Home Erik's Asia Sajoer boontjes (Een Indische klassieker!)

Sajoer boontjes (Een Indische klassieker!)

door SmaakMenutie

Sperzieboontjes

In Nederland eten we geregeld sperzieboontjes. En dan in combinatie met een aardappel en een stukje vlees. Lekker en het roept ook de nodige nostalgie op. Maar je kan er natuurlijk nog veel meer mee! Je hebt vast wel eens een pakje boemboe sajoer boontjes in de supermarkt gekocht. Makkelijk én lekker. Wij kiezen vandaag voor de zelfgemaakte boemboe sajoer boontjes. Extra lekker, en naar eigen smaak wat pittiger! En natuurlijk, het allerleukste is dat je ‘m helemaal zelf hebt gemaakt 😉
Serveer het heerlijk als bijgerecht bij deze Ajam Smoor of Ajam boemboe Bali.

Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

In Nederland eten we geregeld sperzieboontjes. En dan in combinatie met een aardappel en een stukje vlees. Lekker... Erik's Asia Sajoer boontjes, sperziebonen, boemboe, Indisch Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

300 gr sperziebonen
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper (lombok)
1 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder)
1 tl laos
3 tl gula djawa (palmsuiker)
1 tl trassi
1 groente bouillonblokje
2 tl ketjap manis
50 gr santen (of 100 ml kokosmelk)
2 salam (laurier) blaadjes (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)

Zo maak je het

We beginnen met de boemboe. Ik gebruik de kom van de staafmixer om alles héél fijn te snijden. Maar je kan ook een vijzel gebruiken of het allemaal zelf heel fijn snijden.

  • Snijd de 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en rode peper in grove stukken en doe in de kom van je (staaf)mixer. Voeg daar 1 tl laos, 1 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder) en 1 tl trassi aan toe. Mix het geheel tot een gladde substantie.
  • Doe een scheut olie in de wok (of pan) en bak op laag vuur circa 5 minuten aan.
  • Voeg nu 3 tl gula djawa, 2 tl ketjap manis, 50 gr opgeloste santen (of 150 ml kokosmelk) en 100 ml water en een verkruimeld groente bouillonblokje toe. Laat op laag vuur sudderen.
  • Maak ondertussen de boontjes schoon. Snijd de boontjes in tweeën en voeg ze toe aan het geheel. Als je salam blaadjes hebt en/of sereh dan voeg je deze nu ook toe.
  • Laat nu minstens 30 minuten op laag vuur (net tegen de kook aan) sudderen met het deksel op de pan tot de gewenste dikte.

Zelf sajoer boontjes makenRecept sajoer boontjesHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

    • Tip van Erik
    Wil je de saus wat indikken? Haal dan de laatste minuten de deksel van de pan en voeg wat gebakken uitjes toe. Deze zorgen ervoor dat je saus heel snel indikt!



  • 18 reacties

    Babette 1 maart 2018 - 00:53

    Heerlijk!

    Reply
    SmaakMenutie 1 maart 2018 - 09:41

    Dankje Babette, leuk om te horen! Ook een van onze favorieten 🙂

    Reply
    Marga 14 juni 2019 - 22:53

    Vanochtend begonnen met 6 gerechten te maken om mijn schoonvader te verwennen op vaderdag! Jullie recepten voor een zeer lekkere rijsttafel is helemaal TOP! Daar wordt iedereen blij van…dank jullie wel 😋😋

    Reply
    SmaakMenutie 18 juni 2019 - 12:36

    Nou, wat leuk zeg! Bedankt voor het compliment! En je schoonvader is maar een geluksvogel 🙂

    Reply
    Laura 10 juli 2019 - 22:31

    Goed gelukt, bedankt voor het recept.
    Groetjes Laura

    Reply
    SmaakMenutie 16 juli 2019 - 15:43

    Leuk om te horen, fijn dat het goed gelukt is. En uiteraard graag gedaan 🙂

    Reply
    Mia Mermaid 13 september 2019 - 19:57

    Ik had een paar ingredienten niet (sereh en het laurierblaadje), en de rode peper er uit gelaten i.v.m. kinderen. Maar even goed heerlijk!
    Ga meer recepten proberen. Dank!

    Reply
    SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:33

    Fijn dat de boontjes ook zonder de sereh en laurier in de smaak vielen! Zeker doen, staat nog een hoop lekkers op SmaakMenutie 🙂

    Reply
    Sandra 3 januari 2020 - 17:03

    Staat nu te pruttelen. Is mijn eerste keer home made en het ruikt lekker! Ben benieuwd hoe het smaakt? Wel pittig met die lekkere verse rode peper erin. En is zelfs een XL pan want morgen nieuwjaarsfeest met 35 pers. Gelukkig hoefde ik niet alles te doen maar ook wel nog de vegabami en die is in ieder geval gelukt 😉 Thanks voor jullie mooie recept en inspiratie 🙂

    Reply
    SmaakMenutie 5 januari 2020 - 15:30

    Wat leuk om te horen Sandra en bedankt voor het compliment! Het was vast lekkerder dan uit een voorverpakt zakje 😉 Viel het bij die enorme groep voor wie je ging koken ook in de smaak?

    Reply
    Sanneke 25 januari 2020 - 18:03

    Hoi mannen,

    Klopt het dat je de boontjes niet voor hoeft te koken?

    Groetjes, Sanneke

    Reply
    SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:15

    Nee hoor Sanneke, dat is niet nodig. Maar als je ze liever wat zachter hebt, mag je ze altijd voorkoken 🙂

    Reply
    Evert 7 februari 2020 - 19:39

    Kan het zijn dat er bij de santen een haakje verkeerd staat? Moet die 100 ml water er niet juist bij als je santen gebruikt? Anders is het zo droog en worden de boontjes niet gaar, ben ik bang. Afijn, we maken het nu voor de tweede keer. Veel lekkerder dan de boemboe van de super…

    Reply
    SmaakMenutie 12 februari 2020 - 11:03

    Hoi Evert, je hebt helemaal gelijk! Het haakje stond verkeerd. Ik heb het direct aangepast. Fijn dat ons recept in de smaak valt, leuk om te horen 🙂 Bedankt voor je oplettendheid!

    Reply
    Michelle 13 februari 2020 - 00:34

    Ik heb 1200 gram sperziebonen moet ik alles dan verviervoudigden?

    Reply
    SmaakMenutie 15 februari 2020 - 11:15

    Hoi Michelle. Nee ik zou niet alles verviervoudigen. Ook zou ik bij die hoeveelheid boontjes ze eerst even enkele minuten koken of blancheren, anders duurt het te lang. Ik zou deze hoeveelheden aanhouden:

    4 sjalotten
    4 tenen knoflook
    2 rode peper (lombok)
    2-3 cm verse gember (of 2-3 tl gemberpoeder)
    2 tl laos
    5 tl gula djawa (palmsuiker)
    1 tl trassi
    2 groente bouillonblokje
    4-5 tl ketjap manis
    300-400 ml kokosmelk (geen santen)
    3 salam (laurier) blaadjes (optioneel)
    1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)

    Ook moet je natuurlijk iets meer geduld hebben voor het vocht goed is ingetrokken. Misschien moet er wat water bij zelfs. Succes! -Erik

    Reply
    Martijn 14 maart 2020 - 17:07

    super lekker recept! Samen gemaakt met de adjar en rendang die ook op jullie site staat.

    Reply
    SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:35

    Fijn dat het in de smaak viel Martijn! Goede combinatie met atjar en rendang. Mmm! 🙂

    Reply