Home Erik's Asia Indisch groentegerecht! Sajoer lodeh

Indisch groentegerecht! Sajoer lodeh

door SmaakMenutie

Zoals vroeger

Zoals jullie wellicht weten zijn de meeste Indische recepten op onze blog echte familierecepten. Mijn oma schreef op allerlei kladpapiertjes het recept op, maar van de sajoer lodeh kon ik niks vinden. Dus ik moet eerlijk zeggen dat het wel wat tijd heeft gekost voor ik écht de smaak te pakken had zoals hij vroeger was. Maar volgens mij is het goed gelukt. Sajoer lodeh kan je trouwens als bijgerecht eten maar ook prima als (vegetarische) maaltijdsoep. En met de groenten kan je ook volop variëren. Dit is in ieder geval zoals ik hem altijd maak. Selamat makan!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Sajoer lodeh

Sajoer lodeh

Zoals jullie wellicht weten zijn de meeste Indische recepten echte familierecepten. Mijn oma schreef op allerlei kladpapiertjes het recept op, maar van de... Erik's Asia Indisch groentegerecht! Sajoer lodeh European Print dit recept
Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.2/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

100 gr sperziebonen
100 gr taugé
100 gr bamboescheuten (bij de supermarkt te koop)
100 gr santen (1/2 blok)
1 blok tofu
1 paprika
1 kleine bloemkool
3 sjalotjes
3 tenen knoflook
1/2 winterpeen
2 groentebouillonblokjes
2 tl ketoembar (koriander)
1 tl koenjit (kurkuma)
1 tl laos
1 tl trassi (pasta)
1 tl sambal oelek
3 kemirinoten (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd alle groenten in kleine (hapklare) stukjes en de tofu in blokjes (dobbelsteen formaat).
  • Vul een ruime pan met water en breng dit aan de kook. Kook alle groenten beetgaar. Dus eerst de bloemkool, na 3 minuten doe je de sperziebonen erbij. Weer 3 minuten later de paprika en winterpeen. En na weer 3 minuten de taugé. Deze laatste kook je 1 minuutje mee. Totaal hebben de groenten dus 10 minuten gekookt. Spoel af onder (ijs)koud water en zet even weg.
  • Bak ondertussen ook de tofu goudbruin in een laagje olie op matig vuur in een ruime (soep)pan. Zet de tofu ook even weg.
  • Voor de boemboe kan je het beste de kom van de staafmixer of de keukenmachine gebruiken. Vul deze met 3 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 tl sambal, 2 tl ketoembar, 1 tl koenjit, 1 tl laos, 1 tl trassi en (optioneel) 3 geroosterde kemirinoten en mix tot een glad geheel.
  • Fruit de boemboe in een scheutje olie een paar minuten aan in de pan waar je net de tofu in hebt gemaakt. Voeg circa 800-900 ml water toe en breng aan de kook. Voeg nu ook de santen toe en roer goed door elkaar tot de santen zijn opgelost. Voeg ook 2 groentebouillonblokjes toe.
  • Was 100 gr bamboescheuten (afspoelen met koud water) en voeg deze toe aan de soep.
  • Voeg ook de groenten en de tofu toe en laat het geheel 5 minuten sudderen. Eet smakelijk! Lekker als bijgerecht maar net zo lekker als soep met wat rijst.

Sajoer lodeh receptSajoer lodeh maken

2 reacties

Ariane Koch 29 april 2018 - 15:58

Hallo Erik,
Vandaag heb ik jouw heerlijk sajoer loden gemaakt. Het smaakt verrukkelijk!

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2018 - 18:36

Hoi Ariane! Wat superleuk om te horen. Thanks! 🙂

Reply