Home Erik's Asia Gado gado

Gado gado

met zelfgemaakte pindasaus

door SmaakMenutie
Gado gado

Mix-mix

Naast rendang is gado gado een van de bekendste gerechten uit de Indische keuken. De letterlijke betekenis van gado-gado is iets van mix-mix. En dat is precies wat het is: een mix van allerlei – voornamelijk hardere – groenten met een heerlijke zelfgemaakte pindasaus. Moeilijk? Welnee. De pindasaus maakten we al eens eerder en is hartstikke makkelijk om te maken. Uiteraard is het een no-go om te kiezen voor een voorverpakte pindasaus, aangezien dit de basis is van het gerecht. Wellicht doet het je wat denken aan onze karedok. Een minstens zo lekker vegetarisch gerecht maar een stuk minder bekend dan deze gado gado. Voor wat betreft de groenten is het belangrijk dat ze lekker knapperig blijven. We koken ze dus niet helemaal zacht maar blancheren ze zodat ze een knapperige bite houden.

Gado gado

Gado gado

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 375 g tofu
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g spitskool
  • 200 g geschrapte worteltjes
  • 125 g taugé
  • 100 g pinda's
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 eieren
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 komkommer
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine suiker)
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • Gebakken uitjes
  • Witte rijst
  • Kroepoek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tofu (375-500 g) in blokjes. Bestrooi riant met zout en bak in een laagje zonnebloemolie rondom goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd ondertussen 1 komkommer in halve maantjes, 200 g geraspte wortels julienne en maak 125 g taugé schoon (staartjes verwijderen indien gewenst). Kook ook alvast 4 eieren in 7 minuten (half)hard en kook de rijst.
  • Snipper voor de pindasaus 1 grote sjalot en snijd 1-2 tenen knoflook ragfijn. Fruit in een scheutje zonnebloemolie kort aan en voeg 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos, 1 tl sambal oelek, 1 tl ketoembar en 1 el gula djawa toe. Bak op laag vuur al omscheppend kort mee.
  • Schenk 250 ml kokosmelk bij het geheel samen met 3-4 el ketjap manis. Mix ondertussen circa 100 g pinda's fijn en voeg toe. Meng met een garde tot een mooie gebonden pindasaus ontstaat. Voeg indien nodig extra kokosmelk toe.
  • Blancheer ondertussen 200 g sperziebonen in ruim kokend water 10 minuten. Haal uit de pan en blancheer achtereenvolgens de wortels 2 minuten en taugé 1 minuut. Spoel direct af onder ijskoud water zodat de groenten niet doorkoken.
  • Maak de borden op met van alles wat: witte rijst, tofu, komkommer, taugé, spitskool, sperzieboontjes, wortel en een (half) eitje. Maak af met een riante laag pindasaus en serveer met gebakken uitjes en kroepoek.

Gado gado groentenPindasaus makenPindasaus Gado gado receptGado gadoGado gado pindasausGado gado vegetarisch

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

SmaakMenutie 28 oktober 2019 - 14:02

Hoi Tamara, ik heb wel eens gehoord dat mensen kokosmelk vervangen door kookroom. Ik kan alleen niet garanderen dat dit dezelfde smaak geeft natuurlijk 🙂 Succes!

Reply
Bianca Demouge 12 maart 2023 - 10:41

Ziet er goed uit! Ga ik op mijn probeerlijstje zetten. Moet de kool ook niet geblancheerd worden of eet je die rauw?

Reply
SmaakMenutie 12 maart 2023 - 11:23

Mag, maar wij vinden dat ten koste gaan van de knapperigheid 🙂

Reply
Micha 17 augustus 2024 - 12:17

Die satesaus is me toch een potje lekker! Ik wil nooit geen kantenklaar meer. Dank voor het recept.

Reply