Helemaal niet moeilijk!
We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.
Kwaliteit van de ingrediënten
Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.
Geduld loont
Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.
97 reacties
Wat een heerlijke recepten.ik mag alleen natriumarm eten.ben heel blij met jullie site heb al heel veel gemaakt nammie. bedankt
Erg leuk om te horen Ada! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Er komt nog een hoop lekkers aan 🙂 Groet, team SmaakMenutie
Het klinkt erg lekker! Er staat een goede ketjap manis. Welk merk gebruik jij er dan voor? Dankje!
Hoi Bonita, deze smoor is ook heerlijk! Wij gebruiken altijd ketjap manis van Vanka Kawat. Dat is wat ons betreft de beste. Groet, Team SmaakMenutie
Valt mij op dat de optie garen in de oven zo weinig voorkomt, heel makkelijk brand niet aan en af en toe omroeren.
Ik hou rond de 120 graden op hete lucht.
Reken wel op minstens 4 uur.
Kan ook prima Ronny! Wat je zelf wil 🙂
Hoi Erik! Wat een heerlijke recepten allemaal, fantastisch! Ben een rijsttafel aan het voorbereiden en kan bijna niet kiezen… Heb jij tips? Wat moet er sowieso op een rijsttafel staan? Heb nu al ajam opor en rendang gemaakt… Groetjes
Hoi Tineke, bedankt voor je berichtje en leuk om te horen dat je al zoveel gemaakt hebt! Eigenlijk kan je helemaal zelf bepalen wat je op ren rijsttafel zet, maar sommige dingen zijn gewoon heel lekker bij elkaar. Wat ik zou maken naast de rendang en opor is: Atjar ketimoen en/of atjar tjampoer. En verder bijvoorbeeld sajoer boontjes of Urap Urap. En de eitjes natuurlijk! Je kan evt nasi of bami erbij maken maar witte rijst is ook echt prima hoor. De nasi, bami en mihoen kan je ook vinden op onze site. Wat mij betreft bestaat een complete rijsttafel uit 2 soorten vlees, 1 of 2 groente gerechten, de eitjes, atjar en witte rijst. En natuurlijk kroepoek en gebakken uitjes. Veel plezier met koken en eet smakelijk alvast!
Goed bezig zeg ?
Hoi Famyr, dankje leuk om te horen! 🙂
kom er geen zout en peper aan te pas??
Hoi Rene, nee geen extra zout en peper. De gebruikte ingrediënten geven voldoende smaak af. Naar smaak kan je eventueel zout toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je toch wat zout wil toevoegen dan zou ik het vlees als je aanbakt op dat moment wat bestrooien met zout.
Als ik i.p.v.800 gram rundvlees,1600 gram wil gebruiken,moet ik dan ook 2× zoveel ingrediënten gebruiken? Mvg.joop
Ik zou alles ongeveer x1,5 aanhouden 🙂
Hi, ziet er lekker uit en wil ik zeker eens proberen. Hebben jullie een goede suggestie voor wat je erbij eet?
Groetjes jeroen
Hoi Jeroen, leuk! Een frisse Indische salade (bijvoorbeeld petjil https://smaakmenutie.nl/petjil/) met witte rijst. En uiteraard met wat atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/). Of wat dacht van een groentegerecht als urap urap https://smaakmenutie.nl/urap-urap/ of sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes/ of https://smaakmenutie.nl/sambal-goreng-boontjes/). Kijk vooral eens tussen onze Indische recepten https://smaakmenutie.nl/tag/indisch/ Geniet ervan!
Hallo, recept ziet er goed uit, dus ik dacht kom laat ik het eens proberen. Uiteindelijk staat het nu allemaal nog wel een flinke tijd te pruttelen.
Maar tijdens het bereiden kreeg ik toch enige vragen.
Gebruiken jullie hiervoor een braad- of wokpan? Ik heb een gietijzeren braadpan gebruikt.
Tijdens het aanbraden van het vlees op hoog vuur kwam er steeds meer vocht uit het vlees waardoor het op het laatst meer op koken dan aanbraden leek. Ik heb zoveel mogelijk vocht weggeschept en een beetje olie toegevoegd totdat op het laatst het vlees weer begon te sissen. Maar door het vochtverlies lijkt het vlees wel een stuk geslonken. Hopelijk gaat dat geen smaakverlies opleveren.
Hoe doen jullie dit nou?
Bedankt vast.
Groetjes,
Emma
Dankje Emma! Wij gebruiken net als jij een braadpan (zie afbeeldingen). Er komt altijd vocht vrij maar dat is geen probleem tijdens het stoven. Heb je wellicht mager vlees gebruikt? Want dan zal het geheel nooit lekker sudderen en mals worden.
Moet het vlees helemaal onder water staan of mag het er wat boven uit steken?
Klein beetje geeft niet maar het moet wel zoveel mogelijk onder staan!