Home Erik's Asia Tom kha kai

Tom kha kai

Thaise kokossoep met kip

door SmaakMenutie
Tom kha kai

Kip galanga soep

Heb je trek in iets gezonds of iets lights? Dan is deze Thaise kokossoep met kip echt heel geschikt en vooral lekker bij warm weer. Toen wij in Thailand waren hebben we deze soep ook veelvuldig gegeten. En nu hier Nederland doet me dat weer aan onze vakantie denken. Heerlijk! Tom kha kai betekent letterlijk kip galanga soep’. Maar in plaats van galanga (laos), kan je eventueel ook gember gebruiken. Pas alleen wel even op dat je ‘m niet per ongeluk opeet 😉

Tom kha kai

Tom kha kai

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 80 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 200 g kastanjechampignons (of oesterzwammen)
  • 5 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 500 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 stengels sereh
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 stuk verse galangawortel
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 limoen
  • 2 el vissaus
  • 1 el gula djawa

Zo maak je het

  • Los in 600 ml water 1 kippenbouillon blokje op en breng aan de kook.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare stukjes en voeg toe aan de bouillon. Laat op matig vuur in 20 minuten gaar sudderen.
  • Kneus 2 stengels sereh door er met de achterkant van een mes even op te slaan. Snijd elke sereh stengel in 4-5 grove stukken. 
  • Neem een stuk galangawortel en snijd in 10 dunnen plakjes van circa 1/2 cm. Snijd tevens de limoenblaadjes doormidden en snijd 2-3 rode pepers grof.
  • Voeg na 20 minuten 500-550 ml kokosmelk toe aan de soep. Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes, rode peper en galangawortel toe. Roer er tot slot 2 el vissaus en 1 el palmsuiker of gula djawa doorheen. Breng tegen de kook aan en laat 5 minuten sudderen.
  • Snijd ondertussen de champignons in plakjes, voeg toe aan de soep en laat nog eens 10 minuten pruttelen.
  • Voor het serveren knijp je wat limoensap uit over de kom soep. Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui.
  • Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en rode peper zijn alleen smaakmakers. Je serveert het traditioneel mee in de soep, maar dit eet je dus niet op.

Tom kha kai ingrediënten Tom kha kai makenTom kha kai Tom ka kai Thaise kokossoep

TIP

Deze soep is niet erg pittig dankzij de kokosmelk en de limoen. Houd je van (echt) pittig, beperk dan de limoen die je toevoegt.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

25 reacties

Estelle 28 maart 2020 - 19:07

Wat een geweldig recept is dit! Ik dacht, zelf gemaakt wordt vast nooit zo lekker als bij de Thai… Maar het was heerlijk! Ook onze kinderen van 3 en 1 wilden na een hapje proeven niks anders meer 🙂

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:59

Leuk om te horen Estelle! En fijn dat het ook in de smaak viel bij de kids, een groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂

Reply
Timo 14 juni 2020 - 09:14

Heerlijk recept, deed me direct denken aan de Tom Kah Khai die ik in Thailand zelf gegeten heb!

@Tim & Erik, er staan vermoed ik 2 kleine foutjes in het recept:

1. “(…) Voeg tevens de sereh, citroengras (…)” moet denk ik zijn: “(…) Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes (…)”
2. “(…) Let op! De galangawortel, sereh, citroengras en (…)” moet denk ik zijn: “(…) Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en (…)”

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:36

Scherp Timo! Dankjewel, ik heb het direct aangepast. Fijn dat het recept in de smaak viel en dat het je doet denken aan de tom kha kai uit Thailand, dat is een groot compliment! 🙂

Reply
Etiënne de Groot 29 juni 2021 - 08:35

Hallo
Ik wil dit recept gaan maken, kan ik de galangawortel vervangen door gemberwortel of laospoeder? Ik weet niet zo snel waar ik het kan halen, de galangawortel.

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2021 - 10:20

Laos is gemalen galangawortel Etiënne! Overigens is de wortel te koop bij de toko 🙂

Reply
Shiva 24 juni 2020 - 19:25

Heerlijk recept! Bedankt! Echt genoten! Heerlijk pittig met 2 pepers! Ik heb wat geëxperimenteerd met extra groente (bloemkool en paprika) en ik heb voor m’n vriend glasnoedels toegevoegd ( meer vullend). Het is een blijvertje!

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 10:54

Leuk om te horen Shiva, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂 Goed idee trouwens die extra groente, mmm!

Reply
Evelyn Rauwerda 17 augustus 2020 - 14:21

Echt een toprecept, zoals zoveel recepten van Smaakmenutie! Echt genieten dit!

Reply
SmaakMenutie 18 augustus 2020 - 09:51

Thanks voor het compliment Evelyn, leuk!!

Reply
T 30 september 2020 - 14:51

Erg lekker alleen 2 pepers is voor ons veel te heet, ondanks dat er onder recept staat dat mild is. Volgende keer dus 1 peper, verder top! Complimenten!

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 09:53

Fijn dat het, ondanks de 2 pepertjes, in de smaak viel! Het is ook erg afhankelijk van de peper, sommige zijn totaal niet heet. Thanks voor het compliment, leuk! 🙂

Reply
Yvonne 11 oktober 2020 - 10:43

Wat een heerlijke soep, in de slowcooker gemaakt dus qua vocht aanpassing maar ook qua ingrediënten, wilde meer maken dus moest ik het doen met wat ik in huis had. Ipv 2 e blikje kokosmelk, een blok santen gebruikt en wat extra dahjé en maar 3 pepers en laospoeder en de soep iets gebonden. Perfect was pittiger te maken met pepersaus maar dat hebben wij niet gedaan. Ik ga het recept uitwerken en op mijn smulweb zetten, het is een blijvertje
Na afloop wel de laos, serehstengel en limoenbladen eruit gevist, die ik volgende keer in kookei. Of ik laat de stengels en bladen groter

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:47

Lekker Yvonne, fijn dat de soep goed gelukt is in de slowcooker. Behoeft een net wat andere bereiding inderdaad. Leuk dat je het recept vaker gaat maken 🙂

Reply
Esther 15 maart 2024 - 11:28

Hi Yvonne,

Ik zou deze ook wel willen maken in de slowcooker, heb je voor mij een link naar dit aangepaste recept? Alvast bedankt!

Reply
Fleur 17 november 2020 - 22:45

Hi!

Kan ik de soep een dag voor ik het serveer al klaarmaken?
Dan kan ik op de dag zelf focussen op jullie massaman curry haha!

Reply
SmaakMenutie 18 november 2020 - 10:23

Hi Fleur, ja hoor dat kan! De soep dan langzaam opwarmen en goed roeren. Ik zou dan wel de champignons op de dag zelf toevoegen. Geniet ervan, ook van de massaman! 🙂

Reply
Tessa 10 april 2021 - 14:35

Heerlijk zeg kan je het invriezen ?

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:24

Hi Tessa, ja dat zou moeten kunnen! Maar vers is altijd het lekkerst 🙂

Reply
Henny 6 augustus 2021 - 14:12

MMMM, weer z´n heerlijk recept, snel maken.

Ik heb gedroogde djeruk perut, maakt dat in smaak iets uit, en kan ik dezelfde hoeveelheid blaadjes aanhouden.
Hebben jullie een recept op de site waar ik de blaadjes ook in kan gebruiken.
Hoor het graag, alvast bedankt.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:51

Leuk Henny! Gedroogde djeruk perut kan je inderdaad ook gebruiken en houd dan dezelfde hoeveelheid aan. We hebben toevallig onlangs een tag aangemaakt waar deze blaadjes in zijn gebruikt https://smaakmenutie.nl/tag/djeruk-perut/

Reply
Henny 10 augustus 2021 - 19:20

Hallo Boy’s,
Weer bedankt voor het antwoord, heel duidelijk.
Ja dat is weer moeilijk kiezen tussen de Laksa etawi en de Tom/kha/kai.
Ik denk dat ik mijn mannetje laat kiezen welke soep als eerst.

Geef morgen een print van jullie Surinaamse gestoofde kip aan een kennis van ons, die zei vandaag ik eet het liefst Roti. Nou dit recept zal hun ook heel goed smaken.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2021 - 10:56

Haha heel goed Henny, leuk!!

Reply
Henny 12 augustus 2021 - 18:50

Ja leuk toch, vandaag jullie recept met varkenshaas en champignons verteld. En ook Indische kip met rijst en groenten. Ook gisteren de naam van jullie site erbij geschreven.
Jullie hebben er weer een fan bij.

Groet Henny

Reply
Jeroen Mulder 15 september 2022 - 09:43

Goedemorgen
Ik doe eerst de smaakmakers ennde boullion te samen
Dan doe ik het door een vergiet en dan voeg ik toe wat uiteindelijk wel gegeten kan worden
En vanplaats kip pak ik meestal googh(n) dus grote tiger garnalen

Reply