Ingelegde groentemix
Bij bijna elk Surinaams gerecht wordt Surinaams zuurgoed geserveerd. Een ingelegde groentemix die wat extra frisheid (een fris zuurtje) geeft aan het geheel.
Een beetje zoals Indische atjar, zuurgoed doet precies dat, maar dan met een Surinaamse draai. Het is zo’n bijgerecht dat je steeds opnieuw wilt maken, al was het maar om te zien hoe de kleuren en smaken zich ontwikkelen in de pot.
Onmisbaar bij Surinaamse maaltijden
Wie wel eens Surinaamse bami, roti of pom eet, weet hoe belangrijk een zuurtje erbij is. Het past mooi bij de rijke smaken en geeft een frisse touch. Zuurgoed wordt vaak geserveerd in een klein schaaltje erbij – niet bedoeld als hoofdgerecht natuurlijk, maar als een smaakmaker die het geheel af maakt.
Het hoort bovendien niet alleen bij met de bekende hoofdgerechten, maar past natuurlijk ook perfect bij de Surinaamse broodjes zoals kip kerrie of bakkeljauw.
Eenvoudig om zelf te maken
Wist je dat je zuurgoed heel makkelijk zelf thuis kunt maken? Je hebt geen ingewikkelde technieken of lange voorbereidingstijd nodig. Het begint met het maken van een kruidige, zure siroop. Hiervoor breng je 200 ml water en 150 ml natuurazijn aan de kook.
Voeg hier 5 kruidnagels, 5 pimentkorrels, 2 à 3 eetlepels kristalsuiker en 2 theelepels zout aan toe. Voor wat meer scherpte kun je er een madame Jeanette-peper heel in meekoken. Haal die er na een paar minuten weer uit om het niet té pittig te maken.
Fris, knapperig en kleurrijk
De groenten maken het zuurgoed pas echt levendig. Denk aan halve maantjes komkommer, reepjes paprika in verschillende kleuren, wortel in smalle plakjes en rode ui in halve ringen. Snijd alles van tevoren en leg het in een platte schaal.
Zodra de azijnmix even heeft gekookt en de smaken goed zijn ingetrokken, giet je de hete vloeistof over de groenten. Het geheel laat je afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kun je het overgieten in goed schoongemaakte (weck)potten.
Bewaren en combineren
Eenmaal in de potten blijft zuurgoed, mits goed afgesloten, wekenlang goed in de koelkast. Sterker nog, na een paar dagen zijn de smaken vaak nog beter ingetrokken. Het is dus hartstikke handig om wat op voorraad te hebben. Even wat bij je avondeten en je maaltijd krijgt meteen meer frisheid.
Probeer het bijvoorbeeld eens bij gestoofde kip, of zelfs bij gerechten buiten de Surinaamse keuken. Zuurgoed smaakt namelijk ook hartstikke goed bij een ouderwets broodje kaas.
14 reacties
Zou je het ook in de weckketel dicht kunnen wecken? Kun je het dan in de kelder zetten ipv koelkast?
Ik zal wel te onervaren zijn want hield een hele kom met voornamelijk paprika en wortel over na het vullen van een 850ml pot.
Maar met 250ml azijn en 150ml water stond het goed onder in dit formaat pot. Lekker laten trekken en smullen maar. 😁
Kan ik ook bruine suiker gebruiken i.p.v. ‘gewone’ ?
Jazeker! 🙂