Home Hoofdgerechten Surinaams broodje pom

Surinaams broodje pom

door SmaakMenutie
Broodje pom

Een klassieker

Zijn jullie ook zo gek op die heerlijke Surinaamse broodjes die je kan kopen bij menig toko? Wij kopen onze broodjes vaak op de bekende Kruiskade in Rotterdam, maar eigenlijk is het veel leuker om ze zelf te maken. We maakten al eens een broodje bakkeljauw en natuurlijk dit broodje met Indisch vlees. Vandaag gaan we voor nog zo’n klassieker: het broodje pom! En dat is nu net iets bewerkelijker dan de meeste andere broodjes. Maar gelukkig hebben we het recept voor pom al eens eerder gedeeld. We maken zo’n grote schotel pom meestal als we veel mensen te eten krijgen of als we toch over hebben doen we het lekker op een broodje. Pom kan je makkelijk een paar dagen bewaren en is zelfs de dag erna nóg lekkerder. Serveer met Surinaams zuurgoed en met sambal naar smaak. Mmm!

Broodje pom

Surinaams broodje pom

Print dit recept
Personen: 12 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 5.0/5
( 3 keer gestemd )

Ingrediënten

2 kg pomtayer
1,5 kg kipdij
1 madame Jeanette of adjuma peper
1 sinaasappel (sap)
1 citroen
1 bosje selderij
1 blikje tomatenpuree (70 g)
2 tomaten
2 potten piccalilly (360 g)
3 sjalotten
3 Maggi blokjes
4 tenen knoflook
2 el suiker
2 el ketjap manis
1 el laos
Surinaamse broodjes of pistoletjes

Zo maak je het

  • Ontdooi een avond van te voren 2 zakken pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk.
  • Snijd circa 1,5 kilo kipdij in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit 3 fijngesneden sjalotten en 4 tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Snijd 2-3 tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
  • Voeg nu 300 ml water toe samen met 3 Maggi blokjes, 1 el laos, 2 el ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal toe. Het pepertje kan eruit.
  • Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. 
  • Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
  • Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
  • Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
  • Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
  • Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
  • Beleg de Surinaamse broodjes (eerst even 2-3 minuten in de oven opwarmen) rijkelijk met de pom, wat sambal en uiteraard zuurgoed. Eet smakelijk!

Ingrediënten pom Pom recept Surinaamse pom maken Surinaamse pom recept Surinaamse pom Pom Surinaams Broodje pom Surinaams broodje pom Broodje pom recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!