Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

door SmaakMenutie
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes lekker? Dan ga je bij deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zeker ook je vingers aflikken. Mmmm! Lekker als (warm) borrelhapje of als onderdeel van je rijsttafel. Succes gegarandeerd.

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Print dit recept
Personen: 24 balletjes Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 215 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g half-om-half gehakt
4 kleine sjalotten
4 tenen knoflook
1 rode peper
1 ei
1/2 runderbouillonblokje
5 el ketjap manis
4 el paneermeel
3 el tomatenketchup
2 el maizena
1 el gula djawa (of bruine suiker)
1 tl djahé
1 tl sambal oelek
Snuf nootmuskaat

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 gr half-om-half gehakt met 1 el ketjap, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotjes, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper tot een stevig gehakt.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut olie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 kleine sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaad) ragfijn te snijden (of gebruik de foodprocessor) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat olie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (evt. vervangen door honing) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Ingrediënten Indische balletjes Indische balletjes maken Indische balletjes en mild-pittige ketjapsausIndische balletjes in mild-pittige ketjapsaus Indische gehaktballetjes Indische gehaktballetjes in ketjapsaus Indische gehaktballetjes recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

84 reacties

Emanuelle 14 september 2018 - 18:06

Echt een top recept. Heerlijk! Manlief en de kinderen ook bleven er van eten. Ik ook trouwens 😉

Reply
SmaakMenutie 15 september 2018 - 10:40

Hoi Emanuelle, wat onwijs leuk om te horen! Ja, het is een heerlijk recept dat het ook bij de kids goed doet 🙂

Reply
John 6 oktober 2020 - 16:14

Op bezoek in Frankrijk dit recept, naast nasi en spitskoolrecept, deze balletjes gemaakt voor vrienden.
Ik kreeg veel complimenten, hetgeen duidelijk bleek omdat alle balletjes op waren.

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2020 - 10:48

Haha dat horen we graag John, leuk!! 🙂

Reply
Wilma 14 september 2021 - 15:06

Maak deze vaak maar dan met kipgehakt heerlijk

Reply
Judy 17 oktober 2020 - 14:33

Ooh, dit ruikt lekker. Ik heb het net gemaakt
voor morgen bij de rijsttafel. Dankjewel voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2020 - 13:23

Lekker Judy, geniet van de rijsttafel! 🙂

Reply
Franke 12 oktober 2021 - 23:14

Super recept! ben het nu voor de 2e keer aan’t maken, samen met een bami goreng recept van iemand anders! helemaal top en makkelijk, dank je wel!

Reply
R. Bernardus 18 december 2018 - 13:21

Ik vraag me af of 300 gram gehakt niet te weinig is gezien de hoeveelheid knoflook en sjalotjes?

Reply
SmaakMenutie 19 december 2018 - 09:03

Nee hoor! Maar als je meer gehakt gebruikt kan je de hoeveelheid knoflook en sjalotjes gelijk houden. Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Arie den Toom 11 maart 2021 - 11:59

Zou zomaar een vraag van een Hollander kunnen zijn.

Reply
Magda 29 januari 2019 - 17:18

Heerlijk,, gebruik een pond rundergehakt , iets meer sambal en ketjap in het gehaktmengsel, maar zeer smakelijk en makkelijk te maken!!!

Reply
SmaakMenutie 30 januari 2019 - 09:00

Heerlijk Magda! Fijn dat ze in de smaak vielen 😀 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Angelique 14 februari 2019 - 16:34

Ga ik snel eens maken in de slowcooker! Bedankt voor het recept 🙂

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2019 - 10:22

Hoi Angelique, lekker hoor! Kan heel goed in de slowcooker. Eet smakelijk 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Cindy 4 juli 2021 - 12:07

Kan je deze een week voordat ze nodig zijn gemaakt worden om in te vriezen?

Reply
Joke 12 april 2019 - 16:18

Heerlijke balletjes! Iedereen heeft ervan gesmuld. Moest gelijk balletjes maken voor het feestje van mijn dochter!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2019 - 13:06

Haha leuk om te horen Joke! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂

Reply
Angelique 8 augustus 2019 - 09:08

Hééérlijk! wij hebben er ECHT van gesmuld! bedankt!

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 09:56

Dankjewel voor je enthousiaste bericht Angelique, onwijs leuk om te horen! Uiteraard graag gedaan 😀

Reply
EmB 28 augustus 2019 - 12:07

Hoi, vraagje: pak ik zoete of zoute ketjap? Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2019 - 14:22

Zoete! Succes 🙂

Reply
Cindy 4 juli 2021 - 12:08

Kan je deze een week voordat ze nodig zijn gemaakt worden om in te vriezen?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:32

Ja hoor Cindy! Langzaam weer opwarmen en eventueel wat vocht toevoegen

Reply
Sanneke 18 september 2019 - 12:26

Na al de positieve reacties moet ik deze vanavond natuurlijk ook maken. Heb al heel wat recepten gemaakt van jullie site! Bedankt voor jullie makkelijke en smakelijke recepten!

Groetjes, Sanneke

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 09:34

Moet je zeker doen Sanneke, deze balletjes zijn heerlijk! Leuk dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Uiteraard heel graag gedaan! Groet, Erik

Reply
Marianne 30 oktober 2019 - 12:28

Ben ze aan het maken, moet er geen zouten?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:31

Nee hoor, we gebruiken al voldoende kruiden die smaak geven 🙂

Reply
Judith 18 november 2019 - 17:35

Heb je dit wel eens met kipgehakt gemaakt?

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:02

Hi Judith, nee dat niet. Maar het zou heel goed kunnen! 🙂

Reply
Judith 22 november 2019 - 13:12

Zou je dit ook in de slow cooker kunnen maken?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2019 - 16:37

Hi Judith, dat lijkt ons wel! Maar hebben we geen ervaring mee 🙂

Reply
Slootweg 2 december 2019 - 13:04

Is het mogelijk om deze balletjes met saus 1 dag van te voren te maken en op te warmen?

Reply
SmaakMenutie 3 december 2019 - 10:20

Jahoor, zeker! Mocht de saus een beetje te dik geworden zijn, voeg dan gerust wat vocht toe. Succes!

Reply
Domenique 18 december 2019 - 14:50

Hallo,gula djawa is dat suiker?als ik dat opzoek vind ik verschillende dingen…?

Reply
SmaakMenutie 18 december 2019 - 16:07

Hoi Domenique, gula djawa is vloeibare palmsuikersiroop! Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt of toko. Wij hebben altijd van het merk ‘Flower Brand’ in een glazen flesje. Succes!

Reply
Brenda 13 april 2020 - 21:45

Heerlijk , had een dubbele portie gemaakt en is helemaal opgegaan. blij met dit heerlijke recept !!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2020 - 11:11

Dat is een groot compliment!! Dankjewel Brenda 🙂

Reply
Annette 15 april 2020 - 11:27

Kan dit ook met rijst geserveerd worden?

Reply
SmaakMenutie 15 april 2020 - 11:44

Uiteraard, doe er dan eventueel ook lekker wat atjar bij 🙂

Reply
Martin 16 april 2020 - 13:30

Ik heb dit recept exact gevolgd en moet zeggen dat het verdomd lekker is als toevoeging van een rijsttafel. Het mag eigenlijk niet ontbreken. Bedankt voor ’t recept!

Reply
SmaakMenutie 16 april 2020 - 13:52

Haha ja lekker hè! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Martin en uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Gaby 26 april 2020 - 21:09

Beste mannen, ik kan maar 1 ding zeggen: jullie weten wat smaak is! Ze hebben hier vanavond gesmuld. Dank voor dit recept. Dochterlief gaf het een 10!

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:31

Haha leuk om te horen Gaby, een groter compliment van kids kunnen we niet krijgen! 🙂

Reply
Jennifer 1 mei 2020 - 12:21

Een Favoriet hier in huis! Mijn dochter vind ze ook om te smullen!! 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2020 - 12:22

Haha heel goed! 🙂

Reply
Jeannette 16 juni 2020 - 12:25

Zou je het ook kunnen invriezen?
Zo ja moet de saus dan apart van de balletjes
Groetjes jeannette

Reply
SmaakMenutie 16 juni 2020 - 19:15

Hoi Jeannette, ja hoor dat kan. De saus hoeft niet apart. Langzaam opwarmen en eventueel wat vocht (water en/of ketjap) toevoegen. Succes!

Reply
Marcel de Ruiter 10 juni 2020 - 20:56

werkelijk waar ze zijn verrukkelijk

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2020 - 11:41

Leuk om te horen, fijn dat ze in de smaak vielen Marcel!

Reply
Jojo 11 juni 2020 - 16:11

Hoi,
Ik wil dit graag wel een keer maken, maar ben niet zo’n topkok. Ik heb geen idee welke groenten ik hierbij kan serveren, hebben jullie nog tips? Wij houden graag van verse groentes.
Groet,
Jojo

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2020 - 10:46

Hoi Jojo, wij zouden deze balletjes serveren met rijst en atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken) Qua groenten kan je denken aan bijvoorbeeld sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes) of de frisse petjil (https://smaakmenutie.nl/petjil). Succes!

Reply
Corry 25 juli 2020 - 15:20

Het gerecht van de Indische balletjes is verrukkelijk ook doorgegeven aan mijn dochter

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2020 - 10:40

Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Corry! Hopelijk doet ze dat ook bij je dochter 🙂

Reply
Samantha 29 augustus 2020 - 18:06

Ketjap manis? Of andere?

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:40

Ketjap manis inderdaad Samantha!

Reply
Marquerite 6 oktober 2020 - 18:43

Vreselijk lekker! Vooral met verse patat en zelfgemaakte coleslaw met daarin a’damse uien.
De volgende dag de balletjes op een broodje.
Niet dat ik over houd maar ik maak gewoon meer ?

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2020 - 10:47

Haha verstandig! Fijn dat ze in de smaak vielen Marquerite!

Reply
Barbara 23 november 2020 - 22:55

Super lekker recept. Deze ga ik zeker vaker gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 24 november 2020 - 09:59

Leuk Barbara, dat horen we graag! 🙂

Reply
harry 19 december 2020 - 10:25

hallo! ik heb jullie gehaaktballen gemaakt, iets groter(golfbal) maar ze vallen een beetje uitelkaar in de pan!! iets meer bloem of maizena erbij??

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 09:23

Hoi Harry, als de ballen uit elkaar vallen dan moet je wat extra paneermeel toevoegen. Het kan ook zijn dat de sjalot te grof is. Die moet echt heel fijn zijn

Reply
Debby 9 januari 2021 - 09:37

Zo superlekker!!! Staan hier met regelmaat op het menu, lekker met sajoer boontjes en een beetje rijst! Kids eten dit ook erg graag!
Heb al meerdere recepten van jullie site gemaakt en alles even lekker!?

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:28

Erg leuk om te horen dat jij en je kids zo genieten van dit recept Debby! En dat onze anderen ook in de smaak vallen, fijn 🙂

Reply
Sylvia 10 januari 2021 - 15:30

Met oud en nieuw voor het eerst gemaakt , super lekker, dus veeel te weinig. Vandaag een pan vol voor tijdens voetbalwedsrijd, hopelijk wordt het geen comfort food 😉

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 15:36

Haha lekker Sylvia! En ach, why not? 😉

Reply
Yvonne 19 januari 2021 - 16:38

Alle ingrediënten in huis behalve de bruine suiker!!
Wordt de smaak heel anders als ik lichte Bastardsuiker gebruik?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2021 - 16:49

Nee hoor, kan prima!

Reply
Geertje 3 april 2021 - 10:03

Beste Tim & Erik,
Wil graag de Indische balletjes bereiden met 500g gehakt. Hoe doe ik dat met de overige ingrediënten, moet ik deze aanpassen?
Gr. Geertje

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:27

Hi Geertje, lekker! Je kan ongeveer hetzelfde aanhouden. Alleen voor de saus wat extra ketchup en ketjap. Geniet ervan!

Reply
Louis Wallenburg 4 mei 2021 - 18:47

Beste Tim en Erik, ik heb de laatste 15 jaar in de ijskeuken gestaan en dus veel ijs gemaakt, daar gingen de verhoudingen altijd door. Ik wil altijd weten waarom iets is zoals het is, dan kan ik er makkelijker mee werken. De vraag is waarom gelden deze verhoudingen (vlees – kruiden) niet bij gerechten, dat is toch niet eindeloos? Wanty hoe ga ik rekenen als ik bijv. 1500 gram wil maken?
Domme vraag, zou kunnen maar als ik het niet vraag dan weet ik het niet.

Bedankt

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 15:37

Beste Louis, wat leuk dat je in een ijskeuken hebt gestaan! Bij veel van onze recepten (en eigenlijk in het algemeen bij gebruik van diverse kruiden) kun je onze hoeveelheden aanhouden als richtlijn. Heel anders dus bij het bereiden van bijvoorbeeld brood, ijs of zoetwaar waarbij de ingrediënten heel nauw luisteren. Hoe vaker je het recept maakt hoe meer je hier je eigen twist aan zal geven. Alleen sommige kruiden zijn heel specifiek qua smaak. Als je bijvoorbeeld laospoeder of gemberpoeder gebruikt dan zal een snufje meer of minder niet direct grote invloed hebben. Daarentegen is kentjoer bijvoorbeeld een heel typerend kruid waarvan je het direct merkt als je hier meer van gebruikt. Daarnaast verschilt het ook sterk op welke manier het toegepast wordt. In een boemboe – die vaak nog aangefruit wordt – zal je merken dat de smaken soms ‘zachter’ worden. Zo ook met het gebruik van lomboks (rode pepers). Rauw zijn deze veel krachtiger dan wanneer ze (langer) worden gefruit. Lastig om hierin een vaste guideline te geven, maar ga er maar vanuit dat als je een Indisch recept maakt waar je eerst een boemboe maakt voor bijvoorbeeld groente of vlees dat je makkelijk 20-30% meer vlees of groenten kan toevoegen zonder dat je direct de kruidenmix aan hoeft te passen. Alleen is het wel nodig om soms wat extra vocht toe te voegen. Het is dus echt een kwestie van zelf wat experimenteren en proeven. En dat maakt het nu juist ook zo leuk! 🙂

Reply
Marianne 16 mei 2021 - 19:41

Vanavond de balletjes gegeten; lekker! Deze gaat in de map bij de lekkere recepten. En dit maakt me nieuwsgierig naar de andere recepten op jullie site….

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2021 - 10:58

Leuk om te horen Marianne! Geniet van al onze andere recepten die je nog gaat maken 🙂

Reply
Ladydi123 27 juni 2021 - 13:14

Vandaag de balletjes gemaakt voor bij de voetbal vanavond, wat zijn ze lekker!! Dank voor het delen van dit recept 👍🏻

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 10:27

Wat leuk! Fijn dat ze in de smaak vielen. Helaas hebben ze niet bijgedragen aan de winst 😉

Reply
Jennifer 3 juli 2021 - 18:59

ik heb ze nu gemaakt en we gaan het zo proeven:)) met rijst en paksoi

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:31

Klinkt heerlijk Jennifer, hopelijk heb jullie ervan genoten 🙂

Reply
Bonnie 31 augustus 2021 - 16:48

Zo vaak gemaakt want ZOOO LEKKER, mijn pindas (man en kinderen) zijn er gek op! Als de balletjes op zijn gaat de saus over de rijst en smullen maar! Ben heel blij met jullie site, mijn man plaagt me niet meer dat ik niet Indonesisch kan koken haha.

Keep it up groetjes Bonnie

Reply
SmaakMenutie 1 september 2021 - 10:54

Haha ontzettend leuk om te horen Bonnie! Fijn dat onze Indische recepten bij jou (en je man) in de smaak vallen 🙂

Reply
Daan 8 september 2021 - 23:06

Hi!!
Kun je dit eventueel ook vooraf maken en later in de oven opwarmen? Hoeveel graden is handig dan?

Reply
SmaakMenutie 10 september 2021 - 10:41

Hi Daan, ja kan het zeker vooraf maken en daarna gewoon weer even in de pan verwarmen (misschien moet er wat vocht bij). Maar het kan ook in de oven of magnetron. Succes!

Reply
Shirley 28 november 2021 - 16:44

Ik heb de qwala djava vervangen door bruine suiker. Prima!

Reply
Kitty 4 december 2021 - 12:18

Zooooo, deze zijn lekker! De rendang was al een favoriet maar deze nu ook, heerlijk!

Reply