Home Vlees en kip Draadjesvlees

Draadjesvlees

Oud-Hollandse klassieker

door SmaakMenutie
Draadjesvlees

Botermalse sudderlapjes

Hebben jullie dat ook? Zodra het weer donkerder en kouder wordt hebben wij weer zin in allerlei stoofpotjes. Ditmaal maken we Oud-Hollands draadjesvlees; ook wel sudderlapjes of suddervlees genoemd. Een echte klassieker die menigeen vast wel eens gegeten heeft bij (groot)moeder. Erg lekker met frietjes en bijvoorbeeld rode kool of stoofpeertjes. En dit recept is zo simpel en smaakvol dat echt iedereen het kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een klein beetje geduld. Want je moet het wel echt lekker lang laten sudderen, totdat het helemaal uit elkaar valt op je bord en smelt in je mond. Aan de slag!

Draadjesvlees

Draadjesvlees

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 121 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g sukadelappen (of runderlappen)
  • 100 ml rode wijn (1 glas)
  • 3 kruidnagels
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 el rode wijnazijn
  • 2 el maizena
  • 1 el appel- of schenkstroop

Zo maak je het

  • Dep de sukadelappen met keukenpapier droog en bestrooi rondom riant met peper en zout.
  • Verwarm een flinke klont (room)boter in een braadpan en schroei het vlees op hoog vuur in enkele minuten rondom dicht. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snipper 1 ui of 2 sjalotten en fruit deze even aan in het braadvet.
  • Maak ondertussen 400 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje
  • Blus af met 1 glas rode wijn en 3-4 el rode wijnazijn. Voeg ook 1 ruime el appelstroop toe, 3-4 kruidnagels, 2 laurierblaadjes en een paar takjes tijm.
  • Doe het vlees terug in de pan en schenk de runderbouillon over het vlees tot het net onder staat. Laat het geheel nu minstens 2,5 tot 3 uur sudderen op laag vuur.
  • Haal het vlees uit de braadpan en schenk het overgebleven vocht door een zeef zodat er een (redelijk) heldere bouillon (jus) overblijft. Schenk terug in de braadpan
  • Maak het geheel wat dikker door een papje te maken van 2-3 el maizena met 2-3 el water en dit stapsgewijs toe te voegen tot de jus de gewenste dikte heeft.
  • Doe het vlees terug in de pan met de jus en laat nog even kort met deksel sudderen en opwarmen. Eet smakelijk!

Draadjesvlees recept Draadjesvlees maken Suddervlees Ouderwets draadjesvlees

TIP

Liever geen alcohol? Vervang de rode wijn door extra bouillon (100 ml) toe te voegen!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

35 reacties

Karen 21 november 2020 - 10:00

Ik heb bij de kringloop speciaal voor dit soort gerechten een oliestel gehaald. Dan wordt het nog zachter.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 11:58

Leuk om te weten Karen! 🙂

Reply
W.Clauwaert 21 november 2020 - 17:19

Draadjesvlees,
Mijn Oma maakten ook draadjes vlees en mijn moeder ook.
Maar daar ging geen wijn in maar oud bruin bier.
Dat stond op het petrolie stel te pruttelen.
En ik spreek van ervaring ben zelf 87 jaar.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 11:59

Met donker bier kan het inderdaad ook!

Reply
Trudy Messinger 22 november 2020 - 01:34

Lekker in de crockpot,4 uur of 8 uur .kun je de hele dag wat anders doen.

Reply
Judith 22 november 2020 - 09:54

Doe je er minder bouillon en/of wijn in als je het in de slowcooker maakt?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:43

Daar hebben wij geen ervaring mee Judith, maar wellicht weet Trudy dat 🙂

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:00

Kan ook prima in de crockpot Trudy, lekker!

Reply
Lia 22 november 2020 - 12:26

Ik bewaar het af giet water van de aardappelen. Geen maïzena nodig. Even laten koken en je hebt een prachtige gebonden jus.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:44

Hoi Lia, dat is een heel goed idee als je er toch aardappeltjes bij eet 🙂

Reply
Mirjam 23 november 2020 - 16:47

Oh ziet er heerlijk uit. Ga ik zeker binnenkort maken.

Reply
SmaakMenutie 24 november 2020 - 09:58

Dankjewel Mirjam, leuk om te horen! Geniet ervan!

Reply
WJJ 4 december 2020 - 23:45

HET BESTE BIER VOOR STOOFVLEES
Als je ipv.wijn de voorkeur geeft aan bier(en) wil ik hier wel het voorlopige eindresultaat van veel experimenteren delen.
Men combinere:
– Kasteelbier Bruin (erg zoet, dus beetje zuiniger dan met de stroop), én
– Rodenbach (lekker zurig)
Je krijgt dan een heerlijk rijk evenwicht tussen pittige aciditeit en snoepzoet – èch lekker!
(Ik reageer uit Vlaanderen en weet eigenlijk niet of onze Rodenbach in Nederland makkelijk te vinden is. Maar dat is omgekeerd ook zo met heel wat heerlijke toko-dinges uit jullie recepten.)

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:37

Bedankt voor de tip! Leuk om daar eens mee te experimenteren 🙂

Reply
Chantal 9 januari 2021 - 09:45

DIT WAS ZOOOOO LEKKER???
1 dag met verse rode kool en een gekookt aardappeltje gegeten en de volgende dag met friet. Gelukkig hoeven de kinderen het niet, zo konden wij er 2 dagen smullen.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:30

Erg leuk om te horen Chantal, bedankt voor het compliment! Fijn dat jullie ervan gesmuld hebben 🙂

Reply
Jane 26 oktober 2021 - 15:44

Moet het droge wijn zijn?

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2021 - 16:01

Ja, geen zoet!

Reply
Ans 26 oktober 2021 - 19:43

Hoe kan het dat mijn vlees toch vaak taai is .Ik doe meestal het vlees al in stukjes .beter heel laten ?

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 11:36

Ik denk dat het vuur dan te zacht staat Ans en geduld hebben! Wij laten sowieso het vlees heel, want dat is voor ons echt draadjesvlees 🙂

Reply
C. 3 november 2022 - 21:36

Dan gaat het toch te snel. Koop een elektrische cooker (Lidl) dit kun je vergelijken met een petroleum stel.

Reply
Alex 5 februari 2022 - 22:20

Beste Ans, in principe maakt het niet zo veel uit of je het vlees in zijn geheel in in stukken bakt. Het allerbelangrijkste is het dichtschroeien van het vlees. Dat kan met reuzel, ganzenvet of geklaarde boter. Aan alle kanten het vlees goed aan bakken. Anders verliest het vocht en wordt het taai. Het makkelijkste is een elektrische bakplaat (ca. € 300,-) die is vlak en maakt het eenvoudiger om het vlees te bakken, maar een goede pan doet het ook.

Reply
Hennie Aartsen 13 februari 2022 - 08:11

In de oven voor plus minus 3 uur op 150 graden, 1 keer keren, lekker warm in de keuken en ruikt heerlijk!

Reply
Netty 28 september 2022 - 14:10

hoi hoi

Cruciale vraag : wel of niet de deksel dicht of half open bij het sudderen ?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2022 - 15:17

Deksel dicht Netty! Geniet ervan 🙂

Reply
Marjan 21 september 2023 - 21:46

Kan je dit recept ook in de tajin laten sudderen?

Reply
SmaakMenutie 22 september 2023 - 12:05

Ja hoor, ik denk het wel!

Reply
Merel Sauer 22 november 2023 - 21:16

Als ik dit in de oven zou maken, hoeveel graden en hoe lang ongeveer?

Reply
SmaakMenutie 24 november 2023 - 10:37

Zie reactie van iemand anders hierboven 🙂

Reply
Gerwin 26 november 2023 - 23:36

Heerlijk recept! Hoe kort is kort? Tot de jus warm is, of een x aantal minuten? (“Doe het vlees terug in de pan met de jus en laat nog even kort met deksel sudderen en opwarmen. Eet smakelijk!”) Dank!

Reply
SmaakMenutie 28 november 2023 - 15:21

Tot het vlees warm is, een minuut of 5. Proef vooral! 🙂

Reply
Sylvia 4 december 2023 - 11:50

Een vraagje, is rode balsamico azijn bij het vlees of is dat te zuur?

Reply
SmaakMenutie 7 december 2023 - 11:47

Wij zouden wel echt gewoon rode wijnazijn gebruiken, heb je dat niet dan is witte ook goed 🙂

Reply
Efne 5 februari 2024 - 13:13

Ik zie weleens staan bij vlees recepten wit brood met mosterd dat is toch om de saus dikker te maken (sorry ben niet zo’n keukenprinses) kan dat hier ook en hoeveel? Want ik zie staan maïzena erbij om het te verdikken.

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2024 - 10:51

Klopt, maar dat moet bij andere stoofrecepten als ons Belgisch stoofvlees. Hier gebruik je een andere methodiek, dus gewoon maïzena gebruiken is mijn advies 🙂

Reply