Home Erik's Asia Gado gado met zelfgemaakte pindasaus

Gado gado met zelfgemaakte pindasaus

door SmaakMenutie

The one and only gado gado!

Althans, dit is hoe ik gado gado ken. Veel knapperige groenten, tahoe (tofu) (voornamelijk op Java wordt dit aan de gado gado toegevoegd), aardappeltjes én de allerlekkerste zelfgemaakte pindasaus (géén satésaus). Moeilijk? Nee. Sterker nog, de pindasaus is het makkelijkste onderdeel. Check maar hieronder 🙂 En je kan zelf bepalen welke groenten je gebruikt. Maar net waar je zin in hebt.

En oja, als de gado gado in de smaak valt, dan moet je ook eens ketoprak proberen. Ook uit de Indische keuken en volledig vegetarisch!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Gado-gado met zelfgemaakte pindasaus

Gado gado met zelfgemaakte pindasaus

The one and only gado gado! Althans, dit is hoe ik gado gado ken. Veel knapperige groenten, tahoe (tofu) wat voornamelijk op... Erik's Asia Gado gado met zelfgemaakte pindasaus European Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.6/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

150 gr sperzieboontjes
200 gr tahoe (tofu) (is een half blok)
2 eieren
2 aardappelen (optioneel)
75 gr taugé
1/2 winterpeen
1/2 Chinese kool (of spitskool)
1/2 komkommer

voor de (supersnelle) pindasaus:
100 gr pinda's (of walnoten of wat voor noten je maar in huis hebt)
200 ml kokosmelk (of santen natuurlijk)
1 sjalot of ui
2 teentjes knoflook
2 el ketjap manis
2 tl gula djawa (palmsuiker)
1 tl trassi (garnalenpasta) (achterwege laten voor de vegetariërs)
1 tl sambal
1/2 tl laos

Zo maak je het

Alle groenten moeten beetgaar zijn, dus we gaan ze blancheren. Dat wil zeggen kort koken en daarna in (ijs)koud water laten afkoelen. Dan zijn ze gaar maar nog wel lekker knapperig. Extra voordeel is dat de groenten mooi van kleur blijven en de vitamientjes niet verloren gaan. Gado gado is een mix van allerlei groenten, dus als jij zin hebt in andere groenten, be my guest. Je kan alles in één pan mikken maar als je de tijd en ruimte hebt gebruik dan verschillende pannen per groentesoort. Op de foto hieronder zie je hoe ik de groenten gesneden hebt en welke blancheertijd je dan aan moet houden.

  • Blancheer de sperziebonen ca 5-7 minuten, de wortel in ca 2 minuten, de taugé maximaal 1 minuut en de kool ook 1 minuut.
  • Kook de eitjes in 10 minuten hard.  De komkommer snijd je in halve maantjes zonder de zaadlijst (deze niet blancheren).
  • Snijd de tahoe/tofu in blokjes van ca 1 cm en bak in een laagje zonnebloemolie krokant. Voor het beste resultaat zijn ze helemaal ondergedompeld in de olie. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Ik gebruik daarna de olie altijd om de blokjes aardappel te bakken. Je kan kant-en-klare aardappelblokjes kopen of je kookt de aardappel vooraf en snijd ze daarna in stukjes van 1 cm en bak ze in de olie.
  • Dan de pindasaus. Snipper de ui en knoflook heel fijn (of nog makkelijker, gebruik een mixer). Voeg 1 tl trassi en een halve tl laos toe. Bak het geheel een minuutje aan op halfhoog vuur in een scheut (olijf)olie. Voeg daarna de kokosmelk toe en laat het rustig warm worden. Mix (of hak) ondertussen de pinda's fijn.
  • Voeg 1 tl sambal, 2 tl gula djawam en 2 el ketjap toe en tot slot de fijngemalen pinda's. En nu blijven roeren. En vooral proeven. Voeg naar smaak zout, sambal of ketjap toe.
  • Verdeel de groenten, aardappel en tahoe over een bord en neem ruim pindasaus. Lekker met wat rijst, kroepoek (emping voor de vegetariërs onder ons) en gebakken uitjes. Selamat makan!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Tamara 27 oktober 2019 - 10:07

Hoi hoi , ik ben allergies voor kokos. Kan ik wat anders in doen ipv van kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 28 oktober 2019 - 14:02

Hoi Tamara, ik heb wel eens gehoord dat mensen kokosmelk vervangen door kookroom. Ik kan alleen niet garanderen dat dit dezelfde smaak geeft natuurlijk 🙂 Succes!

Reply