Home Erik's Asia Sajoer lodeh (Indisch groentegerecht!)

Sajoer lodeh (Indisch groentegerecht!)

door SmaakMenutie
Sajoer lodeh

Zoals vroeger

Zoals jullie wellicht weten zijn de meeste Indische recepten op onze blog echte familierecepten. Mijn oma schreef op allerlei kladpapiertjes het recept op, maar van de sajoer lodeh kon ik niks vinden. Dus ik moet eerlijk zeggen dat het wel wat tijd heeft gekost voor ik écht de smaak te pakken had zoals hij vroeger was. Maar volgens mij is het goed gelukt. Sajoer lodeh kan je trouwens als bijgerecht eten maar ook prima als (vegetarische) maaltijdsoep. En met de groenten kan je ook volop variëren. Dit is in ieder geval zoals ik hem altijd maak. Selamat makan!

Sajoer lodeh

Sajoer lodeh

Print dit recept
Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 28 keer gestemd )

Ingrediënten

100 g sperziebonen
100 g taugé
100 g bamboescheuten (bij de supermarkt te koop)
100 g santen (1/2 blok)
1/2 winterpeen
1 blok tofu
1 paprika
1 kleine bloemkool
2 groente bouillonblokjes
3 sjalotjes
3 tenen knoflook
3 kemirinoten (optioneel)
1 tl koenjit (kurkuma)
1 tl laos
1 tl trassi
1 tl sambal oelek
2 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Snijd alle groenten in kleine (hapklare) stukjes en de tofu in blokjes (dobbelsteen formaat).
  • Vul een ruime pan met water en breng dit aan de kook. Kook alle groenten beetgaar. Dus eerst de bloemkool, na 3 minuten doe je de sperziebonen erbij. Weer 3 minuten later de paprika en winterpeen. En na weer 3 minuten de taugé. Deze laatste kook je 1 minuutje mee. Totaal hebben de groenten dus 10 minuten gekookt. Spoel af onder (ijs)koud water en zet even weg.
  • Bak ondertussen ook de tofu goudbruin in een laagje olie op matig vuur in een ruime (soep)pan. Zet de tofu ook even weg.
  • Voor de boemboe kan je het beste de kom van de staafmixer of de keukenmachine gebruiken. Vul deze met 3 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 tl sambal, 2 tl ketoembar, 1 tl koenjit, 1 tl laos, 1 tl trassi en (optioneel) 3 geroosterde kemirinoten en mix tot een glad geheel.
  • Fruit de boemboe in een scheutje olie een paar minuten aan in de pan waar je net de tofu in hebt gemaakt. Voeg circa 800-900 ml water toe en breng aan de kook. Voeg nu ook de santen toe en roer goed door elkaar tot de santen zijn opgelost. Voeg ook 2 groentebouillonblokjes toe.
  • Was 100 gr bamboescheuten (afspoelen met koud water) en voeg deze toe aan de soep.
  • Voeg ook de groenten en de tofu toe en laat het geheel 5 minuten sudderen. Eet smakelijk! Lekker als bijgerecht maar net zo lekker als soep met wat rijst.

Sajoer lodeh receptSajoer lodeh maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Ariane Koch 29 april 2018 - 15:58

Hallo Erik,
Vandaag heb ik jouw heerlijk sajoer loden gemaakt. Het smaakt verrukkelijk!

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2018 - 18:36

Hoi Ariane! Wat superleuk om te horen. Thanks! 🙂

Reply
John 10 augustus 2020 - 12:23

Een vraag: moet en/of kan sajoer lodeh warm/koud gegeten worden bij een rijstmaaltijd ?

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:36

Hi John, wij eten het warm maar lauw kan waarschijnlijk ook wel als bijgerecht. Of koud als een soort vervanger van atjar. Wij eten het als maaltijdsoep met witte rijst.

Reply
Victor 2 november 2020 - 19:07

Water in de mond. En ik moet het nog koken. Hu’uh.

Reply
SmaakMenutie 3 november 2020 - 09:35

Haha heel goed Victor! Viel het in de smaak 🙂

Reply
J.M. 1 januari 2021 - 13:29

Doet me heel vell denken aan tante Ina en oom Leen uit Loosdrecht die iedere week met de Rantan langs kwamen!
Ik ga het snel koken voor de ouderen in mijn buurt! (En ….. natuurlijk voor mijzelf!)

JM

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2021 - 12:52

Wat leuk dat ons recept herinneringen opwekt! Geniet ervan 🙂

Reply
yda 8 februari 2021 - 18:08

Hier tante Yda weer…, ik zelf vind dat de typische smaak van lodeh komt door iets wat ik hier mis; een paar djeruk puruts…

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 10:42

Hoi Yda, iedereen heeft zijn eigen recept maar het lijkt ons ook heerlijk! Voeg ze vooral toe 🙂

Reply
Henk 20 maart 2021 - 19:46

Prima gelukt ! Ik heb het wel wat versimpeld door de meeste groenten weg te laten behalve de spitskool en de sperziebonen. De eieren meegekookt in de soep.
Ik kreeg alleen niet de mooie gele kleur van het plaatje.
1 bouillonblokje is voldoende ! Te lang doorkoken zorgt ervoor dat de kokos romigheid verdwijnt.
De djeruk Poerort ga ik de volgende keer proberen.

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2021 - 11:53

Fijn dat je ervan genoten hebt Henk! Varieer vooral gerust met de groenten die je lekker vindt. De geel intensiteit kan te maken hebben met de gebruikte kurkuma. Maar dat is lastig te zeggen. Als de smaak maar goed is! 🙂

Reply
R0B 6 april 2021 - 20:00

Dank voor het recept, mijn moeder en oma maakte altijd sajoer lodeh echter als kind (al heeeel erg lang geleden inmiddels) nooit lekker gevonden. Sinds enige tijd weer herontdekt in restaurants. Nu mis ik 1 ingrediënt die niet iedereen zal waarderen en dat zijn peteh bonen. Ik ga het van het weekend maken.

Reply
SmaakMenutie 7 april 2021 - 09:10

Mooi verhaal Rob! Lekker die toevoeging van peteh bonen. Geniet ervan! 🙂

Reply