Home Bijgerechten Surinaams zuurgoed

Surinaams zuurgoed

door SmaakMenutie
Surinaams zuurgoed

Kan overal bij!

Bij veel Surinaamse gerechten kan zuur niet ontbreken. Surinaams zuur (ook wel zuurgoed genoemd) wordt net als de Indische atjar, werkelijk overal bij gegeten. En het leuke is, het is echt heel makkelijk om te maken. Lekker bij typische Surinaamse gerechten als bami, roti, pom of wat dacht je van deze gestoofde kip. Ook lekker trouwens op een Surinaams puntje bakkeljauw, kip kerrie of pom!

Surinaams zuurgoed

Surinaams zuurgoed

Print dit recept
Personen: 2 potten Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 madame Jeanette (of adjuma peper) (optioneel)
  • 2 geschrapte wortels
  • 2 paprika's
  • 5 kruidnagels
  • 5 pimentkorrels
  • 2 el kristalsuiker
  • 150 ml natuurazijn

Zo maak je het

  • Zet een pannetje op het vuur met 200 ml water en 150 ml natuurazijn. Voeg tevens 5 kruidnagels en 5 pimentkorrels toe. Breng het geheel tegen de kook en voeg ook 2-3 el suiker en 2 tl zout toe. Laat zachtjes pruttelen.
  • Voor wat extra pit kan je tevens een madame Jeanette even laten meekoken. 
  • Snijd 1 rode ui in halve ringen, 2 paprika's in reepjes, 2 wortels in smalle ringetjes en 1 komkommer in halve maantjes.
  • Neem een (platte) schaal en doe alle gesneden groenten hierin.
  • Schenk het vloeistof over de groenten en laat afkoelen.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de groenten onder staan. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgedekt weken bewaren.

Surinaams zuur ingrediënten Zuurgoed maken Surinaams zuur Zuurgoed

TIP

Het lekkerst is het om het een nachtje in te laten trekken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

13 reacties

Bob 17 april 2021 - 10:06

Gemaakt maar hoe krijg je voor elkaar dat de groenten ‘onder staan’ bij zo weinig vloeistof?

Reply
SmaakMenutie 17 april 2021 - 13:19

Sowieso even schudden, maar zoals je bij ons ziet staat het ook niet helemaal ‘onder’. Dat is geen probleem hoor!

Reply
Ben 16 april 2022 - 20:57

Ik ben benieuwd. Ik ga het alleen met komkommer maken en wat ui. Lekker bij een broodje pom. Nog wat tips wat ik nog erbij zou kunnen doen in zuur?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:51

Eigenlijk kan je hiervoor heel veel soorten (harde) groenten voor gebruiken, zoals wij wortel en paprika.

Reply
Josine 2 juni 2022 - 17:04

Is heerlijk!

Reply
Ineke Schoonhoven 3 januari 2023 - 12:19

Ik doe er altijd nog een mango bij, ook erg lekker 😋

Reply
Suzy 26 oktober 2024 - 15:40

Wat een goed recept! Bedankt 🙂

Reply
Ineke 5 juni 2022 - 12:39

Kunnen er ook stukjes mango in?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 11:59

Dat hebben we zelf niet eerder geprobeerd dus lastig om te zeggen, wij zouden kiezen voor wat hardere groenten denk ik

Reply
Willy 12 juni 2022 - 21:20

Fantastisch recept en lekker eenvoudig. De combinatie van komkommer en paprika is verrassend lekker. Ik verwijder zelf de zaadlijsten van de in de lengte doorgesneden komkommers met een lepel. De komkommer wordt dan minder waterig en knapperiger. En ik voeg als variatie een klein theelepeltje Hindoestaanse kerrie toe in het pannetje voor extra smaak en een kleurtje.

Reply
Paul 26 juni 2022 - 11:49

Kan ik ook bruine suiker gebruiken i.p.v. ‘gewone’ ?

Reply
SmaakMenutie 27 juni 2022 - 19:05

Jazeker! 🙂

Reply
Michael 22 juni 2024 - 16:18

Ik zal wel te onervaren zijn want hield een hele kom met voornamelijk paprika en wortel over na het vullen van een 850ml pot.

Maar met 250ml azijn en 150ml water stond het goed onder in dit formaat pot. Lekker laten trekken en smullen maar. 😁

Reply