Home Erik's Asia Daging smoor

Daging smoor

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging smoor

Helemaal niet moeilijk!

We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.

Daging smoor ingrediënten

Kwaliteit van de ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.

Daging smoor recept

Geduld loont

Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.

Daging smoor

Daging smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 319 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runder- of sukadelappen
  • 75 ml ketjap manis
  • 4 kruidnagels
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 2 el tamarinde pasta
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Snijd het vlees in grove stukken en plaats in een (meng)kom. Maak een marinade van 2 el ketjap manis en 2 el tamarinde pasta. Meng de marinade door het vlees en laat even rusten (buiten de koeling).
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 gestampte kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek (of 1 rode peper), 1 el olie en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Braad het vlees rondom bruin in een scheutje olie en voeg vervolgens de boemboe toe. Bak op middelhoog vuur al omscheppend enige minuten mee.
  • Schenk circa 75 ml ketjap manis bij het vlees samen met 300 ml (warm) water en 2 salam blaadjes en breng tegen de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat op laag tot matig vuur rustig pruttelen. Schep het geheel geregeld even om en laat circa 3 uur stoven of tot het vlees uit elkaar valt.

Smoor daging

TIP

Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

97 reacties

Ada jongetjes 26 maart 2019 - 17:05

Wat een heerlijke recepten.ik mag alleen natriumarm eten.ben heel blij met jullie site heb al heel veel gemaakt nammie. bedankt

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2019 - 09:02

Erg leuk om te horen Ada! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Er komt nog een hoop lekkers aan 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Bonita 18 maart 2019 - 06:19

Het klinkt erg lekker! Er staat een goede ketjap manis. Welk merk gebruik jij er dan voor? Dankje!

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2019 - 09:12

Hoi Bonita, deze smoor is ook heerlijk! Wij gebruiken altijd ketjap manis van Vanka Kawat. Dat is wat ons betreft de beste. Groet, Team SmaakMenutie

Reply
Ronny 12 april 2021 - 12:36

Valt mij op dat de optie garen in de oven zo weinig voorkomt, heel makkelijk brand niet aan en af en toe omroeren.
Ik hou rond de 120 graden op hete lucht.
Reken wel op minstens 4 uur.

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 12:39

Kan ook prima Ronny! Wat je zelf wil 🙂

Reply
Tineke Teigeler 26 september 2018 - 13:02

Hoi Erik! Wat een heerlijke recepten allemaal, fantastisch! Ben een rijsttafel aan het voorbereiden en kan bijna niet kiezen… Heb jij tips? Wat moet er sowieso op een rijsttafel staan? Heb nu al ajam opor en rendang gemaakt… Groetjes

Reply
SmaakMenutie 28 september 2018 - 12:23

Hoi Tineke, bedankt voor je berichtje en leuk om te horen dat je al zoveel gemaakt hebt! Eigenlijk kan je helemaal zelf bepalen wat je op ren rijsttafel zet, maar sommige dingen zijn gewoon heel lekker bij elkaar. Wat ik zou maken naast de rendang en opor is: Atjar ketimoen en/of atjar tjampoer. En verder bijvoorbeeld sajoer boontjes of Urap Urap. En de eitjes natuurlijk! Je kan evt nasi of bami erbij maken maar witte rijst is ook echt prima hoor. De nasi, bami en mihoen kan je ook vinden op onze site. Wat mij betreft bestaat een complete rijsttafel uit 2 soorten vlees, 1 of 2 groente gerechten, de eitjes, atjar en witte rijst. En natuurlijk kroepoek en gebakken uitjes. Veel plezier met koken en eet smakelijk alvast!

Reply
FAMYR 6 maart 2018 - 11:49

Goed bezig zeg ?

Reply
SmaakMenutie 6 maart 2018 - 16:46

Hoi Famyr, dankje leuk om te horen! 🙂

Reply
Rene 26 februari 2018 - 11:42

kom er geen zout en peper aan te pas??

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2018 - 12:41

Hoi Rene, nee geen extra zout en peper. De gebruikte ingrediënten geven voldoende smaak af. Naar smaak kan je eventueel zout toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je toch wat zout wil toevoegen dan zou ik het vlees als je aanbakt op dat moment wat bestrooien met zout.

Reply
Joop vane 5 maart 2023 - 18:36

Als ik i.p.v.800 gram rundvlees,1600 gram wil gebruiken,moet ik dan ook 2× zoveel ingrediënten gebruiken? Mvg.joop

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2023 - 09:10

Ik zou alles ongeveer x1,5 aanhouden 🙂

Reply
jeroen 20 november 2020 - 22:12

Hi, ziet er lekker uit en wil ik zeker eens proberen. Hebben jullie een goede suggestie voor wat je erbij eet?

Groetjes jeroen

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 13:03

Hoi Jeroen, leuk! Een frisse Indische salade (bijvoorbeeld petjil https://smaakmenutie.nl/petjil/) met witte rijst. En uiteraard met wat atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/). Of wat dacht van een groentegerecht als urap urap https://smaakmenutie.nl/urap-urap/ of sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes/ of https://smaakmenutie.nl/sambal-goreng-boontjes/). Kijk vooral eens tussen onze Indische recepten https://smaakmenutie.nl/tag/indisch/ Geniet ervan!

Reply
Emma van Gemert 23 juni 2023 - 16:32

Hallo, recept ziet er goed uit, dus ik dacht kom laat ik het eens proberen. Uiteindelijk staat het nu allemaal nog wel een flinke tijd te pruttelen.
Maar tijdens het bereiden kreeg ik toch enige vragen.
Gebruiken jullie hiervoor een braad- of wokpan? Ik heb een gietijzeren braadpan gebruikt.
Tijdens het aanbraden van het vlees op hoog vuur kwam er steeds meer vocht uit het vlees waardoor het op het laatst meer op koken dan aanbraden leek. Ik heb zoveel mogelijk vocht weggeschept en een beetje olie toegevoegd totdat op het laatst het vlees weer begon te sissen. Maar door het vochtverlies lijkt het vlees wel een stuk geslonken. Hopelijk gaat dat geen smaakverlies opleveren.
Hoe doen jullie dit nou?
Bedankt vast.
Groetjes,
Emma

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2023 - 10:37

Dankje Emma! Wij gebruiken net als jij een braadpan (zie afbeeldingen). Er komt altijd vocht vrij maar dat is geen probleem tijdens het stoven. Heb je wellicht mager vlees gebruikt? Want dan zal het geheel nooit lekker sudderen en mals worden.

Arno Spijkstra 26 oktober 2022 - 15:22

Moet het vlees helemaal onder water staan of mag het er wat boven uit steken?

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2022 - 15:58

Klein beetje geeft niet maar het moet wel zoveel mogelijk onder staan!

Reply
1 2 3 9