Salmorejo

Spaanse koude tomatensoep

door SmaakMenutie
Salmorejo

Variant op gazpacho

Tijdens een familieweekendje maakte de zus van Erik deze heerlijke salmorejo voor ons. Op een van haar (werk)stages in het buitenland maakten Spaanse vrienden dit voor haar en zodoende kreeg ze dit familierecept. En exact dit recept willen we dan ook heel graag met jullie delen. Salmorejo is een variant op gazpacho. De stokbrood in de soep zorgt voor binding en maakt hem lekker stevig. Deze soep is echt heel makkelijk te maken, de blender doet namelijk al het werk. Check het filmpje hieronder maar. Het enige dat je nodig hebt is een goede blender die de soep echt glad maakt zodat er geen stukjes achterblijven. Salmorejo hoor je (ijs)koud te eten, dus heel erg geschikt voor in de zomer. Serveer het als amuse, voorgerecht of gewoon als hoofdgerecht!

Salmorejo

Salmorejo

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 21 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g Parmaham
  • 120 ml olijfolie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 8 tomaten
  • 4 ijsklontjes
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • Klein stokbroodje (ca. 200 g)

Zo maak je het

  • Kook 2 eitjes hard in 8 minuten en snijd ze vervolgens in kleine stukjes.
  • Verwijder de kroontjes van circa 8 (rijpe) tomaten en snijd in grove stukken en scheur een klein (oud) stokbrood eveneens in stukken.
  • Dit is echt heel erg makkelijk. De blender doet namelijk het werk! Doe de tomaten en stokbrood samen met 2 teentjes knoflook, 50 ml rode wijnazijn, 120 ml olijfolie, 2-3 tl zout en 4 ijsklontjes in de blender.
  • Mix vervolgens de ingrediënten op de hoogste stand in 60 seconden tot een mooie gladde soep.
  • Schenk de soep vervolgens uit over de borden en garneer met wat stukjes ei en wat stukjes Parmaham.
  • Serveer met wat extra stokbrood en klaar! Eet smakelijk!

Ingrediënten salmorejo Salmorejo recept Gazpacho Salmorejo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

MarianB 16 mei 2022 - 23:05

Heerlijk recept; al twee keer gemaakt tijdens onze vakantie in Portugal

Reply
R. Oosterbaan 19 juli 2022 - 12:45

Er staat 4-6 personen, maar de soep uitgieten in 2 borden?. Hoe dan?

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2022 - 13:00

Scherp! Het ligt eraan of je het serveert als amuse, voor- of hoofdgerecht! Maar heb het aangepast om het wat te verduidelijken 🙂

Reply
@etenmetdebietjes 21 juli 2024 - 09:52

Heerlijk recept, maar Parmaham in Spaanse soep? Neem een mooie jamon de Serrano 💕

Reply