Home Vlees en kip Gestoofde kalfswangen

Gestoofde kalfswangen

in rode wijn

door SmaakMenutie
Gestoofde kalfswangen

Guancia di vitello brasata

Onlangs waren wij in Turijn en daar stond guancia di vitello brasata vrijwel op elke kaart. Deze heerlijke in rode wijn gestoofde Piëmontese kalfswangen zijn boterzacht en lijkt wel een beetje op ons oud-Hollandse draadjesvlees. Hoogtijd dus ook om ons recept van dit waanzinnig lekkere Italiaanse stoofgerecht met jullie te delen. Zorg dat je de kalfswangen bij je slager besteld want niet elke slager heeft ze standaard op voorraad. De slager maakt ze bovendien voor je schoon. Je kan desgewenst ook runderwangen gebruiken. Of zelfs varkenswangen, maar met kalfswangen is het toch wel het allerlekkerst. Omdat wangen echt werkvlees is moeten ze uiteraard wel even stoven. Reken op minimaal 3 uur. Zodra het vlees net niet uit elkaar valt is het perfect. Wij serveren het met frietjes en wortels, maar kan net zo goed met aardappelpuree, gebakken aardappeltjes of polenta. Hoe dan ook maak je indruk met dit gerecht!

Gestoofde kalfswangen

Gestoofde kalfswangen

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 50 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kalfswangen
  • 50 g bloem
  • 400 ml rode wijn
  • 200 ml kalfsfond
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el maizena (optioneel)
  • Paar takjes verse tijm
  • Paar blaadjes verse salie
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Neem ongeveer 1 kalfswang (200-250 g) per persoon en zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Bestrooi rondom met zout en peper en haal lichtjes door de bloem.
  • Snijd ook alvast 1 (kleine) winterpeen in kleine blokjes, snipper 2-3 sjalotten en snijd 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Smelt een flinke klont roomboter in een braadpan en braad het vlees op middelhoog vuur rondom bruin.  Haal het vlees uit de pan en zet even weg.
  • Fruit in dezelfde pan de sjalot, winterpeen en knoflook enkele minuten aan. Voeg indien nodig een extra klontje boter toe.
  • Blus af met 400 ml rode wijn en 200 ml kalfsfond. Breng tegen de kook.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg een paar takjes tijm en salie toe. Of gebruik wat verse Italiaanse kruidenmix. Laat met deksel op de pan minimaal 3 uur zachtjes sudderen. Keer het vlees af en toe even om.
  • Controleer na 3 uur of het vlees zacht genoeg is. Haal uit de pan en zet afgedekt onder aluminiumfolie even weg.
  • Haal het achtergebleven vocht door een zeef zodat er een egale saus overblijft. Doe de saus terug in de pan (zonder deksel) en breng aan de kook. Voeg 1 el balsamico azijn toe. Laat het geheel inkoken tot er een dikke(re) jus ontstaat.
  • Om de jus te binden kan je ook 1 el maizena mengen met 2 el vocht en dit met een garde door de saus mengen.

Guanciale receptKalfswangen stovenKalfswangen receptKalfswangen makenGestoofde kalfswangenGuanciale

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

13 reacties

Jorica Fahey 11 februari 2023 - 06:38

Kan ik dit recept ook.zonder rode wijn maken?
Wat kan ik dan gebruiken i.p.v. rode wijn?

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2023 - 16:23

Als het gaat om de alcohol, die zal voor 99% verdampen, het is ook een hele belangrijke smaakmaker (gestoofd in rode wijn). Anders zou je het moeten vervangen door bouillon, maar kan niet garanderen dat het net zo lekker is 😉

Reply
Ilona 19 november 2023 - 17:11

Hoeveel vocht moet erbij als ik dit in een slowcooker wil klaarmaken?

Reply
Ed vd Spoel 11 februari 2023 - 12:34

Ik ben ook van de wangen , eerste keer waren de varkens wangen met bier een belgisch recept . Heerlijk eten wangen een weekend gerecht ivm de volgende dag nog beter van smaak en klaar gemaakt met de crockpot

Reply
Frenk 11 januari 2024 - 11:51

Wat is de beste kerntemperatuur voor kalfswangen. Ik wil ze n.l. in de oven bereiden op langzame wijze

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2024 - 15:10

Eerlijk gezegd zou ik dat niet weten maar als je het stooft in een ovenbestendige braadpan dan moet de oven op ca. 150 graden en ongeveer 3-4 uur stoven. Geniet ervan!

Reply
Jolanda 5 maart 2023 - 12:15

Kan je dit recept ook in slowcooker bereiden?
Zoja… Hoe lang?

Reply
SmaakMenutie 6 maart 2023 - 15:12

Ja dat lijkt mij wel Jolanda! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus kan ik je daar helaas geen advies in geven. Wellicht iemand anders die deze gebruikt?

Reply
Dekker 7 november 2023 - 19:30

Dat kan zeker, zorg dan wel dat je het vlees bakt in een aparte pan op hoog vuur, evenals de groente, daarna in de slowcooker overhevelen. De pan waarin je alles aanbakt, kun je dan deglaceren met de wijn en dat dan in de slowcooker gieten, daarna de fond erbij en stoven maar. Ik zou hem dan op de laagste stand zetten, en langer stoven, zo’n 6-8 uur. Voel gewoon af en toe of het vlees gaar is. De temperatuur van het stoofvocht is idealiter tussen de 65-80 graden.

Reply
Inge 27 maart 2023 - 17:53

Wat eten jullie erbij?

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2023 - 18:11

Check intro bovenaan! 😉

Reply
MandyvL 8 juni 2023 - 22:00

Zou ik het ook gewoon als ‘stoofvlees’ kunnen bereiden (in kleinere stukken) en het vlees in het vocht laten sudderen? Ik zou misschien zelfs nog de groenten erin laten zitten.. Aanrader of niet? Thanks!

Reply
SmaakMenutie 9 juni 2023 - 11:16

Het zou theoretisch kunnen denk ik, maar het is niet zoals het gerecht bedoeld is. Kleinere stukken kan uiteraard wel 🙂

Reply