Home Vlees en kip Echt Belgisch stoofvlees

Echt Belgisch stoofvlees

door SmaakMenutie

Lekker lang stoven

Heerlijk, het is winter dus we kunnen weer stoofvlees maken! Wij maken de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en boterhammen met mosterd om het geheel aan te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken 🙂 Heb je de tijd? Laat het dan extra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld gekarameliseerde worteltjes of vergeten groenten uit de oven. Overigens leuk om te maken met kerst!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Heerlijk, het is winter dus we kunnen weer stoofvlees maken! Wij maken de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en boterhammen met mosterd om het geheel aan te dikken. En... Vlees en kip Echt Belgisch stoofvlees European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.0/5
( 98 keer gestemd )

Ingrediënten

800-1000 gr sucadevlees of runderlappen
1 flesje donker bier (300 ml)
2 uien
3 tenen knoflook
2 casino boterhammen (wit)
3 el mosterd
500 ml runderbouillon (van 1 bouillonblokje)
2 el bloem
3 blaadjes laurier
Paar takjes tijm

Zo maak je het

  • Snijd het vlees in grove stukken (2 cm ongeveer). De dikke stukken vet kan je weghalen, maar de rest laten zitten (het vet maakt het vlees mals). Snipper ook alvast 2 uien en 3 tenen knoflook.
  • Neem een flinke klont (room)boter en bak het vlees rondom bruin op middelhoog vuur in een braadpan. Dit moet in twee etappes. Haal het vlees uit de pan en stoof in de achtergebleven boter de uien en knoflook op matig vuur met deksel op de pan een minuut of 5 tot ze zacht zijn.
  • Maak ondertussen 500 ml runderbouillon van 1 blokje runderbouillon.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 flinke el bloem toe. Laat op laag vuur de bloem in 3 minuten gaar worden terwijl je het vlees constant blijft omscheppen.
  • Voeg nu het flesje bier toe.
  • Bestrijk 2 witte boterhammen (casino-wit) met een flinke laag (scherpe) mosterd en leg deze op het vlees.
  • Voeg tot slot de bouillon toe en 3 laurierblaadjes en wat takjes tijm.
  • Laat het geheel op (heel) laag vuur nu minstens 3 uur lekker sudderen met het deksel op de pan. Schep het geheel af en toe even om. Mmm eet smakelijk!

Belgisch stoofvlees makenBelgisch stoofvlees recept

TIP

Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Margriet 2 december 2018 - 17:43

Een zalig recept, dank u voor het plaatsen. wij hebben er 2 dagen van gesmuld!!!

Reply
SmaakMenutie 3 december 2018 - 08:29

Hoi Margriet, heel graag gedaan! Fijn dat jullie er zo van hebben gesmuld 🙂 Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Patty 31 januari 2019 - 19:29

Jeetje, weer zo’n lekker recept! Maak eigenlijks wekelijk iets van jullie. En altijd een leuke reactie op mijn feedback. Love you guys…..en ook van jullie hondje…♡ Blijf zo doorgaan, ik ben fan en raadt jullie site regelmatig aan….
Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2019 - 11:36

Nou wat leuk om te horen Patty dat je zo enthousiast bent over SmaakMenutie 😀 Daar doen we het voor! Groetjes van ons en een poot van James 🙂

Reply
Thir 4 februari 2019 - 13:49

Ik ben heel erg benieuwd! De pan staat in in de oven om het vlees te stoven. Eerst keer dat ik een stoofgerecht maak dus extra spannend!

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2019 - 14:08

Spannend zeg! Maar dat gaat helemaal goed komen 😀 Het zal vast heerlijk ruiken daar in de keuken. Eet smakelijk alvast! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Silke 24 februari 2019 - 09:40

Wat zou er een goede vervanger voor het casino brood kunnen zijn?

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2019 - 10:51

Hoi Silke, je kan ook een ander (wit) brood gebruiken hoor. Succes!

Reply
Carla 10 juli 2019 - 15:53

Hey Silke, kan het bier ook vervangen worden door iets anders?

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2019 - 10:12

Hoi Carla je kan alcoholvrij bier gebruiken of anders runderbouillon. Succes!

Reply