Home Erik's Asia Laksa met tofu en/of garnalen (Singaporese noedelsoep!)

Laksa met tofu en/of garnalen (Singaporese noedelsoep!)

door SmaakMenutie
Laksa met tofu en garnalen

Authentiek recept

Net als veel andere Aziatische recepten zijn er tal van variaties van een laksa. Elk land maakt zijn eigen laksa en zelfs binnen de landsgrenzen zijn er vele varianten denkbaar. Wist je dat een laksa een pittige noedelsoep is met kip, garnalen of vis (en zoals in dit recept: kokosmelk). Het woord laksa komt uit het oud-Perzisch wat dan ook ‘noedels’ betekent. Hoewel het een van de meest populaire gerechten is in Zuid-Oost Azië kent laksa zijn oorsprong in Singapore. Eerder maakten we al de Indische variant laksa betawi (uit Jakarta). Het verschil is dat we in de Singaporese de kip hebben vervangen door garnalen en laten we typische Indische kruiden als djahé en laos achterwege en gebruiken laksa pasta.

“Een echte laksa hoort pittig te zijn”

Toen we enkele jaren geleden zelf in Singapore waren hebben we laksa Yong Tau Fu gegeten. En dat is precies waar deze versie op geïnspireerd is. Een heerlijke maaltijdsoep met een combinatie van vis en/of tofu. Wij gebruiken grote garnalen en vullen hem rijkelijk met tofu, taugé, lente-ui en een eitje. Een echte laksa hoort pittig te zijn. Daarom serveren wij hem met rode peper of rawit. Maar laat dit gerust achterwege als je daar niet van houdt. Toch nog te spicy? Dan voeg je gewoon wat limoensap toe of wat kokosmelk om het te verzachten. En kan het je niet pittig genoeg zijn dan serveer je er gewoon extra sambal bij!

Laksa met tofu en garnalen

Laksa met tofu en garnalen

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 4 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g tofu (1 blok)
250 g gamba's of grote garnalen (optioneel)
200 g eier- of rijstnoedels
125 g taugé
400 ml kokosmelk
4 eieren
1 rawit of rode peper (optioneel)
1 limoen (optioneel)
1 pakje Prima Taste Laksa Paste
1 stengel sereh
1 bosje lente-ui
Verse peterselie
Sambal (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tofu van 400 g in grote blokken en bestrooi rondom met zout. Schenk een laagje (zonnebloem)olie in een pan of wok en bak de tofu rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Breng 1 liter water tegen de kook en voeg 1 pakje laksa pasta toe. Voeg tevens 1 blik (400 ml) dikke kokosmelk toe samen met 1 gekneusde stengel sereh en optioneel het sap van een 1/2 limoentje.
  • Maak de taugé schoon en kook 4 eieren halfzacht.
  • Wel de eier- of rijstnoedels volgens de verpakking. Je kan overigens ook mie of mihoen gebruiken.
  • Wok 250 g grote garnalen even kort aan. Dit is optioneel, je kan ze ook even kort meekoken in de soep. Of laat ze achterwege als je liever vegetarisch eet. Je zou ook visballetjes toe kunnen voegen.
  • Maak een diep bord op door eerst wat noedels op het bord te doen, vervolgens wat taugé en eventueel de garnalen.
  • Schenk de kokend hete soep over het bord en maak af met lente-ui, rawit, verse peterselie en natuurlijk een eitje. 
  • Voeg naar smaak sambal toe.

Laksa ingrediënten Laksa recept Noedelsoep Maaltijdsoep

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Prima Taste.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Sanne Smedinga 27 februari 2021 - 06:28

Hoi hoi!
Kan ik de laksa curry pasta ook zelf maken? Hebben jullie daar een recept voor?
Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:19

Hoi Sanne, dan kan je het best het recept van de laksa Betawi aanhouden. Vervang de kippenbouillon dan wel voor visbouillon https://smaakmenutie.nl/laksa-betawi/ Succes!

Reply
Alice Joyce 27 februari 2021 - 08:40

Ik kan hier in Spanje geen Laksa pasta kopen. Wat kan ik daarvoor in de plaats doen of kan ik het zelf maken en hoe dan? Bedankt alvast. Gr.Alice

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:20

Hi Alice, was jammer! Zie ons antwoord hierboven 🙂

Reply