Home Bijgerechten Polenta

Polenta

Italiaanse klassieker!

door SmaakMenutie
Polenta

Heerlijk alternatief

Dit Italiaanse bijgerecht van gemalen mais, ofwel griesmeel, wordt in Italië veelal gegeten als puree. In Nederland is griesmeel vooral bekend van de ouderwetse griesmeelpap. Polenta smaakt daar totaal niet naar en is juist een goed alternatief voor aardappelpuree. Vroeger was polenta echt armeluisvoedsel maar tegenwoordig wordt het in menig restaurant als specialiteit geserveerd. Italianen koken het in een koperen pan, maar dat hoeft niet per se. Wij gebruiken voorgekookte polenta, deze is wat minder grof. Maar de grove variant kan natuurlijk ook, houd er dan wel rekening mee dat je bijna een uur constant moet roeren zodat deze niet aanbrandt. Verder maken wij de polenta op smaak met Parmezaanse kaas, of gebruik Fontina zoals ze soms ook in Italië doen. Serveer bij andere (Noord) Italiaanse klassiekers als gestoofde kalfswangen, spezzatino of ossobuco. Afgekoelde polenta kan je in (pizza)punten snijden en serveren. Of maak er polentafrieten van!

Polenta

Polenta

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.9/5
( 8 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g polenta
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 50 g roomboter
  • 1 tl zout
  • Extra vierge olijfolie
  • Zwarte peper

Zo maak je het

  • Breng 750 ml water met 1 (ruime) tl zout aan de kook.
  • Voeg al roerende 150 g fijne polenta toe. Laat het geheel zachtjes koken en roer continu ongeveer 10-15 minuten.
  • Zet het vuur laag of uit en meng 50 g roomboter in blokjes door het geheel. Voeg ook 75 g geraspte Parmezaanse kaas (of Fontina) toe en besprenkel met olijfolie en maak verder op smaak met peper en zout.

Polenta receptPolentaPolenta maken

TIP

Polenta kan je ongeveer 3 dagen afgesloten bewaren in de koelkast

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!