Home Erik's Asia Ajam besengeh (Indisch kipgerecht)

Ajam besengeh (Indisch kipgerecht)

door SmaakMenutie

Kruidige kip

We hebben er weer een! Een Indische klassieker die waarschijnlijk bij velen niet zo bekend is: ajam besengeh. Of ayam besengek. Eigenlijk weet ik niet precies wat nu de juiste schrijfwijze is. Het is in ieder geval een heel kruidig kipgerecht wat lekker lang heeft gesmoord in de kruiden en kokosmelk. Mijn oma maakte dit gerecht schijnbaar met heel veel lomboks (rode peper) maar die hebben wij beperkt tot een halve (of een hele, wat jij wil). Daarmee is het een lekker mild-pittig en kruidig gerecht worden. Heerlijk! Eet het met witte rijst en een (fris) groentegerecht zoals bijvoorbeeld ketoprak. Of maak er een sajoer bij en serveer met atjar ketimoen. Oja, ook hier geldt: hoe langer je het smoort (stooft) hoe lekkerder het wordt.

Ajam besengeh

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.5/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

250 ml kokosmelk
1 kilo drumsticks
1 stengel sereh
1 lombok (rode peper)
2 sjalotten
2 tenen knoflook
2 salamblaadjes (Indisch laurier)
4 kemiri noten
1 tl trassi
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl laos
1 tl ketoembar (korianderzaad)

Zo maak je het

  • Neem een foodprocessor of (kom van de) staafmixer en mix 1 á 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 1/2 rode peper, 4 kemiri noten, 1 tl trassi, 1 tl laos, 1 tl kunjit, 1 tl ketoembar en 1 flinke el olie tot een gladde boemboe (pasta).
  • Neem een wok of braadpan en bak de drumsticks in een scheut olie in 5-10 minuten rondom bruin. Zet even weg.
  • Fruit de boemboe vervolgens in dezelfde wok even kort aan. Voeg 250 ml kokosmelk toe en meng goed door het geheel.
  • Voeg de drumsticks toe samen met 2 blaadjes salam (Indisch laurier) en 1 stengel sereh (even de achterkant kneuzen). Laat het geheel nu 60-90 minuten zachtjes pruttelen. Wel af toe even alles omscheppen.
  • Haal het laatste kwartiertje de deksel van de pan om het geheel wat in te laten dikken. Serveer met witte rijst, een groentegerecht en bijvoorbeeld met atjar. Mmmm!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Joyce 8 september 2019 - 19:29

Vanavond hebben we dit gerecht gegeten, en we kunnen maar een ding zeggen het was HEERLIJK!!
Lekker met hete boontjes. Dit komt zeker vaker op tafel. Wat een leuke (lekkere) site hebben jullie.
Bedankt dat jullie dit met ons willen delen.
Groetjes Joyce

Reply
SmaakMenutie 9 september 2019 - 12:18

Hoi Joyce, erg leuk om te horen! Fijn dat de besengeh in de smaak viel 🙂 En bedankt voor het compliment, leuk! 🙂

Reply
Jaron 20 mei 2020 - 06:42

Geweldig recept! Past fantastisch in een rijsttafel of gewoon zo. We hebben ervan gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2020 - 08:52

Dat horen we graag Jaron, thanks! 🙂

Reply
Dave 31 juli 2020 - 14:36

Even dit: als je ketoembar gebruikt, dan ook altijd suiker erbij. Dat leerde ik van een echte Indonesische kok. Jullie hebben een hele goeie site met prachtige Indische recepten. De beste die bestaat. Wat een werk om dat bij te houden.

Reply
SmaakMenutie 1 augustus 2020 - 14:28

Hoi Dave, thanks voor de tip! Hebben wij niet eerder gehoord. Weet je ook precies waarom hij dit deed?
En wat een enorm compliment, leuk om te horen! Geniet van de recepten 🙂

Reply
Dave 4 augustus 2020 - 10:53

Volgens de kok heb ik haar verkeerd begrepen. Suiker gebruik je om teveel zoutgebruik te neutraliseren. Daarbij komt, dat sommigen ketoembar niet lekker vinden, dus daarom suiker erbij. Ook: Javaans eten is wat zoetig.

Reply
SmaakMenutie 6 augustus 2020 - 10:10

Thanks Dave!

Reply
James Lammerts van Bueren 5 augustus 2020 - 15:44

Ik doe er gula djawa bij, en verkruimelt deze over de kip, en ik doe er in verhouding een 209 gram santenblokje bij. En naar smaak kippenbouillonblokje , wel steeds blijven proeven tijdens de bereiding. Groetjes en succes met je koken!, James Lammerts van bueren

Reply
SmaakMenutie 6 augustus 2020 - 10:09

Thanks voor de tip James!

Reply