13,7K
Snackballetjes
Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger thuis als er iemand jarig was. Het zijn namelijk ideale ‘snackballetjes’. Ik kan mij herinneren dat we uren aan het draaien waren, want met 2-3 kilo gehakt ben je wel iets langer bezig dan met de 300 gram die we vandaag gebruiken. En dan moeten ze ook nog eens heel klein zijn (een gram of 10 per stuk, zeg maar een soepballetje). Met die 300 gram maak je ongeveer 30 balletjes. Genoeg voor een man of 4-5 op een mooie borrelplank.
43 reacties
Wat een heerlijk recept weer. Ik heb de ballen ietsje groter gemaakt en geserveerd met rijst en sperziebonen..
Groetjes, Patty
Hi Patty, wat lekker om ze te eten met rijst en sperzieboontjes! En leuk om te horen 😀 Groetjes, Erik- SmaakMenutie
Heerlijk!
Vanochtend deze balletjes gemaakt. Heerlijk. Hoop wel dat er nog wat over is voordat we ‘s avonds gaan eten. Eet ze net als Patty met rijst en een groente.
Haha dat is goed om te horen! Lekker de combi met rijst en groente 🙂
Ga het zeker maken. Wanneer ik een kilo gehakt wil gebruiken, is het dan simpel alle ingrediënten x 3?
Leuk Bart! Nee hoor, niet alles verdrievoudigen. Bij een kilo gehakt zou ik onderstaande aanhouden:
1 kilo rundergehakt
4 tenen knoflook
3-4 kleine sjalotten
2 eieren
7-8 el ketjap manis
6 el paneermeel (of meer, even aanvoelen of het gehakt stevig is)
2 tl sambal
2 tl djintan (komijnzaad)
2 tl ketoembar
2 tl laos
Hoi,
Ik ben dit net even aan het doorlezen om een keer te maken. Het viel me op dat bij verdubbeling van het gehakt, naar 1 kilo, bijna alles aangepast wordt naar boven behalve de ketjap gaat van 5 naar 3 eetlepels. Gewoon een verwonderpuntje 🙂
Scherp, foutje! Heb het direct aangepast 🙂
Ik heb 1500 gram gemaakt en gewoon 5×3 alles gedaan. Mijn familie (leken wel de wilde wolven) alles op . Een succes.
Ik voeg er nog een zakje Nasi kruiden toe, heerlijk
Ook lekker Lydia!
Ik presenteer de balletjes met satésaus als afsluiting van een verjaardags visite op een bordje.
Iedereen vindt ze heerlijk.
Mmm lekker Hetty! En van harte gefeliciteerd nog 🙂
Vandaag gemaakt. Heerlijk!! Ik heb voor het opdienen de balletjes uit de pan gehaald en het “nat nog wat natter gemaakt met wat ketjap manis, kokosmelk en een schepje bruine suiker. Even indikken en dan met rijst en sperzieboontjes. Ik heb ook nog jullie saté saus erbij gemaakt, of mag het dan geen saté saus heten??
https://smaakmenutie.nl/zelf-satesaus-maken/
Heerlijk Mike, goed dat je ze nog wat ‘natter’ had gemaakt voor het opdienen. Dan zijn ze het allerlekkerst. Goed combi ook met de sperzieboontjes, rijst en satésaus (haha uiteraard mag het zo heten 🙂 )
Zoo lekker ? Had ze alvast gemaakt voor het avondeten (met boontjes en rijst) maar zijn al op! Man en kids vinden ze heerlijk! Nu nog een lading aan het maken.
Haha zo mogen we het horen Linda! Fijn dat ze bij iedereen in de smaak vielen. Leuk!! 🙂
Ik heb ze ook gemaakt en wat zijn ze lekker! We hebben het gegeten met verse sperziboontjes met seroendeng topping en basmati rijst het is een blijvertje ?
Mmm klinkt als een heerlijke combinatie Laura! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen 🙂
Lastig om ze mooi rond te krijgen om ze goed te kunnen bakken . Vind ze wel wat flauw ! Zit ook helemaal geen zout in. ! Bij het bakken misschien een uitje erbij ? Vond ze ook wat droog. Misschien is ketjap asin of ketjap medjah een mogelijk ?
Ik had mager rundergehakt. Misschien is half om of gewoon rundergehakt beter ?
Je geeft precies het antwoord! 😉 Zout is in principe niet nodig met de kruiden die we gebruiken, maar voeg gerust toe!
Als ik 500 gram gehakt heb. Hoe zit dat dan met de overige ingrediënten. Moet ik die dubbel rekenen?
Hoi Melissa, nee zeker niet alles verdubbelen maar net iets meer van de ingrediënten max. x 1,5. Succes!
Ik heb perongeluk alle ketjap bij de gehakt gedaan
Wat kan ok het beste doen om het steviger te krijgen?
Ojee! Extra paneermeel of een beschuitje fijn knijpen. Succes en geniet ervan!
Hi, zijn deze balletjes ook nog lekker dag ervoor gemaakt en op dag zelf even opgewarmd.
En wat raden jullie dan aan even pan of oven?
Hi Chantalle, jazeker. Juist! Wij zouden ze even afgedekt in de magnetron opwarmen. En de oven zou ook kunnen!
Klinkt lekker! Maar hoeft er geen zout en/of peper toegevoegd te worden?
Nee hoor dat is niet nodig! De kruiden geven meer dan voldoende smaak af 🙂
Heerlijk recept! Goede kruidenbalans en de aan de jus toegevoegde ketjap maakt het helemaal af! Echt bijzonder lekker! Ik heb een deel van het vet van de gehaktballetjes na het bakken weggegooid alvorens de ketjap toe te voegen om het geheel minder vet te maken.
Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Micha, leuk!
Kunnen ze ook in de airfryer gebakken worden en zo ja, hoelang en op welke temperatuur?
Hi Nanny, wij hebben zelf geen airfryer! Maar het moet wel kunnen denk ik, maar op welke temperatuur weet ik niet.
Ik heb t geprobeerd, 8 min op 180gr en ze zijn heerlijk. Heb een zakje gewelde nasikruiden toegevoegd. Voorheen deed ik ze in de koekenpan en dan zijn ze vrij vet.
Goedemorgen, ben bezig met sateetjes en Indische gehaktballetjes. Kan ik die ook invriezen?
Lieve groet,
Gerda
Lekker Gerda! Ja hoor, dat zou moeten kunnen. Maar vers is altijd het lekkerst 😉
Net gemaakt met een pond gehakt. Ik heb er 92 balletjes van kunnen draaien.
Er staat een vergissing in het recept. Ik deed 3 lepels ketjap bij het gehakt, waardoor hij te nat was. Zag later pas dat je die 3 gebruikt voor het afblussen en dat er 2 eeltlepels ketjap door het gehakt gaat. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat 😉
Je hebt gelijk Anne, ik heb het direct aangepast! Denk dat het voor de smaak overigens niet uitmaakte. Hopelijk vielen ze in de smaak 🙂
vanmiddag gemaakt voor bij de borrel;) Héérlijk en familie vond het ook ZÓÓÓ lekker!!!
Voor herhaling vatbaar ❣️
Gisteren gemaakt voor verjaardag. En was zoals gewoonlijk weer heerlijk. Er werd al om recept gevraagd 😊!