Home Erik's Asia Indische speklapjes in ketjapsaus

Indische speklapjes in ketjapsaus

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Indische speklapjes in ketjapsaus

Aziatisch tintje

In Nederland zijn we er gek op. Maar wist je dat je speklapjes ook een lekker Aziatisch tintje kan geven? Wij maken er Indische speklapjes van door ze te sudderen in ketjapsaus. Heerlijk bij de nasi goreng of gewoon met witte rijst en bijvoorbeeld frisse atjar. Veel werk? Welnee! De speklapjes zijn binnen een half uur klaar. Ideaal voor een doordeweekse drukke dag dus!

Indische speklapjes in ketjapsaus

Indische speklapjes in ketjapsaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 97 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g speklapjes
  • 100 ml ketjap manis
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 rode peper (optioneel)
  • 1/4 winterpeen
  • 1 tl tomatenpuree

Zo maak je het

  • Bak de speklapjes in een beetje olie in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Fruit vervolgens enkele minuten 1 gesnipperde ui (of sjalot) en 2 fijngesneden teentjes knoflook in de achtergebleven olie.
  • Voeg 1 tl tomatenpuree door en bak een paar seconden mee.
  • Voeg 100 ml ketjap manis toe en 50 ml water. Voeg tevens 1/4 winterpeen toe gesneden in smalle reepjes (julienne).
  • Doe de speklapjes weer terug in de pan en laat 20 minuten sudderen met deksel (schuin) op de pan.
  • Serveer met de lente-ui en eventueel wat rode peper.

Indische speklapjes makenIndische speklapjes in ketjapsaus Speklapjes ketjap

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

42 reacties

Jurre 26 september 2018 - 12:33

Super lekker gerecht! Maandag gemaakt, en alleen nog wat pittiger gemaakt met sambal badjak en sambal oelek, maar wij houden van stevig pittig! Echt een aanrader! Ik heb de speklapjes wel van de voren in stukken gesneden, zodat de ketjap en kruiden nog beter intrekken, en je op je bord niet meer hoeft te snijden. Variatie tip: Ipv speklappen slavinken nemen, deze rondom aanbakken en vervolgens in blokjes snijden, en dan verder het recept volgen, je weet niet wat je meemaakt!

Reply
SmaakMenutie 28 september 2018 - 12:21

Hi Jurre, bedankt voor de tips! Die van de slavinken zijn nieuw voor ons. Maar ik word er wel nieuwsgierig van. Gaan we zéker een keer proberen. Wie weet ook gelijk een mooi recept voor op de site. We zullen je dan eervol vermelden ;)!!!

Reply
Dennis 26 oktober 2020 - 20:26

Vorige week de speklapjes gemaakt, heerlijk!!! En vandaag deze slavink tip opgevolgd, óók heerlijk!!! Bedankt voor deze lekkere recepten!

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2020 - 10:22

Leuk dat je de variatie met slavink hebt gemaakt Dennis, lekker! Fijn dat beiden in de smaak vielen 🙂

Reply
Cathy 13 april 2021 - 10:02

Eet je dit met rijst

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 10:29

Ja cathy, maak er lekker wat rijst en bijvoorbeeld atjar bij!

Reply
Johan 23 oktober 2018 - 18:24

Heerlijk gerecht! Bedankt voor het delen..

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2018 - 10:01

Leuk om te horen Johan en uiteraard graag gedaan! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Sanneke 3 november 2018 - 16:11

Het was heerlijk! Ik had de dikke zoete ABC ketjap gebruikt en daar ook nog sojasaus en sambal aan toegevoegd om het niet te zoet te maken.
Een blijvertje hoor?

Reply
SmaakMenutie 4 november 2018 - 10:26

Hoi Sanneke, ja dat is goede ketjap! Lekker zeg en fijn dat het in de smaak viel 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Ellen 16 oktober 2019 - 16:20

Snel is maken , ziet er heerlijk uit, en met extra pepertje ??.
Nu al zin in!
Ellen

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2019 - 08:14

Lekker Ellen! En als je van spicy houdt vooral doen dat extra pepertje 🙂 Laat het smaken!

Reply
Cora Koops 19 november 2019 - 14:10

Ben opzoek naar een hapje voor de kerstdagen, de familie komt dan samen en iedereen maakt een hapje, nou van mij krijgen ze allemaal een halve Indische speklapjes in ketjapsaus met een stukje lontong rijst en komkommer in het zoet/zuur….. nu al voorpret ! Groetjes Cora

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:30

Hoi Cora, heerlijk toch! Een lekkerder hapje kunnen ze in onze ogen niet krijgen 🙂

Reply
Kiek 31 oktober 2020 - 19:08

Heerlijk de Indische speklapjes??

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:22

Fijn dat het in de smaak viel Kiek!

Reply
Tineke 6 juni 2020 - 07:48

Héérlijk!!!

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:39

Fijn dat ons recept in de smaak viel Tineke, leuk! 🙂

Reply
Monique 14 juli 2020 - 17:06

Hier staat ie lekker zachtjes te pruttelen ?

Reply
SmaakMenutie 15 juli 2020 - 09:14

Oeh lekker Monique!

Reply
Helene 14 oktober 2020 - 10:08

Dit lijkt me erg lekker, de familie houdt echter alleen van krokante speklappen. Kan ik de lapjes ook eerst krokant bakken en daarna kort laten sudderen in de saus?

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2020 - 11:44

Ja dat kan hoor Helene!

Reply
Cor 12 december 2020 - 10:16

Gisteren gegeten heeft heerlijk gesmaakt ondanks de rode peper toch wat sambal toegevoegd erg lekker met een bonenschotel en gebakken aardappelen met spekjes en champignons

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:28

Fijn dat het in de smaak viel Cor! Ja, de scherpte van een peper kan wel eens behoorlijk verschillen. Wellicht zou je de volgende keer een hele kunnen toevoegen, maar sambal kan net zo goed. Lekker ook die combinatie met de bonenschotel en aardappeltjes 🙂

Reply
yda 8 februari 2021 - 18:03

Beste Menutie, ik heb deze onlangs gemaakt voor mijn moeder, die gek is op speklapjes.
Alleen heb ik de speklapjes na het zacht stoven even om en om krokant gebakken in een beetje olie. Maar het was heerlijk in elk geval!

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 10:38

Fijn Yda, leuk dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Bianca 28 maart 2021 - 18:51

Dit is een blijvertje hier, althans volgens de 3 pubers die hier eten en ook volgens mij!
Op verzoek hadden we er gebakken aardappeltjes en broccoli met kaassaus erbij 😉

Reply
SmaakMenutie 29 maart 2021 - 11:43

Nou wat leuk Bianca! Fijn dat iedereen ervan gesmuld heeft! En lekker die combi met aardappeltjes en broccoli (met kaassaus 😉 )

Reply
helmuth 2 mei 2022 - 21:00

heb het gemaakt, best lekker,maar ik heb er een dessertlepel ketumbar, en een theelepel djahe bijgedaan, en op het laatste moment heb ik de lenteui en gesneden lombok meegebakken voor toch de bite, maar was heerlijk.

Reply
Roëlla Verhoeven 9 mei 2022 - 18:13

Net gegeten met rijst en wortels, gesmoord in kokosmelk. Heerlijk!!

Reply
Chan 16 juli 2022 - 10:29

Hallo, ik sta op het punt deze heerlijke speklapjes te maken maar ipv ze te laten smoren op het gas wil ik deze keer de oven of slowcooker gebruiken. Wat kan ik het beste gebruiken en hoelang voor hetzelfde resultaat?
Groetjes.

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2022 - 11:00

Hoi Chan, wat leuk dat je de Indische speklapjes gaat maken. Eerlijk gezegd hebben wij geen ervaring met de slowcooker, echter kunnen ze denk ik wel in de oven de laatste 20 minuten (wellicht iets langer afhankelijk van de oven) op zo’n 180 graden. Succes!

Reply
Mariska 18 december 2022 - 22:23

Hai,

Kan je dit gerecht ook een dag van te voren maken? Of worden de speklapjes dan taai?

Groetjes Mariska

Reply
SmaakMenutie 20 december 2022 - 10:48

Ja ik denk dat ze dan inderdaad wel wat taai kunnen worden Mariska. Persoonlijk zou ik ze echt lekker vers serveren. Gelukkig maar een half uurtje werk 🙂

Reply
Desiree 8 januari 2023 - 19:46

Wat een verrukkelijk recept, heb er zelf wat sambal oelek bijgedaan. Bedankt lieverds voor al jullie verrukkelijke recepten

Reply
Suzet 20 september 2023 - 10:53

Kan je dit ook een dag van tevoren maken?
Ik eet dit al een tijdje. Er lekker. Maar ik heb nu iemand die het ook wilt proeven.
Dus ik denk als ik et een dag vooraf kan maken… zou geweldig zijn!

Reply
SmaakMenutie 20 september 2023 - 18:00

Het kan wel, maar de kans bestaat dat bij het opwarmen de volgende dag de speklapjes droger worden. Dus beter (en lekkerder) op de dag zelf 🙂

Reply
Thea 6 januari 2024 - 21:13

Superlekker gerecht! Ook in stukjes gesneden speklapjes en gegeten samen met rijst,broccoli en atjar

Reply
Lotte 20 januari 2024 - 21:47

Vandaag gemaakt, erg lekker. Volgende keer alleen idd iets van sambal er in. Gegeten met zure komkommer en………frietjes !!!!

Reply
Willeke Schenkel 21 januari 2024 - 18:38

Dit lijkt me heel lekker, maar heb een vraag over de bosuitjes. Zijn alledrie de bosuitjes om later over het gerecht te strooien?

Reply
SmaakMenutie 22 januari 2024 - 11:04

Klopt! Maar gebruik zoveel als je zelf wil hoor 🙂

Reply
Brelsk 26 januari 2024 - 10:12

Ik maak het vanavond, met rijst en gewokte sperziebonen, taugé en sesamzaad

Reply