Home Borrelhapjes en sausjes Mmm, Indische balletjes (in ketjap)

Mmm, Indische balletjes (in ketjap)

door SmaakMenutie

Balletjes draaien

Geen nood, de balletjes zijn niet aangebrand. Ze zijn heerlijk doordrenkt van de ketjap (manis) 🙂 Deze heerlijke balletjes maakte mijn moeder vroeger altijd als ik jarig was. En omdat iedereen er zo gek op was maak ik ze tegenwoordig nog steeds. En ja, dat draaien kost je wel wat tijd. Tenzij je hele grote ballen draait natuurlijk. Maar mijn moeder maakte ze net iets groter dan een soepballetje. Je begrijpt wel dat je dan even bezig bent om van 2 kilo gehakt balletjes te draaien voor de hele familie 😉

Ook lekker als borrelhapje zijn deze gehaktballetjes in tomatensaus!

Indische gehaktballetjes in ketjap

Indische balletjes (in ketjap)

Geen nood, de balletjes zijn niet aangebrand. Ze zijn heerlijk doordrenkt van de ketjap (manis) 🙂 Deze heerlijke balletjes maakte... Borrelhapjes en sausjes Mmm, Indische balletjes (in ketjap) European Print dit recept
Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 3.9/5
( 29 keer gestemd )

Ingrediënten

Voor circa 25-30 balletjes:
300 gr rundergehakt
2 tenen knoflook
2 sjalotten
1 ei
3 el paneermeel
1 tl sambal
1 tl ketoembar
1 tl djintan (komijnzaad)
1 tl laos
Ketjap manis

Zo maak je het

  • Snijd 2 kleine knoflookjes en 2 sjalotjes ragfijn. Heb je een keukenmachine: gebruik deze dan voor een optimaal fijn resultaat. Als de stukjes ui te groot zijn dan vallen de ballen namelijk uit elkaar.
  • Gebruik een grote mengkom en voeg de knoflook en ui toe aan 300 gr gehakt.
  • Voeg hier aan toe: 1 tl djintan, 1 tl laos, 1 tl ketoembar, 1 tl sambal, 1 ei, 2 el ketjap manis en 3 à 4 el paneermeel.
  • Meng het geheel goed door elkaar en draai er mooie balletjes van (net wat groter dan een soepballetje, maar kleiner dan een bitterbal).
  • Neem een pan met dikke bodem en bak de balletjes op laag/middelhoog vuur in een scheutje olie een minuut of 15 tot ze stevig zijn.
  • Draai het vuur laag en voeg nog een flinke scheut (3 el) ketjap toe. Deksel op de pan, af en toe roeren en nog even laten sudderen in de ketjap. Voeg gerust meer ketjap toe. Laat zo nog zeker 15 minuten rustig sudderen.

De balletjes zijn zowel koud als warm heerlijk!

Indische gehaktballetjes recept

2 reacties

Patty 16 januari 2019 - 18:57

Wat een heerlijk recept weer. Ik heb de ballen ietsje groter gemaakt en geserveerd met rijst en sperziebonen..
Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2019 - 10:55

Hi Patty, wat lekker om ze te eten met rijst en sperzieboontjes! En leuk om te horen 😀 Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply