Home Borrelhapjes en sausjes Indische gehaktballetjes (lekker bij de borrel!)

Indische gehaktballetjes (lekker bij de borrel!)

door SmaakMenutie
Indische gehaktballetjes

Snackballetjes

Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger thuis als er iemand jarig was. Het zijn namelijk ideale ‘snackballetjes’. Ik kan mij herinneren dat we uren aan het draaien waren, want met 2-3 kilo gehakt ben je wel iets langer bezig dan met de 300 gram die we vandaag gebruiken. En dan moeten ze ook nog eens heel klein zijn (een gram of 10 per stuk, zeg maar een soepballetje). Met die 300 gram maak je ongeveer 30 balletjes. Genoeg voor een man of 4-5 op een mooie borrelplank.

Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

Print dit recept
Personen: 30 balletjes Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 64 keer gestemd )

Ingrediënten

300 gr rundergehakt
2 tenen knoflook
2 kleine sjalotten
1 ei
3 el ketjap manis
3 el paneermeel
1 tl sambal
1 tl djintan (komijnzaad)
1 tl ketoembar
1 tl laos

Zo maak je het

  • Snijd 2 kleine knoflookjes en 2 sjalotjes ragfijn. Heb je een keukenmachine: gebruik deze dan voor een optimaal fijn resultaat. Als de stukjes ui te groot zijn dan vallen de ballen namelijk uit elkaar.
  • Gebruik een grote mengkom en voeg de gesnipperde knoflook en ui toe aan 300 gr gehakt.
  • Voeg hier aan toe: 1 kleine tl djintan, 1 tl laos, 1 kleine tl ketoembar, 1 tl sambal, 1 ei, 2 el ketjap manis en 3 à 4 el paneermeel.
  • Meng het geheel goed door elkaar en draai er mooie balletjes van (net wat groter dan een soepballetje, maar kleiner dan een bitterbal).
  • Neem een pan met dikke bodem en bak de balletjes op laag/middelhoog vuur in een scheutje olie een minuut of 10-15 tot ze stevig zijn.
  • Draai het vuur laag en voeg nog een flinke scheut (3 el) ketjap toe. Deksel op de pan, af en toe roeren en nog even laten sudderen in de ketjap. Voeg gerust meer ketjap toe. Laat ze nog minimaal 5 minuten rustig sudderen.

Indische gehaktballetjes recept Indische gehaktballetjes maken Indische gehaktballetjes in ketjap Indische balletjes Indische gehaktballen

TIP

De balletjes zijn zowel koud als warm heerlijk!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

32 reacties

Patty 16 januari 2019 - 18:57

Wat een heerlijk recept weer. Ik heb de ballen ietsje groter gemaakt en geserveerd met rijst en sperziebonen..
Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2019 - 10:55

Hi Patty, wat lekker om ze te eten met rijst en sperzieboontjes! En leuk om te horen 😀 Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
Marcel 30 april 2020 - 12:38

Vanochtend deze balletjes gemaakt. Heerlijk. Hoop wel dat er nog wat over is voordat we ‘s avonds gaan eten. Eet ze net als Patty met rijst en een groente.

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2020 - 10:51

Haha dat is goed om te horen! Lekker de combi met rijst en groente 🙂

Reply
Bart Bruggeman 16 mei 2020 - 08:03

Ga het zeker maken. Wanneer ik een kilo gehakt wil gebruiken, is het dan simpel alle ingrediënten x 3?

Reply
SmaakMenutie 16 mei 2020 - 15:44

Leuk Bart! Nee hoor, niet alles verdrievoudigen. Bij een kilo gehakt zou ik onderstaande aanhouden:

1 kilo rundergehakt
4 tenen knoflook
3-4 kleine sjalotten
2 eieren
3 el ketjap manis
6 el paneermeel (of meer, even aanvoelen of het gehakt stevig is)
2 tl sambal
2 tl djintan (komijnzaad)
2 tl ketoembar
2 tl laos

Reply
Lydia 16 mei 2020 - 09:47

Ik voeg er nog een zakje Nasi kruiden toe, heerlijk

Reply
SmaakMenutie 16 mei 2020 - 12:08

Ook lekker Lydia!

Reply
Hetty 16 mei 2020 - 15:17

Ik presenteer de balletjes met satésaus als afsluiting van een verjaardags visite op een bordje.
Iedereen vindt ze heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 14:40

Mmm lekker Hetty! En van harte gefeliciteerd nog 🙂

Reply
Mike 22 mei 2020 - 18:29

Vandaag gemaakt. Heerlijk!! Ik heb voor het opdienen de balletjes uit de pan gehaald en het “nat nog wat natter gemaakt met wat ketjap manis, kokosmelk en een schepje bruine suiker. Even indikken en dan met rijst en sperzieboontjes. Ik heb ook nog jullie saté saus erbij gemaakt, of mag het dan geen saté saus heten??
https://smaakmenutie.nl/zelf-satesaus-maken/

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2020 - 10:00

Heerlijk Mike, goed dat je ze nog wat ‘natter’ had gemaakt voor het opdienen. Dan zijn ze het allerlekkerst. Goed combi ook met de sperzieboontjes, rijst en satésaus (haha uiteraard mag het zo heten 🙂 )

Reply
Linda 23 mei 2020 - 14:08

Zoo lekker ? Had ze alvast gemaakt voor het avondeten (met boontjes en rijst) maar zijn al op! Man en kids vinden ze heerlijk! Nu nog een lading aan het maken.

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2020 - 12:14

Haha zo mogen we het horen Linda! Fijn dat ze bij iedereen in de smaak vielen. Leuk!! 🙂

Reply
Laura 7 juni 2020 - 09:11

Ik heb ze ook gemaakt en wat zijn ze lekker! We hebben het gegeten met verse sperziboontjes met seroendeng topping en basmati rijst het is een blijvertje ?

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:50

Mmm klinkt als een heerlijke combinatie Laura! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen 🙂

Reply
L.Hogervorst 17 oktober 2020 - 16:01

Lastig om ze mooi rond te krijgen om ze goed te kunnen bakken . Vind ze wel wat flauw ! Zit ook helemaal geen zout in. ! Bij het bakken misschien een uitje erbij ? Vond ze ook wat droog. Misschien is ketjap asin of ketjap medjah een mogelijk ?

Reply
L.Hogervorst 17 oktober 2020 - 16:05

Ik had mager rundergehakt. Misschien is half om of gewoon rundergehakt beter ?

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2020 - 13:20

Je geeft precies het antwoord! 😉 Zout is in principe niet nodig met de kruiden die we gebruiken, maar voeg gerust toe!

Reply
Melissa 21 november 2020 - 13:44

Als ik 500 gram gehakt heb. Hoe zit dat dan met de overige ingrediënten. Moet ik die dubbel rekenen?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:36

Hoi Melissa, nee zeker niet alles verdubbelen maar net iets meer van de ingrediënten max. x 1,5. Succes!

Reply
Chantalle 2 december 2020 - 15:35

Hi, zijn deze balletjes ook nog lekker dag ervoor gemaakt en op dag zelf even opgewarmd.
En wat raden jullie dan aan even pan of oven?

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 16:11

Hi Chantalle, jazeker. Juist! Wij zouden ze even afgedekt in de magnetron opwarmen. En de oven zou ook kunnen!

Reply
R van der Meijden 19 december 2020 - 09:47

Klinkt lekker! Maar hoeft er geen zout en/of peper toegevoegd te worden?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 09:20

Nee hoor dat is niet nodig! De kruiden geven meer dan voldoende smaak af 🙂

Reply
Micha 21 december 2020 - 14:03

Heerlijk recept! Goede kruidenbalans en de aan de jus toegevoegde ketjap maakt het helemaal af! Echt bijzonder lekker! Ik heb een deel van het vet van de gehaktballetjes na het bakken weggegooid alvorens de ketjap toe te voegen om het geheel minder vet te maken.

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 15:22

Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Micha, leuk!

Reply
Nanny 30 december 2020 - 15:32

Kunnen ze ook in de airfryer gebakken worden en zo ja, hoelang en op welke temperatuur?

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:37

Hi Nanny, wij hebben zelf geen airfryer! Maar het moet wel kunnen denk ik, maar op welke temperatuur weet ik niet.

Reply
Nanny 31 december 2020 - 12:18

Ik heb t geprobeerd, 8 min op 180gr en ze zijn heerlijk. Heb een zakje gewelde nasikruiden toegevoegd. Voorheen deed ik ze in de koekenpan en dan zijn ze vrij vet.

Reply
Gerda Dekker-Leijssenaar 20 februari 2021 - 09:56

Goedemorgen, ben bezig met sateetjes en Indische gehaktballetjes. Kan ik die ook invriezen?
Lieve groet,
Gerda

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:25

Lekker Gerda! Ja hoor, dat zou moeten kunnen. Maar vers is altijd het lekkerst 😉

Reply