Home Erik's Asia Ajam betawi (krokante kip in ketjapsaus)

Ajam betawi (krokante kip in ketjapsaus)

door SmaakMenutie
Ajam betawi

Klaar in een half uurtje

Binnen een half uurtje een onwijs lekker Indisch kipgerecht op tafel? Hier is-ie! Krokante stukjes kip in zoetpittige ketjapsaus. Lekker met witte rijst, een Indisch groentegerecht (sajoer boontjes of urap urap) en bijvoorbeeld een pittig eitje.

Ajam betawi

Ajam betawi

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 66 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g kipdijfilet
3 sjalotten
3 tenen knoflook
1/2 citroen (sap)
1 el bloem
1 el gula djawa (of 1 tl bruine suiker)
1 tl sambal oelek
2 tl ketoembar
50 ml ketjap

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes. Doe in een kom en bestrooi met 1 el bloem. De kip moet een dun laagje bloem hebben (zie de afbeelding).
  • Doe een laagje (1-2 cm) zonnebloemolie in een wok en bak/frituur de stukjes kip op middelhoog vuur (bij onze inductieplaat is dat stand 6 van 9) in 5 tot 7 minuten rondom goudbruin. Roer geregeld. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 2 à 3 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn en meng hier 2 tl ketoembar en 1 tl sambal doorheen. Of gebruik je keukenmachine of kom van de staafmixer om alles in fijn te hakken. Dit is je boemboe.
  • Haal de meeste olie uit de wok en fruit de boemboe kort even aan. Voeg 1 el gula djawa toe, het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water. Breng aan de kook en zet direct weer op laag vuur.
  • Voeg de stukjes kip toe en meng alles grondig door elkaar. Laat op matig vuur enkele minuten pruttelen tot de kip warm is. Serveer direct. Mmmm!

Kipdijfilet en de boemboeAjam betawi recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

40 reacties

Patty 28 maart 2018 - 19:17

Wat een lekker en eenvoudig te maken gerecht! Na de rendang de tweede die ik heb geprobeerd. Ga nog ff een paar uitproberen en dan een buffet maken voor vrienden. Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2018 - 19:28

Hoi Patty wat ontzettend leuk om te horen. Veel succes met het maken van het buffet (rijsttafel?). Laat je ons weten of het in de smaak viel? Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Werner 9 februari 2019 - 17:40

Heerlijk gerecht! Alleen was de kip nog niet echt krokant helaas. Weet eigenlijk wat de reden is. Goede reden om het nog een keer te eten.

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 16:05

Hoi Werner, wat jammer! Misschien niet lang genoeg gefrituurd? Maar gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply
Jessy 8 mei 2019 - 23:43

Ik wil het gerecht binnenkort maken. Kan ik het ook een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2019 - 09:30

Hoi Jessy, ja hoor, dat kan heel goed. Kan het lekker intrekken. Verwarm het dan op laag vermogen op in de magnetron of op het vuur. Voeg eventueel wat vocht toe als het wat droog geworden is. Succes!

Reply
Jessy 13 mei 2019 - 10:17

Het is goed gelukt. Familie was enthousiast. Voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2019 - 12:13

Fijn dat het gelukt is, leuk om te horen!

Reply
Verna 3 oktober 2020 - 17:43

Heerlijk, kende dit gerecht niet. Iedere Indo heeft zo z’n eigen recepten waaronder ook huisrecepten, maar deze is erg lekker en snel gemaakt. Dank je wel voor weer zo’n heerlijk recept.
Groetjes Verna

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2020 - 16:06

Ja klopt, iedereen maakt het weer op zijn eigen manier. Leuk dat we je kennis hebben kunnen laten maken met dit gerecht Verna 🙂

Cath 27 januari 2021 - 22:11

Voor het eerst gemaakt … wat een lekker recept.
Heb nog veel meer lekkere gerechten gezien die ik ga maken.
Heb altijd veel boemboes gebruikt die ik bij de toko kocht.
Maar deze zelfgemaakte boemboes zijn toch echt lekkerder.

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:47

Leuk om te horen Cath! Fijn dat de betawi in de smaak viel. En verse boemboes zijn inderdaad het allerlekkerst! 🙂

Reply
Roos 16 oktober 2019 - 07:10

Maakt het uit als je kipfilet gebruikt ipv kippendijen?

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2019 - 07:54

Hoi Roos, kipdijfilet zorgt er wel voor dat het vlees malser is. Dus daar zou onze voorkeur naar uitgaan 🙂 Succes!

Reply
René 5 mei 2020 - 17:16

kan je het ook invriezen nadat je het gemaakt hebt?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:04

Uiteraard, geen enkel probleem! Langzaam weer opwarmen zodra je het uit de vriezer haalt. En eventueel een beetje verdunnen met wat water of ketjap

Reply
Michelle 19 mei 2020 - 18:43

Het was wederom weer overheerlijk. Ik had er lekker sajoer boontjes bij gemaakt, mmmm. Mijn ouders en zus hebben het zelfs een cijfer 10 gegeven haha. Goed geslaagd dus 🙂

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2020 - 08:51

Wow een groter compliment kunnen we niet krijgen, thanks! En lekkere combi met de boontjes 🙂

Reply
Michel 31 augustus 2020 - 20:02

Lekker makkelijk recept. Alleen de volgen de keer ga ik het ook goed volgen, 2 theelepels ketoembar en niet 2 eetlepel hahaha

Reply
SmaakMenutie 1 september 2020 - 12:08

Haha 2 el is wel veel Michel! Smaakte het wel? 🙂

Reply
Haike 17 februari 2021 - 18:34

Haha, wij hadden precies het zelfde, de koriander was erg overheersend! Beetje fout gelezen. Vandaag ook weer gemaakt, dit keer met 2 theelepels, en het smaakte overheerlijk! En erg makkelijk te maken met ingrediënten die we standaard toch wel al in huis hebben. Zeer lekker recept, thnx!

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2021 - 10:15

Haha ja dat is wel heel overheersend dan. Gelukkig is het nu wel goed gegaan 🙂 Fijn dat jullie ervan genoten hebben!

Reply
vera 4 september 2020 - 15:43

Hoi wil dit gaan maken maar wat is ketoembar eigenlijk nog nooit van gehoord en waar haal ik dat

Reply
SmaakMenutie 4 september 2020 - 16:00

Hoi Vera, ketoembar is gemalen koriander en is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Bijvoorbeeld van Conimex

Reply
Marieke 29 oktober 2020 - 10:08

Erg geslaagd recept!

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2020 - 14:24

Leuk om te horen Marieke, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Pascale 3 april 2021 - 21:56

Het was heerlijk! Maarrrrr…..niet de bruine kleur van de foto ???!

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:29

Fijn Pascale! Wellicht heb je een andere ketjap manis gebruikt? Gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply
Wouter 9 januari 2021 - 18:32

Jeetje wat was dit lekker heren!
Gelukkig ben ik jullie site tegen gekomen ??

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 11:52

Erg leuk om te horen Wouter, thank! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Barbara 18 januari 2021 - 18:13

Het was erg bitter… wat heb ik fout gedaan?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2021 - 12:47

Hi Barbara. Dan is de bloem naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende gegaard, waardoor deze een bittere smaak kan geven

Reply
Tanja 20 januari 2021 - 20:55

Ik krijg bij het lezen van het gerecht nu al zin om morgen te gaan koken en te eten. De dij filet is dat met of zonder vel?

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 11:53

Leuk Tanja! De kippendij is zonder vel 🙂

Reply
Martijn 23 januari 2021 - 23:42

Hoi ik heb dit recept al een paar keer gemaakt en is echt super lekker!
Nou zou ik het morgen met een kilo kip willen maken, kan ik dan gewoon alle ingredienten x 2,5 doen?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:30

Leuk Martijn, fijn dat ons recept in de smaak valt 🙂 Wij zouden x2 aanhouden. Succes!

Reply
Henk klep 21 februari 2021 - 11:50

Eenvoudig, snel en smaakt heerlijk.
Heb de gefrituurde kip samen met een rode paprika en halve ui, beide grof gesneden in de
ketjap saus geroerd, en dit een 15 min op een zacht vuurtje laten doorwarmen, wel goed blijven roeren.

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 09:03

Leuk om te horen Henk, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Melly 25 februari 2021 - 20:55

Lijkt me heerlijk om van t weekend te maken (morgen schuif ik ergens aan 😉 ). Nu vroeg ik me af, is de gula djawa de vloeibare of de korrels? En kan je die in dezelfde hoeveelheden met elkaar vervangen?

ZIN AN!!!

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:26

Lekker Melly! Wij gebruiken altijd de vloeibare variant. Zelf hebben we geen ervaring met korrels maar ik denk dat je dan een tl moet gebruiken.

Reply