Home Erik's Asia Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Indische eieren in pittige saus

door SmaakMenutie
Sambal goreng telor

Spicy!

Houd je van pittig? Dan is dit echt een gerecht voor jou! Dit Indische gerecht bestaat uit gebakken (goreng) eitjes in een heerlijke pittige saus. Je kan ‘m zo scherp maken als je zelf wil. Als wij bij de toko dit gerecht bestelden, dan is het vaak nog veel pittiger, maar dat komt doordat de eitjes al een langere tijd in de saus liggen en daardoor goed ingetrokken is. Persoonlijk moet ik dan wel even een slok water nemen om de pittigheid te blussen 😛 Serveer de eitjes als onderdeel van je rijsttafel. Reken op minimaal één eitje per persoon!

Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Print dit recept
Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 121 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4-8 eieren
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 160 ml kokosmelk
  • 2 tl sambal oelek (of meer)
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gula djawa
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook 4 tot 8 eitjes in 12 minuten hard. Laat afkoelen, pel ze en droog ze met keukenpapier.
  • Doe een laagje zonnebloem- (of arachide)olie van ongeveer 1 cm in de wok en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten enigszins goudbruin. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak de wok schoon.
  • Snijd 3 kleine sjalotjes, 3 tenen knoflook en 1 rode peper ragfijn (of gebruik de keukenmachine). Meng hier grondig 1 tl trassi en 1 tl laos doorheen. Doe nieuwe olie in de wok en fruit een minuutje aan.
  • Voeg 1 tl gula djawa toe samen met 160 ml kokosmelk. Voeg ook een stengel sereh (gekneusd en gevouwen) toe samen met 1 salam blad. Roer er tevens 2 flinke tl sambal oelek door.
  • Voeg nu de eitjes toe en laat het geheel 10 minuutjes sudderen terwijl je de saus af en toe over de eitjes schep. Proef of het pittig genoeg is. Voeg gerust extra sambal toe als je van echt spicy houdt!

Sambal goreng telor ingrediënten Sambal goreng telor boemboeSambal goreng telor boemboe Sambal goreng telor recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

54 reacties

Patty 11 april 2018 - 16:01

Net gemaakt voor morgen, kan het lekker intrekken. De saus is alvast heerlijk, heb er 4 flinke theelepels sambal ingedaan….
Bedankt weer voor het recept! Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 11 april 2018 - 16:05

Heerlijk Patty! Goed dat je het een nachtje laat intrekken. Wordt het nog pittiger! Geniet ervan 🙂 Groetjes, Tim

Reply
Petra 30 juli 2022 - 16:58

Ik heb het net gemaakt en de vuurdoop straks met de barbecue. Mijn saus werd inderdaad ook minder rood maar snap nu waar dat van komt. Ook heb ik er nog gedroogde uitjes door gedaan, omdat ik daar dol op ben 🙂
Bedankt voor het heerlijke recept mannen 👌🏽

Reply
Fred 17 november 2019 - 17:35

Eieren gemaakt .. zo makkelijk en smaakvol .. heerlijk… bedankt voor het recept

Reply
SmaakMenutie 18 november 2019 - 15:28

Leuk om te horen Fred, fijn dat ze in de smaak vielen. Bedankt voor het compliment!

Reply
Steven 12 april 2020 - 22:01

Pasen, dus ei.
Heerlijk, wel wat uitgebreid met boontjes en tomatenblokjes en toch ook een beetje verse gember.
Maar zelfs een compliment gekregen van een Indonesische.

Reply
SmaakMenutie 13 april 2020 - 10:49

Goed idee Steven om ze met Pasen te maken. En fijn dat het in de smaak viel van een kenner! 🙂

Reply
Annemiek 20 november 2019 - 08:56

Ik heb de eieren gisteren gemaakt. De smaak was geweldig, alleen was mijn saus toch niet zo rood als bij jullie op de foto. Door de kokosmelk was hij bleker. Hoe krijgen jullie hem zo mooi rood?
En… hoelang kan ik de eieren bewaren in de koelkast?
Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 21 november 2019 - 18:44

Hoi Annemiek,
Dan zou ik het gewoon nog langer laten sudderen op een heel laag vuurtje. Dat kan zelfs uren ;). Dan wordt de saus alleen maar roder en roder en trekt de smaak er nog beter in. Overigens ligt het soms ook aan de sambal… maar denk dat wat langer in laten trekken er wel voor zorgt dat de saus mooi rood wordt! Je kan de eitjes een dag of 2 (max. 3 denk ik) bewaren in de koeling.

Succes!

Reply
Jacob 16 mei 2020 - 23:50

Die fotos zijn van voordat je de kokosmelk toevoegd

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 14:54

Nee hoor Jacob! De foto’s zijn echt het eindresultaat 🙂

Reply
Ida 8 december 2020 - 23:37

Want, je was erbij Jacob?

Reply
Annemiek 15 december 2019 - 09:13

Bedankt voor de reactie! Welke sambal gebruiken jullie? Ik heb sambal van Conimex gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 15 december 2019 - 10:12

Wij gebruiken sambal oelek van Koningsvogel maar die van Conimex is ook prima voor dit gerecht.

Reply
Martin 5 maart 2021 - 16:33

Ik gebruik ook de sambal van koningsvogel, maar dan de sambal trassi, heerlijk

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:35

Lekker zeg!

Reply
Joyce 26 januari 2020 - 16:12

De eieren van de week gemaakt, wij vonden ze heerlijk.
En wat een makkie om te maken.
Dit gerecht komt vaker op tafel.
Jullie site ziet er geweldig uit, en makkelijk in gebruik.
Bedankt voor het delen.

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:26

Leuk om te horen Joyce, fijn dat de eieren in de smaak vielen. En bedankt voor het compliment! 🙂

Reply
Sanneke 3 februari 2020 - 20:04

Was geslaagd! Volgende keer alleen geen dikke kokosmelk gebruiken? al was het voor de smaak zelf geen nadeel.
Bedankt weer mannen?

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2020 - 20:00

Fijn Sanneke! Leuk om te horen 🙂

Reply
Fransje 2 april 2020 - 15:30

hallo Erik en Tim, dank voor het leuke makkelijke en lekkere recept. ik heb het net gemaakt. het ziet er mooi uit en we gaan het morgen bij een vriendin brengen (op 2 meter afstand) en mee opeten, met nog 2 andere Indische gerechten erbij.

Reply
SmaakMenutie 3 april 2020 - 12:22

Graag gedaan Fransje! Leuk dat je het gezellig samen gaat eten 🙂

Reply
William 28 juni 2020 - 07:46

Hallo Tim en Erik
Gisteren gemaakt , vandaag proeven
De saus is in iedergeval lekker pittig?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:17

Haha de saus heeft er dan goed in kunnen trekken! Leuk dat je het recept gemaakt hebt, geniet ervan! 🙂

Reply
Monique 24 oktober 2020 - 16:38

Dit was zooo lekker. Had de de dag ervoor de superlekkere Rendang gemaakt met sambalboontjes. De dag erna deze eieren met de overgebleven rendang.
Moet zeggen dat ik al weken vooral recepten van smaakmenutie kook haha.

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 11:28

Haha dat vinden we heel leuk om te horen Monique! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Jac 7 november 2020 - 13:38

Hoe kan jullie versie zo rood van kleur zijn? De witte kleur van kokosmelk overheerst nog ook na 2 eetlepels sambal. Verder heb ik een enigszins bittere smaak. Heb het geprobeerd wat te maskeren met extra palmsuiker maar de bittere smaak blijft. Tips zijn welkom.

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 13:15

Hoi Jac, de bittere smaak kan ik niet herleiden. Geen van de ingrediënten zou dit kunnen veroorzaken lijkt mij. Voor wat betreft de kleur zou je de eitjes wellicht wat langer kunnen laten pruttelen. Ook wil het nog wel eens verschillen qua merk sambal

Reply
Jac 14 november 2020 - 08:37

De volgende dag was de bittere smaak aanmerkelijk minder en hebben we heerlijk gegeten. Voor herhaling vatbaar dus !

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:27

Goed om te horen Jac! 🙂

Reply
Rudy 15 februari 2021 - 13:19

Rudy

Heerlijk geworden! Had alleen geen Gulu Djawa in huis en heb een beetje honing gebruikt….

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 16:08

Honing kan ook prima! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂

Reply
Lor 6 februari 2021 - 15:32

Hmmm, mijn saus is ook wat bitter. Heb er extra suiker in gedaan en een aardappel laat ik nu meekoken. Hopeljk trekt bittere smaak weg🤔

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2021 - 10:04

Geen idee hoe het bitter kan worden Lor! Werd het minder nadat je er extra suiker (gulu djawa) in had gedaan?

Reply
Jelle 17 februari 2021 - 22:55

Moet hier verse laos worden gebruikt of laos poeder? En wat voor trassie gebruiken jullie? Zo’n droog blok (oedang?) of uit zo’n potje van Faja Lobi of trassiepoeder?

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2021 - 10:22

Wij gebruiken laospoeder Jelle! Verder gebruiken we trassi uit een potje van Faja Lobi inderdaad. Geniet ervan!

Reply
JOke Postma 16 juli 2021 - 16:23

Ik las in de voorgaande reacties over een bittere smaak.
Waarschijnlijk de ui en knoflook te hard gebakken.
Gebakken knoflook die bruin wordt is heeel bitter
Ik ga vanavond dit gerecht maken voor morgen.
Hart. Groet Joke

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2021 - 12:21

Dat zou inderdaad goed de oorzaak kunnen zijn Joke! Leuk dat je het recept gemaakt hebt, ik hoop dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Keukenprinses 18 augustus 2021 - 12:14

Goedenmiddag
Kan ik dit gerecht ook een dag van te voren maken?
of wel de saus dan pas de volgende dag de eieren erbij doen.
Ik doe het dan in de slowcooker opwarmen tot het uitserveren.
bedankt vast, fijne dag

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 10:40

Ja hoor dat kan! Ik zou het gewoon helemaal maken, dan kan de saus lekker in de eieren trekken. En dan de volgende dag opwarmen en eventueel een beetje vocht toevoegen 🙂

Reply
Lizette 18 augustus 2021 - 16:52

Mijn schoonmoeder maakte vroeger een hele rijsttafel toen ze nog leefde zeker 40 jaar geleden. Nu gebruik ik jullie Indische recepten heerlijk, kunnen jullie ook tips geven welke gerechten lekker bij elkaar smaken. Ik maak nu grote porties
en vries ze in kleinere porties in zo zou ik dan ook een hele rijsttafel kunnen maken. Ik doe nu maar wat maar dat is ook al heerlijk. Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 10:43

Wat leuk Lizette, je bofte maar met zo’n schoonmoeder 🙂 Leuk dat je nu met onze recepten kookt! In principe kunnen heel veel Indische gerechten gecombineerd worden, meestal zetten we een suggestie in het intro. Houdt het in elk geval op een vlees- en groentegerecht, gecombineerd met bijvoorbeeld deze eitjes en uiteraard rijst en vergeet de atjar niet!

Reply
Ben de Koning 19 augustus 2021 - 11:15

Hoi,
Is het een bewuste keuze om sambal oelek te gebruiken? Ik ben namelijk verslingerd aan sambal brandal!

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 11:59

Nee hoor Ben! Sambal oelek gebruik je voornamelijk bij de bereiding van gerechten. Maar sambal brandal mag ook 🙂

Reply
Manolito van Galen 22 augustus 2021 - 14:33

Hoi Erik en Tim,

Een erg lekker gerecht.
Is dit gerecht ook te maken zonder dat je de eieren bakt?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2021 - 11:31

Hoi Manolito, leuk om te horen! Je hoeft ze niet per sé te bakken hoor, maar ze worden er wat steviger van 🙂

Reply
Aafke 28 augustus 2021 - 19:24

Hoi Erik,
Super recept! Wij hebben met z’n tweeën 6 eieren weggewerkt :). Bij mij echter ook meer bruin dan rood. Welk merk sambal gebruiken jullie? Of zou ik het ook iets roder kunnen laten worden met een beetje tomatenpuree of anders paprikapoeder? Groetjes Aafke

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:34

Dankjewel voor het compliment Aafke, leuk! Wij gebruiken sambal oelek van Koningsvogel of van Spice It. Tomatenpuree maakt de smaak zachter, dus daar zou ik niet voor kiezen. Hoe langer je ze op zet, hoe roder de saus wordt. Het belangrijkste is de smaak 🙂

Reply
Agnes 6 augustus 2022 - 11:04

Ik heb dit al een paar keer gemaakt, en afhankelijk van welke pepers en sambal ik in huis heb, smaakt het elke keer anders. Bij de heetste versie die ik gemaakt heb, heb ik vesuviussambal toegevoegd. Ik snijd de eieren na het bakken doormidden, zodat het eigeel de boemboe goed kan absorberen. Echt een heerlijk gerecht, dat ik vandaag weer ga maken. Ik ga hiervoor Siberian House-pepers gebruiken, die ik nog niet eerder heb gegeten. Ben heel benieuwd naar het resultaat!

Reply
Paul 16 april 2022 - 07:48

Ik ben er mee bezig nu zo op de vroege morgen. Alleen dan met 2 grote rode pepers en waarschijnlijk 1 a 2 eetlepels sambal.
Verder ga ik van jullie recepten nog de Daging smoor, Ajam pedis, Sajoer lodeh, Beef Sjanghai, Pad thai, Telor ketjap, Urap urap en de Nasi goreng maken voor morgen. Kunnen de smaken er allemaal nog een nachtje intrekken.

Groeten en fijne Pasen vanuit het mooie Brabant.

Reply
Loes 5 juni 2023 - 18:57

Alweer heerlijk gegeten, deze keer van het eierrecept.

Voor morgen staan de gehaktballetjes in tomatensaus op het programma, dat wil ik combineren met pasta en een salade.

Fijne avond, dank voor de recepten en een vriendelijke groet,

Loes

Reply
Juliana 8 september 2023 - 13:14

Aangezien ik 11 hebben heb…altijd op zoek naar lekkere recepten met eitjes…dus dit gerecht komt vanavond op tafel..ook het weer ervoor 30 graden .

Reply
Juliana 8 september 2023 - 13:16

Moet natuurlijk Hennen zijn!

Reply
Sanna 13 januari 2024 - 14:42

Ik lees in reacties over bittere saus. Dat komt waarschijnlijk door het pureren/blenden van uien. Die worden erg bitter door pureren. Oplossing is deze niet te pureren en in hele kleine stukjes te snijden en dan bij de puree doen of door de uien eerst kort te koken en dan te pureren.

Reply