Home Erik's Asia Laksa Betawi

Laksa Betawi

Javaanse noedelsoep met kip

door SmaakMenutie
Laksa betawi

Comfortfood uit het oude Batavia

Niks zo fijn als een rijkgevulde maaltijdsoep die binnen een half uur op tafel staat. Deze laksa Betawi is daar een perfect voorbeeld van.

We maakten eerder al tom kha kai en soto, maar dit soepje verdient absoluut een eigen moment in de spotlight. Licht romig, kruidig en met die kenmerkende smaak die zo eigen is aan Zuidoost-Aziatische soepen.

Javaanse soep

Hoewel laksa vaak geassocieerd wordt met Maleisië, heeft Indonesië haar eigen varianten. De toevoeging Betawi verwijst naar het oude Batavia, het huidige Jakarta. En dat verklaart ook direct de Indonesische signatuur van dit gerecht.

Wat is een laksa eigenlijk?

In grote delen van Azië betekent laksa simpelweg noedelsoep. In Maleisië vind je ze in alle denkbare vormen. Met garnalen, met kip, zuur, pittig, romig. In Indonesië is de versie daarentegen vaak wat milder van karakter, maar zeker niet minder uitgesproken. De Betawi-variant draait vooral om een volle kokosbouillon, kruidige boemboe en malse kip.

Laksa betawi ingrediënten

Wat wij zo prettig vinden is dat je hem maakt met vrij toegankelijke ingrediënten, maar het resultaat voelt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.

De boemboe als smaakbasis

Alles begint natuurlijk weer met de boemboe. Wij maken ‘m op basis van sjalot, knoflook, trassi, kurkuma, gember, laos, ketoembar en sambal oelek. Bak het kort aan in wat zonnebloemolie tot die heerlijke geur zich door je keuken verspreidt. Daarna voegen we kokosmelk toe, samen met limoenblad, sereh en salamblad.

Indische soep maken

Voor het gemak gebruiken we een kippenbouillon blokje, want ook snel koken mag gewoon lekker zijn. In die bouillon gaar je de kipdijfilets. Die blijven bovendien lekker mals en zijn echt veel smaakvoller dan kipfilet.

Zo bouw je je kom laksa

Na 15 tot 20 minuten is de kip gaar. Die trekken we vervolgens met twee vorken uit elkaar. Het liefst zo dat je van die grove stukjes krijgt. Wij houden ervan om de soep te serveren in een diep bord of ruime kom. Onderin wat gewelde mihoen, daarop de kip, een handje taugé, een halve gekookt eitje en wat ringetjes lente-ui.

Indische kippensoep

De hete soep gaat er als laatste overheen. Zo blijven de toppings mooi fris en krijg je een fijne afwisseling van warm en lauw in één hap.

Afmaken met crunch en pit

Wat dit gerecht helemaal afmaakt zijn de toppings. Een handje gebakken uitjes voor crunch, kroepoek voor extra bite, een partje limoen voor frisheid. En voor als je van extra pit houdt een lepel sambal.

Indische soep

En heb je onze andere Betawi-gerechten al geprobeerd? De ajam Betawi en soto Betawi zijn ook zeker aanraders. Maar deze laksa komt bij ons voorlopig even bovenaan het lijstje. Comfort in een kom. Stevig, warm, kruidig en verrassend snel klaar.

Laksa betawi

Laksa betawi

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 ml kokosmelk
  • 450 g kipdijfilet
  • 150 g mihoen
  • 100 g gebakken uitjes
  • 100 g taugé
  • 4 eieren
  • 4 tenen knoflook
  • 3 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix in een hakmolen 2 sjalotten, 4 tenen knoflook, 1 tl trassi, 1 tl kurkuma, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 2 tl ketoembar en 2-3 tl sambal oelek tot een fijne boemboe.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten al roerend aan in een scheutje zonnebloemolie. Gebruik een ruime (soep)pan.
  • Schenk 500 ml water in de pan samen met een verkruimeld kippenbouillon blokje. Voeg tevens 500-600 ml kokosmelk toe. Breng tegen de kook.
  • Voeg ook 3 limoenblaadjes, 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe.
  • Voeg nu 450 g kipdijfilet toe aan de pan en kook op matig vuur met deksel in 15-20 minuten gaar.
  • Wel ondertussen de mihoen 4 minuten in kokend water en giet af onder koud water. Kook tevens 4 eieren in 6-7 minuten middel hard. Maak ook alvast 100 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringen.
  • Haal de kip uit de pan en trek met 2 vorken los.
  • Neem een kom of diep bord en begin met wat mihoen, vul vervolgens met de kip, taugé, lente-ui en een (half) eitje. Schenk de hete soep over het geheel en maak af met gebakken uitjes, kroepoek, een schijfje limoen en extra sambal naar smaak.

Laksa betawi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

25 reacties

Sikko 19 oktober 2022 - 18:54

Mannen, vandaag gemaakt en tweemaal opgeschept. Heerlijk. Wel een half extra blokje bouillon en wat zout toegevoegd. Ik heb er van genoten. Dank daarvoor.

Reply
Lenny 16 januari 2024 - 21:19

Wat een heerlijk gerecht en zo makkelijk.

Reply
1 2 3