Home Erik's Asia Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Indische klassieker

door SmaakMenutie
Sajoer boontjes

Klaar in een handomdraai

We zijn er gek op in Nederland: sperziebonen. Je denkt misschien dat het een typisch Nederlandse groente is, maar de sperzieboon kent zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Vroeger werden ze ‘aspergieboontjes’ genoemd in Nederland. Dit komt omdat ze – net als asperges – vroeger gegeten werden met gesmolten boter en nootmuskaat. Tegenwoordig zijn er tal van variaties mogelijk. En ook in de Indische keuken zijn de sperziebonen een vast onderdeel van de rijsttafel. We maakten eerder al de sambal goreng boontjes en deze met garnalen. Vandaag de klassieker: sajoer boontjes (sayur buncis). Veel lekkerder dan uit een pakje natuurlijk en bovendien klaar in een handomdraai. Serveer met een Indisch vleesgerecht als ajam smoor of daging Bali.

Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 101 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g sperziebonen
  • 165 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi

Zo maak je het

  • Verwijder de uiteinden van 400 g sperziebonen en kook de boontjes ongeveer 6 minuten. Spoel daarna direct af onder ijskoud water zodat ze niet verder garen.
  • Neem de kom van de (staaf)mixer en maak ondertussen een boemboe van 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl trassi en een scheut olie.
  • Bak de boemboe 2-3 minuten aan in een wok. Voeg vervolgens 1 el gula djawa en 1 el ketjap manis toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 100 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje. Voeg tevens 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
  • Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat enkele minuten ietwat indikken.
  • Doe de sperziebonen erbij en laat (af en toe omscheppen) de boontjes weer warm worden en nog wat verder garen.
  • Als de saus de gewenste dikte heeft kan je het serveren. Je kan ook de boontjes garen in de saus. Dit duurt dan wat langer (30 minuten) maar dan hoef je de boontjes niet voor te koken. Voeg naar smaak extra rode peper toe.

Sajoer boontjes recept Sajoer boontjes boemboe Boontjes sajoer Boemboe boontjes Sajoer boontjes

TIP

Wil je de saus wat indikken? Haal dan de laatste minuten de deksel van de pan en voeg wat gebakken uitjes toe. Deze zorgen ervoor dat je saus heel snel indikt!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

54 reacties

Babette 1 maart 2018 - 00:53

Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2018 - 09:41

Dankje Babette, leuk om te horen! Ook een van onze favorieten 🙂

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2023 - 15:27

Dat is inderdaad verwarrend Sikko. We hebben destijds het recept aangepast, waardoor deze opmerking niet meer relevant is. Ik heb deze dan ook verwijderd. Als je het recept volgt komt het goed. Fijn dat de smaak goed was 🙂

Reply
Marga 14 juni 2019 - 22:53

Vanochtend begonnen met 6 gerechten te maken om mijn schoonvader te verwennen op vaderdag! Jullie recepten voor een zeer lekkere rijsttafel is helemaal TOP! Daar wordt iedereen blij van…dank jullie wel ??

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2019 - 12:36

Nou, wat leuk zeg! Bedankt voor het compliment! En je schoonvader is maar een geluksvogel 🙂

Reply
Laura 10 juli 2019 - 22:31

Goed gelukt, bedankt voor het recept.
Groetjes Laura

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2019 - 15:43

Leuk om te horen, fijn dat het goed gelukt is. En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Mia Mermaid 13 september 2019 - 19:57

Ik had een paar ingredienten niet (sereh en het laurierblaadje), en de rode peper er uit gelaten i.v.m. kinderen. Maar even goed heerlijk!
Ga meer recepten proberen. Dank!

Reply
SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:33

Fijn dat de boontjes ook zonder de sereh en laurier in de smaak vielen! Zeker doen, staat nog een hoop lekkers op SmaakMenutie 🙂

Reply
Sandra 3 januari 2020 - 17:03

Staat nu te pruttelen. Is mijn eerste keer home made en het ruikt lekker! Ben benieuwd hoe het smaakt? Wel pittig met die lekkere verse rode peper erin. En is zelfs een XL pan want morgen nieuwjaarsfeest met 35 pers. Gelukkig hoefde ik niet alles te doen maar ook wel nog de vegabami en die is in ieder geval gelukt 😉 Thanks voor jullie mooie recept en inspiratie 🙂

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2020 - 15:30

Wat leuk om te horen Sandra en bedankt voor het compliment! Het was vast lekkerder dan uit een voorverpakt zakje 😉 Viel het bij die enorme groep voor wie je ging koken ook in de smaak?

Reply
Sanneke 25 januari 2020 - 18:03

Hoi mannen,

Klopt het dat je de boontjes niet voor hoeft te koken?

Groetjes, Sanneke

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:15

Nee hoor Sanneke, dat is niet nodig. Maar als je ze liever wat zachter hebt, mag je ze altijd voorkoken 🙂

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2020 - 11:03

Hoi Evert, je hebt helemaal gelijk! Het haakje stond verkeerd. Ik heb het direct aangepast. Fijn dat ons recept in de smaak valt, leuk om te horen 🙂 Bedankt voor je oplettendheid!

Reply
Michelle 13 februari 2020 - 00:34

Ik heb 1200 gram sperziebonen moet ik alles dan verviervoudigden?

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2020 - 11:15

Hoi Michelle. Nee ik zou niet alles verviervoudigen. Ook zou ik bij die hoeveelheid boontjes ze eerst even enkele minuten koken of blancheren, anders duurt het te lang. Ik zou deze hoeveelheden aanhouden:

4 sjalotten
4 tenen knoflook
2 rode peper (lombok)
2-3 cm verse gember (of 2-3 tl gemberpoeder)
2 tl laos
5 tl gula djawa (palmsuiker)
1 tl trassi
2 groente bouillonblokje
4-5 tl ketjap manis
300-400 ml kokosmelk (geen santen)
3 salam (laurier) blaadjes (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)

Ook moet je natuurlijk iets meer geduld hebben voor het vocht goed is ingetrokken. Misschien moet er wat water bij zelfs. Succes! -Erik

Reply
Martijn 14 maart 2020 - 17:07

super lekker recept! Samen gemaakt met de adjar en rendang die ook op jullie site staat.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:35

Fijn dat het in de smaak viel Martijn! Goede combinatie met atjar en rendang. Mmm! 🙂

Reply
SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:28

Leuk dat je de boontjes hebt gemaakt Marjan! En fijn dat ze in de smaak vielen ? Nee hoor, water is in dat geval niet nodig. Maar je hebt het goed gedaan, gewoon lekker laten inkoken. Bedankt voor het compliment ?

Reply
Michelle 21 april 2020 - 20:11

Vanavond deze heerlijke boontjes gemaakt, samen met de ajam ketjap. Echt heerlijk! Deze ga ik vaker maken, mmm 🙂

Reply
SmaakMenutie 22 april 2020 - 12:00

Lekker met ajam ketjap Michelle! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Lidy 12 juni 2020 - 11:53

Hoi heren, een je dit warm of koud?

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2020 - 13:31

Lekker warm Lidy!

Reply
Sander de Jong 29 augustus 2020 - 19:15

Vandaag gemaakt, met kokosmelk, en 2 tenen zwarte knoflook en 1 witte. Was zeer geslaagd, hier komt er geen conimex meer in zei mijn vriendin….

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:36

Haha heel goed! 🙂

Reply
Nadine 24 september 2020 - 18:16

Hallo,
Ik wil dit gerecht maken voor 6 personen.
Wat zijn dan de ingrediënten?

Reply
SmaakMenutie 25 september 2020 - 15:41

Hoi Nadine,

Voor 6 personen zou ik onderstaande als richtlijn nemen:

500 gr sperziebonen
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper (lombok)
1 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder)
1 tl laos
3 tl gula djawa (of bruine suiker)
1 tl trassi
1 groente bouillonblokje
3 tl ketjap manis
150-200 ml kokosmelk)
2 salam blaadjes (Indisch laurier) (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)

Reply
Jeannette 27 februari 2021 - 10:15

Gisteren het recept gemaakt , heerlijk een explosie van smaken, goed recept 👍

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:23

Leuk om te horen Jeannette, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Tim van B 27 februari 2021 - 17:02

Lekker! We hebben deze sajoer boontjes (of groenten) al 100x gemaakt intussen. Het blijft naast de sambal goreng groenten/boontjes een terugkerend groentengerecht in het gezin.
Zó makkelijk en zó smakelijk bij de kip bali os smoor.. ik heb vaak avonddienst en de kliekjes kunnen prima in een bakje mee en in de magnetron (met zeer jaloerse collega’s tot gevolg!)

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:24

Wat leuk Tim dat jullie zo van ons recept genieten! Goede combi met de ajam Bali of smoor. Haha arme collega’s, misschien ook een bakje voor hen maken? 😉

Reply
Judy 20 maart 2021 - 19:54

Lekker!!! Net gemaakt. Heb al stiekem geproefd, smaakt uitstekend!!!
Bedankt mannen!

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2021 - 11:54

Fijn Judy, leuk te horen! 🙂

Reply
Paul de Vrind 4 maart 2021 - 14:53

Tjonge, net gemaakt en wat is dit lekker. Voor ik het nu verder opeet, wacht ik tot mijn vrouw thuis is…..dit MOET ik haar laten proeven.

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2021 - 15:18

Haha leuk om te horen Paul! Hopelijk valt het bij haar net zo in de smaak als bij jou 🙂

Reply
Susanne 3 april 2021 - 10:01

Is dit recept wellicht onlangs door jullie aangepast? Heb dit recept nl. begin februari gemaakt en toen ook uitgeprint. Had even gekeken op jullie site voor iets anders lekkers en toen zag ik dat bij deze sajoer boontjes bereidingswijze en ingrediënten anders zijn dan dat ik op mijn print heb staan.

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:06

Klopt Susanne, we hebben het recept geoptimaliseerd 🙂

Reply
Yvonne 26 april 2021 - 17:03

Net gemaakt! Wat is dat lekker!!! Bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 27 april 2021 - 10:16

Graag gedaan Yvonne, leuk te horen!

Reply
Esh 20 juni 2021 - 18:02

Vandaag gemaakt serieus lekker deze smaken met sajour en rijst. Wordt een stampot en wordt bewaard in de vriezer. Dank!
Eet smakelijk

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:35

Fijn dat je ervan genoten hebt! 🙂

Reply
Len 25 augustus 2021 - 07:21

Kan je het ook maken met boontjes uit de vriezer?

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2021 - 11:46

Ja hoor! 🙂

Reply
Cindy 25 augustus 2021 - 09:17

Een vraagje, er staat trassi in het recept, gebruik ik dan trassi trafassi of is dat iets heel anders?

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2021 - 11:47

Yes, die gebruiken we zelf ook! 🙂

Reply
Ilona 5 januari 2022 - 06:26

Is het mogelijk om de kokosmelk te vervangen? Ik ben namelijk allergisch voor kokos

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2022 - 13:03

Wat vervelend Ilona! Je zou het evt kunnen vervangen door (kook)room of een milde yoghurt. Maar moet er wel bij zeggen dat wij dat nooit hebben gedaan. De kokosmelk geeft namelijk ook een typerende smaak af en maakt vaak de gerechten wat milder.

Reply
Gerard 8 september 2022 - 10:24

Is het mogelijk om dit gerecht te bewaren in de vriezer?
Wij maken namelijk altijd teveel.

Reply
SmaakMenutie 8 september 2022 - 10:27

Ja hoor, kan wel maar zachte groenten invriezen en dan weer verwarmen doen wij zelf niet. Vers is namelijk écht het lekkerst 🙂

Reply
Violet 31 augustus 2023 - 19:04

Hallo mannen,ik las dat jullie de trassi van Faja Lobi gebruiken,maar ik heb de blokjes trassi..is dat dan ook gewoon 1 tl?
En dank voor jullie mooie recepten!🤗
Groetjes Violet

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2023 - 20:09

Dan moet je 25 gram gebruiken. Graag gedaan, geniet ervan!

Reply
Natasja 8 oktober 2023 - 19:57

Vandaag gemaakt. Wat een heerlijke zachte smaak. Loved It !!

Reply
Sikko 6 november 2023 - 11:52

Hallo mannen, het grote mysterie voor mij. Jullie schrijven “1/2 groentebouillonblokje (Maggi)”
Nu zitten er twee kleine blokjes in een wikkel. Is nu 1 blokje de helft of echt de helft van één klein blokje?

Reply
SmaakMenutie 6 november 2023 - 11:58

Hi Sikko, afhankelijk van het merk, maar de helft van de inhoud in een wikkel 🙂

Reply