soto betawi

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 29 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runderlappen
  • 250 g krieltjes (optioneel)
  • 350 ml kokosmelk
  • 200 ml melk
  • 5 kemirinoten
  • 3 salam bladen (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 tomaten
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 limoen
  • 2 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • Arachideolie

Serveer met:

  • witte rijst
  • emping
  • gebakken uitjes
  • lente-ui
  • ketjap manis

Zo maak je het

  • Maak met de hakmolen een boemboe van 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 5 kemirinoten, 1 rode peper, 2 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1-2 el arachideolie en fruit een paar minuten aan.
  • Voeg nu 1 liter warm water toe samen met 2 runderbouillon blokjes. Voeg tevens 200 ml melk toe, het sap van 1/2 limoen en 1 gekneusde stengel sereh. Breng de soep tegen de kook aan.
  • Voeg ongeveer 750 g runderlappen toe en 2-3 salam blaadjes (Indisch laurier). Laat met het deksel op de pan nu 2 uur sudderen.
  • Frituur ondertussen de krieltjes in een laagje arachideolie krokant. Snijd ook alvast 2-3 tomaten in hapklare stukjes.
  • Haal na 2 uur het vlees uit de pan en laat even afkoelen. Voeg nu 350 ml kokosmelk toe aan de soep en laat zonder deksel nog even pruttelen terwijl je het vlees frituurt.
  • Frituur het vlees in een klein laagje arachideolie op middelhoog vuur rondom krokant. Dit gaat vrij snel (één tot enkele minuten). Waarschijnlijk moet je dit wel in etappes doen.
  • Maak een bord met wat witte rijst, een paar stukjes tomaat, een paar aardappelblokjes, lente-ui en gebakken uitjes.
  • Voeg hier aan toe een paar stukjes in reepjes gesneden vlees en besprenkel het geheel met wat ketjap manis.
  • Schenk nu de soep over het geheel. Eet met emping en naar smaak sambal.

Rundvleessoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak