Home Vlees en kip Oud-Hollands draadjesvlees

Oud-Hollands draadjesvlees

door SmaakMenutie

Botermalse sudderlapjes

Hebben jullie dat ook? Zodra het weer donkerder en kouder wordt hebben wij weer zin in allerlei stoofpotjes. Ditmaal maken we Oud-Hollands draadjesvlees; ook wel sudderlapjes of suddervlees genoemd. Een echte klassieker die menigeen vast wel eens gegeten heeft bij (groot)moeder. Erg lekker met frietjes en bijvoorbeeld rode kool of stoofpeertjes. En dit recept is zo simpel en smaakvol dat echt iedereen het kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een klein beetje geduld. Want je moet het wel echt lekker lang laten sudderen, totdat het helemaal uit elkaar valt op je bord en smelt in je mond. Aan de slag!

Draadjesvlees

Draadjesvlees

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

750 g sukadelappen (of runderlappen)
1 ui
1 runderbouillonblokje
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
3 takjes tijm
1 el appel- of schenkstroop
2 el maizena
3 el rode wijnazijn
100 ml rode wijn (1 glas)

Zo maak je het

  • Dep de sukadelappen met keukenpapier droog en bestrooi rondom riant met peper en zout.
  • Verwarm een flinke klont (room)boter in een braadpan en schroei het vlees op hoog vuur in enkele minuten rondom dicht. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snipper 1 ui of 2 sjalotten en fruit deze even aan in het braadvet.
  • Maak ondertussen 400 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje
  • Blus af met 1 glas rode wijn en 3-4 el rode wijnazijn. Voeg ook 1 ruime el appelstroop toe, 3-4 kruidnagels, 2 laurierblaadjes en een paar takjes tijm.
  • Doe het vlees terug in de pan en schenk de runderbouillon over het vlees tot het net onder staat. Laat het geheel nu minstens 2,5 tot 3 uur sudderen op laag vuur.
  • Haal het vlees uit de braadpan en schenk het overgebleven vocht door een zeef zodat er een (redelijk) heldere bouillon (jus) overblijft. Schenk terug in de braadpan
  • Maak het geheel wat dikker door een papje te maken van 2-3 el maizena met 2-3 el water en dit stapsgewijs toe te voegen tot de jus de gewenste dikte heeft.
  • Doe het vlees terug in de pan met de jus en laat nog even kort met deksel sudderen en opwarmen. Eet smakelijk!

   Draadjesvlees recept Draadjesvlees maken Suddervlees Ouderwets draadjesvleesHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

Liever geen alcohol? Vervang de rode wijn door extra bouillon (100 ml) toe te voegen!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Karen 21 november 2020 - 10:00

Ik heb bij de kringloop speciaal voor dit soort gerechten een oliestel gehaald. Dan wordt het nog zachter.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 11:58

Leuk om te weten Karen! 🙂

Reply
W.Clauwaert 21 november 2020 - 17:19

Draadjesvlees,
Mijn Oma maakten ook draadjes vlees en mijn moeder ook.
Maar daar ging geen wijn in maar oud bruin bier.
Dat stond op het petrolie stel te pruttelen.
En ik spreek van ervaring ben zelf 87 jaar.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 11:59

Met donker bier kan het inderdaad ook!

Reply
Trudy Messinger 22 november 2020 - 01:34

Lekker in de crockpot,4 uur of 8 uur .kun je de hele dag wat anders doen.

Reply
Judith 22 november 2020 - 09:54

Doe je er minder bouillon en/of wijn in als je het in de slowcooker maakt?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:43

Daar hebben wij geen ervaring mee Judith, maar wellicht weet Trudy dat 🙂

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:00

Kan ook prima in de crockpot Trudy, lekker!

Reply
Lia 22 november 2020 - 12:26

Ik bewaar het af giet water van de aardappelen. Geen maïzena nodig. Even laten koken en je hebt een prachtige gebonden jus.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:44

Hoi Lia, dat is een heel goed idee als je er toch aardappeltjes bij eet 🙂

Reply
Mirjam 23 november 2020 - 16:47

Oh ziet er heerlijk uit. Ga ik zeker binnenkort maken.

Reply
SmaakMenutie 24 november 2020 - 09:58

Dankjewel Mirjam, leuk om te horen! Geniet ervan!

Reply
WJJ 4 december 2020 - 23:45

HET BESTE BIER VOOR STOOFVLEES
Als je ipv.wijn de voorkeur geeft aan bier(en) wil ik hier wel het voorlopige eindresultaat van veel experimenteren delen.
Men combinere:
– Kasteelbier Bruin (erg zoet, dus beetje zuiniger dan met de stroop), én
– Rodenbach (lekker zurig)
Je krijgt dan een heerlijk rijk evenwicht tussen pittige aciditeit en snoepzoet – èch lekker!
(Ik reageer uit Vlaanderen en weet eigenlijk niet of onze Rodenbach in Nederland makkelijk te vinden is. Maar dat is omgekeerd ook zo met heel wat heerlijke toko-dinges uit jullie recepten.)

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:37

Bedankt voor de tip! Leuk om daar eens mee te experimenteren 🙂

Reply
Chantal 9 januari 2021 - 09:45

DIT WAS ZOOOOO LEKKER???
1 dag met verse rode kool en een gekookt aardappeltje gegeten en de volgende dag met friet. Gelukkig hoeven de kinderen het niet, zo konden wij er 2 dagen smullen.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:30

Erg leuk om te horen Chantal, bedankt voor het compliment! Fijn dat jullie ervan gesmuld hebben 🙂

Reply