Home Erik's Asia Mihoen goreng

Mihoen goreng

Indisch familierecept

door SmaakMenutie
Mihoen goreng

Katenspek

Al eerder maakten we nasi goreng volgens familierecept en nu gaan we voor mihoen goreng. Eigenlijk geldt hiervoor eveneens dat het vrij simpel te maken is. Mijn oma gebruikte vroeger reuzel, maar dat is tegenwoordig nauwelijks nog verkrijgbaar. En al helemaal niet in de supermarkt. Het beste alternatief is katenspek. En eerlijk gezegd denk ik dat katenspek ook wel iets gezonder is dan reuzel 😉 Maak er lekker wat zelfgemaakte saté en foe yong hai bij. En vergeet vooral niet het zuur: atjar ketimoen of atjar tjampoer. Selamat makan!

Mihoen goreng

Mihoen goreng

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 160 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g mihoen
  • 150 g katenspek
  • 150 g gesneden spitskool
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 1 kipfilet
  • 1 rode peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Snijd 150 g katenspek in kleine stukjes en bak in een ruime pan (zonder olie) rondom aan. De katenspek hoeft niet door- en door krokant te zijn. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Mix ondertussen in de foodprocessor of met de kom van de staafmixer 2 tenen knoflook, 2 sjalotten en 1 rode peper fijn. Je kan het ook ragfijn snijden. Voeg wat olie toe aan de pan en fruit op laag vuur even aan.
  • Snijd  ondertussen 1 (kleine) kipfilet heel fijn (hele kleine stukjes) en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend enkele minuten tot de kip gaar is.
  • Voeg 4 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje en 1 tl gemalen laos. Meng door het geheel.
  • Voeg nu ook de katenspek weer toe en laat op laag vuur even pruttelen.
  • Schuif het mengsel nu naar één kant van de pan en voeg 2 eieren toe. Blijf roeren zodat je roerei krijgt. Meng vervolgens door de rest van het geheel.
  • Voeg vervolgens circa 150-200 g spits- of witte kool toe en meng door het geheel. Laat op matig vuur pruttelen (eventueel met deksel).
  • Maak de mihoen door deze 2 minuten te koken in ruim water. Spoel af onder koud water en laat uitlekken.
  • Voeg nu de mihoen stapsgewijs toe en roer steeds goed door elkaar. Doe niet in een keer de mihoen erbij, want dan is het een klus om alles goed te vermengen.
  • Voeg naar smaak extra ketjap manis toe. Serveer met gebakken uitjes, kroepoek en atjar.

Mihoen receptMihoen goreng Mihoen maken Mihoen gerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

32 reacties

Shannon 23 oktober 2018 - 20:21

Wat een heerlijk recept. Meerdere malen gemaakt, en een van mijn favoriete recepten. Ga zeker meerdere recepten van jullie proberen

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2018 - 10:05

Hoi Shannon, leuk om te horen! Van ons is het ook een grote favoriet. En zeker doen, er staat nog veel meer lekkers op de website 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Lena 2 juli 2019 - 19:54

Vanavond voor het eerst gemaakt. Wij vonden het super lekker. Mijn zoontje van 2.5 die echt een slechte eter is die heeft zelfs gesmuld. Dus dit komt hier vaker op tafel. Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 3 juli 2019 - 09:29

Hoi Lena, bedankt voor het compliment! En uiteraard graag gedaan 🙂 Fijn dat het ook bij je zoontje in de smaak viel, dat zegt wel wat! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Jolien 8 februari 2020 - 23:24

Wat een succes! Al mijn gasten hebben zitten smullen van dit recept. Mijn zoon van 4 vroeg met het naar bed gaan: mama je had echt super lekker gekookt, wil je dit morgen weer maken?

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2020 - 14:49

Ah wat een lief compliment, leuk om te horen 🙂 Fijn dat het ook bij kids in de smaak valt!

Reply
Evelien 28 augustus 2023 - 22:34

Vanavond gemaakt en wat een top recept weer zoals alle recepten op 1 na dan maar dat lag denk ik aan onze persoonlijke voorkeur.
Hopelijk gaan jullie nog heel lang door?!

Reply
Jet 7 mei 2020 - 14:24

Hallo mannen….Reuzel is bij de keurslager te koop,Heeft hij het niet in huis,dan bestelt hij het voor je.
Ik maak het zelf,varkensvet (van zwoerd en onderliggende vetlaag van buikspek) langzaam smelten. Je houdt zelfs kaantjes over!

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2020 - 09:32

Hallo Jet, bedankt voor de tip! Wat goed dat je het zelf maakt.
Oja, kaantjes. Dat doet ons denken aan vroeger. Lekker!

Reply
Jannie 12 september 2020 - 13:37

Lieve vrienden, We hebben woensdag gasten gehad! Daar heb ik uitgebreid voor gekookt!
Wij ( oudjes proberen alles uit)!man bijna 81 en ikleine muis 77 jaar!
Tom kha kai. – Kip jambalaya met chorizo. – en kleine salade er naast!
Baby spinazie- gerookte kip – walnoot – ei – feta – avocado. – beetje dressing!
Ze aten bijna hun vingers er bij op!De dame komt uit Indonesië!

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 10:56

Wat een enorm compliment, dankjewel Jannie! Wat een lekkere dingen heb je gasten voorgeschoteld 🙂 Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel. En zo zie je maar, leeftijd is ‘just a number’ 😉

Reply
Franzis Koch 12 september 2020 - 19:53

Zo heb ik het ook ongeveer geleerd. De reuzel om in te bakken maar dan met doorregen varkenslapjes voorzien van peper en jahe en kipfilet. De rauwe rode paprika flinterdun als laatste erdoorheen voor het knappertje en verder veel knoflook en wat lombok. Werd gegeten met acar ketimun soms met ayam pedis en..al!

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:01

Klinkt heerlijk Franzis, vooral de flinterdunne rode paprika gaan wij zeker ook eens proberen 🙂

Reply
Franzis Koch 12 september 2020 - 20:41

Oja en het was Bami Goreng wat je moet eten op je verjaardag de dag zelf niet de dag vd rijsttafel. De lange sliert vd bami brengt een lang leven. ((Bij geloof))

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 10:59

Wat een leuk weetje, bedankt voor het delen Franzis!

Reply
Jacco 13 september 2020 - 23:38

Vanavond gemaakt. Eenvoudig te bereiden maar o zo lekker. Ik had voor 4 gemaakt in de hoop dat ik iets over zou houden voor morgen. Maar helaas, we hebben met 3 personen alles op. Het gerecht viel erg in de smaak bij iedereen. Bedankt voor het delen van het familierecept.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:02

Wat leuk om te horen Jacco, fijn dat alles is op gegaan. Volgende keer gewoon wat extra maken 😉

Reply
Rina 18 oktober 2020 - 19:06

Heerlijk mihoen gegeten, voor ons weer een blijvertje en zo klaar

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:47

Leuk om te horen Rina, fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂

Reply
Noortje 7 december 2020 - 10:43

Voor mij de eerste keer op jullie website maar ik zie zoveel lekkers en zulke positieve berichten dat ik me er ook maar eens aan ga wagen 🙂
Kun je de katenspek weglaten of vervangen door iets anders? Wij eten alleen halal dus ben ik op zoek naar een alternatief?

Reply
SmaakMenutie 7 december 2020 - 12:38

Leuk Noortje! Je kan de katenspek in dat geval gewoon weglaten hoor, tenzij je zelf iets weet wat zoutig is maar wel halal. Geniet er in elk geval van!

Reply
Ilona 17 januari 2021 - 18:07

Ik zou dit mihoen recept graag een keer willen maken, ik vraag me alleen wel af of de katenspek een gewoon onsje van de supermarkt mag zijn, dus al in plakjes??

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2021 - 11:37

Tuurlijk Ilona! Gewoon in kleine stukjes snijden 🙂

Reply
Tim van B 27 februari 2021 - 19:45

Toen ik deze mihoen stond te maken zeiden de buren: “ wat ruikt het weer heerlijk bij jullie!”
“ Willen jullie mee eten ?” Vroegen wij?
Heerlijk met z’n 4 gesmuld! Dit is weer een blijvertje!

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:34

Nou wat leuk Tim! Fijn dat nu iedereen ervan heeft kunnen genieten 🙂

Reply
Marjolein 28 februari 2021 - 19:11

Heerlijk recept! Klein beetje vissaus en zoute sojasaus toegevoegd en geserveerd met gebakken uitjes, kroepoek en augurk. Ik was te laat voor een foto… volgende keer, want dit ga ik zeker vaker maken! Dank jullie wel voor dit recept!

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 09:51

Klinkt heerlijk Marjolein! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. En die foto zien we nog graag een keer 😉

Reply
Linda 13 juni 2021 - 18:17

Deze mihoen heb ik net gemaakt. En hij was kei lekker! Zelfs manlief vond het lekker en da’s een hele moeilijke eter. Zeker voor herhaling vatbaar! Dank jullie wel voor dit heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:42

Dat is een groot compliment Linda! Fijn dat jullie er beide van genoten hebben 🙂

Reply
Cecile 31 augustus 2021 - 18:27

Yup, deze blijft erin. Heerlijk!!! Ik heb minder Mihoen maar meer witte kool gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 1 september 2021 - 10:56

Leuk Cecile, en geef er vooral je eigen draai aan! 🙂

Reply
Wilco 10 januari 2023 - 15:35

Vorige week voor het eerst gemaakt, deze week voor het eerst een herhaalverzoek. Is zeker goed bevallen. Ik heb wel de ketjap vanvangen door shoyu en dat ook erg lekker. Ik ga zeker varieren met vis.

Reply