Home Erik's Asia Laksa Betawi (Javaanse noedelsoep met kip)

Laksa Betawi (Javaanse noedelsoep met kip)

door SmaakMenutie
Laksa betawi

Batavia

Niks zo fijn als een rijkgevulde maaltijdsoep die je ook nog eens in een half uur op tafel zet. Daarom vandaag, na onder andere de tom kha kai en soto, weer een waanzinnig lekker soepje: laksa Betawi. In Azië refereert laksa aan een soep met noedels. Vooral in Maleisië heb je tal van variaties. De ‘onze’ komt uiteraard uit Indonesië. Batawi verwijst namelijk naar het vroegere Batavia. Hetgeen tegenwoordig Jakarta heet. We maakten trouwens al eens eerder gerechten met verwijzing naar Betawi. Deze heerlijke ajam Betawi en deze soto Betawi. Serveer met gebakken uitjes, een schijfje limoen, kroepoek en extra sambal naar smaak. Aan de slag!

Laksa betawi

Laksa betawi

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 18 keer gestemd )

Ingrediënten

500 ml kokosmelk
450 g kipdijfilet
150 g mihoen
100 g gebakken uitjes
100 g taugé
4 eieren
4 tenen knoflook
3 limoenblaadjes (djeruk perut)
2 sjalotten
2 salam blad (Indisch laurier)
1 limoen
1 stengel sereh
1 bosje lente-ui
1 kip bouillonblokje
2 tl sambal oelek
2 tl ketoembar
1 tl trassi
1 tl laos
1 tl koenjit (kurkuma)
1 tl djahé

Zo maak je het

  • Mix in een foodprocessor of de kom van de staafmixer 2 sjalotten, 4 tenen knoflook, 1 tl trassi, 1 tl koenjit, 1 tl djahé, 1 tl laos, 2 tl ketoembar en 2-3 tl sambal oelek tot een fijne boemboe.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuutjes al roerend aan in een scheutje olie. Gebruik een ruime (soep)pan.
  • Schenk 500 ml water in de pan samen met een verkruimeld kip bouillonblokje. Voeg tevens 500-600 ml kokosmelk toe. Breng tegen de kook.
  • Voeg ook 3 limoenblaadjes, 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe.
  • Voeg nu 450 g kipdijfilet toe aan de pan en kook op matig vuur met deksel in 15-20 minuten gaar.
  • Wel ondertussen de mihoen 4 minuten in kokend water en giet af onder koud water. Kook tevens 4 eieren in 6-7 minuten middel hard. Maak ook alvast 100 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringen.
  • Haal de kip uit de pan en trek met 2 vorken los.
  • Neem een kom of diep bord en begin met wat mihoen, vul vervolgens met de kip, taugé, lente-ui en een (half) eitje. Schenk de hete soep over het geheel en maak af met gebakken uitjes, kroepoek, een schijfje limoen en extra sambal naar smaak.

Laksa betawi ingrediënten Indische soep maken Indische kippensoep Indische soep Javaanse soep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Jeanine 28 augustus 2020 - 09:23

Gisteren deze laksa Betawi gemaakt…….super lekker!! Echt voor herhaling vatbaar.
Groetjes Jeanine

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2020 - 10:11

Wat leuk om te horen Jeanine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Marlein 30 augustus 2020 - 15:20

Wat een heerlijk gerecht. De bouillon maakt het verrukkelijk!
De nieuwsbrief op zondag geeft me vaak weer een idee wat te gaan koken die week. Bedankt voor al die heerlijke recepten.

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:41

Dat vinden we heel leuk om te horen Marlein, fijn dat het je de nodige inspiratie geeft. Bedankt voor je leuke bericht 🙂

Reply
Petra 3 januari 2021 - 16:14

Ik ben door vriendin met Indische roots attent gemaakt op jullie site. Ik heb al verschillende recepten gemaakt en allemaal even goed. Wanneer gaan jullie een kookboek uitgeven met deze recepten? Ik neem mijn petje af voor jullie.

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 10:21

Heel erg bedankt voor het compliment Petra, leuk om te horen dat onze recepten zo in de smaak vallen! Kookboek volgt hopelijk snel! 🙂

Reply
Chant 5 januari 2021 - 18:19

Heerlijke soep! Zelfs mijn zoontje vond het lekker.

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 11:09

Groot compliment als zelfs de kids het lekker vinden Chant, leuk! 🙂

Reply
Ron van Haaren 7 maart 2021 - 17:43

Beste Tim en Erik, wat een smakelijke site,ben nu ongeveer 1jaar op jullie site en ben echt onder de indruk van de heerlijke gerechten. Zeker de Aziatische zijn fantastisch. Maak er een kookboek van, dat verdienen jullie. Ga zo door, top!

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2021 - 09:55

Bedankt voor het grote compliment Ron, leuk te horen dat je zo geniet van onze recepten 🙂 En dat kookboek komt er zeker!

Reply
Naomi 23 maart 2021 - 19:10

Vandaag pas jullie site ontdekt en gelijk deze soep gemaakt samen met de kip pasteitjes.. Allebei super lekker. Voor herhaling vatbaar.
Dank jullie wel voor het delen.

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2021 - 09:05

Wat lekker Naomi! Fijn dat de recepten in de smaak vielen 🙂

Reply
Karin 13 april 2021 - 09:56

Lekkere soep met makkelijk recept. Ik heb er zelf nog wat wortel en boontjes bijgedaan voor de groente. Het was erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 10:27

Fijn Karin dat de laksa in de smaak viel! Lekker ook die toevoeging van extra groente 🙂

Reply