Home Erik's Asia Ajam betawi (krokante kip in ketjapsaus)

Ajam betawi (krokante kip in ketjapsaus)

door SmaakMenutie

Klaar in een half uurtje

Binnen een half uurtje een onwijs lekker Indisch kipgerecht op tafel? Hier is-ie! Krokante stukjes kip in zoetpittige ketjapsaus. Lekker met witte rijst, een Indisch groentegerecht (sajoer boontjes of urap urap) en bijvoorbeeld een pittig eitje.

Ajam betawi

Ajam betawi

Binnen een half uurtje een onwijs lekker Indisch kipgerecht op tafel? Hier is-ie! Krokante stukjes kip in zoetpittige ketjap saus. Lekker met witte rijst... Erik's Asia Ajam betawi, krokante kip in ketjapsaus, Indisch recept Indisch Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g kipdijfilet
3 sjalotten
3 tenen knoflook
1 tl sambal
2 tl ketoembar
1 el bloem
1 el gula djawa (of 1 tl suiker)
50 ml ketjap
1/2 citroen (sap)

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes. Doe in een kom en bestrooi met 1 el bloem. De kip moet een dun laagje bloem hebben (zie de afbeelding).
  • Doe een laagje (1-2 cm) zonnebloemolie in een wok en bak/frituur de stukjes kip op middelhoog vuur (bij onze inductieplaat is dat stand 6 van 9) in 5 tot 7 minuten rondom goudbruin. Roer geregeld. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 2 à 3 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn en meng hier 2 tl ketoembar en 1 tl sambal doorheen. Of gebruik je keukenmachine of kom van de staafmixer om alles in fijn te hakken. Dit is je boemboe.
  • Haal de meeste olie uit de wok en fruit de boemboe kort even aan. Voeg 1 el gula djawa toe, het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water. Breng aan de kook en zet direct weer op laag vuur.
  • Voeg de stukjes kip toe en meng alles grondig door elkaar. Laat op matig vuur enkele minuten pruttelen tot de kip warm is. Serveer direct. Mmmm!

Kipdijfilet en de boemboeAjam betawi receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Patty 28 maart 2018 - 19:17

Wat een lekker en eenvoudig te maken gerecht! Na de rendang de tweede die ik heb geprobeerd. Ga nog ff een paar uitproberen en dan een buffet maken voor vrienden. Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2018 - 19:28

Hoi Patty wat ontzettend leuk om te horen. Veel succes met het maken van het buffet (rijsttafel?). Laat je ons weten of het in de smaak viel? Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Werner 9 februari 2019 - 17:40

Heerlijk gerecht! Alleen was de kip nog niet echt krokant helaas. Weet eigenlijk wat de reden is. Goede reden om het nog een keer te eten.

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 16:05

Hoi Werner, wat jammer! Misschien niet lang genoeg gefrituurd? Maar gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply
Jessy 8 mei 2019 - 23:43

Ik wil het gerecht binnenkort maken. Kan ik het ook een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2019 - 09:30

Hoi Jessy, ja hoor, dat kan heel goed. Kan het lekker intrekken. Verwarm het dan op laag vermogen op in de magnetron of op het vuur. Voeg eventueel wat vocht toe als het wat droog geworden is. Succes!

Reply
Jessy 13 mei 2019 - 10:17

Het is goed gelukt. Familie was enthousiast. Voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2019 - 12:13

Fijn dat het gelukt is, leuk om te horen!

Reply
Roos 16 oktober 2019 - 07:10

Maakt het uit als je kipfilet gebruikt ipv kippendijen?

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2019 - 07:54

Hoi Roos, kipdijfilet zorgt er wel voor dat het vlees malser is. Dus daar zou onze voorkeur naar uitgaan 🙂 Succes!

Reply