Home Erik's Asia Tom Kha Kai (Thaise kokossoep met kip)

Tom Kha Kai (Thaise kokossoep met kip)

door SmaakMenutie

Kip galanga soep

Heb je trek in iets gezonds of iets lights? Dan is deze Thaise soep echt heel geschikt en vooral lekker bij warm weer. Toen wij in Thailand waren hebben we deze soep ook veelvuldig gegeten. En nu hier Nederland doet me dat weer aan onze vakantie denken. Heerlijk! Tom kha kai betekent letterlijk kip galanga soep’. Maar in plaats van galanga (laos), kan je eventueel ook gember gebruiken. Pas alleen wel even op dat je ‘m niet per ongeluk opeet 😉

Tom kha kai

Tom kha kai

Heb je trek in iets gezonds of iets lights? Dan is deze Thaise soep echt heel geschikt en vooral lekker bij warm weer. Toen wij in Thailand waren hebben... Erik's Asia Tom kha kai, Thaise kokossoep met kip, soep Thais Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 35 keer gestemd )

Ingrediënten

500 ml kokosmelk
400 gr kippendij
200 gr kastanjechampignons of oesterzwammen
5 limoenblaadjes
2 rode pepers
2 stengels sereh
1 kip bouillonblokje
1 stuk verse galangawortel
1 bosje lente-ui
1 limoen
2 el vissaus
1 el gula djawa of palmsuiker

Zo maak je het

  • Los in 600 ml water 1 kipbouillon blokje op en breng aan de kook.
  • Snijd 400 gr kippendij in hapklare stukjes en voeg toe aan de bouillon. Laat op matig vuur in 20 minuten gaar sudderen.
  • Kneus 2 stengels sereh door er met de achterkant van een mes even op te slaan. Snijd elke sereh stengel in 4-5 grove stukken. 
  • Neem een stuk galangawortel en snijd in 10 dunnen plakjes van circa 1/2 cm. Snijd tevens de limoenblaadjes doormidden en snijd 2-3 rode pepers grof.
  • Voeg na 20 minuten 500-550 ml kokosmelk toe aan de soep. Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes, rode peper en galangawortel toe. Roer er tot slot 2 el vissaus en 1 el palmsuiker of gula djawa doorheen. Breng tegen de kook aan en laat 5 minuten sudderen.
  • Snijd ondertussen de champignons in plakjes, voeg toe aan de soep en laat nog eens 10 minuten pruttelen.
  • Voor het serveren knijp je wat limoensap uit over de kom soep. Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui.
  • Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en rode peper zijn alleen smaakmakers. Je serveert het traditioneel mee in de soep, maar dit eet je dus niet op.

Tom kha kai ingrediënten Tom kha kai maken Tom ka kai Thaise kokossoepHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

    • Tip van Erik

    Deze soep is niet erg pittig dankzij de kokosmelk en de limoen. Houd je van (echt) pittig, beperk dan de limoen die je toevoegt.



  • 10 reacties

    Estelle 28 maart 2020 - 19:07

    Wat een geweldig recept is dit! Ik dacht, zelf gemaakt wordt vast nooit zo lekker als bij de Thai… Maar het was heerlijk! Ook onze kinderen van 3 en 1 wilden na een hapje proeven niks anders meer 🙂

    Reply
    SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:59

    Leuk om te horen Estelle! En fijn dat het ook in de smaak viel bij de kids, een groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂

    Reply
    Timo 14 juni 2020 - 09:14

    Heerlijk recept, deed me direct denken aan de Tom Kah Khai die ik in Thailand zelf gegeten heb!

    @Tim & Erik, er staan vermoed ik 2 kleine foutjes in het recept:

    1. “(…) Voeg tevens de sereh, citroengras (…)” moet denk ik zijn: “(…) Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes (…)”
    2. “(…) Let op! De galangawortel, sereh, citroengras en (…)” moet denk ik zijn: “(…) Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en (…)”

    Reply
    SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:36

    Scherp Timo! Dankjewel, ik heb het direct aangepast. Fijn dat het recept in de smaak viel en dat het je doet denken aan de tom kha kai uit Thailand, dat is een groot compliment! 🙂

    Reply
    Shiva 24 juni 2020 - 19:25

    Heerlijk recept! Bedankt! Echt genoten! Heerlijk pittig met 2 pepers! Ik heb wat geëxperimenteerd met extra groente (bloemkool en paprika) en ik heb voor m’n vriend glasnoedels toegevoegd ( meer vullend). Het is een blijvertje!

    Reply
    SmaakMenutie 25 juni 2020 - 10:54

    Leuk om te horen Shiva, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂 Goed idee trouwens die extra groente, mmm!

    Reply
    Evelyn Rauwerda 17 augustus 2020 - 14:21

    Echt een toprecept, zoals zoveel recepten van Smaakmenutie! Echt genieten dit!

    Reply
    SmaakMenutie 18 augustus 2020 - 09:51

    Thanks voor het compliment Evelyn, leuk!!

    Reply
    T 30 september 2020 - 14:51

    Erg lekker alleen 2 pepers is voor ons veel te heet, ondanks dat er onder recept staat dat mild is. Volgende keer dus 1 peper, verder top! Complimenten!

    Reply
    SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 09:53

    Fijn dat het, ondanks de 2 pepertjes, in de smaak viel! Het is ook erg afhankelijk van de peper, sommige zijn totaal niet heet. Thanks voor het compliment, leuk! 🙂

    Reply