Home Erik's Asia Ajam besengeh (Indisch kipgerecht)

Ajam besengeh (Indisch kipgerecht)

door SmaakMenutie
Ajam besengeh

Kruidige kip

We hebben er weer een! Een Indische klassieker die waarschijnlijk bij velen niet zo bekend is: ajam besengeh. Of ayam besengek. Eigenlijk weet ik niet precies wat nu de juiste schrijfwijze is. Het is in ieder geval een kruidig kipgerecht wat lekker lang heeft gesmoord in de kruiden en kokosmelk. Mijn oma maakte dit gerecht schijnbaar met heel veel lomboks (rode peper) maar die hebben wij beperkt tot een hele. Daarmee is het een lekker mild-pittig en kruidig gerecht worden. Heerlijk! Eet het met witte rijst en een (fris) groentegerecht zoals bijvoorbeeld ketoprak. Of maak er een sajoer bij en serveer met atjar ketimoen. Oja, ook hier geldt: hoe langer je het smoort (stooft) hoe lekkerder het wordt.

Ajam besengeh

Ajam besengeh (Indisch kipgerecht)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

800 g kipdijfilet
250 ml kokosmelk
4 kemirinoten
2 sjalotten
2 tenen knoflook
2 salamblaadjes (Indisch laurier)
1 stengel sereh
1 lombok (rode peper)
1 tl trassi
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl laos
1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Neem een foodprocessor of (kom van de) staafmixer en mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 4 kemiri noten, 1 tl trassi, 1 tl laos, 1 tl kunjit, 1 tl ketoembar en 1 flinke el olie tot een gladde boemboe (pasta).
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan en schenk 250 ml (dikke) kokosmelk erbij. Breng tegen de kook.
  • Voeg nu circa 800 g (grof gesneden) kipdijfilet toe samen met 2 salam blaadjes en 1 stengel sereh (onderkant kneuzen).
  • Laat het geheel nu circa 60-90 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. Haal de laatste 15-30 minuten de deksel van de pan om het geheel wat in te dikken.
  • Serveer met witte rijst, een groentegerecht en bijvoorbeeld met atjar. Mmmm!

Ajam besengeh ingrediënten Ajam besengeh boemboe Ajam besengeh maken Ajam besengeh Ayam besengek

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

19 reacties

Joyce 8 september 2019 - 19:29

Vanavond hebben we dit gerecht gegeten, en we kunnen maar een ding zeggen het was HEERLIJK!!
Lekker met hete boontjes. Dit komt zeker vaker op tafel. Wat een leuke (lekkere) site hebben jullie.
Bedankt dat jullie dit met ons willen delen.
Groetjes Joyce

Reply
SmaakMenutie 9 september 2019 - 12:18

Hoi Joyce, erg leuk om te horen! Fijn dat de besengeh in de smaak viel 🙂 En bedankt voor het compliment, leuk! 🙂

Reply
Jaron 20 mei 2020 - 06:42

Geweldig recept! Past fantastisch in een rijsttafel of gewoon zo. We hebben ervan gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2020 - 08:52

Dat horen we graag Jaron, thanks! 🙂

Reply
Dave 31 juli 2020 - 14:36

Even dit: als je ketoembar gebruikt, dan ook altijd suiker erbij. Dat leerde ik van een echte Indonesische kok. Jullie hebben een hele goeie site met prachtige Indische recepten. De beste die bestaat. Wat een werk om dat bij te houden.

Reply
SmaakMenutie 1 augustus 2020 - 14:28

Hoi Dave, thanks voor de tip! Hebben wij niet eerder gehoord. Weet je ook precies waarom hij dit deed?
En wat een enorm compliment, leuk om te horen! Geniet van de recepten 🙂

Reply
Edu 19 juni 2021 - 07:21

…zonder een discussie aan te zwengelen, hoe kom je daar nu bij? Even dit: als je ketoembar gebruikt altijd suiker erbij..

Reply
Dave 4 augustus 2020 - 10:53

Volgens de kok heb ik haar verkeerd begrepen. Suiker gebruik je om teveel zoutgebruik te neutraliseren. Daarbij komt, dat sommigen ketoembar niet lekker vinden, dus daarom suiker erbij. Ook: Javaans eten is wat zoetig.

Reply
SmaakMenutie 6 augustus 2020 - 10:10

Thanks Dave!

Reply
James Lammerts van Bueren 5 augustus 2020 - 15:44

Ik doe er gula djawa bij, en verkruimelt deze over de kip, en ik doe er in verhouding een 209 gram santenblokje bij. En naar smaak kippenbouillonblokje , wel steeds blijven proeven tijdens de bereiding. Groetjes en succes met je koken!, James Lammerts van bueren

Reply
SmaakMenutie 6 augustus 2020 - 10:09

Thanks voor de tip James!

Reply
anja 19 juni 2021 - 20:37

Heerlijk en snel klaar 👍

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:26

Leuk te horen Anja, fijn dat je van ons (familie)recept genoten hebt!

Reply
Henny 20 juni 2021 - 17:07

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm,ook weer een lekker recept, wij hebben alles in huis dus snel maken.
Soms moeilijk te kiezen tussen al jullie lekkere recepten.
Maar best al veel gemaakt en nog nooit iets gemaakt wat tegenviel.
Super, nogmaals ga zo door.

Groet van een super fan van jullie.
Henny

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:29

Erg leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Henny! Bedankt voor het compliment en geniet van al het lekkers wat je nog gaat maken 🙂

Reply
Charles van Hengst 20 juni 2021 - 20:53

Een goede basis recept. Gezien er in Indonesische gebruik word gemaakt van delen van de kip en daardoor het langer gesmoord word zodat de er meer smaak word afgegeven zou mijn advies zijn voor de mensen die niet van kluiven houden om dijfilet te gebruiken en het gerecht 15 minuten langer te smoren.

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:30

Thanks Charles!

Reply
Lonneke 21 juni 2021 - 16:38

Potverdikkie!! Staat nu zo’n half uurtje te pruttelen en wat ruikt het hier lekker in huis!!

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2021 - 10:29

Haha leuk Lonneke! We hopen dat het net zo goed smaakte als dat het rook 🙂

Reply